Kuře pro milovníky piva (a nejen pro ně)

17. února 2010 v 7:21 | Madla |  Maso hraje prim
Sice si velice ráda hraji s různými zeleninovými variacemi, ale občas maso prostě musí být. Tentokrát se mi v lednici usídlila chlazená kuřecí stehna a já pořád nevěděla, jak s nimi naložit. Nechtělo se mi vymýšlet nic složitého, protože když se vám v kuchyni pod nohama plazí rychlostí blesku malý devítiměsíční ďáblík, nestačíte jej kolikrát ani včas zachraňovat, natož vymýšlet a praktikovat haute cousine. A šoupnout kuře do pekáče, posypat kořením a podlít vodou je sice sympaticky jednoduché, ale jaksi to postrádá šmrnc a půvab a nemá to ani špetku gurmánské invence.

Když jsem si takhle přemýšlela, padl mi zrak na orosenou láhev piva. Ta se přímo vybízela stát se důstojným partnerem pro kuře.

A stalo se.

Stačila obyčejná láhev piva (potažmo její obsah) a z obyčejného pečeného kuřete se stalo něco víc. Pivo dodalo masu křehkost a šťavnatost a decentně nahořklou příchuť.

Chcete-li za málo peněz hodně muziky a neštíte-li se piva, zásobte se těmito ingrediencemi:

4 kuřecími stehny (nebo týmž počtem libovolných kuřecích dílů)
lahví světlého piva (použila jsem desítku Holbu)
lžičkou celého kmínu
půl lžičkou sladké papriky
špetkou papriky pálivé
a špetkou soli

Nejprve si rozpálíme troubu na 200 stupňů a v kredenci vyštracháme vhodný pekáček s poklicí. Také vytáhneme láhev piva z lednice. A neupíjíme.
A teď si vezmeme do parády stehna. Opláchnutá stehna osušíme a z obou stran, osolíme, okořeníme sladkou a pálivou paprikou a okmínujeme. Podlijeme pivem a nelítostně frkneme do vyhřáté trouby.
Pečeme zhruba třičtvrtě hodinky až hodinku, občas nahlédneme, nadzvedneme poklici a kuřecí stehna polijeme pivní šťávičkou. Na posledních deset minut až čtvrt hodinky můžeme odklopit poklicic, aby se nám vypekla krásně voňavá kůrčička.
Servírujeme s libovolnou přílohou, já zvolila jemnou bramborovou kaši, ale hodila by se i rýže.
Detail vypečeného masíčka, které se úplně odlupuje od kosti vábí k zahryznutí.
 

2 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 MirekČ MirekČ | Web | 17. února 2010 v 15:04 | Reagovat

Já myslel, že je Holba k dostání a hlavně v oblibě jen na hanušovicku a blízkém okolí... :-D  :-D  :-D

2 Janah Janah | Web | 17. února 2010 v 23:53 | Reagovat

Vypadá to hezky, ale mám tady zakázáno používat tak drahocenou tekutinu, jakou je pivo, na vaření.  :-D

3 Madla Madla | Web | 19. února 2010 v 19:43 | Reagovat

MirekČ: Holba je skvělé pivo a svou doboru pověst neúnavně šíří dál  :-D
Původem jsem ze Šumperka, který je od Hanušovic kousek  jiné pivo se tu snad nepije  :-) , teď žiju v Uničově, kde je Holba taky poměrně oblíbená. Dokonce jsem za svých studentských let znávala v brně pár hospod, kde velice slušně čepovaly dobrou Holbu.

4 Madla Madla | Web | 19. února 2010 v 19:43 | Reagovat

Janah: Jj, to já taky, proto s pivem vařím takřka ilegálně  :-D

5 DolceVita DolceVita | Web | 21. února 2010 v 1:53 | Reagovat

U nás se podlévá Budvarem, ale každá pivní pečínka má své kouzlo :-)

6 Madla Madla | Web | 21. února 2010 v 6:58 | Reagovat

DolceVita: Přesně tak, kvalitní pivo a víno k vaření prostě patří.

7 adam adam | 17. února 2015 v 16:17 | Reagovat

hmm, tak to vypadá hodně dobře, mňam... a k tomu jedno točené vychlazené, co? pokud hledáte pivní chlazení domů, doporučuji např. toto http://www.eldos-shop.cz/lindr-pygmy-20k-bajonet-akce

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama