Neodolatelný meruňkový koláč s čokoládovým krémem

26. února 2010 v 9:47 | Madla |  Sladké vábničky
Když jsem ještě bydlela u rodičů, moc ráda jsem pekla tvarohový koláč s lineckým těstem a s jablky. Pokaždé, když jsem přijela ze studií v Brně, tak jsem jej upekla. Byl skvělý - tenká vrstva křehkého těsta, lahodná vrstva jablek a spousta tvarohového krému. Když nebyly jablka, skvěle je zastoupily třeba meruňky. jenže když jsem se vdala a odstěhovala z rodného města, recept mě samozřejmě nenapadlo so odvézt s sebou. Navnaděna dokonalými lineckými koláči od rybičky jsem se rozhodla spáchat ten svůj nej koláč stůj co stůj.

A tak jsem na návštěvě u rodičů listovala kuchařkou, až jsem na něj narazila. Rychle jsem chňapla po prvním papíru a po prvním pisadle, které bylo po ruce. A protože pisadlem byla obyčejná tužka a papírem byly jakési strašidelné obrázky mého pětiletého synovce, vznikl recept vskutku nevšední, který mi nedovolí na sebe zapomenout.

Vy byste snad zapomněli na něco takového?


Nebyla bych to samozřejmě já, kdybych si recept opět neupravila. V původní verzi byla v těstě jen čistě bílá hladká mouka, tu jsem já z poloviny nahradila její jemně mletou celozrnnou kolegyní. Avizovaný prdopeč jsem úplně vyškrtla, podle mě nemá v lineckém těstě co pohledávat.

A protože jsme neměli jablka, skvěle je zastoupily kompotované meruňky. Byly pěkně pevné, ne žádné polotekuté rozbředliny.

Nejvýraznější zásah "utrpěl" krém, ale myslím, že mu to více než prospělo.
V původním znění receptu se počítalo jen s jedním tvarohem, který se zahušťoval pudingovým práškem. To se mi už tehdy zdálo jako moc málo krému, takže si dobře pamatuji, že jsem vždy uvařila klasicky puding z půl litru mléka a do chladnocuího oslazeného pudingu jsem zamíchala měkký tvaroh.
i postup seznal určité změny. Původně se korpus z lineckého těsta deset minut předpékal, to mi už tehdy přišlo jako zbytečnost a tak jsem nic nepředpékala a na těsto vršila rovnou jablíčka (nebo v tomto případě kompotované meruňky) a na ně zase tvarohovo-pudingovou vrstvu.

Teď, když jsem koláč dělala, obohatila jsem ještě krémovou vrstvu o třičtvrtě tabulky čokolády. Samozřejmě v tekuté pdoobě. A bylo to super!

Takže jestli se vám nechtějí luštit moje hieorglyfy ukryté mezi strašidelnými hlavonožci, tady je recept. Samozřejmě v mé upravené verzi:

Na křehké těsto si připravíme:

80 gramů hladké mouky
80 gramů jemně mleté celozrnné pšeničné mouky
50 gramů cukru moučka
100 gramů másla
1 žloutek

Na čokoládový krém:

1 vanička měkkého tvarohu
1/2 litru mléka
1 pudingový prášek s čokoládovou příchutí
3/4 tabulky hořké čokolády, rozpuštěné
cukr podle chuti (asi tři lžíce postačí)
zbylý bílek

A navíc:
ovoce dle chuti a sezóny (perfektní jsou vyzkoušená jablíčka a meruňky, ale budu experimentovat i s dalšími druhy)

A jdeme se vrhnout na těsto: V časovém předstihu si z lednice vylovíme vejce a máslo, máslo si odvážíme na požadovaných 100 gramů a necháme je spolu s vejcem tak dvě hodinky ležet na lince (nebo kdekoliv nám bude libo). Je důležité, aby máslo a žloutek měli pokojovou telotu. A jdeme na věc, já nejdřív utřela žloutek s moučkovým cukrem. Zbylý bílek nevyléváme, uschováme si jej a použijeme ho do tvarohovo-pudingové náplně.
Přidala jsem máslo rozpuštěné v mirkovlnce a oba druhy mouky.


I když vím, že postup by měl být správně takovýto: změklé máslo utřeme s moučkovým cukrem do hladka a přdáme žloutek. Do mísy přisypeme oba druhy mouky a rychle pomocí prstů zpracujeme hladké a nelepivé těsto.I při změně postupu se nic nestalo a mě se velmi rychle podařilo uhňácat krásně hladké těsto.

Těsto je tučné, pracujeme proto rychle, aby se tuk obsažený v těstě příliš nerozehřál a my nebyli celí zalepení od těsta. Zpracovanou kouli těsta zabalíme do mikrotenového sáčku nebo fólie a dáme minimálně na půl hodiny do ledničky odpočinout a ztuhnout.
Tak a teď se můžeme obout do náplně:
Klasickým způsobem si uvaříme puding s čokoládovou příchutí a hodně jej osladíme.


Uvařený puding občas promícháme a necháme jej mírně schládnout.
Mezitím co nám chladne puding si nad vodní lázní rozpustíme hořkou čokoládu. Původněě jsem chtěla použít celou tabulku, ale přišla jsem pozdě, nějaký mlsal ji už načal,takže jsem si musela vystačit s větší polovinou.
Čokoláda se nám vlivem horké páry do chvilky promění v lákavý a lahodný čokoládový krém.


Zatímco horké páry pracují, ani my nebudeme zahálet a do zpola vychladlého pudingu zamícháme vaničku měkkého tvarohu.
Pořádně promícháme, aby se utvořil krásně hladký krém.


Přilijeme k němu rozpuštěnou čokoládu a opět promícháme.



A teď jdeme do finále. Rozpálíme si troubu na 180 stupňů a vytáhneme si těsto z lednice. jednu třeetinu těsta si oddělíme a zbylé těsto na pomoučené ploše dotenka rozválíme a přeneseme do koláčové nebo dortové formy. Těsto můžeme esteticky přenést pomocí válečku, nebo jej rpostě ve formě umačkat pomocí prstů.
Jak vidíte, já zvolila mačkací techniku. Těsto po stranách trošku vytáhneme, aby se nám udělal malý okraj. Na těsto těsně naklademe okapané kompotované meruňky.
A celou tu veselou oranžovou nádheru zalijeme hedvábným čokoládovým krémem.
Na čokoládový krém teď můžeme dát buď pásky zbylého těsta, nebo si můžeme pohrát s vykrajovačkami a třeba jako já ozdobit těsto roztomilými kočičkami.
Kočičky nebyly moc šťastnězvoleným tvarem, většina se přepůlila, nebo jim alespoň upadl ocásek, no prostě byly trošku znetvořenmé. Ochránci zvířat by mě asi rádi neměli... Ale pečením se vše zpravilo.

Koláč jsem pekla zhruba třičtvrtě hodiny ta, aby se krémová náplň pěkně propekla. Prostě až budou kočičky zezlátlé, je čas koláč vytáhnout z trouby.
Mizel strašně rychle, tady je foto zachráněného kousku.
Spojení křehkého lineckého těsta, nakyslých meruňěk a sladkého čokoládového krému bylo opravdu božské a já se k němu budu vždy ráda vracet.
 

10 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 babi Maňasová babi Maňasová | Web | 26. února 2010 v 10:47 | Reagovat

Vypadá to moc dobře a ty kočičky jsou dobrý nápad. Většinou koláč zdobím válečky těsta, ale nenapadlo mě něco vykrojit.Je to zase změna.

2 Pája Pája | Web | 26. února 2010 v 12:06 | Reagovat

Tento víkend budu jenom slintat, vyhodili mě z kuchyně =(.*ztratila smysl života a uvažuje o ujedení se k smrti popřídě uhynutí s hlavou ve své milované troubě*. Vypadá dobře. Zajímavý by byl pokud udělat ho tak jak dřív a v nové podobě a pak dát někomu ochutnat a mohla bys zjistit, komu by ses více zavděčila před lety a komu nyní.

3 Madla Madla | Web | 26. února 2010 v 13:48 | Reagovat

babi Maňasová: Koláč je vážně skvělý a já ho teď budu v různých variacích péct častěji. Kočičky byl momentální nápad, nakoupila jsem totiž množství vykrajovátek, tak abych pro ně měla ospravedlnění  :-D

4 Madla Madla | Web | 26. února 2010 v 13:51 | Reagovat

Pája: Jejda, to je blbý být vyhozená z kuchyně. To se mi taky stávalo za studií - "nevař, jdi se učit...", takže máš mou upřímnou soustrast.
Já jsem ho přesně podle receptu nedělala vlastně nikdy, už tehdy jsem si jej upravila k obrazu svému. Holt tehdejší drzost mládí ...  :-D  a díky bohu za ni  :-)

5 Karoll Karoll | Web | 9. března 2010 v 18:48 | Reagovat

změny mu určitě prospěly, vypadá báječně

6 Madla Madla | Web | 10. března 2010 v 8:28 | Reagovat

Karoll: Ráda měním recepty k obrazu svému  :-) Děkuju za milý komentář.

7 farfalla farfalla | 28. března 2010 v 14:22 | Reagovat

právě peču, a voní tak krásně termixově:-D ozdobila jsem drobivými paprsky, takže vypadá jako trochu polámané slunce..

8 Madla Madla | Web | 28. března 2010 v 16:24 | Reagovat

farfalla: Děkuju moc za krásný komentář a přeju, ať vám chutná! Mám teď obodbí lineckých koláčů kdy experimentuji s ovocem a s náplněmi (a také s těstem), jen nestíhám recepty a fotky zpracovávat, ale budou další linecké koláče, slibuji :-)
Tak ať chutná! :-)

9 Blanka Blanka | E-mail | 12. dubna 2010 v 10:59 | Reagovat

Ten koláč vypadá moc lákavě. Už se na něj chystám. Možná jsem špatně pochopila, ale v ingrediencích je 100g másla a v postupu 200g. Můžeš mi prosím napsat co je zprávně? Nerada bych něco pokazila. Díky.

10 Madla Madla | Web | 12. dubna 2010 v 15:17 | Reagovat

Blnaka: jejda, moc se omlouvám za nedorozumění, už jsem vše uvedla na pravou míru. Do těsta samozřejmě patří pouze 100 gramů másla, při psaní postupu jsem se zřejmě překlepla. Děkuju moc za upozornění a přeju, ať se povede. :-)

11 rybička rybička | Web | 23. dubna 2010 v 21:54 | Reagovat

Nějak se mi nezobrazují fotografie. A věř, že jsem na koláč fakt zvědavá, udělala bych ho s jablky? Nějaké nám ve sklepě ještě zbyly...

12 Madla Madla | Web | 23. dubna 2010 v 22:19 | Reagovat

rybička: Dost často tu fotografie zlobí, nevím, čím to je, ale pokusím se sjednat co nejdříve nápravu.
S jablky bude určitě výtečný, ona i původní verze byla s jablky :-)
Tak ať se podaří a hlavně, ať chutná! :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama