Oranžový zázrak

15. února 2010 v 6:41 | Madla |  Bezmasé dobrůtky
aneb mrkvové placičky se sýrem. V rámci odlehčení roddiného jídelníčkuse snažím zařazova čím dál více bezmasých jídel a vymýšlení zaleninových pokrmů mě nadmíru baví. osobně nemám příliš ráda tepelně opracovanou mrkev, s chutí si ji dám jen ve formě polévky, proto jsem dlouho váhala, zda do mrkvových placiček jít. Ale přebytek této krásně oranžové zeleniny mě donutil ji dovést do finálního zpracování a nakonec jsem nelitovala. Placičky byly chutné, nebyly vůbec sladké, jak jsem se obvala, svkěle kořeněné a vo%navé, zjemnělé tvrdým sýrem a navíc oku lahodící.

Jestliže vám mrkev není proti srsti a máte-li chuť připravit si odlehčený oběd nebo večeři, připravte si následujících pár surovin:

4 větší mrkve, nastrouhané nahrubo
1 středně velkou cibuli, oloupanou a nastrouhanou nahrubo
slupek zbavené česnekové stroužky podle chuti (u nás padla půlka palice)
3 lžíce bílého jogurtu
lžička soli
půl lžičky pepřře
lžička majoránky
1 vejce (to jsem zapomněla vyfotit, stejně jako sýr a koření - holt jsem skleróza)
případně pár lžic celozrnné mouky na zahuštění


+ něco navíc - 200 gramů tvrdého sýra podle vaší chuti - já zvolila uzený eidam


Jestliže jste dnes ještě neměli čas na rozcvičku, vytáhněte si struhadlo a trošku se zapotíme strouháním. Nejdříve si vezměme do parády mrkve. Všechny je nastrouháme nahrubo do pěkně velké mísy.


Pak drapneme cibuli a provedeme s ní rázný konec - taky ji pomocí struhadla proměníme na úhledné cibulové kousíčky. A ke slovu přichází pan česnek - jednotlivé oloupané stroužky také nahrubo nastrouháme.


A to ještě není konec, přátelé. Struhadlo dnes rozhodně zanedbávat nebudeme a dáme mu ještě ochutnat pořádný kus tvrdého sýra.


Okořeníme majoránkou, kmínem a osolíme. Přidáme tři velké lžíce bílého jogurtu - nejlépe nějakého hustého, kvalitního.
Zamícháme a do směsi přiklepneme jedno vajíčko.


Ještě jednou pořádně zamícháme a na plech vystlaný papírem na pečení klademe malé kupičky, které poté pomocí lžičky zplošíme do placiček.


Placičky bychom samozřejmě mohli také klasicky smažit na pánvi, to však nemám odzkoušené. Takhle jsem je šoupla do toruby vyhřáté na 200 stupňů a pekla do zrůžovění. tedy asi čtvrt hodinky.


Záleží na veliksosti a tloušťce placiček.
Placičky necháme po vytažení z trouby chvíli v klidu, aby roztavený sýr trošku zatuhnul.
Pomocí lopatky odlepíme z pečicího papíru a servírujeme.
Já jako přílohu podávala hebkou brambrovou kaši a hodila se k placičkám nármně.
Krásně barevné placičky se srem, ovovněné česnekem a majoránkou jsou příjemnou změnou.

 

3 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 J. J. | Web | 15. února 2010 v 7:30 | Reagovat

Tak tomu říkám originalita! Už dlouho se sháním po zeleninových receptech, které by mi doma prošly, a tento by to mohl být. Zkusím to někdy během tohoto týdne. Mohlo by to místo tvrdého sýra jít s tvarohem nebo ricottou?

2 coco-choc coco-choc | E-mail | Web | 15. února 2010 v 7:46 | Reagovat

Skvělý nápad, Madlo :-). Zeleninové recepy já vítám. Dušenou mrkev z hlouby duše nenávidím, ale tyto placičky vypadají nadmíru lákavě :-D. Je nevím, zda by u přítele prošly... Mrkev strkám, kam můžu, takže už ji má někdy moc, a já ji musím trochu maskovat :-P. Dělám ale obdobné placičky, jen je jejich základem uvařená rýže - ideálně indiánská :-).

3 Madla Madla | Web | 15. února 2010 v 9:00 | Reagovat

j.: Snažím se teď zařazovat hodně zeleninových jídel, takže podobné experimenty budou rozhodně pokračovat. Jinak tvrdý sýr bych asi raději nenahrazovala, krom chuti má v receptu i zahušťovací úlohu. Tak jestli se do toho pustíte, dejte vědět, jak to dopadlo  :-)

4 Madla Madla | Web | 15. února 2010 v 9:09 | Reagovat

coco-choc: Díky, od tebe to potěší obzvlášť  :-) Také dušenou mrkev moc nemusím, ale v jiné podobě jí mám moc ráda. Rýžové placičky taky musím někdy vyzkoušet, jenže manžel zas není moc na rýži..  :-(

5 ENILI ENILI | E-mail | 15. února 2010 v 14:48 | Reagovat

Tak tohle anoooo.To určitě udělám.Všechny ingredience můžu a není to časově náročné.Díky. :-)  :-)

6 DolceVita DolceVita | Web | 15. února 2010 v 21:16 | Reagovat

Mrkev v tomto skupenství vypadá k nakousnutí. Díky za oranžovou inspiraci ;-)

7 Madla Madla | Web | 16. února 2010 v 6:21 | Reagovat

ENILI: Přesně tak, ideální pro zaměstnanou matku s malým devítiměsíčním aktivistou  :-) Ale někdy si přeju, abych měla čas na pořádné vaření...ale to si budu muset ještě nějaký ten pátek počkat  :-)

8 Madla Madla | Web | 16. února 2010 v 6:23 | Reagovat

DolceVita: Děkuju za chválu, tvůj komentář mě obzvláště potěšil. V poslední době to u nás v hrncích září barvami - červenou, zelenou, oranžovou a takové barevné vaření mě převelice baví  :-)

9 MirekČ MirekČ | Web | 17. února 2010 v 15:11 | Reagovat

Madlo, to je fakt originální recept. Nechceš ho přidat na http://www.toprecepty.cz/

10 Madla Madla | Web | 19. února 2010 v 19:45 | Reagovat

MirekČ.: Díky za chválu, vaření je pro mě úžasná relaxace a moc mě baví vymýšlet nové a zajímavé recepty.

11 Vendeta Vendeta | 6. dubna 2010 v 18:44 | Reagovat

Tento recept mě úplně nadchnul a dneska jsem ho dělala k večeři:) dopadlo to výborně:) jen vejce jsem dala 2, neboť jsem k mrkvi přistrouhala ještě celer:) jedla jsem to samotné s jogurtovým dipem, mňam, moc chválím!! :-)

12 Madla Madla | Web | 9. dubna 2010 v 21:04 | Reagovat

Vendeta: Především moc děkuju za krásný komentář a ohromně mě těší, že svými kuchařskými experimenty někoho potěším. osobně celer příliš nemusím, ale jogurtový dip bych si dala hned :-D
Jsem moc ráda, že vám chutnalo! :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama