Pečená červená řepa s balkánským sýrem

11. února 2010 v 9:31 | Madla |  Bezmasé dobrůtky
aneb jednoduchý oběd plný barev a chutí. Venku je zima, nánosy bílého sněhu křupají nejen pod nohama, takže by to chtělo rozveselit alespoň talíř a potěšit nejen žaludek, ale i oči. Ostatně, jí se i očima, takže heslem dne je: "Talíř vidím rudě, stop chuťové nudě".
Pečenou řepu jsem dělala poprvé v životě, a ačkoli mám červenou řepu moc ráda, zatím jsem ji jedla jen ve stavu sterilovaném. Což je velká škoda, protože svou sladce zemitou chutí si mě naprosto získala a já si jí teď budu určitě zvát do kuchyně častěji.

Jste připraveni na rudé šílenství, vyhrňte si rukávy a navlečte si igelitové rukavice, protože šťáva z řepy skvěle barví a nechcete-li vypadat jako Herodes po vraždění neviňátek, je zakrytí rukou to nejlepší, jak zamezit zabarvení vaší kůže.

Takže jdeme na věc. Pro dvě osoby si připravíme:

250 gramů červené řepy, oloupané a nakrájené na klínky
půl lžičky celého kmínu
půl lžičky pepře
půl lžičky soli
nasekanou feferonku podle chuti
lžíci olivového oleje
100 gramů balkánského sýra, nakrájeného na plátky (pokud nemáte rádi balkán pro jeho přílišnou slanost, nahraďte jej třeba fetou - bohužel v našem malém městě je feta těžce nedostatkovým zbožím)

Není k jídlu, ale svkěle se hodí:
čtverec alobalu

Vhodnou zapékací mísu nebo pekáč si vysteleme čtvercem alobalu. Ten zamezí přímému styku řepy s dnem nádoby a tak nám ulehčí práci, protože se nebudeme muset zdržovat s drhnutím nádobí po rudé řepné šťávě.
Takže na alobalový plát rozprostřeme klínky oloupané červené řepy,


zasypeme solí, pepřem a kmínem, okořeníme chilli, pokropíme lžící oleje


a šoupneme do trouby, vyhřáté na 200 stupňů na třičtvrtě hodiny.


Po třičtvrtě hodině řepu vyndáme a poklademe ji plátky balkánského sýra.


Opět vložíme do trouby a pečeme dalších 20 minut, dokud nezačne sýr jemně zlátnout.


Servírujeme s libovolně připravenými bramborymi. Já spolu s řepou pekla v odděleném balíčku brambory kořeněné stejným kořením jako u řepy, což na talíři vytvořilo nebývale harmonické spojení.



V skutku rudé šílenství
 

8 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 Janah Janah | Web | 11. února 2010 v 16:03 | Reagovat

Hmm, řepu můžu a tohle vypadá, moc, móc dobře. :-P

2 coco-choc coco-choc | E-mail | Web | 11. února 2010 v 21:00 | Reagovat

Řepu mám také moc ráda. Někdy mám své řepové období. Nejraději mám sterilovanou, ale na musí být na plátky, kostičky nepapám (úchylka no :-P) a perfektní je pečená v alobalu. Celou řepu (neoloupanou) pevně upevníš v alobalu a dáš ji péct na 2 hodiny, po vychladnutí snadno oloupeš a baštíš. Cuketka doporučoval myslím s balzamikovým octem, ale mně chutná s kapkou citrónu a třtinovým cukrem (další úchylka :-?). Takhle zapečenou jsem ji ještě nezkoušela, přítel řepu fakt rád nemá a pro sebe jsem líná něco vařit...

3 Madla Madla | Web | 12. února 2010 v 8:19 | Reagovat

Janah: Je super, že je nás, milovníků řepy, tolik  :-) Já až donedávna znala jen tu sterilovanou, tak jsem byla pečenou řepou velmi příjemně překvapena.  :-)

4 Madla Madla | Web | 12. února 2010 v 8:24 | Reagovat

coco-choc: Ale mě manžel taky tvrdil, že červenou řepu nejí... :-! a nakonec se oblizoval až za ušima  a vyžádal si repete:-D
Máš dobré řepné úchylky  :-P Tvůj tip určitě vyzkouším, ale bez aceta balsamico, nahradím ho citronem, ten se mi zdá chuťové přirozenější. V zásobě mám další řepné recepty, docela teď na ní ujíždím. Na podzim to byly hrušky, teď zase řepa...už se těším na léto, to se teprve vyblbnu  :-D
Jinak já mám zase řepnou úchylku opačnou - plátky sterilované řepy by do mě nedostaly ani bejkovcem. Jím jen kostičky, ale nesmí být rozmblemcané, jen krásně pevné a velké.Což je někdy problém.

5 Michala Michala | 9. února 2016 v 14:25 | Reagovat

REPA BYLA VYBORNA :-)  :-) jeste jsem k pecene repe udelala dresing ze zakysane smetsny s cerstvym krenem .Mnam.....

6 Anetka Anetka | E-mail | Web | 24. března 2016 v 13:52 | Reagovat

Červená řepa je zdravá. Dělám si jí na všechny způsoby, co znám. Podívejte se na zdravotní účinky ;-) http://zdravi-nemoc.cz/zdravotni-ucinky-cervene-repy

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama