Pikantní ryba s česnekem a hořčicí

6. února 2010 v 10:16 | Madla |  Rybky nejen mořské
Tak a je to tady zase, v pátek se u nás podávala obvyklá ryba. Nějak mám pořád chuť na hořčici, ale tentorkát se mi nechtělo dělat se s omáčkou, v lednici toho taky moc nebylo, a přeci vzniklo z pouhých pěti ingrediencí skvělé a voňavé jídlo. Nevěříte?
tak čtěte dál a třeba dostanete chuť...

Na dvě porce budeme potřebovat:

2 filety bělomasé ryby (já mám prostě úchylku na pangasia, ale použijte jakoukoli rybku)
velkou lžíci pikantní hořčice (já použila orientální hořčici)
6 stroužků česneku, rozdrcených
8 středně velkých brambor, oloupaných a nakrájených na jemné plátky

sůl a pepř na okořenění brambor
dvě lžíce oleje na zakápnutí brambor
2 deci bílého vína )použila jsem Chardonay)


Zdá se vám to málo? Možná ano, možná ne, ale v jedoduchosti je krása.

nejdřív si vyhrneme rukávy a začneme s loupáním brambor. Po škrábání odložíme škrabku a vyměníme ji za ostrý nůž, kterým nakrájíme brambory na jemné plátky. brambrovoé plátky hodíme do pekáče, osolíme a opepříme a zalijeme dvěma lžcemi oleje. A také nezapomeneme na troubu. Tu si rozpálíme na 200 stupňů.
já pepřím vlastnoručně uhmožděnou směsí čtyř barevných pepřů, ale pokud nemáte, použijte pepř dle libosti a vlastních preferencí. sůl jsem použila hrubě zrnitou, ale pokud nemáte, nevadí, použijte jakoukoli. brambory pěkně obalíme ve směsi koření a oleje a rovnoměrně rozložíme po dnu zapékací mísy či pekáče. A protože ryba musí plavat, přilijeme k bramborům dvě deci bílého vína.
a vrhneme se na rybku. každou porci filet pořádně opatláme pikatní hořčicí.
A na hořčicí navršíme kopičky rozetřeného česneku. dáme na okořeněné a ovíněné brambory.

Zaklopíme poklicí a šoupneme do trouby vyhřáté na 200 stupňů. pečeme zhruba 30-40 mint, dokud do sebe brambory nenasáknou všechno víno a pěkně nezměknou.
během pečení změní česnek barvu na zelenou, což v kombinaci se žlutou barvou hořčice vypadá trošku komicky, ale je to moc dobré.

Chutě se prostoupí, delším pečením ztratí česnek svou typickou štiplavost a hořčice dodá rybímu masu potřebný šmak, který ale není tak velký, aby utloukl všechny chutě. brambory jsou nasáklé vínema proklatě dobré.
Jemně kořeněné, voňavé, lehké, zdravé a chutné. Co víc si přát? Snad jen další porci.
 

3 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Domácí čajovna Domácí čajovna | Web | 10. února 2010 v 11:41 | Reagovat

hm...krásně to vypadá a jistě to báječně chutná. Přišla jsem na chuť lososímu masu, tak děkuji za inspiraci...

2 Madla Madla | Web | 10. února 2010 v 16:05 | Reagovat

Domácí čajovna: Děkuji. Je to taková rychlovka, když doma není moc zásob  :-) losos je úžasně chutná ryba, bohužel trošku dražší, ale jednou za čas... hmm, asi se někde po lososovi poohlédnu. ;-)

3 ed peo gers ed peo gers | E-mail | Web | 16. února 2010 v 23:57 | Reagovat

Madlo ty zřejmě nebudeš ta Madla co spadla do umyvadla. Ty budeš nějaká šikovnější Madla ,co umí takové DOBRŮTKY. Sakra holte na takovouhle Madlu tak narazit ,to by bylo pošušńáníčko ,to by byla bašta ,to by byla debužírace. To by se to tloustlo...A nebo by se možná netloustlo ,při troše toho pohybu ?

4 Madla Madla | Web | 17. února 2010 v 8:22 | Reagovat

ed peo gers: No, doufám, že jssem už trošku šikovnější a padání do umyvadla jsem se už odnaučila :-D Jinak k tomu tloustnutí - snažím se vyhýbat tučným, těžkým pokrmům (myslím, že ze skladby mnou uvedených recptů to jde vidět), při pečení například neužívám vejce a vlastně většinu receptů se snažím odlehčit. Samozřejmě vše jen tak, aby neutrpěla chuť a kvalita pokrmu. K tomu trošku pohybu a není co řešit :-) Jinak děkuju moc za chválu a milý komentář, snad se vám na mých stránkách bude líbit.

5 derwent derwent | Web | 17. června 2015 v 13:19 | Reagovat

Nejdůležitější při постинге takové informace nesmíte zapomenout, že to může i uškodit některým nevhodným osobnosti 8-O

6 discontinued discontinued | Web | 7. září 2016 v 19:18 | Reagovat

půjčka ihned pro cizince :-P

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama