Šnečci s čokoládou a kokosem

12. února 2010 v 7:23 | Madla |  Sladké vábničky
Rychle hotová dobrůtka (tedy pokud nepočítám kynutí těsta), která mizí takřka rychlostí světla. Šneci jsou úžasní, tvarem lahodí oku, k jejich výrobě se dají použít všelijaká těsta a o náplních ani nemluvím. jednou mohou být na sladko, podruhé na slano. Fantazii se meze nekladou.
Já tentokrát vsadila na sladkou notu. Klasikou jsou šneci s rozinkami a ořechy, ovoněné skořicí. Ne, že bych neměla ráda ořehy, ale času jaksi nezbývá a než bych oloupala nutný počet ořechů, raději si vymslím jinou náplň. tak jsem vzala za vděk strouhaným kokosem, který u nás nesmí nikdy chybět a hořkou čokoládou. I čokoláda patří mezi stálice, které v kuchyni není nikdy dost.

Těsto jsem tentokrát použila kynuté, ale v nouzi by stejně tak posloužilo těsto listové.

Jestli si chcete zavinout tyto sladké a voňavé šnečky, vybavte se následujícím:

Na kynuté těsto:

1 hrnek polohrubé mouky
1 hrnek hladké mouky (normálně bch použila celorznnou, ta ale už došla)
1 vejce
3 lžíce olivového oleje
balíček sušeného droždí
špetku soli
necelý hrníček vody

Na náplň:

2 lžíce strouahného kokosu
nahrubo nastrouhaná hořká čokoláda
1 plátek rozpuštěného másla na potření plátu z těsta
vanilkový cukr (nejlépe domácí výroby) na posypání šneků

Do mísy nasypeme mouky, smícháme je s obsahem balíčku sušeného droždí, zamícháme, přilijeme olej, vyklepneme vajíčko a postupně přidáváme mouku. Pomocí vařečky zpracováváme těsto, které by mělo být krásně vláčné. Podle potřeby přidáváme vodu, nebo naopka přisypáváme mouku.Těsto poté přepravíme a vyklopíme na pomoučenou plochu, a tam jej ještě rukama pořádně zpracujeme. Těsto dáme zpět do mísy a necháme tak hodinku kynout na teplém místě, přikryté utěrkou nebo potravinářskou fólií.
Vykynuté těsto si rozdělíme na dvě poloviny a každou polovinu rozválíme na tenkou placku, která by měla mít zhruba podobu čtverce nebo obdélníku. Rozválenou placku potřeme rozpuštěným máslem.
Na omáslovanou placku nasypeme nahrubo nastrouhanou čokoládu
a na čokoládu ještě přidáme kokos. Aby byl kontrast pěkně patrný.
Placku srolujeme na úhledný váleček.
Nožem nakrájíme na jednotlivé šneky. Snažíme se přitom zachovat konstantní velikost jednotlivých kousků. Já měla šnečky silné tak jeden a půl centimetru. Šneky přemístíme na plech vyložený pečícím papírem a posypeme je vanilkovým cukrem.
A teď je šoupneme do trouby vyhřáté na 180 stupňů a pečeme zhruba čtvrt hodinky až dvacet minut, prostě do té doby, než šnečci trošku nenakynou a pěkně nezezlátnou. Cítíte, jak to voní?
 

3 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 coco-choc coco-choc | E-mail | Web | 12. února 2010 v 9:31 | Reagovat

Holky, co mi to děláte... Všude samí šneci. Já je mám už několik týdnů připravené ke zpracování a asi mi nezbude nic jiného, než se na ně vrhnout :-). Jen jsme si trochu prohodily náplně, ta kokosovočokoládová by se hodila spíš mně :-D.

2 babi Maňasová babi Maňasová | Web | 12. února 2010 v 10:39 | Reagovat

Další šnečci, to musí být dobrota i s tím kokosem a čokoládou.

3 Madla Madla | Web | 12. února 2010 v 14:24 | Reagovat

coco-choc: Taky jsem si říkala, že pasují spíš na tebe... :-D Ale chutnaly i nám  :-)

4 Madla Madla | Web | 12. února 2010 v 14:29 | Reagovat

babi Maňasová. Mně se moc líbila i vaše verze, jen jsem se nechtěla loupat s ořechy.  :-) Ale určo je někdy udělám, šneci jssou totiž evergreen  :-)

5 Janah Janah | Web | 12. února 2010 v 15:51 | Reagovat

Na těhle dobrůtkách tady ujíždějí Švédové, jejich roční spotřeba šnečků musí být obrovská  :-D

6 Madla Madla | Web | 12. února 2010 v 17:16 | Reagovat

Janah: Tak to mají Švédi mé sympatie. I u nás doma frčí šnečci na všechny možné způsoby. Švédsko mám moc ráda a už se těším, až se tam vrátím alespoň na dovolenou. :-)

7 toffo toffo | Web | 12. února 2010 v 19:51 | Reagovat

Další tip na náplň, co není vůbec špatná - posypat perníkem na strouhání. Tak to dělá moje maminka :-).

8 Madla Madla | Web | 12. února 2010 v 20:04 | Reagovat

tofo. díky za tip, zní skvěle, jednoduché a voňavé - maminkovské recepty nikdy nezklamou. :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama