Tvarohová buchta nejen k snídani

21. února 2010 v 7:42 | Madla |  Sladké vábničky
Jsem trošku blázen, přiznávám se bez mučení. Jsem blázen co se týče různých forem a formiček, vykrajovátek a podobných serepetiček určených k pečení. V naší malé kuchyni už není takřka kam všechny tyto pomocníky dávat, ale já si stále myslím, že je kuchyň nafukovací. Prostě když vidím nějakou formu či formičku zajímavého tvaru, hned se po ní vrhám a už si představuji, jak v ní bude obyčejná buchta vypadat zajímavě.
A co teprve taková lahodná tvarohová buchta s kousky čokolády a křupaými slunečnicovými semínky? Ta ani nepotřebuje žádnou oku lahodící formu, aby vynikla její skvělá chuť.

Na jemnou a voňavou tvarohovou buchtu si připravíme následující:

1 hrnek polohrubé bílé mouky
1 hrnek jemně mleté celozrnné mouky
1/2 hrnku třtinovéjho cukru (v nouzi i krystal dobrý)
1 lžíci vanilkového cukru
1 balíček kypřicího prášku do pečiva
1 vaničku měkkého tvarohu
1/4 hrnku oleje
1 hrnek mléka
hrst slunečnivocýh semínek
1/2 tabulky nasekané čokolády

Buchta bude v cukuletu, takže si v první řadě rozpálíme troubu na 180 stupňů. Vezmeme si k ruce řádně velkou mísu a nasypeme do ní obě mouky (nemáme-li v oblibě celozrnnou, použijeme prostě jen bílou mouku polohrubou), třtinový i vanilkový cukr a kypřicí prášek do pečiva. Všechny sypké přísady zamícháme.
Do sypké směsi vlijeme čtvrt hrníčku oleje, hrnek mléka a vaničku měkkého tvarohu.
zamícháme a případně trošku doředíme mlékem, tak aby vzniklo krásně hladké lité těsto.
Do těsta přisypeme další ochucující přísady podle chuti - já zvolila křupavá slunečnicová semínka a na kousky nasekanou hořkou čokoládu.
Jemně zamícháme a nalijeme do formy. Já tentorkáte zvolila stylovou formu stromečkovou, protože nadvláda paní zimy se nás nechce a nechce pustit.
Buchtu pečeme půl až třičtvrtě hodiny, ke konci pečení kontrolujeme špejlí. Když se po vpichu do těsta na špejli nic nelepí, je hotoovo a buchtičku můžeme vytáhnout z horkých útrob trouby.



Vyklopíme, posypeme moučkovým curkem a servírujeme.
Řez zasněženým stromkem. Příště dám asi víc čokolády.
 

3 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 toffo toffo | Web | 21. února 2010 v 7:48 | Reagovat

Madlo, neříkej, že už jsi dnes stačila napéct!  :-)
Forma je moc hezká. Svojí kuchyň mám už také napráskanou šikovnými věcičkami na sladké pečení - a to se snažím v nakupování krotit!

2 coco-choc coco-choc | E-mail | Web | 21. února 2010 v 8:28 | Reagovat

Recept je super, forma skvělá (i když na mě trochu vánoční :-D), co víc dodat... snad jen: "Pošli mi také jeden stromeček :-)."
Holky, úchylku pro kuchyňské náčiní a tuplem pro nesmyslné, ale roztomilé formičky máme asi všechny :D.

3 babi Maňasová babi Maňasová | Web | 21. února 2010 v 9:33 | Reagovat

Recept ukládám, všechno kde je tvaroh a nějaká semínka mám moc ráda.

4 Pája Pája | Web | 21. února 2010 v 10:31 | Reagovat

Ta forma vypadá pěkně. Nebude v ní příště štola? =)

5 Madla Madla | Web | 21. února 2010 v 10:35 | Reagovat

toffo: Nee, dneska jsem ještě nepekla, tuhle buchtu jsem pekla v úterý a už je dávno snědlá  :-) Dneska se na pečení teprve vrhnu, byla jsem moc pracovně vytížená (holt pracující matka na mateřské, která pořád něco nestíhá   :-D )

6 Madla Madla | Web | 21. února 2010 v 10:37 | Reagovat

coco-choc: Díky, já věděla, že se ti i recept bude líbit  :-) , když je tam tvaroh. Formu jsem koupila schválně kvůli Vánocům, ale myslím, že ji budu využívat i mimo zimní období  :-)
Je skvělé, že se svými kuchyňskými úchylkami jsme na tom asi tak podobně  :-)

7 Madla Madla | Web | 21. února 2010 v 10:38 | Reagovat

babi Maňasová: Já taky zbožňuju tvaroh, byla bych klidně schopná žít jen na něm a nějakém dobrém chlebu.  :-D Ne, kecám, to bych vydržela jen chvíli, jsem strašně mlsná  :-)

8 Madla Madla | Web | 21. února 2010 v 10:39 | Reagovat

Pája: Štóla v ní byla na Vánoce, ale nějak jsem nestihla nic zadokumentovat, takže snad až příští Vánoce  :-)

9 Janah Janah | Web | 21. února 2010 v 10:43 | Reagovat

To jsi vstávala v 6, ne? Abys to upekla a ještě zatepla dala na blog.  O_O

10 Beruška Beruška | E-mail | Web | 21. února 2010 v 13:30 | Reagovat

Zaujala mne kombinace čokolády a slunečnicových semínek, které jsem vždycky kombinovala s rozinkami. Tvarohové buchty mám moc ráda pro jejich vláčnost.
Neumím si představit, jak je stromečková forma velká... šlo by uvedené množství do menší bábovkové formy?

11 Madla Madla | Web | 22. února 2010 v 7:42 | Reagovat

Janah: Dík prckovi jsem ranní ptáče a ráno tak vstávám už v pět, nejpozději o půl šesté  :-) Ale nějak extra produktivní díky tomu nejsem, většinou dělám tisíc věcí najednou... :-P

12 Madla Madla | Web | 22. února 2010 v 7:46 | Reagovat

Beruška: Také jsem většinou kombinovala slunečnicová semínka s rozinkami, ale tentokrát rozinky zastoupila čokoláda a bylo to slušivé zastoupení  :-) Slunečnicová semínka mám moc ráda jak ve sladkém, tak i ve slaném pečení. Dokonce je používám i při výrobě pesta  :-)

13 Madla Madla | Web | 22. února 2010 v 8:10 | Reagovat

Beruška: A ještě k té formě, myslím, že menší bábovková forma by šla, ale tam bych asi pekla trošku déle. Nebo lze těsto nalít do větší dortové formy. Tak ať se povede  :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama