Březen 2010

Pohankové risoto s pečeným česnekem a hlívou

29. března 2010 v 11:17 | Madla |  Bezmasé dobrůtky
Tento měsíc byl pro mě ve znamení velkého stresu, kdy jsem úpěla pdo náporem práce jako černý otrok pod bičem otrokáře. Ale stále jsem s chutí vařila a vymýšlela nové recepty, snažila se pořizovat fotografickou dokumentaci, jen zpracování článků poněkud drhlo na nedostatku času. Ale největší pracovní nápor už opadnul, ze srdce mi spadl veliký balvan a já se te´d můžu s radostí věnovat i svému foodblogu.
Takže bych tímto svým úvodem chtěla nesměle poděkovat všem příznivcům tohoto blogu, že se mnou měli trpělivost a navštěvovali mé stránky, i když se na nich po dlouhou dobu nic významného nedělo.
A co jsem si pro vás po dlouhém čase připravila?
Bude to pohankové risoto s pečeným česnekem a hlívou ústřičnou. Zní to hrozně, chutná však ohromně.

A co budeme potřebovat?

1 hrnek pohanky
1 středně velkou cibuli, nakrájenou nadrobno
3 stroužky česneku, nakrájené na plátky
trošku olivového oleje
1 deci červeného vína (použila jsem Sauvignon)
3 deci zeleninového vývaru
případně sůl a pepř na dochucení

A na pečený česnek a hlívu si připravíme:
balení hlívy ústřičné (250 gramů)
vyloupané stroužky čenseku z 1 a 1/2 palice
3 lžíce olivového oleje
1 lžička rozmarýnu
1/2 lžičky hrubě mletého pepře
1/2 lžičky soli

A protože to bude rychlovka, rozpálíme si hned troubu na 200 stupňů. Nejprve si vezmeme do parády hlívu, rukama ji natrháme na menší kousky a vhodíme do zapékací mísy, přihodíme k ní poctivě vyloupané  stroužky česneku z jedné a půl palice, okořeníme hrubě mletým pepřem a rozmarýnem a nezapomeneme též osolit. Pokapeme olivovým olejem a rukama pěkně promíchám.
P1000646-SM
Směs rukama pěkně rovnoměrně rozhrneme a vložíme do horkých útrob trouby. A pečeme třičtvrtě hodiny.
P1000691-SM
Česnek v důseldku pečení zezlátne a jakoby zesládne, ztratí svou ostrou štiplavost a hlíva? Bude nádherně dokřupava vypečená. Mňam.

A teď se pustíme do samotného pohankového risota.
V hrnci si na trošce oleje osmažíme do sklovita najemno nakrájenou cibuli. k té poté přihodíme na plátky pokrájený česnek a ještě chvíli smažíme.
P1000688-SM

Přihodíme hrnek pohanky, pěkně promícháme, aby se všechna zrnka krásně obalila tukem s cibulí a česnekem a ještě pár minut smažíme, dokud pohanka nezačne líbezně vonět po pražených oříškách. Tedy alespoň mě tak vůně opékané pohanky voní.
P1000689-SM
A teď přijde to krásné. K pražící se pohance přilijeme deci a půl červeného vína.
P1000690-SM
Občas promícháme, opilí tou krásnou vůní a necháme milou pohanku vstřebat do sebe všechno víno. Až je pohanka vínem nacucaná, přilijeme k ní trošku vývaru a opět za občasného míchání čekáme, až jej pohanka všechen vypije. postupně přiléváme vývar a celá příprava rizota od prvního nalití vína až po závěrečné ochutnání měkké a voňavé pohanky by nám mělo zabrat zhruba dvacet minut. Ochutnáme a příapdně doladíme troškou soli a pepře.
Hotové pohankové risoto vypadá takto: není rozvařené, stále zůstává sypké, ale přesto měkké, voňavé a plné chuti.
P1000692-SM

Risoto naservírujeme na talíř, přidáme k němu pěknou porci opečeného čenseku s hlívou a teď už nikým a nočím nerušeni užíváme si symfonii chutí a vůní.
P1000693-SM
Ač pokrm nevypadá příliš vzhledně, vězte že je skutečně navýsost chutný.
P1000694-SM
Komu pohanka prostě nechutná (i tací se najdou), může ji samozřejmě nahradit rýží a uvařit si krásné klasické italské risoto. Budete-li volit rýži, kupte si Arborio, ta je k přípravě lahodného a pravého italského risota jako stvořená.

Nedočkavá čekanka - první rande

19. března 2010 v 10:57 | Madla |  Malá sousta aneb předkrmy
kelímek zakysané smetany

Už je to konečně tady- čekanka!!! Něžně zelenobílé puky stydlivě se schovávající pod pod tmavým pytlem mě vždycky lákaly. Vždy mě od jejich zakoupení odrazovala v jejich spojitosti neustále opakované tvrzení, že čekankové puky jsou nahořklé. A toho jsem jse bála... Co znamená nahořklé - jenom s jemně hořkým chuťovým nádechem jako třeba u růžičkové kapusty, nebo s výraznějším hořkým akcentem jako třeba u grepů? Navíc se čekance často dostává na pultech obchodů nesprávného zacházení - její jemné bílé puky se mají uchovváat zakryté, tak aby na ně nemohlo světlo. A když už člověk tedy na nějakou tu čekanku narazí, zarazí jej a od nákupu odradí právě to, že je čekanka v celé své křehké nahotě vystvena umělému super-, hyper- osvětlení.
Ale minulý týden jsem si při "velkém" nákupu všimla nenápadné tmavě modré krabice s fólií, zavětřila jsem čekanku, konečně jsem dostala odvahu a už jsem si tu křehkou krásku ládovala do pytlíku a těšila se, co z dobrého z ní vzejde. Domů jsem dorazila celá natěšená a okamžitě jsem se hnala k internetu pro inspiraci - na stránkách olivové kuchařky byl začerstva přidán recept na zapečenou čekanku.
Jednodcuhé, krásné a chutné. Ale chybělo mi pár ingrediencí a do obchodu se mi už vážně nechtělo.
Tak jsem se koukla ještě k Šárce, protože ta má na svých stránkách vždycky nějakou zaručenou bombu. A opět nezklamala. Její gratinované čekankové puky s ořechovo-sýrovou omáčkou vypadaly naprosto skvěle.
Jenže ouha, zase by mi nezbývvalo, než naložit neklidné dítě do kočárku a vydat se přes půl města dokoupit pár drobností.
tak jsem si trošku zaexperimentovala a protože výseldek byl více než chutný, předkládám vám jej k nahlédnutí.
Třeba i vy dáte čekance šanci, protože vězte, že hořká vážně není. když se správně skladuje a dobře se s ní zachází, odmění se vám jemnou chutí s opravdu jen malým, takřka nerozpoznatelným a jemně nahořklým podtónem.
Tak pojďme rychle vařit!

Na 2 porce plněné a zapečené čekanky budeme potřebovat:

2 velké čekankové puky
asi 100 gramů mozarely nakrájené na plátky
2 velké pltáky šunky
sůl, čerstvý pepř
špetka nastrouhaného muškátového oříšku

bramborová kaše

A aby čekance nebylo smutno, uděláme jí pohodlné hnízdečko z brambroové kaše. Tu si každý připravte dle vašich zvyklostí, jen by měla být opravdu krásně hebká a jemná. Kaši vylepšíme jemným strouhnutím voňavého muškátového oříšku a vysteleme jí zapékací misky, vekterých uděláme důlek pro čekankové puky.
P1000675-SM
Čekankové puky zbavíme případných ovadlých lístků, seřízneme spodní část košťálu a vhodíme je na pět minut do vařící osolené vody.
P1000674-SM
Po pěti minutách puky vyjmeme a necháme je chvilku vychladnout. Nechceme si přeci pálit prsty. Vezmeme si na pomoc ostrý nůž a pokusíme se čekanku podélně nakrojit. Do vzniklého otvoru naskládáme proužky mozarely a celý čekankový puk obalíme velkým plátem šunky. Vložíme na postýlku z brambroové kaše.
P1000676-SM
Osobně mi plnění čekanky moc nešlo, tak jsem s dalším pukem udělala radikální řez a čekanku jsem prostě přepůlila,
P1000677-SM
pokladla plátky mozarely
P1000678-SM
a přikryla šunkou.
P1000679-SM
A jdeme do finále! zapneme si troubu na 200 stupňů a do ruky si vezmeme kelímek zakysané smetany. Jeho obsah osolíme a opepříme pdole naší chuti, pěkně procmícháme a navrstvíme na schovanou čekanku.
P1000680-SM
Vrazíme do trouby a zapékáme zhruba 20 až 30 minut, prostě do té doby, než se na povrchu neudělá pěkná zlatá krustička.
P1000681-SM
Jíme jen tak, horké a božské. Foto řezu nebude, protože to bylo tak dobré, že jsem až fotit zapomněla.

Mé první rande s čekankou dopalo skvěle a na příštím rande se k ní už budu chovat něžněji a chci si ji vychutnat v čerstvém stavu. te´d jen, aby mi tu krásku nevyprodali...

Pečená řepa s česnekem podle rybičky

14. března 2010 v 21:27 | Madla |  Bezmasé dobrůtky
Mám strašně ráda řepu - její sladkou chuť a sexy hřejivou červenou barvu. Navíc je řepa proklatě zdravá a neudělá vám průvan v peněžence. A já jsem se do téhle baculaté rdící se krásky tuto zimu vyloženě zamilovala. Její sytá červená barva mi vždycky zvedne náladu a na talíři jí to setsakra sluší.
Řepu miluju třeba v podobě husté zeleninové polévky, nebo pečenou s balkánským sýrem .
A teď jsem ji zkusila podle rybičky. A ta si recept zase vypůjčila od Jamieho Oliviera a trošku jej upravila.
Obvykle si v receptech upravuji mnohé, ne tak tady, u tohtoo receptu se mi všechno líbilo a jedinou drobnou změnou bylo použití mého zamilovaného rozmarýnu. Ten dal řepě krásnou vůni a ladil s její deliktáně sladkou chutí.

Takže na toto superjednoduché, levné a přitom výtečné jídlo budete potřeobvat:

zhruba kilo očištěné a na kousky nakrájené řepy (já řepu nakrájela na omsinky a každou osminku ještě přepůlila - zkrátila se tak doba pečení)
oloupané česnekové stroužky z paličky a půl
čtyři lžíce olivového oleje
šťávu z celého citronu
pepř
rozmarýn a bazalku (měla jsem jen sušené)

troubu si rozehřejem na 200 stupňů a pokud nechceme vypadat jako pracovníci jatek, navlékneme si na ruce slušivé igelitové rukavice a vrhneme se na loupání řepy. Oloupanou řepu nakrájíme na kousky. Čím menší kousky, tím menší doba vaření. Já každou řepu nakrájela na osminky a poté ještě přepůlila. a péci pak stačilo necelou hodinku. Nakrájenou řepu vsypeme do pekáče vystalného alobalem a nemilosrdně ji zasypeme oloupanými stroužky česneku. Větší stroužky můžeme rozpůlit.

Vše pěkně opepříme a posypeme bylinkami. Já volila bazalku a rozamrýn a byla to skvělá volba.

Zakápneme čtyřmi lžícemi olivového oleje a šťávou vymačkanou z půlky citronu a utěsníme alobalem v pěkný balíček.

Ten dáme péct do předem vyhřáté trouby, na 200 stupňů asi hodinku.Já kek konci pečení přidala na alobalový balíček plátky chleba. Ten se krásně dokřupava opekl.


Poté opatrně rozděláme,

přendáme na talíř a přikusujeme vhodné pečivo. Ideální by byla bagetka, ale dokřupava opečený chléb taky nebyl špatnou volbou.

Lehce ovíněná kuřecí stehna s pečeným česnekem

9. března 2010 v 10:02 | Madla |  Maso hraje prim
Aneb jak skloubit vášeň pro dobré jídlo, práci a péči o jedno velice akční dítě. S desetiměsíčním dítětem, které se neustále jako tropická liána popíná a chytá za máminy nohy, se i z pouhého namazání chleba stává pomalu adrenalinový sport. A když se náhodou nepokouší vyšplhat po mně vzhůru, pokouší se na sebe strhnout židli, nebo jiný oblíbený kus bytového zařízení. Takže na nějaké delší než pár sekund trvající vaření a pečení není při záchranných akcích tohoto typu jaksi čas.
O to víc si rodič jako já vychutná okamžik, kdy dítě sladce spí v kočárku a honem letí zkontrolovat stav zásob v lednici a ve sklepě a každé vaření započíná malou modlitbou, aby dítě spalo tentorkáte déle než půl hodiny.
Ale zpět ke kuřátku. Tento voňavý, chutný a výjimečně jednoduchý pokrm zvládnete připravit i s neustále padajícím a po vás se šplhajícím dítětem za zády. Předpokladem úspěchu je koupit chlazená kuřecí stehna, mít doma trošku bílého vína a samozřejmě nezbytný česnek. ten u nás doma nikdy nechybí a jeho spotřebou určitě převyšujeme celorepublikový průměr.

Takže na ovívněná kuřecí stehna s pečeným česnekem si připravíme následující:
4 chlazená kuřecí stehna
vyloupané stroužky z jedné palice česneku
dvě deci bílého vína
sůl, pepř, rozmarýn (čerstvý nebyl k dispozici, musela jsem vzít za vděk sušeným)
1 lžíci olivového oleje

Kuřecí stehna opláchneme pod tekoucí vodou a zbavíme všech přebytečných částí, které se nám na něm nelíbí. Z obou stran je osolíme a opepříme a nezapomeneme je ovonět troškou rozmarýnu. Nakořeněná stehna naskládáme do pekáčku a do volných prostroů nastrkáme vyloupané stroužky česneku. Vše zalijeme dvěma deci bílého vína a lžící olivového oleje.
Strčíme do trouby vyhřáté na 200 stupňů a pečeme zhruba hodinku a půl. Občas přelijeme voňavým výpekem a těšíme se z líbezné vůně plující kuchyní.

Po upečení přendáme kuřecí stehna na talířek a upečený česnek rozmačkáme pomocí vidličky do vyvařené omáčky z vína.Stehna můžeme rovnou naservírovat na talíř, nebo vrátit do česnekem zahuštěné "omáčky" a potěšit tak libým pohledem ostatní spolustolovníky.
Jíme třeba jen tak - s křupavou bagetkou, nebo s hebkou brambroovou kaší. Zaručuji vám, že nebudete vědět, co máte jíst první - jestli voňavé a křehké masíčko nebo báječný česnekovo-vinný sosík. O ten se u nás skoro strhla bitva...
na suroviny a čas nenáročné a přesto velice chutné a okouzlující.

U nás se podávalo se zeleninovým kuskusem, přelitým delikátním česnekovým sosíkem.