Lehce ovíněná kuřecí stehna s pečeným česnekem

9. března 2010 v 10:02 | Madla |  Maso hraje prim
Aneb jak skloubit vášeň pro dobré jídlo, práci a péči o jedno velice akční dítě. S desetiměsíčním dítětem, které se neustále jako tropická liána popíná a chytá za máminy nohy, se i z pouhého namazání chleba stává pomalu adrenalinový sport. A když se náhodou nepokouší vyšplhat po mně vzhůru, pokouší se na sebe strhnout židli, nebo jiný oblíbený kus bytového zařízení. Takže na nějaké delší než pár sekund trvající vaření a pečení není při záchranných akcích tohoto typu jaksi čas.
O to víc si rodič jako já vychutná okamžik, kdy dítě sladce spí v kočárku a honem letí zkontrolovat stav zásob v lednici a ve sklepě a každé vaření započíná malou modlitbou, aby dítě spalo tentorkáte déle než půl hodiny.
Ale zpět ke kuřátku. Tento voňavý, chutný a výjimečně jednoduchý pokrm zvládnete připravit i s neustále padajícím a po vás se šplhajícím dítětem za zády. Předpokladem úspěchu je koupit chlazená kuřecí stehna, mít doma trošku bílého vína a samozřejmě nezbytný česnek. ten u nás doma nikdy nechybí a jeho spotřebou určitě převyšujeme celorepublikový průměr.

Takže na ovívněná kuřecí stehna s pečeným česnekem si připravíme následující:
4 chlazená kuřecí stehna
vyloupané stroužky z jedné palice česneku
dvě deci bílého vína
sůl, pepř, rozmarýn (čerstvý nebyl k dispozici, musela jsem vzít za vděk sušeným)
1 lžíci olivového oleje

Kuřecí stehna opláchneme pod tekoucí vodou a zbavíme všech přebytečných částí, které se nám na něm nelíbí. Z obou stran je osolíme a opepříme a nezapomeneme je ovonět troškou rozmarýnu. Nakořeněná stehna naskládáme do pekáčku a do volných prostroů nastrkáme vyloupané stroužky česneku. Vše zalijeme dvěma deci bílého vína a lžící olivového oleje.
Strčíme do trouby vyhřáté na 200 stupňů a pečeme zhruba hodinku a půl. Občas přelijeme voňavým výpekem a těšíme se z líbezné vůně plující kuchyní.

Po upečení přendáme kuřecí stehna na talířek a upečený česnek rozmačkáme pomocí vidličky do vyvařené omáčky z vína.Stehna můžeme rovnou naservírovat na talíř, nebo vrátit do česnekem zahuštěné "omáčky" a potěšit tak libým pohledem ostatní spolustolovníky.
Jíme třeba jen tak - s křupavou bagetkou, nebo s hebkou brambroovou kaší. Zaručuji vám, že nebudete vědět, co máte jíst první - jestli voňavé a křehké masíčko nebo báječný česnekovo-vinný sosík. O ten se u nás skoro strhla bitva...
na suroviny a čas nenáročné a přesto velice chutné a okouzlující.

U nás se podávalo se zeleninovým kuskusem, přelitým delikátním česnekovým sosíkem.
 

2 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 coco-choc coco-choc | E-mail | Web | 9. března 2010 v 11:38 | Reagovat

O výpečky se u nás také strhával boj na život na smrt - vždy bylo nejlepší, to co se přichytlo na pekáč :-D. Teď spíš bojujeme o sýrovou krustu :-P, což není také vůbec špatné, že? Tento receptík asi nevyzkouším, protože já maso nejím a přítel zase nejí kuřecí stehna. Potřebovala bych nějaký receptík s hovězím masem, protože mám v ledničce nechutně moc červeného vína (tam by sice nemělo být, ale vinotéka hold není). A co s ním :-D?

2 babi Maňasová babi Maňasová | Web | 9. března 2010 v 11:59 | Reagovat

Kuřátko máme rádi na všechny možné způsoby, tohle vypadá jednodušše, česneku máme taky pořád po ruce dost, tak jen koupit to bílé víno a jde se na to.

3 Madla Madla | Web | 10. března 2010 v 8:39 | Reagovat

coco-choc: Sýrová krustička je bezvadná. Vlastně všechno s vypečenou kůrčičkou má u mě body navíc  :-)
S hovězím masem ti asi moc nepomůžu, příliš ho nekupuju, ale určitě by bylo výtečné udusit jej právě na tom červeném víně. Normálně jsi mě nahlodala, červené vínko v lednici máme, tak že bych zašla k řezníkovi a koupila pěkný kus masa a na víkend něco takového provedla?
Navnadila jsi mě pěkně, tak do toho asi půjdu  :-D

4 Madla Madla | Web | 10. března 2010 v 17:03 | Reagovat

babi Maňasová: Kuřátko mohu opravdu vřele doporučit - je jednoduché a skvělé. A s česnekem radím nešetřit :-) Tak djete vědět, jak chutnalo :-)

5 Bali Bali | Web | 11. března 2010 v 13:07 | Reagovat

Když k tomu přidáš rozpůlenou a neoloupanou palici česneku, tak to teprve bude boj o zrno :- )))
Třeba jako mam tady: http://www.facebook.com/?ref=home#!/album.php?aid=5726&id=100000721477595
A kdy bude něco kokotkového?

6 Madla Madla | Web | 11. března 2010 v 14:33 | Reagovat

Hmm, ty opravdu dokážeš člověka navnadit :-) Pečený česnek je úžasný společníka já se s ním poslední dobou v kuchyni opravdu hodně kamarádím.
Jinak kokotkuju jako o život, jen se mi toho te´d nahrodmadilo hodně pracovního, k tomu malej a nemocná a tudíž nehlídací babička, takže v kokotkách napečeno a navařeno je, jen všehcny příspěvky musí chvíli počkat. :-?

7 toffo toffo | 16. března 2010 v 13:29 | Reagovat

Ahoj Madlo, psala jsem ti koment, ale spadl ti do spamů ke schválení.

8 cialis_professional cialis_professional | E-mail | Web | 3. června 2014 v 6:25 | Reagovat

Thank you, I have just been searching for information approximately this subject for ages and yours is the best I have came upon till now. But, what concerning the conclusion? Are you certain in regards to the supply?

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama