Nedočkavá čekanka - první rande

19. března 2010 v 10:57 | Madla |  Malá sousta aneb předkrmy
kelímek zakysané smetany

Už je to konečně tady- čekanka!!! Něžně zelenobílé puky stydlivě se schovávající pod pod tmavým pytlem mě vždycky lákaly. Vždy mě od jejich zakoupení odrazovala v jejich spojitosti neustále opakované tvrzení, že čekankové puky jsou nahořklé. A toho jsem jse bála... Co znamená nahořklé - jenom s jemně hořkým chuťovým nádechem jako třeba u růžičkové kapusty, nebo s výraznějším hořkým akcentem jako třeba u grepů? Navíc se čekance často dostává na pultech obchodů nesprávného zacházení - její jemné bílé puky se mají uchovváat zakryté, tak aby na ně nemohlo světlo. A když už člověk tedy na nějakou tu čekanku narazí, zarazí jej a od nákupu odradí právě to, že je čekanka v celé své křehké nahotě vystvena umělému super-, hyper- osvětlení.
Ale minulý týden jsem si při "velkém" nákupu všimla nenápadné tmavě modré krabice s fólií, zavětřila jsem čekanku, konečně jsem dostala odvahu a už jsem si tu křehkou krásku ládovala do pytlíku a těšila se, co z dobrého z ní vzejde. Domů jsem dorazila celá natěšená a okamžitě jsem se hnala k internetu pro inspiraci - na stránkách olivové kuchařky byl začerstva přidán recept na zapečenou čekanku.
Jednodcuhé, krásné a chutné. Ale chybělo mi pár ingrediencí a do obchodu se mi už vážně nechtělo.
Tak jsem se koukla ještě k Šárce, protože ta má na svých stránkách vždycky nějakou zaručenou bombu. A opět nezklamala. Její gratinované čekankové puky s ořechovo-sýrovou omáčkou vypadaly naprosto skvěle.
Jenže ouha, zase by mi nezbývvalo, než naložit neklidné dítě do kočárku a vydat se přes půl města dokoupit pár drobností.
tak jsem si trošku zaexperimentovala a protože výseldek byl více než chutný, předkládám vám jej k nahlédnutí.
Třeba i vy dáte čekance šanci, protože vězte, že hořká vážně není. když se správně skladuje a dobře se s ní zachází, odmění se vám jemnou chutí s opravdu jen malým, takřka nerozpoznatelným a jemně nahořklým podtónem.
Tak pojďme rychle vařit!

Na 2 porce plněné a zapečené čekanky budeme potřebovat:

2 velké čekankové puky
asi 100 gramů mozarely nakrájené na plátky
2 velké pltáky šunky
sůl, čerstvý pepř
špetka nastrouhaného muškátového oříšku

bramborová kaše

A aby čekance nebylo smutno, uděláme jí pohodlné hnízdečko z brambroové kaše. Tu si každý připravte dle vašich zvyklostí, jen by měla být opravdu krásně hebká a jemná. Kaši vylepšíme jemným strouhnutím voňavého muškátového oříšku a vysteleme jí zapékací misky, vekterých uděláme důlek pro čekankové puky.
P1000675-SM
Čekankové puky zbavíme případných ovadlých lístků, seřízneme spodní část košťálu a vhodíme je na pět minut do vařící osolené vody.
P1000674-SM
Po pěti minutách puky vyjmeme a necháme je chvilku vychladnout. Nechceme si přeci pálit prsty. Vezmeme si na pomoc ostrý nůž a pokusíme se čekanku podélně nakrojit. Do vzniklého otvoru naskládáme proužky mozarely a celý čekankový puk obalíme velkým plátem šunky. Vložíme na postýlku z brambroové kaše.
P1000676-SM
Osobně mi plnění čekanky moc nešlo, tak jsem s dalším pukem udělala radikální řez a čekanku jsem prostě přepůlila,
P1000677-SM
pokladla plátky mozarely
P1000678-SM
a přikryla šunkou.
P1000679-SM
A jdeme do finále! zapneme si troubu na 200 stupňů a do ruky si vezmeme kelímek zakysané smetany. Jeho obsah osolíme a opepříme pdole naší chuti, pěkně procmícháme a navrstvíme na schovanou čekanku.
P1000680-SM
Vrazíme do trouby a zapékáme zhruba 20 až 30 minut, prostě do té doby, než se na povrchu neudělá pěkná zlatá krustička.
P1000681-SM
Jíme jen tak, horké a božské. Foto řezu nebude, protože to bylo tak dobré, že jsem až fotit zapomněla.

Mé první rande s čekankou dopalo skvěle a na příštím rande se k ní už budu chovat něžněji a chci si ji vychutnat v čerstvém stavu. te´d jen, aby mi tu krásku nevyprodali...
 

3 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Janah Janah | Web | 19. března 2010 v 14:27 | Reagovat

Čekanka je hořká když se prodává nezakrytá. Takže čím je světlejší, tím lepší. Poprvé jsem si koupila pěkně zelenou a tudíž hořkou, dalo mi pak moc práce přemluvit rodinu k další zkoušce.

2 Madla Madla | Web | 19. března 2010 v 18:25 | Reagovat

Janah: Na úplně světlounkou čekanku jsem ještě nenarazila. Asi je to opravdu způsobeno nesprávným způsobem skladování. Dnes jsem čekanku opět ulovila (brzy bude další recept :-P ) a už byla částečně vystavená světlu. :-(

3 toffo toffo | 20. března 2010 v 6:17 | Reagovat

Moc hezké Madlo, to určitě vyzkoušímm.

4 Madla Madla | Web | 20. března 2010 v 6:31 | Reagovat

toffo: Díky Marie. Byl to první pokus a nadmíru se povedl, takže příchod jara u nás bude ve znamení čekanky :-)

5 coco-choc coco-choc | E-mail | Web | 22. března 2010 v 10:30 | Reagovat

Také jsem se do čekanky ještě nepustila... Obávám se její hořkosti. Vím, že se musí prodávat v tmavých sáčcích, neb na světle hořkne, ale její cena není příliš příznivá, a tak mám pocit, že kupuji zajíce v pytli :-D. Ale nápad se zapékáním mě velmi oslovil, tak se třeba do ní někdy pustím. byla by přeci ostuda, aby zeleninožrout jako já neznal čekanku 8-).

6 Madla Madla | Web | 22. března 2010 v 10:42 | Reagovat

coco-choc: Ze stejného důvodu jsem se i já bála čekanky, ale jak se ukázalo, byl to strach neodůvodněný. Když bude v obchodě patřičně zabalená, tak hořká nebude :-) je pravda, že cena čekanky není zrovna nízká, ale já jsem prostě neododlala a musel ajsem ji vyzkoušet. A te´d mám už v lednici nachystanou další várku, se kterou budu ještě experimentovat. Tentorkát v duchu salátovém :-D

7 DolceVita DolceVita | Web | 2. dubna 2010 v 16:51 | Reagovat

To je povedený receptík na čekanku! Čekanka je též vynikající opečená na másle. A já zrovna v lednici jeden sáček mám, tak ji nenechám čekat a pustím se do přípravy :-)

Pěkné Velikonoce!
Šárka

8 Madla Madla | Web | 3. dubna 2010 v 6:07 | Reagovat

DolceVita: Děkuji za chválu, Šárko. Až jsem se sama divila, jak mi čekanka zachutnala. Opečenou verzi na másle určitě brzy vyzkouším,protože v jednoduchosti se skrývá největší krása.
I tobě krásné Velikonoce přeji. :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama