Pečená řepa s česnekem podle rybičky

14. března 2010 v 21:27 | Madla |  Bezmasé dobrůtky
Mám strašně ráda řepu - její sladkou chuť a sexy hřejivou červenou barvu. Navíc je řepa proklatě zdravá a neudělá vám průvan v peněžence. A já jsem se do téhle baculaté rdící se krásky tuto zimu vyloženě zamilovala. Její sytá červená barva mi vždycky zvedne náladu a na talíři jí to setsakra sluší.
Řepu miluju třeba v podobě husté zeleninové polévky, nebo pečenou s balkánským sýrem .
A teď jsem ji zkusila podle rybičky. A ta si recept zase vypůjčila od Jamieho Oliviera a trošku jej upravila.
Obvykle si v receptech upravuji mnohé, ne tak tady, u tohtoo receptu se mi všechno líbilo a jedinou drobnou změnou bylo použití mého zamilovaného rozmarýnu. Ten dal řepě krásnou vůni a ladil s její deliktáně sladkou chutí.

Takže na toto superjednoduché, levné a přitom výtečné jídlo budete potřeobvat:

zhruba kilo očištěné a na kousky nakrájené řepy (já řepu nakrájela na omsinky a každou osminku ještě přepůlila - zkrátila se tak doba pečení)
oloupané česnekové stroužky z paličky a půl
čtyři lžíce olivového oleje
šťávu z celého citronu
pepř
rozmarýn a bazalku (měla jsem jen sušené)

troubu si rozehřejem na 200 stupňů a pokud nechceme vypadat jako pracovníci jatek, navlékneme si na ruce slušivé igelitové rukavice a vrhneme se na loupání řepy. Oloupanou řepu nakrájíme na kousky. Čím menší kousky, tím menší doba vaření. Já každou řepu nakrájela na osminky a poté ještě přepůlila. a péci pak stačilo necelou hodinku. Nakrájenou řepu vsypeme do pekáče vystalného alobalem a nemilosrdně ji zasypeme oloupanými stroužky česneku. Větší stroužky můžeme rozpůlit.

Vše pěkně opepříme a posypeme bylinkami. Já volila bazalku a rozamrýn a byla to skvělá volba.

Zakápneme čtyřmi lžícemi olivového oleje a šťávou vymačkanou z půlky citronu a utěsníme alobalem v pěkný balíček.

Ten dáme péct do předem vyhřáté trouby, na 200 stupňů asi hodinku.Já kek konci pečení přidala na alobalový balíček plátky chleba. Ten se krásně dokřupava opekl.


Poté opatrně rozděláme,

přendáme na talíř a přikusujeme vhodné pečivo. Ideální by byla bagetka, ale dokřupava opečený chléb taky nebyl špatnou volbou.
 

2 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Janah Janah | Web | 14. března 2010 v 23:20 | Reagovat

Další recept do sbírky- ty víš, že řepu taky miluju. Ale vrtá mi hlavou proč podle rybičky? 8-O

2 Madla Madla | Web | 15. března 2010 v 6:59 | Reagovat

Janah: Tohle je opravdu ideální recept pro milovníky a milovnice řepy :-D
Jinak podle rybičky je podle původního receptu, který je na stránkách urybicky.cz
odkaz je v úvodu receptu :-)

3 coco-choc coco-choc | E-mail | Web | 15. března 2010 v 9:48 | Reagovat

Řepa je super. Máme další společnou "chuť" :-D. Ještě lepší je řepa v biokvalitě (cena není o moc vyšší než). Takto péct řepu jsem ještě nezkoušela, ale co není může (musí :-P) být. Nejraději ji dělám podle Cuketky - řepu zabalit do alobalu a péct dvě hodinky (s olivovým olejem a citrónem je to velká mňamka).

4 Madla Madla | Web | 15. března 2010 v 13:36 | Reagovat

coco-choc: Do řepy jsem se doslova zamilovala letošní takřka nekonečnou zimu. Před tím jsem ji znala a jedla jen v podobě sterilované. Ovoce a zeleninu v biokvalitě u nás bohužel neseženu, ale brzy se chystám do brna, tak se tam poohlédnu :-)
Návod pana Cuketky znám, ale nechce se mi řepu tak dlouho péct, to ji radši rozporcuju na kousíčky a nemusím tak dlouho čekat. :-D jsm holt osoba nedočkavá ;-)

5 sigrid sigrid | 15. března 2010 v 18:18 | Reagovat

Můžu se zeptat, jestli citronem pokapat až na talíři nebo před pečením?

6 Madla Madla | Web | 15. března 2010 v 21:06 | Reagovat

sigrid: Teď jsem si uvědomila, že jsem na tu citronovou šťávu v postupu docela zapomněla, takže se omlouvám a už jsem to doplnila. Takže citronová šťáva vymačkaná z půlky citronu přijde na syrovou řepu společně s olivovým olejem.
Ještě jednou se omlouvám za nejasnost.

7 DolceVita DolceVita | Web | 16. března 2010 v 1:25 | Reagovat

Vypadá to vážně fantasticky :-) Když už debatujeme o červené řepě, tak přidám ještě jednu inspiraci

http://dolcevita.blog.cz/0903/krvava-kraska-na-bilem-taliri

8 Madla Madla | Web | 16. března 2010 v 6:09 | Reagovat

DolcVita: Děkuju moc za krásný komentář. Tvůj recept vypadá neobyčejně fantasticky, takže až zase kápnu na rudou krásku (kupodivu je tahle "kromobyčejná" surovina u nás v malém městě docela těžko k sehnání - asi není poptávka či co :-? ), tak bude jasné, co s ní spáchám :-)
Děkuji za dvojitou porci inspirace (od tebe a od Mlsné kočky) :-)
Červená řepa prostě vítězí na všech frontách :-D

9 Natty Natty | Web | 16. března 2010 v 7:18 | Reagovat

Ahojky Madlo, já myslela, že jsem milovnice červené řepy jen já ;-)a vida, najdou se další a když k tomu přidáme, že je neskutečně zdravá , tak co více si od této skromné "rudošky" přát ... pěkný den ;-)

10 Madla Madla | Web | 16. března 2010 v 8:05 | Reagovat

Natty: Kdo ví, co je dobré, s řepou prostě neprohloupí a na talíři se s ní rychle skamarádí :-)
vyjádřila jsi to naprosto přesně, pod skormným zevnějškem se skrývá rudá bomba plná zdraví a chuti. Stačí troška citronu a bylinek pro vůni a bez složitých úprav je pochoutka na světě :-)
přeju krásný den i tobě

11 toffo toffo | Web | 9. října 2010 v 21:41 | Reagovat
12 integrity integrity | Web | 18. června 2015 v 15:35 | Reagovat

levná nebankovní půjčka 8-O

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama