Pohankové risoto s pečeným česnekem a hlívou

29. března 2010 v 11:17 | Madla |  Bezmasé dobrůtky
Tento měsíc byl pro mě ve znamení velkého stresu, kdy jsem úpěla pdo náporem práce jako černý otrok pod bičem otrokáře. Ale stále jsem s chutí vařila a vymýšlela nové recepty, snažila se pořizovat fotografickou dokumentaci, jen zpracování článků poněkud drhlo na nedostatku času. Ale největší pracovní nápor už opadnul, ze srdce mi spadl veliký balvan a já se te´d můžu s radostí věnovat i svému foodblogu.
Takže bych tímto svým úvodem chtěla nesměle poděkovat všem příznivcům tohoto blogu, že se mnou měli trpělivost a navštěvovali mé stránky, i když se na nich po dlouhou dobu nic významného nedělo.
A co jsem si pro vás po dlouhém čase připravila?
Bude to pohankové risoto s pečeným česnekem a hlívou ústřičnou. Zní to hrozně, chutná však ohromně.

A co budeme potřebovat?

1 hrnek pohanky
1 středně velkou cibuli, nakrájenou nadrobno
3 stroužky česneku, nakrájené na plátky
trošku olivového oleje
1 deci červeného vína (použila jsem Sauvignon)
3 deci zeleninového vývaru
případně sůl a pepř na dochucení

A na pečený česnek a hlívu si připravíme:
balení hlívy ústřičné (250 gramů)
vyloupané stroužky čenseku z 1 a 1/2 palice
3 lžíce olivového oleje
1 lžička rozmarýnu
1/2 lžičky hrubě mletého pepře
1/2 lžičky soli

A protože to bude rychlovka, rozpálíme si hned troubu na 200 stupňů. Nejprve si vezmeme do parády hlívu, rukama ji natrháme na menší kousky a vhodíme do zapékací mísy, přihodíme k ní poctivě vyloupané  stroužky česneku z jedné a půl palice, okořeníme hrubě mletým pepřem a rozmarýnem a nezapomeneme též osolit. Pokapeme olivovým olejem a rukama pěkně promíchám.
P1000646-SM
Směs rukama pěkně rovnoměrně rozhrneme a vložíme do horkých útrob trouby. A pečeme třičtvrtě hodiny.
P1000691-SM
Česnek v důseldku pečení zezlátne a jakoby zesládne, ztratí svou ostrou štiplavost a hlíva? Bude nádherně dokřupava vypečená. Mňam.

A teď se pustíme do samotného pohankového risota.
V hrnci si na trošce oleje osmažíme do sklovita najemno nakrájenou cibuli. k té poté přihodíme na plátky pokrájený česnek a ještě chvíli smažíme.
P1000688-SM

Přihodíme hrnek pohanky, pěkně promícháme, aby se všechna zrnka krásně obalila tukem s cibulí a česnekem a ještě pár minut smažíme, dokud pohanka nezačne líbezně vonět po pražených oříškách. Tedy alespoň mě tak vůně opékané pohanky voní.
P1000689-SM
A teď přijde to krásné. K pražící se pohance přilijeme deci a půl červeného vína.
P1000690-SM
Občas promícháme, opilí tou krásnou vůní a necháme milou pohanku vstřebat do sebe všechno víno. Až je pohanka vínem nacucaná, přilijeme k ní trošku vývaru a opět za občasného míchání čekáme, až jej pohanka všechen vypije. postupně přiléváme vývar a celá příprava rizota od prvního nalití vína až po závěrečné ochutnání měkké a voňavé pohanky by nám mělo zabrat zhruba dvacet minut. Ochutnáme a příapdně doladíme troškou soli a pepře.
Hotové pohankové risoto vypadá takto: není rozvařené, stále zůstává sypké, ale přesto měkké, voňavé a plné chuti.
P1000692-SM

Risoto naservírujeme na talíř, přidáme k němu pěknou porci opečeného čenseku s hlívou a teď už nikým a nočím nerušeni užíváme si symfonii chutí a vůní.
P1000693-SM
Ač pokrm nevypadá příliš vzhledně, vězte že je skutečně navýsost chutný.
P1000694-SM
Komu pohanka prostě nechutná (i tací se najdou), může ji samozřejmě nahradit rýží a uvařit si krásné klasické italské risoto. Budete-li volit rýži, kupte si Arborio, ta je k přípravě lahodného a pravého italského risota jako stvořená.
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 J. J. | Web | 29. března 2010 v 12:03 | Reagovat

Všechny ingredience zbožňuju, takže tohle jídlo určitě brzo bude, ale ještě přihodím trochu parmazánu! Díky za inspiraci.

2 Madla Madla | Web | 29. března 2010 v 13:23 | Reagovat

To jsem ráda, že jsem vám kápla do noty. Parmazán je úžasný, ale v našem malém městě bohužel naprosot nedostatkový a nesehnatelný :-( , ale povýší jídlo přímo do ráje :-)

3 Janah Janah | Web | 29. března 2010 v 23:52 | Reagovat

Zní to dobře a netradičně, určitě to zkusím. Jen možná navrch přidám trošku kysané smetany ;-)

4 Madla Madla | Web | 30. března 2010 v 7:05 | Reagovat

Janah: Děkuju za milý komentář a doufám, že vám bude chutnat. Kysaná smetana nic nezkazí, jídlo krásně zjemní a dodá mu na krémovitosti.

5 toffo toffo | Web | 2. dubna 2010 v 20:17 | Reagovat

Velice odvážný experimet - pohanka a červené víno! Recept jsi si vymyslela, nebo někde vyčetla?
Hezké velikonoce, jmenovkyně :-)

6 Madla Madla | Web | 3. dubna 2010 v 6:00 | Reagovat

toffo: byla to momentální inspirace, protože v lednici toho před velkým nákupem moc nezůstalo. Červené víno bylo také dílem volby z nouze ctnost, protože bílé bylo už vypito :-) I tobě přeji pěkné Velikonoce. :-)

7 Petr Petr | E-mail | 8. června 2011 v 15:49 | Reagovat

[1]:tak vážení to je fakt soda, netušil jsem jak může bejt pohanka dobrá.... akorát místo vína dávám zeleninový vývar a fakt super.
Petr

8 Madla Madla | E-mail | Web | 8. června 2011 v 16:22 | Reagovat

Petr: Tak to jsem ohromně ráda, že vám tak chutnalo. Můj muž nad pohankou stále trošku ohrnuje nos, ale mě tahle úprava také chutná nejvíc. Tak děkuju moc za krásný komentář a přeju vám léto plné chutí.

9 jeste.rka jeste.rka | 12. května 2013 v 22:12 | Reagovat

Milá Madlo, musím poděkovat za tento recept, dnes jsem ho vyzkoušela a jsem úplně nadšená. Že k sobě pohanka a houby pasují, to jsem věděla dávno, ale tahle kombinace je nepřekonatelná, pečená hlíva s česnekem je dobrota sama o sobě a v kombinaci s rizotem - dokonalost sama... Vidíte, i starší recepty pořád fungují...

10 Madla Madla | Web | 15. května 2013 v 12:54 | Reagovat

jeste.rka: No teda, takový nádherný komentář! Moc děkuju za ta slova chvály, rdím se jak čerstvě utržené jablíčko :-)
Vzhledem k mé počínající bezlepkové dietě bude pohankových receptů pomalu přibývat :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama