Duben 2010

Vyjarněné tartaletky se špenátem a uzeným sýrem

21. dubna 2010 v 14:32 | Madla |  Slané potěšení
Po delší době, naplněné horečnou pracovní činností, se mi konečně podařilo alespoň trošku otupit ostří pracovních termínů, které mě v měsíci březnu a dubnu doslova zavalily. A protože nejen prací je člověk živ, opět usedám k počítači a splňuji již drahnou dobu trvající resty a konečně zpracovávám článek s vyloženě jarní delikateskou - tentokráte slanou.

Co se k jaru hodí nejvíc? Mohly bychom začít vyjmenovávat různé symboly jara - ať už ty spjaté s Velikonocemi, či symboly jara všeobecné. Ale pro mě je prostě poslem jara (alespoň v kuchyni) - špenát.
A máte-li rádi špenát a nepohrdnete-li sýrem, jste tu na správné adrese a můžete se zakousnout do vyloženě vyjarněných tartaletek.

A jak na ně? Jednoduše ...

Na těsto si připravíme:

hrnek polohrubé mouky
1 lžičku soli
1 vejce
100 gramů tuhého másla, nakrájeného na plátky

Do mísy nasypeme polohrubou mouku, přidáme lžičku soli, vyklepeneme vajíčko a přidáme vychlazené máslo, nakrájené na pltáky. Pomocí prstů rychle zpracujeme křehké těsto, které zabalíme do fólie a šoupneme odpočinout do lednice. Pokud jsme v časové tísni (jako já dost často), stačí, když žabalené těsto vložíme na pět minut do mrazáku. Ale opravdu jen na pět minut, nechceme mít z těsta ledovcovou kouli.
Připravíme si formičky na tartaletky. Jelikož je těsto z poloviny tvořeno tukem, nemusíme si dělat starosti s vymazáváním formiček. Do formiček opět pomocí prstů vtlačíme kousky těsta tak, aby těsta nebylo ani moc, ani málo. mě těsto vystačilo na všech osm formiček o průměru 10 a 12 cm. A ještě malý kousek zbyl. (Ani ten malý kousek těsta nepřišel nazmar - vykrájela jsem z něj sušenky, které jsem potřela vejcem a posypala hrubou solí.)

A nyní přijde konečně ke slovu špenát. Ten si připravíme tak, jak jej máme nejraději, ale nezapomeneme jej udělat pořádně hustý. Vařečka v něm musí stát. Nechceme přeci, aby nám špenát z tartaletek při vyklápění vytekl. Já dala prostě o trochu méně smetany a na závěr ke špenátu přimíchala vajíčko, které špenát krásně zahustilo. Pokud je potřeba, přidáme i trošku jemně mleté strouhanky. A hlavně nemsíme zapomenout strouhnout do špenátu trošku voňavého a čerstvého muškátového oříšku. Uvidíte, a hlavně ucítíte, jaký to bude rozdíl. Špenátovou náplň ochutnáme a případně dosolíme či dopepříme dle naší chuti. A necháme prochladnout. Já mám ráda  špentá listový a nemsí v něm chybět najemno nakrájená cibule a samozřejmě nezbytný česnek.
Pomocí lžičky plníme těstem vyplněné formičky na tartaletky a necháme si ve formičkách ještě nějaké místo na druhou náplň.
P1000773-SM

Bez té by špenátu bylo smutno a ani by mu to tak neslušelo.


Krémová nápň s uzeným sýrem:

1 vaničku měkkého tvarohu
150 gramů kvalitního uzeného sýra, najemno nastrouhaného
případně sůl a pepř na dotažení chuti

Na posypání:

slunečnicová semínka

Druhou náplň budeme mít hotovu ve vteřince - stačí nám jen smíchat měkký tvaroh s najemno nastrouhaným sýrem. Promícháme, ochutnáme a příapdně trošku dosolíme či dopepříme. A opět pomocí lžičky dáváme na špenátovou náplň
P1000774-SM

a nezapomeneme posypat křupavými slunečnicovými semínky.
P1000775-SM

Strčíme do trouby vyhřáté na 180 stupňů a pečeme zhruba 30 minut. Upečené tartaletky vyjmeme z trouby a necháme chvilku prochladnout. Sýr se tak zpevní a půjdou nám lépe vyklopit. Kdo by si také chtěl pálit prsty, že?
P1000776-SM
K těmto tartaletkám se hodí lehké bílé víno a můžeme je podávat nejen jako lehkou večeři, ale i jako malý teplý předkrm.

Nemáte formičky na tartaletky? nevadí, těstem prostě pokryjte koláčovou formu, navrstvěte náplně, posypejte semínky a budete mít koláč plný jara.

Zapékaná čekanka se slaninou a kozím sýrem

13. dubna 2010 v 15:50 | Madla |  Malá sousta aneb předkrmy
Ačkoli sezóně čekanky již dávno odzvonilo a také v mé kuchyni zbyla na křehkou chuť čekanky jen příjemná vzpomínka, nedá mi  musím se podělit o její další zapečenou variaci. Druhé rande s čekankou mělo být v její přirozené podobě, chtěla jsem vyzkoušet nějaký zajímavý čekankový salát.
Ale počasí rozhodlo za mě, sluníčko se zatáhlo za mraky, nepříjemně zafukovalo a rtuti teploměru se moc popovylézt směrem vzhůru nechtělo. A  v takovém počasí obvykle příliš chuť na saláty nemívám.
Ale co s čekankou, jejíž dva krásné puky se stydlivě skrývají v útrobách přihrádky na zeleninu?
navíc byla lednice přecpána zbytky z oslavy a ty bylo radno zlikvidovat dříve, než ony zlikvidují nás.
Ale když se zkombinují správné a kvalitní suroviny, nemůže vzniknout nic špatného.

A také se stalo. Na oslavu narozenin mé švagrové jsem upekla krokodýla se slanou náplní a špentáové tartaletky s uzeným sýrem a zbylo mi tak pár plátků slaniny a krémová náplň s uzeným sýrem. A z předešlého večerního zobání zbylo pár plátků úžasného tvrdého kozího sýra. Jednotlivé suroviny spolu krásně ladily a s křehkou čeknakou se dokonale sehrály.

Jestli si chcete tedy připravit čeknakoovou dobrotu, zásobte se těmito nezbytnostmi:

Na tvarohovo-sýrový krém si připravíme:

1 vaničku měkkého tvarohu
200 gramů uzeného sýra, nastrouhaného nahrubo
trošku pepře

Dále si nachystáme:

2 větší čekankové puky
pár plátků kvalitní slaniny
2 vejce
tvrdý kozí sýr (či jiný oblíbený sýr)

A jdeme na věc:

Malé zapékací misky pěkně vysteleme slaninkou tak, aby nikde nečouhala ani škvírka.
P1000777-SM
Čekanku, kterou jsme zbavili případných ovadlých lístků a pět minut pvoařili v osolené vodě, zcedíme, překrojíme opatrně na poloviny a každou polovinu vložíme řeznou stranou směrem na slaninku.
P1000778-SM
Vyklepeneme vejce a mírně osolíme a opepříme.
P1000779-SM
Poklademe plátky kozího sýra a šoupneme na čtvrt hodinky až dvacet minut do trouby, rozpálené na 200 stupňů. Až sýr zezltáne, je hotovo a můžeme servírovat.
P1000780-SM
necháme chviličku odpočinout, aby sýr zatuhl a poté vyklopíme z misky a rychle se pouštíme do jídla. Bohužel velice estetické foto s pruhovanou slaninkou nebylo zachyceno, prtoože mi právě v té chvíli odešly baterky ve foťáku. K vzteku.
Ale bylo to tak dobré, že až bude zase sezóna čekanky, už vím, co s toutou netradiční zeleninou spáchám.
Komu slanina příliš nevoní a raději by si dal krmi veskrze vegetariánskou, nechť slaninový pelíšek vymění za lože z brambroové kaše. Třeba jako tady:
http://madlinakuchyne.blog.cz/1003/nedockava-cekanka-prvni-rande

Pstruh Pikant

9. dubna 2010 v 16:11 | Madla |  Rybky nejen mořské
Jak už asi častí návštěvníci tohoto blogu tuší, budu se opět rozepisovat o kuchyňské úpravě ryby, která u nás kažotýdenně v pátek probíhá. Moc mě baví vymýšlet různorodé rybí úpravy, ale tentokrát jsem sáhla po Sladkovodní kuchařce od Milana Paličky. Kuchařku jsem vyhrála v kapří soutěži na voňavých a křupavých stránkách pana Cuketky a věřte, že se na ni u nás doma vůbec nepráší.  Recepty jsou jasné, z dostupných surovin, rozdělené do tří skupin obtížností.
Já sáhla po pstruhu Pikant, který se honosil obtížností nejlehčí. Ne, že bych si nevěřila na nějaký ten vymakanější receptík, ale jako zaměstaná máma malého skorobatolete si zatím nemůžu dovolit luxus rozvláčnějšího a vychytanějšího vaření. Sice mě to mrzí, ale snad až dítě trošku povyroste a bude mi moci zdatně v kuchyni sekundovat, spáchám snad i nějaké luxusnější záležitosti.
I přes svou jednoduchou přípravu nás takto připravený pstroužek oslnil.

A jak tedy na něj?

Pro čtyři osoby si připravíme:

4 pstruhy
citronovou šťávu
4 stroužky česneku (u nás padly čtyři stroužky na sva pstruhy)
hladkou mouku
sladkou papriku
máslo
petrželku
plátky citronu na odzobení
sůl, směs drcených pepřů

Očištěné a vykuchané ryby umyjeme, osušíme, pokapemem citronovou šťávou a opepříme.
P1000619-SM

Utřeme si česnek se solí a vetřeme je do ryb zvenčí i zevnitř. Necháme 20 minut odležet.
Poté pstruhy obalíme ve směsi mouky a papriky. Položíme na zkřížené špejle do pekáče vymazaného máslem.
P1000622-SM

Pečeme 30 minut v troubě vyhřáté na 180 stupňů. Ryby často přeléváme výpekem.

Mě se lépe osvědčilo nejprve vnitřky rybích bříšek osolit a až pak do nich napěchovat soliprostý prolisovaný česnek.
P1000620-SM

Po obalení v paprikové mouce jsem pstruhy ještě jednou posypala čerstvě uhmožděným pepřem a dala na zkřížené špejle.
P1000621-SM

i přesto, že jsem pekáč opravdu hojně vymazala máslem, výpek se mi nechtěl vytvořit, proto jsem rybky ke konci pečení polévala kapkou bílého vína. A prtoože jsem měla pstruhy opravdu pstruhovaté a docela velké, pekla jsem je déle než doporučovanou půlhodinku, v troubě tedy strávily téměř hodinu.
P1000623-SM
Podávala jsem s brambory pečenými společně s mrkví a česnekem v alobalu.

Nejen velikonoční hruškovo-meruňkový koláč s citronovým krémem

7. dubna 2010 v 5:59 | Madla |  Sladké vábničky
V rámci likvidace nakřečkovaných a porůznu darovaných kompotů jsem spáchala další sladký hřích, v němž figurovala křehké těsto, spousta šťavnatého (i když kopotovaného) ovoce a jako saldkou tečku navrch lehký a svěží citronový kérm. koláč se podával na oslavě mých narozenin, kde zastoupil dort, který se mi jakožto oslavenci péct nechtělo. A musím říct, že koláč byl ctihodným zástupcem dortu a já se musela moc a moc snažit, aby došlo k pořízení alepsoň posledního zbylého kousku.

Těsto jsem použila své oblíbené linecké, ale tentokráte jsem se inspirovala u rybičky a jejích lineckých koláčů.
Těsta však bylo dosti, i na velkou dortovou formu, proto jsem ze zbylého těsta vykrájela sušenky. Pouze jsem si velmi drobně dovolila těsto přizpůsobit, klasicky jsem půl množství mouky nahradila pšeničnou celozrnnou jemně mletou moukou nedávala jsem již mléko a místo hery jsem dala máslo. Prostě mám pocit, že s máslem je všechno lepší ...

Jesli si chcete sladce kousnout do jara, připravte si následující:

Na těsto budeme potřebovat:

350 gramů hladké mouky (já dala půl na půl klasickou hladkou a pšeničnou celozrnnou jemně mletou)
100 gramů cukru moučka
80 gramů másla
2 celá vejce
4 lžičky kypřicího prášku do pečiva


Na náplň se zásobíme:

1 vaničkou měkkého tvarohu
1/2 litrem mléka
1 vanilkovým pudingem
šťávou z jednoho vymačkaného citronu
3 lžícemi cukru

A navíc:

ovoce dle sezóny a chuti (u nás to byly kompotované meruňky a hrušky - skvělá volba)

Postup je velice jednoduchý - ze surovin na těsto rychle rukam zpracujeme těsto a dáme jej minimálně na půl hodinky odpočinout do ledničky. Pokud spěcháme, můžeme využít trik s mrazákem a těsto na pět minut vložit do mrazáku. Samozřejmě zabalené v igelitové fólii.

Zatímco těsto odpočívá, připravíme si náplň. Klasickým způsobem uvaříme puding, který podle chuti osladíme. Uvařený puding necháme mírně zchládnout, občas jej promícháme a až je mírně vychladlý, zamícháme do něj tvaroh vyklopený z vaničky. Pořádně promícháme, ochutnáe a případně ještě podle chuti dosladíme. zakápneme citronovou šťávou z jednoho citronu, opět zamícháme amáme hotovo.
Oddělíme si větší polovinu těsta tu můžeme jako perfekcionisté pěkně vyválet a přenést do velké dortové formy, nebo jako já zvolit jedodušší způsob a těsto do formy prostě pomocí prstů namačkat.

Na těsto naklademe okapané ovoce z kompotu a navrstvíme krémovou náplň.
Na náplň můžeme dát třeba vykrájené tvary, nebo si rukama ušouláme válečky ze zbylého těsta. Prostě fantazii se meze nekladou. Já chtěla jarní motiv, proto koláč zdoibla roztomilá kuřátka.
hotový koláč dáme péct do trouby vyhřáté na 180 stupňů a pečeme zhruba hodinu.
P1000642-SM

Pohled ze strany na krásně vypečené zlaté těsto:
P1000643-SM

A foto posledního zachráněného kousku, který jsem si musela takřka vybojovat.
P1000645-SM

Jestliže vás recept a fotografie navnadili, mám tu pro vás další koláč v podobném duchu - tentrokráte jím je koláč s meruňkami a čokoládovým krémem.

Pikantní jogurtové sušenky

5. dubna 2010 v 15:28 | Madla
Tak jsem opět neodolala a velkou část své mateřské jsem prošustrovala za nádherné vykrajovačky. A abych pro ně našla nějaké uplatnění, hledala jsem recept na sušenky. Spoustu báječných sušenkových variací má ve svém repertoáru třeba ccoco-choc
Jenže já hledala něco netradičního, spíše slaného a pikantního, co by se hodilo k večerní sklence vína. Navnadil mě tento recept v Apetitu on-line.
Jenže ouha, už po přečtení recepisu mi bylo jasné, že takhle to fungovat prostě nebude - příliš mnoho "mokrých" ingrediencí a špatný poměr s těmi "suchými". Jelikož jsem si už takhle párkrát s recepty z on-line Apetitu naběhla, nedala jsem tentokrát trpkému zklamání šanci a receptem jsem se pouze volně inspirovala - a zadařilo se a sólo pro vykrajovačky bylo opravdu zdařilé.
Máte-li tedy chuť na pikantní slané sušenky, zásobte se těmito nezbytnostmi a tentorkáte i váhou.

Na jeden plech sušenek  tedy budeme potřebovat:

50 gramů změklého másla
3 lžíce hustého bílého jogurtu
250 ml hladké mouky (použila jsem půl na půl klasickou hladkou a jemně mletou celozrnnou mouku)
1 lžičku soli
1/2 lžičky chilli

Na potření:
1 rozkvedlané vajíčko

Na posypání:

hrubozrnnou sůl

A pusťme se do díla:

Samotná příprava těsta pro nás bude dílem okamžiku, takže si nejprve rozpálíme troubu na 180 stupňů. Plech si vyložíme pečíčím papírem a ušetříme si tak zbytečné mytí. Nachystáme si vykrajovátka libovolných tvarů a konečně se vrhneme na přípravu těsta.
Příprava je směšně jednoduchá - všechny suroviny prostě smícháme dohormady v nelepivé hladké těsto. Pokud těsto trošku lepí, přidáme mouku, pokud se naopak ještě rozsýpá, můžeme přidat trošku jogurtu. pokud chceme sušenky vykrajovat hned, dáme těsto na pět minut do mrazáku. Pokud nás čas netlačí, dáme jej do lednice a klidně na něj na hodinku či dvě zapomeneme. Já volila první - mrazákovou variantu a těstu to neublížilo.
Pracovní plochu si pomoučíme hladkou moukou a z těsta vyválíme plát tak 3 mm silný. Vykrajujeme libovolné tvary, které poté přemístíme na plech.
A hádejte, jaké téma u nás zvítězilo?
P1000571-SM
Potřeme je rozšlehaným vajíčkem a posypeme hrubou solí.
P1000572-SM
A tradá se sušenkami do trouby. Hotové budou za čtvrt hodinky až dvacet minut - záleží na velikosti námi zvolených tvarů.
Schválně, jestli poznáte všechna zvířátka ...