Nejen velikonoční hruškovo-meruňkový koláč s citronovým krémem

7. dubna 2010 v 5:59 | Madla |  Sladké vábničky
V rámci likvidace nakřečkovaných a porůznu darovaných kompotů jsem spáchala další sladký hřích, v němž figurovala křehké těsto, spousta šťavnatého (i když kopotovaného) ovoce a jako saldkou tečku navrch lehký a svěží citronový kérm. koláč se podával na oslavě mých narozenin, kde zastoupil dort, který se mi jakožto oslavenci péct nechtělo. A musím říct, že koláč byl ctihodným zástupcem dortu a já se musela moc a moc snažit, aby došlo k pořízení alepsoň posledního zbylého kousku.

Těsto jsem použila své oblíbené linecké, ale tentokráte jsem se inspirovala u rybičky a jejích lineckých koláčů.
Těsta však bylo dosti, i na velkou dortovou formu, proto jsem ze zbylého těsta vykrájela sušenky. Pouze jsem si velmi drobně dovolila těsto přizpůsobit, klasicky jsem půl množství mouky nahradila pšeničnou celozrnnou jemně mletou moukou nedávala jsem již mléko a místo hery jsem dala máslo. Prostě mám pocit, že s máslem je všechno lepší ...

Jesli si chcete sladce kousnout do jara, připravte si následující:

Na těsto budeme potřebovat:

350 gramů hladké mouky (já dala půl na půl klasickou hladkou a pšeničnou celozrnnou jemně mletou)
100 gramů cukru moučka
80 gramů másla
2 celá vejce
4 lžičky kypřicího prášku do pečiva


Na náplň se zásobíme:

1 vaničkou měkkého tvarohu
1/2 litrem mléka
1 vanilkovým pudingem
šťávou z jednoho vymačkaného citronu
3 lžícemi cukru

A navíc:

ovoce dle sezóny a chuti (u nás to byly kompotované meruňky a hrušky - skvělá volba)

Postup je velice jednoduchý - ze surovin na těsto rychle rukam zpracujeme těsto a dáme jej minimálně na půl hodinky odpočinout do ledničky. Pokud spěcháme, můžeme využít trik s mrazákem a těsto na pět minut vložit do mrazáku. Samozřejmě zabalené v igelitové fólii.

Zatímco těsto odpočívá, připravíme si náplň. Klasickým způsobem uvaříme puding, který podle chuti osladíme. Uvařený puding necháme mírně zchládnout, občas jej promícháme a až je mírně vychladlý, zamícháme do něj tvaroh vyklopený z vaničky. Pořádně promícháme, ochutnáe a případně ještě podle chuti dosladíme. zakápneme citronovou šťávou z jednoho citronu, opět zamícháme amáme hotovo.
Oddělíme si větší polovinu těsta tu můžeme jako perfekcionisté pěkně vyválet a přenést do velké dortové formy, nebo jako já zvolit jedodušší způsob a těsto do formy prostě pomocí prstů namačkat.

Na těsto naklademe okapané ovoce z kompotu a navrstvíme krémovou náplň.
Na náplň můžeme dát třeba vykrájené tvary, nebo si rukama ušouláme válečky ze zbylého těsta. Prostě fantazii se meze nekladou. Já chtěla jarní motiv, proto koláč zdoibla roztomilá kuřátka.
hotový koláč dáme péct do trouby vyhřáté na 180 stupňů a pečeme zhruba hodinu.
P1000642-SM

Pohled ze strany na krásně vypečené zlaté těsto:
P1000643-SM

A foto posledního zachráněného kousku, který jsem si musela takřka vybojovat.
P1000645-SM

Jestliže vás recept a fotografie navnadili, mám tu pro vás další koláč v podobném duchu - tentrokráte jím je koláč s meruňkami a čokoládovým krémem.
 

4 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 vendeta vendeta | 7. dubna 2010 v 18:24 | Reagovat

určitě vyzkouším:) včera jsem dělala mrkvové placičky z trouby také podle tvého receptu a moc je chválím:)

2 Madla Madla | Web | 8. dubna 2010 v 21:23 | Reagovat

vendeta: Tak to jsem moc ráda, že u vás měly mrkvové placičky úspěch. :-)
Tenhle koláč mizí úplně sám, je lehký, chutný a dík citronu takový jarně svěží.

3 Myosotis Myosotis | 22. dubna 2010 v 22:18 | Reagovat

Zdvojnásobení poměru těsta na druhý pokus je dobrý tah... :-) Pekla jsem podle receptu na čokoládovo-meruňkový a tak čtvrtlitru náplně zbylo (vychladíme a spapáme zvlášť;-)). Voní krásně, jestli je dobrý se ukáže až vychladne.

4 Myosotis Myosotis | 22. dubna 2010 v 22:25 | Reagovat

Nevím čím to je, ale ztratily se mi fotky v článcích obou koláčů. :-? Ještě před týdnem tu byly. Teď ale nemůžu srovnat svůj pokus s originálem... :-(

5 Madla Madla | Web | 23. dubna 2010 v 9:06 | Reagovat

Myosotis: To my raději víc náplně a méně těsta, ale záleží samozřejmě na osobní chuti. Tak snad vám bude chutnat. Jsem moc ráda, že se povedl. :-)
S těmi fotkami nevím, co se děje, občas prostě vypadávají. :-(

6 Myosotis Myosotis | 23. dubna 2010 v 9:58 | Reagovat

[5]:Vyzkoušeno, je výborný. :-) Díky.

7 Madla Madla | Web | 23. dubna 2010 v 10:09 | Reagovat

Myosotis: To jsem moc ráda, že chutnal. :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama