Pikantní jogurtové sušenky

5. dubna 2010 v 15:28 | Madla
Tak jsem opět neodolala a velkou část své mateřské jsem prošustrovala za nádherné vykrajovačky. A abych pro ně našla nějaké uplatnění, hledala jsem recept na sušenky. Spoustu báječných sušenkových variací má ve svém repertoáru třeba ccoco-choc
Jenže já hledala něco netradičního, spíše slaného a pikantního, co by se hodilo k večerní sklence vína. Navnadil mě tento recept v Apetitu on-line.
Jenže ouha, už po přečtení recepisu mi bylo jasné, že takhle to fungovat prostě nebude - příliš mnoho "mokrých" ingrediencí a špatný poměr s těmi "suchými". Jelikož jsem si už takhle párkrát s recepty z on-line Apetitu naběhla, nedala jsem tentokrát trpkému zklamání šanci a receptem jsem se pouze volně inspirovala - a zadařilo se a sólo pro vykrajovačky bylo opravdu zdařilé.
Máte-li tedy chuť na pikantní slané sušenky, zásobte se těmito nezbytnostmi a tentorkáte i váhou.

Na jeden plech sušenek  tedy budeme potřebovat:

50 gramů změklého másla
3 lžíce hustého bílého jogurtu
250 ml hladké mouky (použila jsem půl na půl klasickou hladkou a jemně mletou celozrnnou mouku)
1 lžičku soli
1/2 lžičky chilli

Na potření:
1 rozkvedlané vajíčko

Na posypání:

hrubozrnnou sůl

A pusťme se do díla:

Samotná příprava těsta pro nás bude dílem okamžiku, takže si nejprve rozpálíme troubu na 180 stupňů. Plech si vyložíme pečíčím papírem a ušetříme si tak zbytečné mytí. Nachystáme si vykrajovátka libovolných tvarů a konečně se vrhneme na přípravu těsta.
Příprava je směšně jednoduchá - všechny suroviny prostě smícháme dohormady v nelepivé hladké těsto. Pokud těsto trošku lepí, přidáme mouku, pokud se naopak ještě rozsýpá, můžeme přidat trošku jogurtu. pokud chceme sušenky vykrajovat hned, dáme těsto na pět minut do mrazáku. Pokud nás čas netlačí, dáme jej do lednice a klidně na něj na hodinku či dvě zapomeneme. Já volila první - mrazákovou variantu a těstu to neublížilo.
Pracovní plochu si pomoučíme hladkou moukou a z těsta vyválíme plát tak 3 mm silný. Vykrajujeme libovolné tvary, které poté přemístíme na plech.
A hádejte, jaké téma u nás zvítězilo?
P1000571-SM
Potřeme je rozšlehaným vajíčkem a posypeme hrubou solí.
P1000572-SM
A tradá se sušenkami do trouby. Hotové budou za čtvrt hodinky až dvacet minut - záleží na velikosti námi zvolených tvarů.
Schválně, jestli poznáte všechna zvířátka ...
 

4 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Pája Pája | Web | 5. dubna 2010 v 15:53 | Reagovat

Já jakožto naprostý důvěřivec, bych si zvláštního poměru surovin vůbec nevšimla, takže by mi vzniklo bůhví co. Jinak ohledně sušenek - dostala jsem k narozeninám knížečku a ta překypuje recepty na sušenky. U nás však tento typ pečiva moc neletí. Dvěma či třema mixy mezi kozou a krávou si nejsem jistá, ale jinak jsem odhadla druhy spolehlivě.

2 coco-choc coco-choc | E-mail | Web | 5. dubna 2010 v 21:42 | Reagovat

Slané sůši a ještě v ZOO ladění, tomu říkám rozvernost :-D. U nás spíše frčí ty sladké, ale slané by k vínku nebyly vůbec k zahození, jen bych si do těsta přistrouhala trochu parmazánu a posypala je drobnými semínky, ale to je jen takový nápad ;-).

3 Madla Madla | Web | 6. dubna 2010 v 6:10 | Reagovat

pája: Také se mi párkrát stalo, že jsem ne zrovna moc povedeným receptům z Apetitu nalétla a od té doby si dávám pozor. Ale většinou mají recepty dobré. Knížečku se sušenkovými receptíky bych brala všema deseti :-). Prostě než abych se oblíkala a vypravivovala se i s prckem přes půl města pro sušenky, tak si radši nějak uhňácám :-D
Díky za odhad druhů, ale koza ani kráva mezi sušenkovou zvířenou nejsou :-) Asi si je musím pořídit :-D

4 Pája Pája | Web | 6. dubna 2010 v 9:08 | Reagovat

VLastně jo, člověk by se měl dívat na formičky. Pak si nesplete hrocha s krávou a jelena s kozou =)

5 Madla Madla | Web | 6. dubna 2010 v 9:20 | Reagovat

coco-choc: K vínu byly senzační :-) Já to říkám pořád, že jsem mladá - alespoň tedy duchem :-D A navíc si ráda hraju a kdo si hraje, nezlobí :-P
Parmazán by do těsta krásně pasoval, ale bohužel je u nás v městečku naprosto k nesehnání :-?  Prostě po něm není poptávka :-( A semínkový posyp je skvělý nápad, který budu co nevidět praktikovat. :-)

6 Madla Madla | Web | 6. dubna 2010 v 9:23 | Reagovat

pája: Záměna horcha za krávu mě vážně pobavila, to by byla pěkně vypasená Milka :-D Aspoň si všichni zopakujeme zvířátka :-) Jinak jelen není jelen, ale sob :-)
Asi bych se měla také zásobit vykrajovačkami s typicky českou zvířenou :-D

7 Janah Janah | Web | 6. dubna 2010 v 13:39 | Reagovat

Legrační je, že tady vykrajovátko se sobem neseženeš! :-D

8 Madla Madla | Web | 6. dubna 2010 v 14:20 | Reagovat

Janah: Tak to by mě ani ve snu nenapadlo :-) No jo, kovářova kobyla chodí bosa :-D

9 coco-choc coco-choc | E-mail | Web | 7. dubna 2010 v 11:44 | Reagovat

[5]: Koukám, že sehnat ve vašem městečku vůbec něco dobrého je problém. Co, tam ti lidé jí :-D? Jediné, co zbývá je asi zajet do většího města a zásobit se různými dobrotami. Parmazán má také vysokou trvanlivost, takže s jeho uschováním nebude problém ;-).

10 Madla Madla | Web | 8. dubna 2010 v 21:26 | Reagovat

coco-choc: Bohužel je to tak :-(  Někdy mám pocit, že tu jde na odbyt jen to, co je levné. Kvalitní suroviny prostě nemůžou stát jen pár korun a když vidím většinu nákupních vozíků v hyper-, super-, chce se mi kolikrát řvát ... :-(
Ale to už jsme hodně odbočili ...

11 toffo toffo | Web | 13. dubna 2010 v 8:56 | Reagovat

Jé, Madlo, jsem ráda za to hezké slovo: prošustrovat.:-) Taky toho měsíčně hodně prošustruju :-).
Nevidím fotku sušenek, zkusím to později.

12 Madla Madla | Web | 14. dubna 2010 v 6:54 | Reagovat

toffo: Poslední dobou mě tu nějak zlobí zobrazování fotek, nevím, čím to je :-(

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama