Pstruh Pikant

9. dubna 2010 v 16:11 | Madla |  Rybky nejen mořské
Jak už asi častí návštěvníci tohoto blogu tuší, budu se opět rozepisovat o kuchyňské úpravě ryby, která u nás kažotýdenně v pátek probíhá. Moc mě baví vymýšlet různorodé rybí úpravy, ale tentokrát jsem sáhla po Sladkovodní kuchařce od Milana Paličky. Kuchařku jsem vyhrála v kapří soutěži na voňavých a křupavých stránkách pana Cuketky a věřte, že se na ni u nás doma vůbec nepráší.  Recepty jsou jasné, z dostupných surovin, rozdělené do tří skupin obtížností.
Já sáhla po pstruhu Pikant, který se honosil obtížností nejlehčí. Ne, že bych si nevěřila na nějaký ten vymakanější receptík, ale jako zaměstaná máma malého skorobatolete si zatím nemůžu dovolit luxus rozvláčnějšího a vychytanějšího vaření. Sice mě to mrzí, ale snad až dítě trošku povyroste a bude mi moci zdatně v kuchyni sekundovat, spáchám snad i nějaké luxusnější záležitosti.
I přes svou jednoduchou přípravu nás takto připravený pstroužek oslnil.

A jak tedy na něj?

Pro čtyři osoby si připravíme:

4 pstruhy
citronovou šťávu
4 stroužky česneku (u nás padly čtyři stroužky na sva pstruhy)
hladkou mouku
sladkou papriku
máslo
petrželku
plátky citronu na odzobení
sůl, směs drcených pepřů

Očištěné a vykuchané ryby umyjeme, osušíme, pokapemem citronovou šťávou a opepříme.
P1000619-SM

Utřeme si česnek se solí a vetřeme je do ryb zvenčí i zevnitř. Necháme 20 minut odležet.
Poté pstruhy obalíme ve směsi mouky a papriky. Položíme na zkřížené špejle do pekáče vymazaného máslem.
P1000622-SM

Pečeme 30 minut v troubě vyhřáté na 180 stupňů. Ryby často přeléváme výpekem.

Mě se lépe osvědčilo nejprve vnitřky rybích bříšek osolit a až pak do nich napěchovat soliprostý prolisovaný česnek.
P1000620-SM

Po obalení v paprikové mouce jsem pstruhy ještě jednou posypala čerstvě uhmožděným pepřem a dala na zkřížené špejle.
P1000621-SM

i přesto, že jsem pekáč opravdu hojně vymazala máslem, výpek se mi nechtěl vytvořit, proto jsem rybky ke konci pečení polévala kapkou bílého vína. A prtoože jsem měla pstruhy opravdu pstruhovaté a docela velké, pekla jsem je déle než doporučovanou půlhodinku, v troubě tedy strávily téměř hodinu.
P1000623-SM
Podávala jsem s brambory pečenými společně s mrkví a česnekem v alobalu.
 

2 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Vendeta Vendeta | 10. dubna 2010 v 19:52 | Reagovat

Teda,ty mi děláš chutě! hned bych si dala pstruha....ale je to trochu nedostakové zboží, kupujeme vždy jen čerstvé:)

2 Madla Madla | Web | 11. dubna 2010 v 6:18 | Reagovat

Vendeta: Tak to zase závidím já :-D Čerstvého pstruha jsem hodně dlouho nepotkala. U nás v městečku je vůbec s čerstvými rybami velký problém, ještě jsem tu nenarazila na pořádnou rybárnu :-(

3 toffo toffo | Web | 13. dubna 2010 v 8:35 | Reagovat

Podobně moje maminka dělá dělá kapra. Jen nepřipravuje česnekové máslo, ale porce kapra rovnou načesnekuje. Pak obalí v opaprikované mouce a peče na másle.
Zjistila jsem, že pstruh je na chuť moje nejoblíbenější ryba. Předčil i candáta :-).
Čerstvé i cenově výhodné ryby mají v Makru. Dostanu se tam jen vyjímečně, na kartu známého a někdy mají na ryby akční slevu. Tři krásné pstruhy (dohromady okolo 1 kg) jsem jednou pořídily do stokoruny. Za stejnou cenu jsem v Hypernově pořídila jednoho půlkilového.

4 Madla Madla | Web | 14. dubna 2010 v 6:58 | Reagovat

Pstruh je úžasně jemná rybka. Do Makra se bohužel nemám šanci dostat a protože u nás v městečku nemáme ani fungující rybárnu, jsem odkázána na zboží v hyper-, super-. Což mě dost mrzí :-( Tvé úlovky ti jen tiše v dobrém závidím :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama