Vyjarněné tartaletky se špenátem a uzeným sýrem

21. dubna 2010 v 14:32 | Madla |  Slané potěšení
Po delší době, naplněné horečnou pracovní činností, se mi konečně podařilo alespoň trošku otupit ostří pracovních termínů, které mě v měsíci březnu a dubnu doslova zavalily. A protože nejen prací je člověk živ, opět usedám k počítači a splňuji již drahnou dobu trvající resty a konečně zpracovávám článek s vyloženě jarní delikateskou - tentokráte slanou.

Co se k jaru hodí nejvíc? Mohly bychom začít vyjmenovávat různé symboly jara - ať už ty spjaté s Velikonocemi, či symboly jara všeobecné. Ale pro mě je prostě poslem jara (alespoň v kuchyni) - špenát.
A máte-li rádi špenát a nepohrdnete-li sýrem, jste tu na správné adrese a můžete se zakousnout do vyloženě vyjarněných tartaletek.

A jak na ně? Jednoduše ...

Na těsto si připravíme:

hrnek polohrubé mouky
1 lžičku soli
1 vejce
100 gramů tuhého másla, nakrájeného na plátky

Do mísy nasypeme polohrubou mouku, přidáme lžičku soli, vyklepeneme vajíčko a přidáme vychlazené máslo, nakrájené na pltáky. Pomocí prstů rychle zpracujeme křehké těsto, které zabalíme do fólie a šoupneme odpočinout do lednice. Pokud jsme v časové tísni (jako já dost často), stačí, když žabalené těsto vložíme na pět minut do mrazáku. Ale opravdu jen na pět minut, nechceme mít z těsta ledovcovou kouli.
Připravíme si formičky na tartaletky. Jelikož je těsto z poloviny tvořeno tukem, nemusíme si dělat starosti s vymazáváním formiček. Do formiček opět pomocí prstů vtlačíme kousky těsta tak, aby těsta nebylo ani moc, ani málo. mě těsto vystačilo na všech osm formiček o průměru 10 a 12 cm. A ještě malý kousek zbyl. (Ani ten malý kousek těsta nepřišel nazmar - vykrájela jsem z něj sušenky, které jsem potřela vejcem a posypala hrubou solí.)

A nyní přijde konečně ke slovu špenát. Ten si připravíme tak, jak jej máme nejraději, ale nezapomeneme jej udělat pořádně hustý. Vařečka v něm musí stát. Nechceme přeci, aby nám špenát z tartaletek při vyklápění vytekl. Já dala prostě o trochu méně smetany a na závěr ke špenátu přimíchala vajíčko, které špenát krásně zahustilo. Pokud je potřeba, přidáme i trošku jemně mleté strouhanky. A hlavně nemsíme zapomenout strouhnout do špenátu trošku voňavého a čerstvého muškátového oříšku. Uvidíte, a hlavně ucítíte, jaký to bude rozdíl. Špenátovou náplň ochutnáme a případně dosolíme či dopepříme dle naší chuti. A necháme prochladnout. Já mám ráda  špentá listový a nemsí v něm chybět najemno nakrájená cibule a samozřejmě nezbytný česnek.
Pomocí lžičky plníme těstem vyplněné formičky na tartaletky a necháme si ve formičkách ještě nějaké místo na druhou náplň.
P1000773-SM

Bez té by špenátu bylo smutno a ani by mu to tak neslušelo.


Krémová nápň s uzeným sýrem:

1 vaničku měkkého tvarohu
150 gramů kvalitního uzeného sýra, najemno nastrouhaného
případně sůl a pepř na dotažení chuti

Na posypání:

slunečnicová semínka

Druhou náplň budeme mít hotovu ve vteřince - stačí nám jen smíchat měkký tvaroh s najemno nastrouhaným sýrem. Promícháme, ochutnáme a příapdně trošku dosolíme či dopepříme. A opět pomocí lžičky dáváme na špenátovou náplň
P1000774-SM

a nezapomeneme posypat křupavými slunečnicovými semínky.
P1000775-SM

Strčíme do trouby vyhřáté na 180 stupňů a pečeme zhruba 30 minut. Upečené tartaletky vyjmeme z trouby a necháme chvilku prochladnout. Sýr se tak zpevní a půjdou nám lépe vyklopit. Kdo by si také chtěl pálit prsty, že?
P1000776-SM
K těmto tartaletkám se hodí lehké bílé víno a můžeme je podávat nejen jako lehkou večeři, ale i jako malý teplý předkrm.

Nemáte formičky na tartaletky? nevadí, těstem prostě pokryjte koláčovou formu, navrstvěte náplně, posypejte semínky a budete mít koláč plný jara.
 

4 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Pája Pája | Web | 22. dubna 2010 v 21:02 | Reagovat

za ta slunečnicová semínka jsem si recept zamilovala. Může je kdykoliv a jakkoliv. Ze sáčku, ve kterém mamka donese tmavé housky sypané touto dobrotou, vždy /pokud mě někdo nepředběhne/ vybírám a dypu si je nahoru. Kdybych si jen vzpomněla, jak se těm pletýnkám říká.

2 Madla Madla | Web | 22. dubna 2010 v 21:14 | Reagovat

Pája: tak to mě těší, že máme stejnou "úchylku" :-D Přesně takhle vyzobábám slunečnicová (a taky dýňová) semínka i já :-) Slunečnicových semínek vždycky koupím rovnou půl kila a stejně po chvíli zase nejsou :-) Výborné jsou jen tak nasucho orestované na pánvi s nadrobno pokrájenou chilli papričkou :-P

3 Papaja Papaja | Web | 23. dubna 2010 v 9:09 | Reagovat

Moc hezky se Ti povedly! Formičky jsou bezva a určitě se budou báječně hodit pro další tvoření v kuchyni. Špenát mám moc ráda a pražená slunečnicová semínka jsou dobrota. Tartaletky musí tedy určitě chutnat výborně :-D
P.
:-P

4 Madla Madla | Web | 23. dubna 2010 v 10:04 | Reagovat

Papaja: Děkuju moc za chválu. Pekla jsem je na oslavu švagřiných narozenin a byly součástí jedlého dárku. Takové dárky totiž dávám nejraději :-) A byly opravdu moc povedené a já se těším, až z nich zase něco vykouzlím :-)

5 rybička rybička | Web | 23. dubna 2010 v 21:56 | Reagovat

Tak tady se mi fotky zobrazují a tartaletky vypadají svěle! To budu muset taky vyzkoušet, já myslela, že je budeš péct na sladko! Ale tohle je výzva!

6 Madla Madla | Web | 23. dubna 2010 v 22:17 | Reagovat

rybička:
Děkuju za pochvalu, určitě je vyzkoušej! Na sladkou variantu se také chystám, bude s tvarohem, bílou čokoládou a meruňkovým frutafilem :-)

7 toffo toffo | Web | 24. dubna 2010 v 19:28 | Reagovat

Obě náplně jsou fajnové, obzvlášť ta tvarohovo - sýrová. Jsi hračička Madlo, takhle trojitě nadívat tartaletku :-).

8 Madla Madla | Web | 24. dubna 2010 v 19:57 | Reagovat

toffo: Díky moc za pochvalu. Ne nadarmo se říká, že kdo si hraje, nezlobí :-D
A já si hraju moc ráda - hlavně v kuchyni :-) A tartaletky jsou tak roztomile inspirující, že prostě nezbývá, než si s nimi pěkně vyhrát :-)

9 Bali Bali | Web | 27. dubna 2010 v 7:24 | Reagovat

Kde je špenát, to mi chutná!
Tartaletky vypadají dobře, asi se nechám inspirovat, formičky mám ;-)
Mohla bych je nabízet i v mém Francouzském obchůdku, ale ve Francii stojí víc, než v Čechách :-(

10 Madla Madla | Web | 27. dubna 2010 v 10:10 | Reagovat

Bali: Tak to jsme na tom se špenátem stejně :-) Formičky na tartaletky jsou opravdu inspirativní a já myslím, že by o ně v tvém francouzském obchůdku zájem byl.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama