Zapékaná čekanka se slaninou a kozím sýrem

13. dubna 2010 v 15:50 | Madla |  Malá sousta aneb předkrmy
Ačkoli sezóně čekanky již dávno odzvonilo a také v mé kuchyni zbyla na křehkou chuť čekanky jen příjemná vzpomínka, nedá mi  musím se podělit o její další zapečenou variaci. Druhé rande s čekankou mělo být v její přirozené podobě, chtěla jsem vyzkoušet nějaký zajímavý čekankový salát.
Ale počasí rozhodlo za mě, sluníčko se zatáhlo za mraky, nepříjemně zafukovalo a rtuti teploměru se moc popovylézt směrem vzhůru nechtělo. A  v takovém počasí obvykle příliš chuť na saláty nemívám.
Ale co s čekankou, jejíž dva krásné puky se stydlivě skrývají v útrobách přihrádky na zeleninu?
navíc byla lednice přecpána zbytky z oslavy a ty bylo radno zlikvidovat dříve, než ony zlikvidují nás.
Ale když se zkombinují správné a kvalitní suroviny, nemůže vzniknout nic špatného.

A také se stalo. Na oslavu narozenin mé švagrové jsem upekla krokodýla se slanou náplní a špentáové tartaletky s uzeným sýrem a zbylo mi tak pár plátků slaniny a krémová náplň s uzeným sýrem. A z předešlého večerního zobání zbylo pár plátků úžasného tvrdého kozího sýra. Jednotlivé suroviny spolu krásně ladily a s křehkou čeknakou se dokonale sehrály.

Jestli si chcete tedy připravit čeknakoovou dobrotu, zásobte se těmito nezbytnostmi:

Na tvarohovo-sýrový krém si připravíme:

1 vaničku měkkého tvarohu
200 gramů uzeného sýra, nastrouhaného nahrubo
trošku pepře

Dále si nachystáme:

2 větší čekankové puky
pár plátků kvalitní slaniny
2 vejce
tvrdý kozí sýr (či jiný oblíbený sýr)

A jdeme na věc:

Malé zapékací misky pěkně vysteleme slaninkou tak, aby nikde nečouhala ani škvírka.
P1000777-SM
Čekanku, kterou jsme zbavili případných ovadlých lístků a pět minut pvoařili v osolené vodě, zcedíme, překrojíme opatrně na poloviny a každou polovinu vložíme řeznou stranou směrem na slaninku.
P1000778-SM
Vyklepeneme vejce a mírně osolíme a opepříme.
P1000779-SM
Poklademe plátky kozího sýra a šoupneme na čtvrt hodinky až dvacet minut do trouby, rozpálené na 200 stupňů. Až sýr zezltáne, je hotovo a můžeme servírovat.
P1000780-SM
necháme chviličku odpočinout, aby sýr zatuhl a poté vyklopíme z misky a rychle se pouštíme do jídla. Bohužel velice estetické foto s pruhovanou slaninkou nebylo zachyceno, prtoože mi právě v té chvíli odešly baterky ve foťáku. K vzteku.
Ale bylo to tak dobré, že až bude zase sezóna čekanky, už vím, co s toutou netradiční zeleninou spáchám.
Komu slanina příliš nevoní a raději by si dal krmi veskrze vegetariánskou, nechť slaninový pelíšek vymění za lože z brambroové kaše. Třeba jako tady:
http://madlinakuchyne.blog.cz/1003/nedockava-cekanka-prvni-rande
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 toffo toffo | Web | 14. dubna 2010 v 9:30 | Reagovat

Já jsem letos čekanku ještě nikde nezahlédla.
Proto zapékám pórek :-)

2 Madla Madla | Web | 14. dubna 2010 v 9:45 | Reagovat

toffo: Zapékaný pórek v tvém podání bude určitě výtečný. Moc se těším na recept! :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama