Celozrnný méďa s perníkovou vůní

1. května 2010 v 10:37 | Madla |  Dorty a moučníky dětské
Máte rádi chuť a vůni čerstvě upečeného perníku? Já osobně se perníkovou vůní nechávám omámit moc ráda, a i když se vůně skořice, hřebíčku, anýzu a badyánu, která nesmí v každén správném voňavém perníku chybět, hodí spíše do sychravějších období, moc ráda si jí provoním kuchyň i v časech teplejších.

A když jsou v těstě navíc samé zdravé a dobré věci jako celozrnná mouka a hnědý cukr, je perník hned dvakrát vábivější.

Na perníkového měďu jsem použila stejné těsto jako u perníkových báboviček s povidlím, jen s dvojnásobným množstvím. Těsto má tu výhodu, že je neskutečně variabilní, může se k němu přidat takřka cokoli - jednou to byly právě bábovičky s povidly, podruhé jsem ze stejného těsta pekla bábovičky s rozinkami a slunečnicovými semínky a potřetí právě perníkového méďu se sušenými švestkami.

A právě s méďou jsem si tak trošku naběhla. Chtěla jsem tchánovi upéct k narozeninám nějaký opravdu vymakaný dort - plánovala jsem buď medovník, čokoládový dort nebo čokoládový cheescake s brusinkami. Ale když jsem se jako slušně vychovaná osoba zeptala, co by si jejich (tchyně a tchána) srdce přála, byla mi pečící inspirace utnuta v samotném zárodku, protože požadavek zněl jasně - tu dobrou perníkovou buchtu. Ach jo, a já se chtěla něčím blýsknout ...

Nakonec jsem narozeninového méďu pekla nadvakrát, protože do prvního jsem zapomněla nasypat ono velmi potřebné voňavé perníkové koření. Narozeninový méďa byl s brusinkami a musím říct, že byl velice dobrý. Toho brusinkového neperníkového jsem zblajzli sami s manželem.

Takže, jestli si chcete perníkově hrát, tady je recept. Na váhy zapomeňte, vezměte si k ruce klasický čtvrtlitráček a s tím si krásně vystačíte.

Na buchtu o velikosti klasického hlubokého plechu tedy budete potřebovat:

1 hrnek celozrnné pšeničné jemně mleté mouky
1/2 hrnku celozrnné žitné mouky
1/2 hnrku hladké mouky bílé
1 hrnek třtinového cukru
1/2 hrnku oleje
1 a 1/2 hrnku mléka
1 lžičku koření do perníku
1 kypřicí prášek do pečiva

A navíc podle chuti:

sušené brusinky
nebo sušené švestky
nebo rozinky a slunečnivoá semínka
nebo to, co prostě nejvíc chutná vám

Nejprve smícháme všechny sypké ingredinece, tzn. všechny tři druhy mouky, třtinový cukr, kypřicí prášek a koření do perníku, k sypké směsi nalijeme olej a mléko a pěkně umícháme v hladké lité těsto. podle potřeby můžeme přidat mléko.
A na závěr do těsta přisypeme ovoce, semínka nebo ořechy podle naší chuti.
Vlijeme do formy nebo do vymazaného a vysypaného plechu a pečeme zhruba hodinku při 180 stupních. Stav upečenosti zkoušíme vpichem špejle. Až se na špejli nic nelepí, je hotovo a my můžeme svůj perníkový zázrak ihned vytáhnout z trouby.
Méďa vyklopený, na talíři čekající a chladnoucí:
A už je z něj lední medvěd:
Porcování medvěda:
 

3 lidé ohodnotili tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama