Hrátky s chřestem - druhý předkrm

27. května 2010 v 6:23 | Madla |  Malá sousta aneb předkrmy
Tentorkát jsem si s chřestem opravdu vyhrála a stále jsem se držela osvědčené italsko-české kombinace. Česká křupavost a jemná decentnost chřestu byla nádherně vyvážena šťavnatostí vypečeného prosciutta a omamnou vůní mozarelly a čerstvých bylinek.

A protože mozarella nepatří zrovna mezi dvakrát aromatické sýry, chuť a vůni pokrmu podtrhly vhodně zvolené bylinky a další křupavý závěr patřil bylinkovo-ořechovému přelivu, který výslednému jídlu vytvořl onu příslovečnou zlatou tečku. Ořechy jsem nepoužila jen tak ledasjaké, poprvé jsem měla tu čest se seznámit s ořechy makadamovými a teď jsem si na nich vytvořila dost slušnou závislost.

Protože makadamové ořechy nejlépe uvolní svou vůni a chuť tepelnou úpravou, rozhodla jsem se pro úpravu gratinováním. A musím říct, že takto upravenému chřestu nebylo co vytknout.

Chcete vědět, jak jsem tedy zapékala? A co z toho nakonec vzniklo?

Tak já vás pozvu k sobě do kuchyně. Pojďte dál a nakoukněte, jak dělám gratinovaný chřest s prosciuttem, mozarellou a bylinkovo-ořechovým přelivem.

Na dvě porce budeme potřebovat:

4 plátky prosciutta (nebo pěkné a libové anglické slaniny)
1 balení mozarelly, nakrájené na plátky
10 kousků chřestu (bílého či zeleného, který máte raději)

Na bylinkovo-ořechový přeliv:

dvě hrsti makadamových ořechů, nasekaných nahrubo (nemáte-li makadamové, použijte třeba vlašské, lískové nebo mandličky)
hrst bazalky, nahrubo posekané
dvě snítky čerstvého rozmarýnu, lsítky odrhneme z větvičky a posekáme
špetku hrubé soli
čerstvý hrubě mletý pepř (používám svůj oblíbený tříbarevný, vlastnoručně uhmožděný)


Máte doma roztomilé kokotky? Ne, opravdu se nejedná o škádlivou přezdívku rozverných dívčin s rozevlátými sukýnkami, jde vlastně o zapékací mističky s pokličkami. Já ty své koupila tady a ačkoli je vlastním jen pár měsíců, čile v nich vařím a nemůžu si je vynachválit a už nyní uvažuji a rozšíření jejich řad.

A tak jsem po nich s jistou rukou sáhla i nyní. Každou kokotku jsem vstlala dvěma plátky prociutta tak, aby nikde nečouhala ani malá skulinka.
P1000937-SM
Na prociutto jsem dala stonky oloupaného bílého chřestu, jemuž jsem rázně seřízla konce. Na jednu porci jich bohatě stačí pět kousků.
P1000938-SM
Chřestové konce nevyhazujeme, ale pěkně je schraňujeme v ledničce, protože z nich posléze vytvoříme hladký a báječně jemný chřestový krém.
Na chřest jsem navrstvila plátky mozarelly.
P1000939-SM
Na mozarellu jsem vsypala štědrou dávku čerstvých posekaných bylinek
P1000940-SM

a tuto voňavou zelenou záplavu jsem završila posypem z hrubě posekaných makadamových ořechů.
P1000941-SM
A šoupla jsem na čtvrt hodinky do pekelně vyhřáté trouby, kde se tato lahůdka při 200 stupních změnila ve voňavý vypečený koncert chutí.
P1000942-SM
Servírovala jsem s opečenou a na kousky nakrájenou polentou, které společníka dělaly taktéž makadamové ořechy a čerstvé bylinky.
P1000943-SM
Byla to opravdu voňavá a skvělá večeře. Jen škoda, že v dnešních dnech už nemůžu n aždáný chřest narazit.
P1000944-SM
A protože jsem si minulý a předminulý týden opravdu užila ve špárglovém duchu, můžete se ještě těšit na risotto s bílým a zeleným chřestem, na chřestový koláč v italském duchu a na jemný chřestový krém.

Těšíte se? Je vám to fuk? Nemáte rádi chřest?

Pokud jste chřestem dosud nepolíbeni a rádi byste jej vyzkoušeli, zde vám nabízím naprosto jednoduchý a elegantní recept, díky nemuž si chřest zamilujete stejně jako já.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama