Hrátky s chřestem - první předkrm

19. května 2010 v 13:45 | Madla |  Malá sousta aneb předkrmy
Na takřka všech blozíg zabývajících se jídlem se teď bublá, zapéká, vaří či peče ... s čím? S lahodnými býlími či svěže jarně zelenými stonky chřestu. Pozadu jsem nechtěla zůstat ani já a tak jsem pravidleně brala útokem všechna možná oddělení zeleniny v našem malém městečku. Leč marně, co se týče sezónní zeleniny, byla nabídka víc než chabá. Pásla jsem také po rebarboře, ani té jsem se však nedopátrala.

Ale podle znění tohot článku už snad tušíte, že má očekávání byla nakonec přeci jen splněna.
v jednom nejmenovaném hypermarketovém řetězci mě už u vchodu vítala cedule s vyvobrazeným chřestem. "Mají chřest, mají chřest, honem dokud je!" - vydralo se mi z mých špárgluchtivých úst a já se jako divá hnala do oddělení ovozelu.

Svým výkřikem jsem poděsila několik okolstojících lidí a výborně pobavila manžela a obsluhu reklamačního pultu. Ale co, stálo to za to. nakonec jsem stála nad balíčky s bílým chřestem a jako dítě v cukrárně jsem vybírala balíček s co nejméně ovadlými pazochy. Mé nadšení trošku uhasilo vědomí, že v sezóně špárglu budu odkázána jen na chřest bílý, ale díky bohu i za něj.

Při dalším šmejdění kolem regálů mi v hlavě rotovaly možnosti, s čím já ten svůj první chřest zkombinuju. A v tom mi padl zrak na malý nenápadný balíček s nehoráznou cenou - prosciutto crudo. a bylo to jasné. Tento světoznámý italský masný výrobek jsem chtěla vždycky ochutnat, ale nemohla jsem na něj nikde narazit. Až dnes a zrovna, když si nesu chřest!

Cena za 100 gramů velejemně krájeného masíčka byla sice naprosoto nad moje možnosti, ale touha ochutnat zvítězila. Ale pokud se nenecháte ovldánout jako já, zvolte místo prosciutta třeba hodně kvalitní a takřka libovou anglickou slaninu nebo jemnou šunku.

Já jsem na svém prvním setkání zasnoubila český špárgl s italskými donchuany - již zmiňovaným prosciuttem a parmazánem. A vznikla z toho láska na první pohled.

Takže jdeme na to?

Na dvě porce si připravte:

8 stonků bílého (či zeleného) chřestu
2 plátky prosciutta (nebo kvalitní šunky či anglické slaniny
hrstku pravého parmazánu

A to je všechno. Tedy ne tak docela, chřest musíme nejprve připravit. odlomíme mu spodní část (kterou nevyhazujeme a necháme si ji na krémovou chřestovou polévku) a pokud máme chřest bílý, oloupeme jej až po hlavičky. pokud jsme vlastníky jeho zeleného brášky, stačí nám oloupat jeho spodní třetinu. A teď nám nezbyde nic jiného, než oloupaný chřest uvařit ve zlehka osolené a mírně oslazené vodě, obohacené o plátek másla a citronu.
Nevíte, jak uvařit špárgl? Pomůže vám Šárka.
Můj chřest byl tenký, proto jsem křehké bílé stonky vařila jen sedm minut a pak je ihned opatrně slila.
Ještě horký chřest jsem ovinula plátkem prosciutta a zasypala lehkým popraškem parmazánu. Na jednu porci jsem tedy měla čtyři stonky chřestu, plátek prosciutta a trošku parmazánu.
podávat musíme ihned, jinak půvaby itlsko-českého přátelství brzy vyvanou. jako přílohu jsem servírovala opečené kostičky z bílého pečiva, ale výbroná by byla i čerstvá bagetka.
P1000936-SM
Spojení to bylo vskutku dokonalé. K tomu sklenka lehkého bílého vína a pěkný předkrm nebo lehká večeře je na světě. A stačí tak málo.
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 coco-choc coco-choc | E-mail | Web | 19. května 2010 v 18:16 | Reagovat

Dneska jsem také chřestovala - má premiéra. Dneska jsem udělala mega hnusnou zkoušku, minulý týden syntax(jojojo :-D) a teď už "jen" státnice a třeba v polovině června už budu B. (c. - až na podzim - snad?!) Ale zpět k chřestu. Bohužel jsem objevila také jen bílý, který není chuťově tak jemný a musí se celý loupat, ale byl a to je hlavní. Byl krásně čerstvý (zlomil se jedna radost :-P). Recept brzy bude samozřejmě na blogu ;-).
PS: prosciutto přítel miluje s rukolou a zas tak drahé mi nepřijde, byť je ho gramážově málo. Řekla bych, že je hodně výrazné (podle vůně a přítelových reakcí) a v tomto případě méně opravdu znamená více :-). A s chřestem by mu jistě také chutnalo. Krásný recept.

2 Madla Madla | Web | 20. května 2010 v 19:33 | Reagovat

coco-choc: Gratuluju nejne ke chřestové premiéře, ale hlavně k bravurnímu zvládnutí zkouškového období. Státnice se určitě vydaří a pak bude co oslavovat.
na tvůj chřestový recept se moc těším, určitě to bude laskomina de luxe.
Ohledně prosciutta máš pravdu, ale přece jen je na mě ta cen aza pár gramů dost vysoká. Ale pochutnala jsem si a je fakt, že těch 100 gramů nám vydrželo 5 dní, i když jsem takřka každý den využila plátek prosciutta tu sem, tu tam :-) Kombinaci s rukolou určitě vyzkouším, až mi vyroste bio rukola v truhlíku na balkoně :-)

3 Janah Janah | Web | 21. května 2010 v 19:31 | Reagovat

:-P Já mám hlad na chřest! ;-)  :-)

4 Madla Madla | Web | 21. května 2010 v 19:51 | Reagovat

Janah: Já taky :-D Dnes jsem po něm byla zase pátrat a ani vidu, ani slechu :-?
Prostě na malém městě o chřest není zájem. Asi jsem byla jediná, kdo ho kupoval :-(

5 DolceVita DolceVita | Web | 21. května 2010 v 21:41 | Reagovat

Gratuluji k prvnímu chřestovému počinu :-) Nyní už si jenom přát, aby toho chřestu bylo na jaře všude dost.

6 Vilemína Vilemína | Web | 21. května 2010 v 22:10 | Reagovat

Krásně jsi to vystihla, když jsou kvalitní suroviny, stačí jednoduchý recept. Povedlo se, blahopřeji.

7 Madla Madla | Web | 22. května 2010 v 7:33 | Reagovat

DolceVita: Děkuju za krásný komentář. Bohužel u nás v Uničově je to s chřestem bída, včera jsem byla opět na lovu a po chřestu ani vidu, ani slechu :-(

8 Madla Madla | Web | 22. května 2010 v 7:34 | Reagovat

Vilemína: Přesně tak, v jednoduchosti a kvalitě je krása :-) Díky moc za chválu.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama