Jemné risotto s marinovanými houbami a česnekem

9. května 2010 v 10:05 | Madla |  Rýžové a těstovinové variace
Tak jsem konečně dostala odvahu a poté, co jsem v regálech obchodu objevila rýži Arborio a dokonce pravý parmazán, má kulinářská duše zaplesala a já si začala rozmýšlet, s čím to mé první vysněné italské risotto spáchám.
Čerstvý špenát jsem bohužel v bídně ovozelovém sortimentu našich obchodů nenalezla a ten, který mám v truhlíku, ještě k česání není, takže jsem se rozhodla pro klasiku - risotto bude houbové.
Krásné houbové risotto má na svých stránkách všemi známý pan Cuketka a po přečtení jeho receptu a popisu jsem si řekla, že to musím zvládnout taky. Ale protože jsem neměla sušené houby, krapet jsem si zaexperimentovala a musím říct, že to stálo stonásobně za to.
Vyloženě vymakaným risottem mě nalákala také Pavlína, u jejího receptu jsem došla potvrzení, že do toho prostě musím jít, protože v podání Mlsné kočky je z obyčejného houbové risotta hravá, voňavá a dekadentně elegantní laskomina.

A tak jsem začala kouzlit - ač jsem byla nucena použít obyčejné žampiony, přeci jen jsem si s jejich přípravou trošku pohrála a vzniklo tak risotto  trošku jiné, mírně netradiční a přitom chuťově naprosot nepřekonatelné.

Postará se o to marinování. Toto risotto nám zachutnalo tak moc, že jsem jej v jednom týdnu vařila dokonce dvakrát. Což se opravdu moc často (a zvlášť u bezmasého jídla) nestává. Jestli si chcete střihnout toto tradičně netradiční risotto, zapomeňte na klasický předobraz rizota, který nám mnohdy předkládají i v restauraci.

A samozřejmě úplně nejlépe uděláte, pokud si den předem připravíte poctivý domácí masový vývar. Já si udělala pořádný vývar kuřecí a šlo to opravdu poznat.

Na pravé italské risotto se zásobte těmito surovinami:
rozpis pro dvě porce:

rýží Arborio (na dvě porce bude stačit 8 hrstí)
P1000825-SM

1 středně velkou cibuli, nakrájenou na velejemno
3 stroužky česneku, nakrájeného na jemné plátky
necelou půlku másla - 2 pěkné plátky na smažení ciuble, česneku a rýže, zbytek nakrájet na kostičky a dát vychladit
3 deci bílého vína (1,5 deci do risotta a 1,5 deci do sebe - použila jsem naše oblíbené Chardonnay)
3/4 litru horkého vývaru (já použila domácí drůbeží, lze ale použít i hovězí či zeleninový)
najemno nastrouhaný parmazán podle cuti


A na marinované houby s česnekem:

200 gramů žampionů, oloupaných a nakrájených na třetiny
6 stroužků česneku - 3 rozmačkat a tři rozkrájet na třetiny
2 lžíce suchého bílého vína
2 lžíce olivového oleje
špetka hrubozrnné soli a čerstvého pepře

Nejlepší je si den dopředu připravit vývar a také marinované žampionky. Žampíky pěkně oloupeme a přidáme k nim oloupané a na třetiny rozkrájené tři stroužky česneku. Zbylé tři stroužky rozmačkáme a přidáme do misky k houbám.
Zalijeme dvěma lžícemi suchého bílého vína a dvěma lžícemi olivového oleje, mírně osolíme hrubozrnnou solí a čerstvě mletým pepřem. (V mém případě čerstvě uhmožděným pepřem).
P1000812-SM

Zlehka promíchneme, přikryjeme potravinářskou fólií a vrzneme někam do chladu klidně jen na hodinku, ale nejlépe na celý den či noc.
P1000813-SM
V den D vytáhneme z lednice marinované hubky,
P1000814-SM
P1000821-SM

Houby vsypeme do pekáčku, pěkně rozprostřeme a vložíme do 200 stupňů rozpálené trouby a pečeme 30 minut.
P1000829-SM
A teď se konečně pustíme do vlastního risotta:

Z másla si ukrojíme dva pěkné plátky, které dáme do většího hrnce rozpustit na mírném plameni. Zbytek másla nakrájíme na drobné kostičky, dáme do vhodné nádobky a vložíme je do lednice. A nemsíme na ně zapomenout, protože je ještě budeme potřebovat na závěrečné doladění risotta.Nadrobounko si rozkrájíme cibuli a na jemné plátky si nakrájíme tři stroužky česneku. Všechno pěkně nasypeme do rozpouštějícího se másla a smažíme do sklovita.
P1000826-SM
Poté přidáme osm hrstí rýže Arborio a pěkně promícháme, aby se jednotivá zrnka krásně obalila voňavou cibulkou a česnekem.
P1000827-SMRýži chvíli restujeme spolu s česnekem a cibulí a stále jí promícháváme, aby se nám náhodou nepřichytila ke dnu hrnce. Poté zalijeme 1, 5 deci bílého vína. Musí se ozvat pořádné zasyčení.
P1000828-SM
Ač se to nezdá, nebojte se, rýže do sebe víno vsákne raz dva. I můj manžel suploval při výrobě tohoto krásného risotta funkci nevěřícího Tomáše a díky tomu jsem vyhrála sázku na dvě kvalitní čokolády se 70 % kakaa a výše.

Rýži stále jemně promícháváme, aby se nikde nic nepřichytlo a až bude víno krásně vsáklé do rýže, přilijeme do rýže naběračku horkého vývaru. Kdybychom měli vývar studený, zpomalil by vaření rýže. Pokaždé, když rýže vsákne dávku vývaru, přilijeme další naběračku a občas promícháme.
A nebojte se, příprava risotta, ač se zdá složitá, je opravdu hračkou a od prvního zoěnění cibule a česneku vám bude trvat slabou půlhodinku a božská mana plná chuti bude na stole.
Až máme takřka všechen vývar spotřebovaný, vytáhneme si z trouby opečené namarinovanné žampiony s česnekem
P1000829-SM

a směle je přisypeme k risottu.
P1000830-SM

To je vůně. Opět zamícháme, ochutnáme pár zrnek rýže a jestli není ještě měkká, přilijeme poslední naběračku vvýaru.
Až se vývar vyvaří a rýže je měkká a přesto al dente, přisypeme k němu z lednice vytažené kostičky vychlazeného másla.
P1000832-SM
Opět zlehka zamícháme, odstavíme z plotýnky a přisypeme pořádných pár hrstí nastrouhaného parmazánu.
P1000831-SM
Opět zlehka zamícháme a je hotovo.
P1000833-SM
Rýže je krásně naducaná voňavým vínem a vývarem, česnek pečením ztratil svou štiplavost a houbičky mají dík pečení příjemně kouřovou příchuť.
Servírujeme ihned a na nahřáté talíře, protože jen na nich neztratí risotto svůj jemný půvab.
P1000836-SM
Na naservírované risotto můžeme přistrouhnout ještě parmazán a pustíme se do jídla.

A další křivda na risottu je odčiněna, protože věřte, že po ochutnání krémového a delikátně jemného italského risotta se už k jeho českému příbuznému vracet opravdu nebudete.
 

2 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 J. J. | Web | 9. května 2010 v 10:44 | Reagovat

Paráda! Na své první "italské" rizoto se taky chystám už docela dlouho a pořád ne a ne se odhodlat.

2 coco-choc coco-choc | E-mail | Web | 9. května 2010 v 11:49 | Reagovat

Risotto :-). Jsem velká milovnice tohoto pokrmu. Minimálně 2x do měsíce jej musíme mít na stole, samozřejmě v různých obměnách. Manu by sice žampiony neschválil, ale kde máme shánět hříbky, že :-P? Líbí se mi nápad s marinováním hub, to jsem ještě nezkoušela. Ráda používám do risotta zmiňovaný nedostatkový špenát, hlívu (naposledy v kombinaci s čerstvou cuketou) i žampiony , občas přihodím i kuřecí maso. Dokonce i risotto frutti di mare k nám zabloudilo 8-). Nejdůležitější ale je vařit s láskou (a pro lásku :-)) a samozřejmě kvalitní ingredience, kde (podle mne) je nejdůležitější kvalitní rýže, máslo, parmezán a čerstvá zelenina ;-).

3 Madla Madla | Web | 9. května 2010 v 13:22 | Reagovat

J.: Děkuju za krásný a hřejivý komentář. Určitě se na italské risotto vrhněte, ač jeho příprava vypadá složitě, opak je pravdou a chuť je opravdu neodolatelná. :-)

4 Madla Madla | Web | 9. května 2010 v 13:26 | Reagovat

coco-choc: Však na tvých stránkách je taky pěkných pár exemplářů tohoto báječného pokrmu. :-) Takto připravené risotto je u nás doma vlastně jedinou možností, jak do manžela dostat rýži ;-)
Na špenátové se chystám, jen co mi trošku povyroste úroda v truhlíku :-)
S tmi kvalitními ingrediencemi máš naprosotou pravdu, já byla štěstím bez sebe, když jsem v tom našem malém městečku sehnala rýži Arborio a parmezán. Mńam, díky tvým tipům bych si zase risotto hned dala.

5 toffo toffo | Web | 9. května 2010 v 20:21 | Reagovat

To jsi měla úspěch při nákupu, parmazán mi vozí sestra z Prahy, tady nezavadím ani o náhražky, pro rýži jezdíme do Hypernovy.
Risottem mě také nakazil Ital v kuchyni, chce to ale správný čas a trpělivost na přípravu (rozhodně to není náš polední víkendový oběd, kdy běhám mezi pračkou, kuchyní, balkonem a žehlícím prknem :-)).
Ale pro zklidnění na večeři ideální, se sklenkou vína v ruce :-).

6 Madla Madla | Web | 9. května 2010 v 22:28 | Reagovat

toffo: taky si říkám, že to byl dobrý úlovek :-) a věř, že jsem se parmazánem zásobila dostatečně. Manžel při vykládce nákupu jen kroutil hlavou :-D
Máš pravdu, risotto chce trpělivost a žádný spěch, s malým u nohou bych ho nedělala, to jen když spí, tak se poštěstí :-)

7 Papaja Papaja | Web | 10. května 2010 v 20:11 | Reagovat

Krása a dobrota! Velmi povedené fotky, ale hlavně krásné a určitě voňavé risotto. Jestli to byl skutečně první pokus, tak smekám :-P Majdo, báječně jsi pravé italské risotto zvládla a odměnou vám jistě bylo příjemné posezení a kuchařece určitě pochvala :-D
Já zrovna ve čtvrtek vařila risotto špenátové. Dala jsem pět hrstí na osobu a nezbylo nic :-P
P.
PS: A díky :-)

8 Madla Madla | Web | 11. května 2010 v 8:35 | Reagovat

Papaja: Děkuju za krásný komentář. prvnímu pokusu ovšem předcházelo důkladné teoretické studium u zkušenějších foodbolegerů, tak by byla ostuda se od takových vzorů nic nenaučit. Risotto mi doslova učarovalo svou jemností a hedvábně plnou chutí schovanou v každém zrnku rýže. A pochvala byla veliká :-)
Špenátové risotto bych si hned dala, úplně vytahuju očima lístky špenátů v truhlíku na balkoně :-D A v tvém podání muselo být přímo par excelence :-)

9 Bali Bali | Web | 11. května 2010 v 17:24 | Reagovat

Máš to pěkné, hned bych si porci dala. Ale naservírovala bych si ji v nějaké pěkné kokotce ;-)
Nojo, to už je asi moje profesionální deformace :- ))

10 Pája Pája | Web | 11. května 2010 v 20:43 | Reagovat

Rizoto? A s houbami? Má nejoblíbenější odrůda rizota. Děláme sice mnohem barbarštější verzi, ale i ta je geniální. I když víno není to, co by mě přesvědčilo a skvělosti této pochoutky.

11 Madla Madla | Web | 12. května 2010 v 19:58 | Reagovat

Bali: Děkuju moc za krásný komentář. Servírvoat risotto v kokotce by mě nenapadlo, to musím vyzkoušet. :-)

12 Madla Madla | Web | 12. května 2010 v 20:00 | Reagovat

Pája: Jsem moc ráda, že jsme na stejné chuťové vlně. Risotto sice vypadá složitě, ale s kvalitními surovinami je to hračka.
S vínem vařím a peču strašně ráda, al eještě před pár lety tomu tak nebylo :-)

13 wave wave | 12. května 2010 v 21:16 | Reagovat

No nádhera! Risotto je krásně krémové. Někdo říká, že je to taková rychlovka. Ne, nevěřím. Já, když vařila první houbové risotto, tak jsem z toho byla tak upocená, že jsem nakonec skoro zapomněla přidat ty houby. :-))Co, kdy ve správný čas tam vrazit, to bylo na mě moc. A navíc plný škopek nádobí :-))Rychlovka to rozhodně není, je to báječné jídlo a stojí za to si ho udělat. Hmm, povedlo se. ;-)

14 Madla Madla | Web | 13. května 2010 v 6:05 | Reagovat

wave: Opravdu moc děkuju za pěkný komentář. S pravým italským risottem se člověk musí trošku pomazlit, vyhrát si s ním, ale pak je odměněn měrou vskutku vrchovatou - krémově jemnou chutí každého zrníčka rýže. A to myslím za tu námahu stojí :-)
Ale stejně si myslím, že risotto je celkem rychlé, já měla to své první za půl hodinky hotové a to druhé bylo na stole už za nějakých dvacet minut :-)
Ale to samozřejmě počítám jen samotnou přípravu, s přípravou jednotlivých surovin a hlavně vývaru se doba vaření dosti protáhne, ale výsledek stojjí rozhodně za to :-)

15 Vilemína Vilemína | Web | 13. května 2010 v 14:40 | Reagovat

Taky jsem se k němu prvně odhodlávala, ale tak napotřetí to už hračka...bez vína už tento pokrm a v jeho české verzi opravdu jíst nehodlám. Tedy tohle se mi už stalo s pěknou řádkou jídle, pane jo...taky vás to psaní o jídle chuťově tak rozmazluje?
A povedlo se ti!

16 Madla Madla | Web | 13. května 2010 v 17:03 | Reagovat

Vilemína: Ani nevím, proč jsem z něj měla takové obavy, vždyť je to celkem jednoduché a rychlé jídlo. Když jsou kvalitní suroviny, není co řešit. Jen občas zamíchat rýží, v pravý čas přisypat ty správné ingredience a je to v suchu. :-) teda spíš v mokru, protože po tom, co jsem se takhle rozmazlila italskou klasikou už bych klasické české rizoto bez chuti a vůně ani nepolkla. Ohledně jídla mě rozmazlila už rodina v dětství, já tomu teď jen nasazuju korunu :-D
A díky za chválu, jestli seženu chřest, bude ještě chřestové. :-)

17 J. J. | 21. května 2010 v 14:34 | Reagovat

Tak i u mne dnes konecně nastal den R! Neměla jsem sice houby, ale nevadí - i ta nejjednodušší možná verze byla stejně dobrá jako rizoto, které znám z italských restaurací. Rozhodla jsem se nepoužít víno, protože ho nemám moc ráda, ale příště to s ním pro porovnání zkusím. Takže jen vývar (smíchaný kuřecí vývar plus velmi silný krůtí výpek, což byla trefa do černého), cibule, rýže a parmazán. Mňam! Jsem ráda, že jsem se k tomu konečně dokopala. Díky za inspiraci.

18 Madla Madla | Web | 21. května 2010 v 19:48 | Reagovat

j.: Gratuluju ke zvládnutí risotta. Domácí kuřecí vývar se silným krůtím výpekem mu musely dát naprosoto báječnou silnou chuť. Výpek by mě použít nenapadlo, takže děkuju moc za inspiraci.
Italské risotto je chutné i ve své nejobyčejnější podobě. TAK6E Klobouk dolů za dobrou práci! :-)

19 Olinka Olinka | Web | 28. září 2010 v 18:39 | Reagovat

Tak ty marinované šampiňónky mě dostaly... Ty bych zbodla jen tak, s bagetkou... Teď mám ale ve špajzu obrovskou zavařovačku plnou sušených hub, které už se nemůžou dočkat zužitkování:-)

20 Madla Madla | Web | 29. září 2010 v 8:58 | Reagovat

Olinka: Když se vynechá ten česnek pokrájený na kusy, tak se ty žampíky dají vážně použít jako ledově vychlazený salátek , který chutná skvěle jen tak s čerstvou bagetkoua  lehkým bílým vínem :-)
Risotto se sušenými houbami je sázka na jistotu, která nezklame :-)

21 Vendula Vendula | Web | 28. prosince 2012 v 12:50 | Reagovat

Nechápu, že jsem na tento úžasný blog nenarazila dřív. Díky tomuto receptu nebudu už mít strach udělat italské risotto. Dřív jsem se bála, že se mi nepovede a já jen zkazím zbytečně dobré víno. Moc hezký blog plný dobrot :-)

22 Madla Madla | E-mail | Web | 29. prosince 2012 v 7:35 | Reagovat

Vendula: Děkuju moc za takovou chválu! Risotto si určitě udělejte, fakt to není tak složité a tohle je moje nejoblíbenější.! Dejte pak vědět, jak se povedlo!

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama