Křupavý kedlubnový salát s vejci a jogurtem

3. května 2010 v 7:24 | Madla |  Salátové lupení
Všimla jsem si, že v rubrice salátové lupení se mi krčí pouze jeden nesmělý receptík. A já přitom saláty tak ráda. A když jsem ještě před půl rokem musela kvůli svému synovi ze stravy vyřadit veškerou listovou zeleninu, ředkvičky, kedlubny a jiné zeleninové pokroutky, byla jsem opravdu nešťastná. Teď už prcek dostává svou mléčnou dávku jen ve večerních a nočních hodinách, takže přes den už můžu vesele křoupat, co hrdlo ráčí.

A nespornou výhodou jara je spousta různého zeleného lupení a krásně křupavých mladých kedluben. A právě kedlubna bude hrát v tomto jednoduchém salátku prim. V létě už bývají kedlubny dost často dřevnaté, ale teď jsou v té nejlepší kondici a lákají k jídlu jen tak.

I já vsadila na jednoduchost - nejprve jsem měla chuť do salátu zakomponovat domácí uzené nebo alespoň parmezán, který jsem šťastnou shodou náhod nečekaně v obchodě objevila. Ale nakonec jsem potřebovala jen čtyři ingredience a výseldek přesto nezklamal - byl chutný, křupavý a plný jara.

Jestliže si chcete zdravě a jarně zakřupat, zásobte se těmito nezbytnostmi.

Pro jednu salátuchtivou osobu budete potřebovat:

1 středně velkou mladou kedlubnu, oloupanou a nakrájenou na kostky
1 vejce, uvařené a nakrájené na čtvrtky
1 malý hustý bílý jogurt
1 svazek pažitky, nadrono nasekan
sůl a pepř na dochucení

Pěknou mladou kedlubnu pomocí ostrého nožíku oloupeme a nakrájíme na přiměřeně velké kostky. Do horké vody si dáme vařit vejce a dbáme na to, aby se nám vejce vařilo přesně sedm minut. To je tak akorát, aby bílek zůstal pěkně tuhý, ale žloutek byl ještě jemně krémovitý.
Vejce necháme zchladnout, oloupeme jej a nakrájíme na čtvrtky. Ke kedlubně vlijeme hustý bílý jogurt, přidáme nadrobno posekanou pažitku a ozdobíme čtvrtkami vařeného vejce.
P1000811-SM
Podáváme s křupavou bagetkou nebo s tmavým chlebem.
Ač je salát velice jednoduchý, je opravdu chutný a svěže jarní.
 

2 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 coco-choc coco-choc | E-mail | Web | 3. května 2010 v 9:36 | Reagovat

Takové salátky si dělám téměř denně - zelenina co je po ruce, bílý jogurt a česnek (ten já mít musím :-D). Občas jogurt vyměním za cottage nebo paprikovou Svačinku. Trochu stereotypní, ale co? :D

2 Madla Madla | Web | 3. května 2010 v 10:45 | Reagovat

coco-choc: Tak to máš svačinky přesně podle mého gusta :-) Já česnek tentokrát vynechala, chtěla jsem, aby byla cítit jemná chuť kedlubny a pažitky. Ale jinak na česnek také nedám dopustit. :-D

3 Pája Pája | Web | 3. května 2010 v 17:32 | Reagovat

Vypadá to opravdu dobře =)

4 Madla Madla | Web | 3. května 2010 v 20:54 | Reagovat

Pája: Díky za moc hezký komentář. V jednoduchosti je krása :-)

5 Vilemína Vilemína | Web | 4. května 2010 v 20:45 | Reagovat

Taky bych si dala - ale opakovaně jsem pořídila jen kedlubnu pěkně dřevnatou, jak v super, tak na trhu. Prý máslová - nešla ani ukrojit!
Tak uvidím, jestli letos mě nějaká zláká...

6 Madla Madla | Web | 5. května 2010 v 15:36 | Reagovat

Vilemína: Je škoda, že neexistuje nějaký tip, jak rozpoznat dřevnatou kedlubnu. Prostě záleží na štěstí.
Tak přeju šťastnou ruku při výběru kedluben a děkuju moc z akomentář :-)

7 toffo toffo | Web | 7. května 2010 v 7:53 | Reagovat

Žloutky jsou pěkně ohnivě žluťoučké. Domácí?

8 Madla Madla | Web | 7. května 2010 v 21:00 | Reagovat

toffo: Kupodivu domácí nejsou, jsou nromálně kupované v super-, hyper-, sama jsem byla překvapená, jak dobře vypadaly a hlavně chutnaly. :-)

9 Bali Bali | Web | 8. května 2010 v 12:47 | Reagovat

To nemusí být špatné. Ale asi bych tu kedlubnu nastrouhala nahrubo ;-)

10 DolceVita DolceVita | Web | 9. května 2010 v 0:37 | Reagovat

V mém případě je kedlubna sázka na spokojenost :-) Pěstuji je ve skleníku, to mi zaručuje jejich máslovou chuť, ale i když je skleník velký dost, mám tam i jiné zeleninové přeborníky, tak na ty kedlubničky nakonec moc místa nezbude a občas se mi stane to, co Vilemíně. Než tu dřevnatou potvoru vyhodím na kompost, vyvařím ji do zeleninové polévky a voní mi alespoň kedlubnami vývar. Vařené i syrové kedlubny můžu ;-)

11 Madla Madla | Web | 9. května 2010 v 7:58 | Reagovat

Bali: Kedlubna se samozřejmě může nastrouhat, ale já mám radši, když si můžu pěkně zakřupat :-)

12 Madla Madla | Web | 9. května 2010 v 7:59 | Reagovat

DolceVita: Taky mám moc ráda kedlubny, nejlépe v syrové podobě :-)
Díky moc za tip, jak naložit s dřevnatou kedlubnou, to by mě nenapadlo, utopit ji ve vývaru :-)

13 Pája Pája | Web | 24. května 2010 v 20:15 | Reagovat

Byl vynikající. Chystáme v sobotu repete, jenom jednu nevýhodu mají kedlubny a to svou tvrdost, protože mi zdárně urvaly zámek. V pátek mi hho přilepí, tak snad sobotu přežije. Ale jinak byl skvělý =)

14 Madla Madla | Web | 25. května 2010 v 9:36 | Reagovat

Pája: Tak to jsem moc ráda, že měl salátek takový úspěch :-) Jen nějak nechápu to s tím zámkem, jaký zámek kedlubny urvaly? Asi mám delší vedení, ne nadarmo se říká, že na mateřské se blbne :-D

15 Pája Pája | Web | 26. května 2010 v 13:12 | Reagovat

Eh, nenapadlo mě, že existují lidé, kteří v této problematice nejsou zainteresovaní. Zámek je kovová část rovnátek přilepená na zubu. Jak to u nás má většina rodinných příslušníků, tak člověk ztratí kontakt s běžnou realitou =)

16 Madla Madla | Web | 26. května 2010 v 14:51 | Reagovat

Pája: jé, tak to mě nenapadlo :-D S rovnátky zkušenost naštěstí nemám, ani nikdo z mých blízkých je nenosí, tak mě vážně nenapadlo, že kedlubny jsou tak rizikovou potravinou :D

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama