Červen 2010

Chřestový koláč plný chuti

24. června 2010 v 10:16 | Madla |  Slané potěšení
Zazvoňte zvony, zahalte tváře, oblékněte se do smutku, skončila sezóna chřestu. Ale i těch pár týdnů strávených bok boku vedle této vskutku královské zeleniny za to stály. Loni jsem špágrl ještě neznala a letos jsem z něj už vařila naprosto bez zábran. Po prvotním ostychu s jednoduchým chřestovým předkrmem a velkém úspěchu jsem si s chřestem už velkou hlavu nedělala a stala jsem se tak jeho velkou příznivkyní.

Ať už jsem jej přetvářela do podoby rafinovaně jemného risotta, nebo jej mučila mixérem na lahodnou polévku, chřest měl vždycky úspěch. Jednoduše rafinovaný nebo zapékaný, dokonce i syrový v salátu se sedmikráskami byl moc dobrý.

Jestliže se vám podařil ten takřka sisyfofský úkol a skutečně jste v českých obchodech sehnali čerstvý krásný křehký chřest, klobouk dolů. já poslední dobou nad ovovzelovou nabídkou obchodů jen smutně stála a krčila rameny. Krásné pomeranče, naleštěná jablka odněkud ze Španělska, cherry rajčátka z itálie a papriky bůhví odkud, ale kde sehnat nějaký ten lokální produkt - kde mám pátrat po chřestu, po rebarboře, když trhy se našemu malému městu vyhýbají jako čert kříži?

Smutně se loučím s vidinou křehkých stonků chřestu, plných jemně hráškové chuti a své poslední sbohem mu dávám v báječném chřestovém koláči.

I tady jsem vsadila na pár kvalitních ingrediencí a musím říci, že českému chřestu to v objetí převážně italských surovin moc slušelo.

Takže jestli si chcete pochutnat na křehkém koláči plném chuti, nachystejte si následující:

balíček listového těsta
2 plátky procsiutta (v nouzi možno nahradit opravdu kvalitní šunkou nebo anglickou slaninou)
hrst cherry rajčátek
12 stonků chřestu, oloupaných
200 gramů créme fraiché (nebo zakysané smetany)
pár snítek čerstvého tymiánu a rozmarýnu, posekaných nadrobno
soli je třeba jen trošičku
hrst oříšků na posypání (nejlepší jsou makadamové)
špetku hrubé soli a hrubého pepře na závěrené posypání
sýr s modrou plísní, nahrubo nastrouhaný

Listové těsto si vyválíme na tloušťku asi dvou až tří milimetrů a pěkně jím vysteleme koláčovou formu.
P1000953-SM
Na dno zlehka položíme dva plátky italského procsiutta (nebo námi zvoleného náhradníka).
P1000954-SM
A poklademe čerstvými stonky chřestu a lesklými a sexy červenými cherry rajčátky, které jsme předtím nemilosrdně napůlili.
P1000955-SM
V misce si podle chuti osolíme créme fraiché nebo zakysanou smetanu, doplníme aromatickými čerstvými bylinkami, pěkně zamícháme a touto voňavou peřinkou přelijeme rajčata s chřestem.
P1000956-SM
A posypeme nahrubo sekanými ořechy. Já zvolila ořechy makadamové, protože ty právě tepelnou úpravou dostanou další netušený chuťový rozměr.Nahrubo nasekané ořechy postříkáme pár krystalky hrubé soli a troškou hrubě mletého pepře.
P1000957-SM
Posypeme nahrubo nastrouhaným plísňovým sýrem
P1000958-SM
a strčíme do trouby vyhřáté na 200 stupňů. A péct stačí vskutku jen chviličku. Hotovo by mělo být za čtvrt hodinky až dvacet minut.
P1000959-SM
Pokud jste hladoví a netrpěliví tak jako já, asi nebudete čekat, až koláč zcela zchládne. Studený je sice taky výborný, ale ještě teplý, kdy vás po patře hladí horký roztékající se sýr a hustý crém fraiché... Božské.
P1000960-SM

Jen musím upozornit, že se koláč v horkém stavu opravdu trošku obtížně krájí. Takže pokud chcete mít krásně vzhledné a úhledné kousky, doporučuji nechat koláč vychladnout na pokojovou teplotu.

Sametově jemná chřestová polévka

15. června 2010 v 15:28 | Madla |  Z polévkové mísy
Jestliže je chřest pasován do role krále zeleiny, tahle krémová polévka je rozhodně nefalšovanou polévkovou královnou. Nejlepší na ní je samozřejmě její sametová hebkost, k zahození ale není ani fakt, že při její přípravě spotřebujeme spodní konce chřestových stonků, které se už k jiné úpravě příliš nehodí. Takže když jsem vařila risotto se dvěma druhy chřestu, nebo jsem chřest zapékala či jej jen jednoduše povařila a naservírovala jako elegantní předkrm, vždy mi zbylo několik oloupaných špárglových konců. A ještěže tak. tato polévka totiž královsky zachutnala i našemu ročnímu synkovi, který se tak stal asi nejmladším pojídačem chřestu v české (potažmo moravské) historii...

A protože inkriminované dítě zrovna sladce spinká, nebudu marnit nevázaným tlacháním svým i vaším časem a rvonou vám bez mučení recept na krémovou polévku představím.

Na pořádný hrnec polévky budete potřebovat:

asi dvacet spodních částí chřestového stonku, prostě tolik, kolik vám zbyde   (je jedno, jestli to bude chřest bílý, zelený, či jejich kombinace, polévka je vynikající ze všech tří variant)
1 menší cibuli, oloupanou a nakrájenou na mikrokousíčky
3 plátky másla
1, 5 litru vývaru (nejlépe poctivého domácího drůbežího)
1/2 kelímku smetany ke šlehání (nevyšlehané)
sůl a čerstvě mletý pepř na doladění chuti

Konce chřestu oloupeme a pokud jsme tak už neučinili při předchozím zpracování chřestu, odřízeneme dřevnaté konce. Chřest nakrájíme na menší kousky.
Do hrnce vložíme dva plátky másla, třetí si pokrájíme na kostičky a dáme jej do lednice. Budeme jej potřebovat až za malou chvilku.
Máslo rozputíme v hrnci a osmahneme na něm do sklovita najemno nakrájenou cibuli. Vlijeme vývar, přivedeme k varu a do polévky vsypeme kousky chřestu a vaříme tak čtvrt hodinku, prostě do doby, než je chřest měkký.
Poté polévku rozmixujeme, dochutíme solí a pepřem (já volím svou oblíbenou směs čtyř pepřů, rustikálně vlastnoručně uhmožděnou) a vlijeme k ní půl kelímku smetany. Kousíčky vychlazeného másla vezmeme z lednice a teď přijde jejich chvíle, pěkně je přidáme do horké polévky a ač je to k nevíře, chladné máslo polévku pěkně zahustí.

Můžeme podávat třeba se zastřeným vejcem, nebo s opečenou polentou vykrájenou do tvaru hravých psíků.
P1000971-SM

Obě verze jsou dokonalé.
P1000972-SM

K této polévce se určitě budete rádi vracet.

Máte rádi krémové polévky? Tak zkuste třeba zdravý a chutný česnekový krém s mrkví a bramborem nebo tuto superjednoduchou dýňovou polévku.
A co takhle voňavou krémovou brokolicovou polévku s Nivou? nebo je raději libo zázvorem vonící a barvami hýřící mrkový krém?

A protože se chřestová sezóna již chýlí ke svému konci, vzdáme této vpravdě královské zelenině hold v podobě půvabného a barevného chřestového koláče.

Naprosto netradiční žemlovka - reborborová s čokoládou

10. června 2010 v 7:44 | Madla |  Sladké vábničky
Máte rádi žemlovku? Nebo semlbábu, zemlbábu, jak se jí také často krajově říká? Mě označení zemlbbáa nepřijde příliš vhodné - představím si pod ním většinou ženu staršího věku, hádavého charakteru, prostě takovou tu žensštinu, na níž nejlépe sedí oblíbené vtipy o nesnesitelných tchýních. A protože já měla na tchýni štěstí veliké a díky manželovi mám tak ve své blízkosti ososbu chápavou, milou a vtipnou, ochotonou kdykoli a jakkoli pomoci. Prostě to není žádná tchýně a žádná bába, proto nebude ani zemlbába ...

Ale na žemlovku, na tu občas chuť dostanu - musí mi ovšem vydržet až do doby nepřítomnosti mého drahého muže, jelikož ten by sladký oběd nepozřel snad ani pod pohrůžkou smrti. Inu, zda-li dělá dobře či špatně, posuďte sami po shlédnutí mého žemlovkového snažení.

Ač je tato žemlovka zcela netradiční, je prostě k sežrání.

já měla k dispozici tyto ingredience:

čtyři rohlíky z předešlého dne
2 řapíky rebarbory
tabulku hořké čokolády, rozlámanou na čtverečky (já měla extra kakaovou od Orionu a bylo to skvělé)
hrst mraženého černého rybízu (nemusí být, nebo lze nahradit borůvkami)
smetanu ke šlehání (nevyšlehanou) na ovlhčení rohlíků (stačily dvě lžíce)
něco másla na vytření zapékacích misek či mísy

Postup přípravy je až směšně jednoduchý. Vymažeme si misky či mísy máslem, poklademe na kolečka nakrájenými rohlíky (experimentátoři s dostatkem času mohou zkusit jiné, inovativní tvary), zlehka pocákáme smetanou ke šlehání
P1010031-SM

a poklademe nakrájenou rebarborou. Rebarboru jsem krájela na asi půlcentimetrové kousky, ale když budete mít menší či větší, zhola nic se nestane. k rebarboře přihodíme pár kuliček černého rybízu nebo borůvek. U mě došlo v rámci vyklízení mrazáku na zbylý rybíz a s rebarborou si vedl skutečně velmi dobře.
P1010032-SM
Na ovoce naklademe kostičky čokolády
P1010033-SM
a překryjeme poklopem z rohlíkových plátků. ty opět jemně zkropíme chutnou smetanou.
P1010034-SM

A je hotovo. Teď za nás bude pracovat trouba. Ledaže bychom se uměli rozpálit do běla.
Zatím bledničkově vyhlížející netradiční žemlovku vložíme do rozpálené trouby a pečeme zhruba při 200 stupních dvacet až třicet minut, nebo tak, jak to máme u žemlovky rádi. Někdo ji rád křupavější a někdo zase ne.
Já mám ráda hodně křupavou, proto jsem ani jednotlivé plátky rohlíků nemáčela v mléce s vejcem, jak tomu obvykle bývá. A zapékala jsem takřka půlhodoinu.
P1010035-SM
Výsledkem byly dočervena vypečené plátky z rohlíků, spojené s ovocem protečeným rozpuštěnou lavinou čokolády.
P1010036-SM
Ani sypat moučkovým cukrem nebylo nutné, kdo by chtěl takovou dobrotu zakrývat sladkým popraškem?
Ale chcete-li si opravdu zamlsat a samotná žemlovka se vám zdá příliš suchá a obyčejná, přelijte si ji pěkně horkými opilými švestkami z tohoto receptu. A z žemlovky bude rázem chutný a delikátní recept. Mě se už fotografie s opilými horkými švestkami pořídit nepodařila, protože vše tak krásně a omamně vonělo, že jsem se vrhla na talíř jako španělští dobyvatelé na zlato Inků.

Žemlovka se vyvedla nadmíru a já už se těším, až jí budu moct vyzkoušet v další, netradiční podobě.

Hebké risotto s bílým a zeleným chřestem

7. června 2010 v 8:20 | Madla |  Rýžové a těstovinové variace
Mám moc ráda pravé italské risotto a po té, co jsem v supermarketu Albert objevila konečně rýži Arborio, mě už nic od jeho přípravy nemůže odradit. A protože chřestová sezóna je stále v plném prudu, přidávám osvědčený recept na risotto se dvěma druhy chřestu. Co může být lepšího, než vínem a domácím vývarem nacucaná rýže s křehkým, čerstvým chřestem ...
Jemné a vláčné italské risotto si sice zaslouží trochu přípravné péče, ale v samotném vaření je to vcelku rychlovka. Od přilití první sklenky s vínem je báječně vonící pokrm s plnou chutí čerstvých surovin za dvacet minut až půlhodinku na stole. Co víc si přát? Snad jen sklenku lehkého bílého vína.

Pokud chceme risotto opravdu plné chuti, nenecháme se obalamutit výrobci masoxových a podobných kostek a opravdu si den předem připravíme pocitvý domácí vývar - je jedno, zda bude kuřecí či hovězí, důležité je, aby byl pěkně silný, poctivý a voňavý. Jen takový vývar předá risottu všechnu potřebnou chuť a vůni. A risotto se nám za naši péči náležitě odvděčí.

Nevěříte? Tak vyzkoušejte ...

Pro dvě vyhládlé osoby si nachystejte:

rýží Arborio (na dvě porce bude stačit 8 hrstí)
půlku středně velké cibule, nakrájené na velejemno
2 stroužky česneku, nakrájeného na jemné plátky
čtvrtku másla - 2 pěkné plátky na smažení cibule, česneku a rýže, zbytek nakrájet na kostičky a dát vychladit do lednice
3 deci bílého vína (1,5 deci do risotta a 1,5 deci do sebe - použila jsem naše oblíbené Chardonnay)
3/4 litru horkého vývaru (já měla tentorkáte vývar z vepřových kostí, lze ale použít i hovězí či drůbeží, v nouzi samozřejmě lze nahradit kostkou)
najemno nastrouhaný parmazán podle chuti

a protože budeme připravovat risotto chřestové, nesmíme zapomenout na chřest.

Na risotto použijeme pouze křehké "hlavičky". A kolik chřestu? no přeci přiměřeně ... Já měla hrst hlaviček od každého druhu. Zelený chřest jsem měla dokonce v bio kvalitě a bylo to vážně znát.

P1000946-SM



Risotto si prostě zaslouží tu nejlepší péči.

Takže jdem ena něj.

Ve větším hrnci si na mírném plameni rozpustíme dva plátky másla a přihodíme k němu najemno nakrájenou polovinu cibule a na tenká kolečka nakrájené plátky česneku. Smažíme do sklovita bedlivě hlídáme a mícháme, aby nám česnek ani cibule nezačali zbytečně hnědnout. Zbytek másla nakrájíme na drobné kostičky a vložíme do lednice. Budou se nám ještě hodit.

P1000826-SM
Na cibulovo-čensekový základ nasypeme rýži a promícháme, aby se nám potvůrka náhodou nepřilepila ke dnu.
P1000827-SM

Pěkně každé její zrnko obalíme ve ve voňavém cibulovém kabátku a až začne rýže vonět, přilijeme k ní deci a půl bílého vína.
P1000828-SM
Zasyčení se nelekejte, stejně jako toho, že se víno do rýže nevsákne. Rýže do sebe víno vpije rychleji než leckterý barový povaleč.
Až rýže vsákne pěkně svou porci vína, s lehkým srdcem k ní přilijeme naběračku horkého vývaru.
A jak poznáte, kdy už rýže potřebuje svou dávku tekutin? Nebojte se, ona si sama řekne. Když spotřebuje všechnu vlhkost, tak slastně zavzdychá, nebo si neomaleně odpšoukne. A pokud jste člověk racionální a nedáte na citové výlevy kdejaké obilniny, poznáte ten okamžik prostě podle toho, že když jemně projedete rýži vařečkou, zůstane za ní suchá brázda. A te´d jen postupně pomalu přiléváme vývar, nosem nasáváme báječnou vůni linoucí se z hrnce a posloucháme zvuky rýže. To je pohoda.
Já tentokrát u vaření takovou pohodu neměla, vařila jsem jen jednou rukou ana druhé jsem měla závaží v podobě neutišitelně řvoucího batolete vlastní výroby.
Asi čtvrt hodinky od okamžiku, kdy jsme přilili první sklenku vína do rýže, je konečně čas ochutnat zkusmo první rýžová zrnka. jestli je rýže už polotvrdá a neskřípe vám mezi zuby, vezměte nachystané hlavičky chřestu a vložte je do horkého vývaru a nechte je ve vařícím se vývaru pěkně koupat.
A dál si všímejme rýže a podle potřeby jí občas promíchneme, nebo přilijeme naběračku vývaru.
A zase ochutnáme. Až se nám bude zdát rýže takřka hotová, vylovíme děrovanou naběračkou chřest z horkého vývaru (nemělo by to trvat déle než pět minut) a přihodíme ho pěkně k risottu. A k němu další malou dávku tekutiny.
Ochutnáme a už by to mělo být ono. Rýže by měla být hotovoá, měkká, ale ne rozblemclá, pěkně tak akorát krásně nacucaná vývarem, ale ne rozvařená na nevzhlednou kaši.
Risotto tedy odstavíme ze zdroje tepla, učiníme rychlý obrat k lednici, kde máme zbylé kostičky vychlazeného másla a nastrouhaný parmezán a kosičky másla vsypeme do horkého risotta. Zamícháme, vsypeme též parmezán, opět zamícháme, zaklopíme pokličkou a necháme pár minut pod pokličkou, ať se chutě krásně prolnou. Zatím si můžeme třeba nahřát talíře, protože na těch to risottu sluší nejlépe.
P1000947-SM
Na talíři podle chuti posypeme ještě nastrouhaným parmezánem a můžeme se do té neřestně vonící dobrůtky pustit.
P1000948-SM
Máte rádi risotto? tak zkuste třeba tohle - s marinovanými houbami a česnekem - budete určitě překvapeni.
A co takhle chřest? Pokud ctíte sezónu a jste milovníci chřestu stejně jako já, nemůžete si nechat ujít tento jednoduchý a elegantní předkrm s chutí a vůní Itálie.

Bílá čokoládová pěna s opilými švestkami

1. června 2010 v 10:43 | Madla |  Dorty a dezerty čokoládové, pralinky
Náhodou jsem narazila na naprosto svůdný blog, kde se to jen hemží sladkými hříchy v podobě nepřeberného množství dortů, koláčů, buchet a jiných laskomin. tento sladce mámivý foodblog nese všeříkající jméno dobrůtky a jeho autorkou s pořádně mlsným jazýčkem je Beruška.
Co recept, to bomba a tak jsem se nechala vtáhhnout do sladkého světa Beruščiných receptur a nechala jsem se inspirovat její líbezně naaranžovanou a velice jednoduchou čokoládovou pěnou.

A protože máme doma v obýváku v horní skříňce nakřečkovánu zásobu čokolády na horší časy, přišel čas se do dlouho slibované čokoládové pěny konečně pustit.

Beruščin recepis a návod dokládám tady. Já se jej držela takřka striktně, provedla jsem jen malou změnu v záměně čokolády, a také v tom, že jsem nepřidávala už med. Bílá čokoláda je sladká sama o sobě až až a med by byl už jaksi navíc. A protože se mi při výrobě domácích lanýžků z bílé čokolády osvědčila kombinace bílé čokošky s lehkým bílým vínem, sáhla jsem po láhvi i v tomto případě.
také jsem nahradila mléko smetanou, aby byla pěna sametovější a jemnější.

Vlastně jsem sáhla po dvou lahvích, jednak po té s vínem při přípravě čokoládové pěny, a také po té se slivovicí, při přípravě opilých švestek. A musím uznat, že výsledek překvapil nejen mě, ale i mého zmlsaného muže, kterého jen tak na něco sladkého už nenalákám.

Jestli se chcete pustit do lehké a sametové čokoládové pěny s opilými švestkami, vezměte útokem tyto ingredience:

Na bílou čokopěnu si pro dvě mlsné osoby nachystejte:

1 tabulku (tedy 100 gramů) bílé čokolády, rozlámané na čtverečky
2 polévkové lžíce smetany ke šlehání (nevyšlehané)
1 lžíce lehkého bílého vína (použila jsem naše oblíbené Chardonnay)
2 vejce, žloutky a bílky zvlášť
špetku soli

Na opilé švestky:

1 velký švestkový nebo blumový kompot
šťávu z půlky citronu
1 malého frťana slivovice
1 lžičku třtinového cukru
1/2 lžičky mleté skořice
1/2 lžičky sušené citronové kůry

Ačkoli nám bude výroba nadýchaného zázraku jménem čokoládová pěna trvat jenom pár minut, připravíme si ji dřív než opilé švestky, protože aby nás pěna jaksepatří okouzlila my mohli naplno ocenit její půvaby, je nejlepší dát ji na pár hodin někam do chladu a nejlépe pod zámek.
Takže si držte klouboky, jedeme z kopce. ve vodní lázni si rozpustíme na jednotlivé čverečky nalámanou tabulku čokolády. K rozpouštějící se čokoládě přidáme dvě lžíce tekuté setany ke šlehání a dál necháme horkou páru, aby dokončila své chválhodné dílo. Občas zamícháme a už už se těšíme, až ze směsi smetany a čokolády bude hebký, jemný krém.
Až se tak stane, přilijeme ke směsi lžíci lehkého bílého vína, odstavíme a zamícháme.
zatímco nám směs chladne, vyšleháme si dva bílky na tuhý sníh. kdo má dost trpělivosti a chce si potrápit svaly, může si sníh ušlehat ručně pomocí metličky. Já mám ráda striktní a rchlá řešení, proto jsem zvolila pomocníka elektrického.
Do prochladlé čokolády ovoněné vínem vmícháme zbylé dva žloutky a pak velmi opatrně zabalujeme dotuha vyšlehaný sníh.
Čokoládovou pěnou naplníme vhodné sklenky či misky a šoupneme ji alespoň na hodinu do chladných útrob lednice.

A protože zahálka může zničit nejen mladého člověka, nebudeme jen tak bloumat a vrhneme se na přípravu opilých švestek. V mém případě se sice jednalo o kompot z červených blum, ale příbuznost chutí je opravdu tak velká, že jsem je pro jednoduchost překřtila na švestky.
Do většího hrnce vyklopíme kompot z blum či švestek i s polovinou obsahu šťávy.
V případě, že máte jako já blumy zavařené spolu s peckami si musíme dát tu práci, a milé pecky nemilosrdně vyprosti ze šťavnatého sevření sladké fialové dužniny.
Ke švestkám či blumám nalijeme frťana slivovice, přisypeme lžičku třtinového cukru, půl lžičky sušené citronové kůry a pro vůni přidáme ještě půl lžičky mleté skořice. Pro zmírnění sladké chuti a přikápneme šťávu z půlky citronu

a celou směs přivedeme k varu a vaříme zhruba čtvrt hodiny až dvacet minut na silnějším plameni do doby, než se nám šťáva z kompotu vyvaří na hustý voňavý sirup. Občas promícháme a kocháme se vůní.

Po uplynutí slibované čtvrthodiny až dvaceti minutách by měla být ovoněná kompotovaná šťáva zredukovaná na čtvrtinu a vytvoří nám tak hustý sirup plný vůně a chuti.

A nebojte se, alkohol se zcela vyvařil a zbyde po něm jen omamná vůně, žádná slivovicová štiplavost nás na jazyku pálit nebude.

A teď je jen na nás, jestli hoříme nedočkavostí, nebo jsme osoby charakteru trpělivého a pokorného. Já jako chronický netrpělivec jsem z lednice vytáhla vychlazenou čokoládovou pěnu,

zalila ji pořádnou lžící ještě horkých opilých švestek a posypala nahrubo nasekanými opraženými mandlemi.
Horké opilé švestky zajely do vychlazené čokoládové pěny jako horký nůž do másla
Sklenice v nás mizely neuvěřitelnou rychlostí, musela jsem se hodně krotit, abych stihla fotit.
Dobrou chuť! Omlouvám se za nekvalitní fotky, dezertík byl konzumován v noční hodině a mě se nechtělo si na úkor dobrého mlsání hrát na fotografa.

Máte rádi čokoládu? Tak to si rozhodně nemůžete nechat ujít čokoládou nabitý francouzský fondán
Pokud máte rádi bábovky, vedle určitě nesáhnete při výrobě této zdravé a čokoládou namlsané bábovky.
Pokud na čokoládu příliš nejste (což osobně nechápu, ale znám jednoho člověka, který si na čokoládu nepotrpí - ahoj Martine ), ale máte rádi švestky či blumy, zkuste třeba tento superrychlý a nezkazitelný rynglovo-jablíčkový krambl s křupavými mandlemi.