Bílá čokoládová pěna s opilými švestkami

1. června 2010 v 10:43 | Madla |  Dorty a dezerty čokoládové, pralinky
Náhodou jsem narazila na naprosto svůdný blog, kde se to jen hemží sladkými hříchy v podobě nepřeberného množství dortů, koláčů, buchet a jiných laskomin. tento sladce mámivý foodblog nese všeříkající jméno dobrůtky a jeho autorkou s pořádně mlsným jazýčkem je Beruška.
Co recept, to bomba a tak jsem se nechala vtáhhnout do sladkého světa Beruščiných receptur a nechala jsem se inspirovat její líbezně naaranžovanou a velice jednoduchou čokoládovou pěnou.

A protože máme doma v obýváku v horní skříňce nakřečkovánu zásobu čokolády na horší časy, přišel čas se do dlouho slibované čokoládové pěny konečně pustit.

Beruščin recepis a návod dokládám tady. Já se jej držela takřka striktně, provedla jsem jen malou změnu v záměně čokolády, a také v tom, že jsem nepřidávala už med. Bílá čokoláda je sladká sama o sobě až až a med by byl už jaksi navíc. A protože se mi při výrobě domácích lanýžků z bílé čokolády osvědčila kombinace bílé čokošky s lehkým bílým vínem, sáhla jsem po láhvi i v tomto případě.
také jsem nahradila mléko smetanou, aby byla pěna sametovější a jemnější.

Vlastně jsem sáhla po dvou lahvích, jednak po té s vínem při přípravě čokoládové pěny, a také po té se slivovicí, při přípravě opilých švestek. A musím uznat, že výsledek překvapil nejen mě, ale i mého zmlsaného muže, kterého jen tak na něco sladkého už nenalákám.

Jestli se chcete pustit do lehké a sametové čokoládové pěny s opilými švestkami, vezměte útokem tyto ingredience:

Na bílou čokopěnu si pro dvě mlsné osoby nachystejte:

1 tabulku (tedy 100 gramů) bílé čokolády, rozlámané na čtverečky
2 polévkové lžíce smetany ke šlehání (nevyšlehané)
1 lžíce lehkého bílého vína (použila jsem naše oblíbené Chardonnay)
2 vejce, žloutky a bílky zvlášť
špetku soli

Na opilé švestky:

1 velký švestkový nebo blumový kompot
šťávu z půlky citronu
1 malého frťana slivovice
1 lžičku třtinového cukru
1/2 lžičky mleté skořice
1/2 lžičky sušené citronové kůry

Ačkoli nám bude výroba nadýchaného zázraku jménem čokoládová pěna trvat jenom pár minut, připravíme si ji dřív než opilé švestky, protože aby nás pěna jaksepatří okouzlila my mohli naplno ocenit její půvaby, je nejlepší dát ji na pár hodin někam do chladu a nejlépe pod zámek.
Takže si držte klouboky, jedeme z kopce. ve vodní lázni si rozpustíme na jednotlivé čverečky nalámanou tabulku čokolády. K rozpouštějící se čokoládě přidáme dvě lžíce tekuté setany ke šlehání a dál necháme horkou páru, aby dokončila své chválhodné dílo. Občas zamícháme a už už se těšíme, až ze směsi smetany a čokolády bude hebký, jemný krém.
Až se tak stane, přilijeme ke směsi lžíci lehkého bílého vína, odstavíme a zamícháme.
zatímco nám směs chladne, vyšleháme si dva bílky na tuhý sníh. kdo má dost trpělivosti a chce si potrápit svaly, může si sníh ušlehat ručně pomocí metličky. Já mám ráda striktní a rchlá řešení, proto jsem zvolila pomocníka elektrického.
Do prochladlé čokolády ovoněné vínem vmícháme zbylé dva žloutky a pak velmi opatrně zabalujeme dotuha vyšlehaný sníh.
Čokoládovou pěnou naplníme vhodné sklenky či misky a šoupneme ji alespoň na hodinu do chladných útrob lednice.

A protože zahálka může zničit nejen mladého člověka, nebudeme jen tak bloumat a vrhneme se na přípravu opilých švestek. V mém případě se sice jednalo o kompot z červených blum, ale příbuznost chutí je opravdu tak velká, že jsem je pro jednoduchost překřtila na švestky.
Do většího hrnce vyklopíme kompot z blum či švestek i s polovinou obsahu šťávy.
V případě, že máte jako já blumy zavařené spolu s peckami si musíme dát tu práci, a milé pecky nemilosrdně vyprosti ze šťavnatého sevření sladké fialové dužniny.
Ke švestkám či blumám nalijeme frťana slivovice, přisypeme lžičku třtinového cukru, půl lžičky sušené citronové kůry a pro vůni přidáme ještě půl lžičky mleté skořice. Pro zmírnění sladké chuti a přikápneme šťávu z půlky citronu

a celou směs přivedeme k varu a vaříme zhruba čtvrt hodiny až dvacet minut na silnějším plameni do doby, než se nám šťáva z kompotu vyvaří na hustý voňavý sirup. Občas promícháme a kocháme se vůní.

Po uplynutí slibované čtvrthodiny až dvaceti minutách by měla být ovoněná kompotovaná šťáva zredukovaná na čtvrtinu a vytvoří nám tak hustý sirup plný vůně a chuti.

A nebojte se, alkohol se zcela vyvařil a zbyde po něm jen omamná vůně, žádná slivovicová štiplavost nás na jazyku pálit nebude.

A teď je jen na nás, jestli hoříme nedočkavostí, nebo jsme osoby charakteru trpělivého a pokorného. Já jako chronický netrpělivec jsem z lednice vytáhla vychlazenou čokoládovou pěnu,

zalila ji pořádnou lžící ještě horkých opilých švestek a posypala nahrubo nasekanými opraženými mandlemi.
Horké opilé švestky zajely do vychlazené čokoládové pěny jako horký nůž do másla
Sklenice v nás mizely neuvěřitelnou rychlostí, musela jsem se hodně krotit, abych stihla fotit.
Dobrou chuť! Omlouvám se za nekvalitní fotky, dezertík byl konzumován v noční hodině a mě se nechtělo si na úkor dobrého mlsání hrát na fotografa.

Máte rádi čokoládu? Tak to si rozhodně nemůžete nechat ujít čokoládou nabitý francouzský fondán
Pokud máte rádi bábovky, vedle určitě nesáhnete při výrobě této zdravé a čokoládou namlsané bábovky.
Pokud na čokoládu příliš nejste (což osobně nechápu, ale znám jednoho člověka, který si na čokoládu nepotrpí - ahoj Martine ), ale máte rádi švestky či blumy, zkuste třeba tento superrychlý a nezkazitelný rynglovo-jablíčkový krambl s křupavými mandlemi.
 

2 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 coco-choc coco-choc | E-mail | Web | 1. června 2010 v 11:06 | Reagovat

Ani se Ti nedivím, že si nestíhala fotografovat. U nás je to také problém, přítel se vždycky sklesle a nedočkavě zároveň ptá, zda musím skoro všechno fotit :-D. Nemám ráda čokolády s ovocem - např. s pomerančem, hruškou, borůvkami, citrónem atd., ale čistou čokoládu s čerstvým ovocem, to zase jó :-P. Jinak Beruščiny stránky jsou super, už několikrát jsem na nich virtuálně mlsala :D.

2 J. J. | 1. června 2010 v 12:27 | Reagovat

Obdivuji všechny, kterým nakřečkované zásoby čokolády vydrží déle než do zítřka. :) Já čokoládu kupuju, jen když tělo křičí, že ji potřebuje, nebo když je součástí nějakého receptu, který chci zkusit. :-D

3 Beruška Beruška | E-mail | Web | 1. června 2010 v 13:16 | Reagovat

Tak jsem Vaše stránky s receptem ukázala své drahé polovičce. "Ty jo, bílá čokoláda s bílým vínem, já chci taky!". Se svojí verzí jsem se tedy jak vidím moc nezavděčila. Nevděčný to strávník. Ale co bych pro něj neudělala :-) Příště bude čokoládová pěna podle Vás.
Obdivuji, jak krásně píšete, dokážete vše naprosto trefně vystihnout, pobavit a nalákat třeba na tu čokoládovou pěnu i někoho, kdo bílou čokoládu jinak moc nemusí. Což je i můj případ ;-) Kromě švestek bych si ji dala s jahodami nebo malinami.

4 Madla Madla | Web | 1. června 2010 v 15:32 | Reagovat

coco-choc: To stejné je i u nás, prostě se vždycky nejdřív nají foťák :-D Kolikrát než vyfotím svou porci, tak má manžel dočista vyluxovaný talíř :-P
Klasické tabulkové čokolády s "ovocem" mi také nejsou moc po chuti, ale jinak v moučnících a dezertech kombinuji čokoládu s ovocem moc ráda. Brzy se chystám na čokoládové brownies s banány :-)
Jinak Beruščiny stránky jsou naprosto super a já jsem díky nim našla takřka nevysychající zdroj inspirace a vím, že u čokoládové pěny rozhdoně nezůstane. :-)
A pak mám hubnout, že ... ;-)

5 Madla Madla | Web | 1. června 2010 v 15:51 | Reagovat

J.: Já prostě kilo a půl čokolády na posezení nesním :-D
Obvykle v obchodě prostě nedokážu projít kolem regálů s čokoládou s chladnou hlavou a většinou to dopadne tak, že polovinu nákupního košíku tvoří právě čokoláda :-)
Posledně jsem kupovala čtrnáct tabulek a i prodavačka sledovala mého muže lítostivým pohledem, že musí žít s takovým čokokřečkem :-)

6 Madla Madla | Web | 1. června 2010 v 16:00 | Reagovat

Beruška: Děkuju za krásný komentář a jsem moc ráda, že Vašemu drahému se má verze zalíbila. Ale kdyby nebylo té Vaší, nevznikla by ani tato. :-)
Vaše stránky jsou plné tak chutných dobort, že opravdu nevěřím tomu, že se nezavděčíte každému strávníkovi. Já bych slupla s ochotou a nadšením všechny Vaše sladké hříšky :-) Takže se vůbec nepodceňujte.
Díky za chválu mého psaní, psaní mě baví a co má zneuznaný pisálek se zalíbením ve vaření a pečení dělat jiného, než psát recepty, které jiné pobaví a nalákají :-D
Jinak kombinace s malinami je velice fajnová, líbila by se mi v kombinaci s hořkou čokoládou. Už aby bylo léto a s ním všechny ty sladce omamné plody. To se to bude teprve péct :-)

7 Bali Bali | Web | 1. června 2010 v 18:00 | Reagovat

Dík za upozornění na další chutný blog. Už tam nakukuju a hned vidim můj oblíbený pekanový pletenec! Uf, už aby se mi umoudřil žaludek a šup na něj ;-)
I tato čokopěna se mi líbí.

8 Pája Pája | Web | 1. června 2010 v 18:25 | Reagovat

Tak já váhám. Přředsevzatý čokoládový půst mi v pondělí skončil, ale říkala jsem si, že bych mohla vydržet do konce června a začít na prázdniny. Ale takto =) Je hnusně, vidím to alespoň na kakao.
S čokoládovou pěnou mám jednu nepříznivou zkušenost, ale byla jen z bílků, tak zkusím i tuto.

9 toffo toffo | Web | 4. června 2010 v 7:01 | Reagovat

U nás doma tedy čokoláda nakřečkovaně nikdy nevydrží!
Bílá čokoládová pěna vypadá lákavě.
PS: Nevíš náhodou, jak upéct dort ve tvaru a stylu činné sopky chrlící lávu. To si na mě vymyslela dcerka, abych ho upekla na zahradní slavnost do mateřské školy. Viděla to v nějakém "chytrém" seriálu v televizi.

10 Madla Madla | Web | 8. června 2010 v 7:57 | Reagovat

Bali: Pekanový pletenec zaujal i mne, takže až bude trošku víc času, určitě vyzkouším domácí plundrové těsto.
Přeju, ať se ti žaludek rychle umoudří a můžeš si pochutnávat, třeba na téhle jednoduché čokopěně :-)

11 Madla Madla | Web | 8. června 2010 v 8:07 | Reagovat

Pája: Obdivuji vůli vydržet čokopůst, to já bych nemohla, na čokoládě jsem doslova závislá a řadím ji mezi základní potraviny :-D
Určitě vyzkoušej nejen při nepříznivém počasí, tahle pěna chutná výtečně i v letních pařácích. A je vážně jednochá a takřka nezkazitelná. Tak jestli se o ni pokusíš, dej vědět, jak dopadla :-)

12 Madla Madla | Web | 8. června 2010 v 9:00 | Reagovat

toffo: Taky jí určitě nemáte nakřečkovanou na kila jako my :-D
Plánuju zkusit ještě tmavou variantu a možná v kombinaci s rebarborou.
Jinak k tomu dortu moc nevím, dcerka je tedy náročný konzument :-) Možná upéct čokoládovou bábovku (to by mohla být odpovídající barva a tvar) a vyrobit nějaký malinový či pomerančový krém suplující lávu a tím sopku jednoduše naplnit a nechat vytékat i po bocích. A také prý existuje něco jako dortová fontána, ta by mohla vypadat efektně a plně zastoupit vulkán chrlící lávu :-)
Každopádně přeju, ať se dílo podaří :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama