Chřestový koláč plný chuti

24. června 2010 v 10:16 | Madla |  Slané potěšení
Zazvoňte zvony, zahalte tváře, oblékněte se do smutku, skončila sezóna chřestu. Ale i těch pár týdnů strávených bok boku vedle této vskutku královské zeleniny za to stály. Loni jsem špágrl ještě neznala a letos jsem z něj už vařila naprosto bez zábran. Po prvotním ostychu s jednoduchým chřestovým předkrmem a velkém úspěchu jsem si s chřestem už velkou hlavu nedělala a stala jsem se tak jeho velkou příznivkyní.

Ať už jsem jej přetvářela do podoby rafinovaně jemného risotta, nebo jej mučila mixérem na lahodnou polévku, chřest měl vždycky úspěch. Jednoduše rafinovaný nebo zapékaný, dokonce i syrový v salátu se sedmikráskami byl moc dobrý.

Jestliže se vám podařil ten takřka sisyfofský úkol a skutečně jste v českých obchodech sehnali čerstvý krásný křehký chřest, klobouk dolů. já poslední dobou nad ovovzelovou nabídkou obchodů jen smutně stála a krčila rameny. Krásné pomeranče, naleštěná jablka odněkud ze Španělska, cherry rajčátka z itálie a papriky bůhví odkud, ale kde sehnat nějaký ten lokální produkt - kde mám pátrat po chřestu, po rebarboře, když trhy se našemu malému městu vyhýbají jako čert kříži?

Smutně se loučím s vidinou křehkých stonků chřestu, plných jemně hráškové chuti a své poslední sbohem mu dávám v báječném chřestovém koláči.

I tady jsem vsadila na pár kvalitních ingrediencí a musím říci, že českému chřestu to v objetí převážně italských surovin moc slušelo.

Takže jestli si chcete pochutnat na křehkém koláči plném chuti, nachystejte si následující:

balíček listového těsta
2 plátky procsiutta (v nouzi možno nahradit opravdu kvalitní šunkou nebo anglickou slaninou)
hrst cherry rajčátek
12 stonků chřestu, oloupaných
200 gramů créme fraiché (nebo zakysané smetany)
pár snítek čerstvého tymiánu a rozmarýnu, posekaných nadrobno
soli je třeba jen trošičku
hrst oříšků na posypání (nejlepší jsou makadamové)
špetku hrubé soli a hrubého pepře na závěrené posypání
sýr s modrou plísní, nahrubo nastrouhaný

Listové těsto si vyválíme na tloušťku asi dvou až tří milimetrů a pěkně jím vysteleme koláčovou formu.
P1000953-SM
Na dno zlehka položíme dva plátky italského procsiutta (nebo námi zvoleného náhradníka).
P1000954-SM
A poklademe čerstvými stonky chřestu a lesklými a sexy červenými cherry rajčátky, které jsme předtím nemilosrdně napůlili.
P1000955-SM
V misce si podle chuti osolíme créme fraiché nebo zakysanou smetanu, doplníme aromatickými čerstvými bylinkami, pěkně zamícháme a touto voňavou peřinkou přelijeme rajčata s chřestem.
P1000956-SM
A posypeme nahrubo sekanými ořechy. Já zvolila ořechy makadamové, protože ty právě tepelnou úpravou dostanou další netušený chuťový rozměr.Nahrubo nasekané ořechy postříkáme pár krystalky hrubé soli a troškou hrubě mletého pepře.
P1000957-SM
Posypeme nahrubo nastrouhaným plísňovým sýrem
P1000958-SM
a strčíme do trouby vyhřáté na 200 stupňů. A péct stačí vskutku jen chviličku. Hotovo by mělo být za čtvrt hodinky až dvacet minut.
P1000959-SM
Pokud jste hladoví a netrpěliví tak jako já, asi nebudete čekat, až koláč zcela zchládne. Studený je sice taky výborný, ale ještě teplý, kdy vás po patře hladí horký roztékající se sýr a hustý crém fraiché... Božské.
P1000960-SM

Jen musím upozornit, že se koláč v horkém stavu opravdu trošku obtížně krájí. Takže pokud chcete mít krásně vzhledné a úhledné kousky, doporučuji nechat koláč vychladnout na pokojovou teplotu.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Hanča Kdovíková Hanča Kdovíková | Web | 26. června 2010 v 19:17 | Reagovat

Nádhera, určitě vyzkouším. Já koupila předevčírem čerstvý chřestík v Tescu :-) Napařím v parním hrnci, zabalím do šunky, posypu strouhaným sýrem, zaleju smetanou a dám zapéct. Je to dobrůtka.

2 Madla Madla | Web | 27. června 2010 v 9:36 | Reagovat

Hanča Kdovíková: Díky moc za krásný komentář. A moc závidím chřestový úlovek. U nás na  městě jde sehnat chřest jen velice obtížně. Asi po něm není poptávka... :-( A přitom je to taková dobrota. Váš recept je super, určitě taky vyzkouším, alespoň mám inspiraci na další chřestvoou sezónu :-)

3 Vilemína Vilemína | E-mail | Web | 29. června 2010 v 17:14 | Reagovat

Ale já taky s chřestem moc štěstí neměla, v síti Albertů bída či nic...koláč bych si dala určitě horký!

4 HaF HaF | Web | 29. června 2010 v 21:44 | Reagovat

Já začala chřestit až letos, docela to šlo.Chřest po milánsku mi chutnal víc, ten s maltézskou omáčkou musím ještě doplnit. Tady vidím, že mám u chřestu ještě co dohánět. Snad to stihnu příští sezonu! ;-)

5 Madla Madla | Web | 30. června 2010 v 9:19 | Reagovat

Vilemína: Přesně tak, u nás ho měli jen jednou v Tescu a to bylo všechno. Jinak mi chřestové zásoby obstarával manžel na služebkách ;-)
Ještěže ho mám :-D
I u nás se koláč dlabal horký, sice nevypadal tak esteticky, ale byl svkělý. Snědli jsme ho celý na posezení ... :-D

6 Madla Madla | Web | 30. června 2010 v 9:22 | Reagovat

HaF: I já jsem byla letos nováčkem v přípravě chřestu, ale musím říct, že jsem si tuto vpravdě královskou zeleninu opravdu zamilovala a už se těším až příští sezónu vyzkouším ty vaše variatny. Vypadají velice lahodně.:-)

7 Jakub Jakub | E-mail | 30. června 2010 v 17:22 | Reagovat

Ahoj všichni, nezoufejte, chřest lze koupit i celý zamražený a je vynikající. Seženete v každém větším obchodním domě. Jakub

8 Madla Madla | Web | 2. července 2010 v 9:34 | Reagovat

Jakub: Na zamražený chřest jsem ještě nenarazila, asi si navleču ruakvice a pustím se do objevných cest napříč mrazáky :-)
Díky za tip!

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama