Naprosto netradiční žemlovka - reborborová s čokoládou

10. června 2010 v 7:44 | Madla |  Sladké vábničky
Máte rádi žemlovku? Nebo semlbábu, zemlbábu, jak se jí také často krajově říká? Mě označení zemlbbáa nepřijde příliš vhodné - představím si pod ním většinou ženu staršího věku, hádavého charakteru, prostě takovou tu žensštinu, na níž nejlépe sedí oblíbené vtipy o nesnesitelných tchýních. A protože já měla na tchýni štěstí veliké a díky manželovi mám tak ve své blízkosti ososbu chápavou, milou a vtipnou, ochotonou kdykoli a jakkoli pomoci. Prostě to není žádná tchýně a žádná bába, proto nebude ani zemlbába ...

Ale na žemlovku, na tu občas chuť dostanu - musí mi ovšem vydržet až do doby nepřítomnosti mého drahého muže, jelikož ten by sladký oběd nepozřel snad ani pod pohrůžkou smrti. Inu, zda-li dělá dobře či špatně, posuďte sami po shlédnutí mého žemlovkového snažení.

Ač je tato žemlovka zcela netradiční, je prostě k sežrání.

já měla k dispozici tyto ingredience:

čtyři rohlíky z předešlého dne
2 řapíky rebarbory
tabulku hořké čokolády, rozlámanou na čtverečky (já měla extra kakaovou od Orionu a bylo to skvělé)
hrst mraženého černého rybízu (nemusí být, nebo lze nahradit borůvkami)
smetanu ke šlehání (nevyšlehanou) na ovlhčení rohlíků (stačily dvě lžíce)
něco másla na vytření zapékacích misek či mísy

Postup přípravy je až směšně jednoduchý. Vymažeme si misky či mísy máslem, poklademe na kolečka nakrájenými rohlíky (experimentátoři s dostatkem času mohou zkusit jiné, inovativní tvary), zlehka pocákáme smetanou ke šlehání
P1010031-SM

a poklademe nakrájenou rebarborou. Rebarboru jsem krájela na asi půlcentimetrové kousky, ale když budete mít menší či větší, zhola nic se nestane. k rebarboře přihodíme pár kuliček černého rybízu nebo borůvek. U mě došlo v rámci vyklízení mrazáku na zbylý rybíz a s rebarborou si vedl skutečně velmi dobře.
P1010032-SM
Na ovoce naklademe kostičky čokolády
P1010033-SM
a překryjeme poklopem z rohlíkových plátků. ty opět jemně zkropíme chutnou smetanou.
P1010034-SM

A je hotovo. Teď za nás bude pracovat trouba. Ledaže bychom se uměli rozpálit do běla.
Zatím bledničkově vyhlížející netradiční žemlovku vložíme do rozpálené trouby a pečeme zhruba při 200 stupních dvacet až třicet minut, nebo tak, jak to máme u žemlovky rádi. Někdo ji rád křupavější a někdo zase ne.
Já mám ráda hodně křupavou, proto jsem ani jednotlivé plátky rohlíků nemáčela v mléce s vejcem, jak tomu obvykle bývá. A zapékala jsem takřka půlhodoinu.
P1010035-SM
Výsledkem byly dočervena vypečené plátky z rohlíků, spojené s ovocem protečeným rozpuštěnou lavinou čokolády.
P1010036-SM
Ani sypat moučkovým cukrem nebylo nutné, kdo by chtěl takovou dobrotu zakrývat sladkým popraškem?
Ale chcete-li si opravdu zamlsat a samotná žemlovka se vám zdá příliš suchá a obyčejná, přelijte si ji pěkně horkými opilými švestkami z tohoto receptu. A z žemlovky bude rázem chutný a delikátní recept. Mě se už fotografie s opilými horkými švestkami pořídit nepodařila, protože vše tak krásně a omamně vonělo, že jsem se vrhla na talíř jako španělští dobyvatelé na zlato Inků.

Žemlovka se vyvedla nadmíru a já už se těším, až jí budu moct vyzkoušet v další, netradiční podobě.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Myškyn Myškyn | Web | 10. června 2010 v 8:00 | Reagovat

hm vypadá to dobře, ale já zůstanu u mé oblíbené s jablky a tvarohem :P

2 Madla Madla | Web | 10. června 2010 v 9:16 | Reagovat

Myškyn: Díky za pěkný komentář :-) Samozřejmě, není nad klasiku, ale někdy je prostě chuť experimentovat a pak člověk zjistí, že to vůbec není špatné ..., ale ke klasice se rozhodně občas ráda vrátím :-) :-P

3 Pája Pája | Web | 10. června 2010 v 14:18 | Reagovat

Na žemlovce mi nejvíc chutnají křupavé rohlíky nahoře. Jinak je mi náplň poměrně hodně ukradená.
Název zemlbába mi byl *strašně se stydí* až do loňského léta neznámý. Představovala jsem si něco se zelím, možná listové těsto a opečenou slaninu. Takže u nás jede žemlovka =)

4 Kvinek Kvinek | E-mail | 10. června 2010 v 17:36 | Reagovat

Kupované pečivo takřka nejím, ale myslím, že kvůli této žemlovce udělám výjimku ;-)
Mňam, naprosto geniálně jednoduché a lákavé - klasika neklasika, schválně, kdo uhodne, jaký osud bude v sobotu čekat na rebarborové stonky z mé zahrádky :-P

5 Madla Madla | Web | 10. června 2010 v 19:57 | Reagovat

Pája: Děkuju za krásný komentář. Taky mám moc ráda opečené rohlíky nahoře, pěkně křupavé, úplně nejradši mám ty s připálenými kraji (jsem to ale barbar :-D). Ale náplně musí být hodně, to zase bez ní se neobejdu.
Na žemlovku byl machr můj tatínek, uměl nejlepší na světě , dával do ní dva druhy ovoce, hodně tvarohu a sníh navrch. To byla balada
A zemlbába naslano, se zelím a slaninkou by taky nebyla špatná kombiance. Ve studené zimě, k tomu pořádný půllitr oroseného piva, docela si to dovedu představit :-)

6 Madla Madla | Web | 10. června 2010 v 20:01 | Reagovat

Kvinek: Tedy, děkuju moc, vždycky mě ohromně potěší, když se někdo podle mých receptů inspiruje. Tak přeju, ať vám chutná a závidím vám rebarboru přímo ze zahrádky :-)
A k tomu domácímu pečivu, to musí být jedna báseň. Já jednu dobu taky pekla domácí rohlíky a chleba, ale teď nějak s malým nestíhám, ale už se těším, až opustím průmyslově vyrábené gumáky-rohlíky a chleba, který je do druhého dne takřka tvrdý.

7 toffo toffo | Web | 11. června 2010 v 8:33 | Reagovat

Tady je moje loňská:
http://toffo.blog.cz/0908/semlbaba-az-prilis-luxusni#komentare

Přiznám se, že k žemlovce žádné sympatie nechovám, vždy jsem jí jedla jako za trest.

8 Madla Madla | Web | 11. června 2010 v 13:05 | Reagovat

toffo: Tvoje žemlovka je opravdu luxusní kousek, klidně bych si jí dala místo dezertu :-)
Já si na sladká jídla taky moc nepotrpím, ale jednou za čas dostanu prostě nepřekonatelnou chuť na žemlovku nebo na rýžový nákyp s ovocem, ale je škoda, že si tu chuť musím schovávat vždycky až na dobu, kdy je manžel na cestách.
Já mám na želovku naopak velmi krásné vzpomínky z dětství, už jsem tu psala, jak nám ji pekl s láskou tatínek. Spolu s krupicovou kaší to byla jediná jídla, která uměl uvařit, ale stačilo to, v jeho pdoání byla prostě božská :-D

9 Vilemína Vilemína | Web | 13. června 2010 v 22:32 | Reagovat

Příhodné využití zbytků :)
Řada jídel má kvůli jídelnám špatnou pověst, někdy je těžké zlomit stereotypy, i když domácí varianty jsou lahůdkové :)

Jak jsem se dočetla, žemlovka, čili "žemlová bába" je odvozená od názvu bába pro moučník, pečený ve formě, která se dle toho nazývala bábovka. Bývaly různých tvarů, nejen s otvorem, ale i s plochým dnem.

10 Madla Madla | Web | 14. června 2010 v 8:59 | Reagovat

Vilemína: Přesně tak, v téhle žemlovce se ztratilo všechno, co tak trošku přebývalo a musím říct, že to bylo skvělé "zbytkové" jídlo :-D
Já se právě snažím tyhle jídelnové stereotypy zlomit a docela se mi to i daří. Teď se chystám na šunkafleky, protože ty mají u mého muže i u mě právě ze školních jídelen pověst značně pošramocenou a přitom se určitě dají udělat velice chutně. Tak uvidím, jestli bude moje verze dobrá ;-)
A děkuju moc za osvětlení pojmu žemlovka = žemlová bába, člověk se pořád něco učí a to je moc fajn. mě prostě pojem semlbába evokoval právě tu hádavou bábu :-D

11 Pipi Pipi | Web | 14. června 2010 v 20:00 | Reagovat

Ahoj Madlo, to je tak krásně jednoduché! Já mám sladké moc ráda, ale ne jako hlavní a jediný chod. Něco slaného před tím si vždy dám, třeba polévku a ta ve mě spolehlivě vyvolá glykemickou potřebu a hurá na dezert!

Mrzí mne, že má žemlovka takovou nepříliš pochvalnou pověst, mě i ve školní jídelně chutnala. Problém asi je, že se dětem nutí jako hlavní jídlo, což zvláště pánská část populace nelibě nese...

Když mám dobrý den, tak do přítele nacpu i dvě palačinky :-D

Díky za inspiraci!

12 HaF HaF | Web | 14. června 2010 v 23:16 | Reagovat

Zajímavé pojetí! Bez pokusů a náhlých nápadů by nikdy nevznikly žádné, dnes již klasické recepty! :-D  :-P  :D

13 Madla Madla | Web | 15. června 2010 v 9:54 | Reagovat

Pipi: Ahoj Pipi, tahle žemlovka je opravdu jednoduchost sama :-) Na sladké v roli hlavního chodu jinak taky moc nejsem, ale jednou za uherský rok mě to popadne a pak páchám takvoéhle nemravnosti :-)
Jinak k tomu jídlu ve školních jídelnách, asi jsi měla štěstí na dobrou kuchyni, protože co se týče mých gastronomických vzpomínek na základní školu, byla to děs a hrůza, rozblemclá žemlovka se třemi rozmočenými rozinkami, úplně bez tvarohu, jen s haldpu mlékem prosáklých rohlíků. Prostě horror. Teď jsem na tohle téma vedli diskuzi s manželem a vzpomínali jsme třeba i na šílené šunkofleky - takže je jasné, co se dneska vaří :-D
To já do svého drahého palačinky nenacpu, ani kdybych si pomáhala norimeberským trychtýřem :-D , ale jinak buchty, koláče, muffiny a různé další moučníky a dezerty v něm mizí jako v bezedné studni ... :-P

14 Madla Madla | Web | 15. června 2010 v 9:58 | Reagovat

HaF: Děkuju za milý komentář. V kuchyni občas ráda experimentuju (ještě to zatím můžu svést na potřeštěnost mládí, horší to bude za pár let :-D) a naštěstí se mi ještě nikdy nestalo, že by se výsledek nedal jíst :-)
Ale není ani nad klasické recepty, na zítřek se chystám na klasiku podle Kejřky - česneková omáčka s uzeným a k tomu spáchám své první vídeňské knedlíčky :-)

15 Alena Alena | Web | 30. června 2010 v 16:17 | Reagovat

Tahle varianta s čokoládou mne nenechává v klidu. ;-) Tu musím rozhodně vyzkoušet! Příjdu ti říct, a myslím, že to bude velmi brzy :-)

16 Madla Madla | Web | 2. července 2010 v 9:35 | Reagovat

Alena: To jsem moc ráda, že jsem tě navnadila a moc se těším na tvůj ohlas. Tak ať vám chutná! :-)

17 rybička rybička | Web | 10. července 2010 v 15:13 | Reagovat

Tak jak žemlovku celý život nemusím, tahle mne zaujala, ale škoda že není vidět fotografie... budu se sem muset vrátit jindy, asi  nějaká chybka, nevidím fotografie u řady posledních příspěvků... :-(

18 Madla Madla | Web | 11. července 2010 v 10:39 | Reagovat

rybička: Tahle žemlovka je vážně jiná než klasika, kterou právě mnoho idí nemusí. S fotografiemi se pokusím něco udělat, nevím, v čem by mohla vězet chyba, ale snad se s tím bude dát něco udělat. Díky moc za milý komentář.

19 super zemlovka super zemlovka | Web | 11. prosince 2015 v 19:51 | Reagovat

Diky za inspiraci na zemlovku

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama