Sametově jemná chřestová polévka

15. června 2010 v 15:28 | Madla |  Z polévkové mísy
Jestliže je chřest pasován do role krále zeleiny, tahle krémová polévka je rozhodně nefalšovanou polévkovou královnou. Nejlepší na ní je samozřejmě její sametová hebkost, k zahození ale není ani fakt, že při její přípravě spotřebujeme spodní konce chřestových stonků, které se už k jiné úpravě příliš nehodí. Takže když jsem vařila risotto se dvěma druhy chřestu, nebo jsem chřest zapékala či jej jen jednoduše povařila a naservírovala jako elegantní předkrm, vždy mi zbylo několik oloupaných špárglových konců. A ještěže tak. tato polévka totiž královsky zachutnala i našemu ročnímu synkovi, který se tak stal asi nejmladším pojídačem chřestu v české (potažmo moravské) historii...

A protože inkriminované dítě zrovna sladce spinká, nebudu marnit nevázaným tlacháním svým i vaším časem a rvonou vám bez mučení recept na krémovou polévku představím.

Na pořádný hrnec polévky budete potřebovat:

asi dvacet spodních částí chřestového stonku, prostě tolik, kolik vám zbyde   (je jedno, jestli to bude chřest bílý, zelený, či jejich kombinace, polévka je vynikající ze všech tří variant)
1 menší cibuli, oloupanou a nakrájenou na mikrokousíčky
3 plátky másla
1, 5 litru vývaru (nejlépe poctivého domácího drůbežího)
1/2 kelímku smetany ke šlehání (nevyšlehané)
sůl a čerstvě mletý pepř na doladění chuti

Konce chřestu oloupeme a pokud jsme tak už neučinili při předchozím zpracování chřestu, odřízeneme dřevnaté konce. Chřest nakrájíme na menší kousky.
Do hrnce vložíme dva plátky másla, třetí si pokrájíme na kostičky a dáme jej do lednice. Budeme jej potřebovat až za malou chvilku.
Máslo rozputíme v hrnci a osmahneme na něm do sklovita najemno nakrájenou cibuli. Vlijeme vývar, přivedeme k varu a do polévky vsypeme kousky chřestu a vaříme tak čtvrt hodinku, prostě do doby, než je chřest měkký.
Poté polévku rozmixujeme, dochutíme solí a pepřem (já volím svou oblíbenou směs čtyř pepřů, rustikálně vlastnoručně uhmožděnou) a vlijeme k ní půl kelímku smetany. Kousíčky vychlazeného másla vezmeme z lednice a teď přijde jejich chvíle, pěkně je přidáme do horké polévky a ač je to k nevíře, chladné máslo polévku pěkně zahustí.

Můžeme podávat třeba se zastřeným vejcem, nebo s opečenou polentou vykrájenou do tvaru hravých psíků.
P1000971-SM

Obě verze jsou dokonalé.
P1000972-SM

K této polévce se určitě budete rádi vracet.

Máte rádi krémové polévky? Tak zkuste třeba zdravý a chutný česnekový krém s mrkví a bramborem nebo tuto superjednoduchou dýňovou polévku.
A co takhle voňavou krémovou brokolicovou polévku s Nivou? nebo je raději libo zázvorem vonící a barvami hýřící mrkový krém?

A protože se chřestová sezóna již chýlí ke svému konci, vzdáme této vpravdě královské zelenině hold v podobě půvabného a barevného chřestového koláče.
 

3 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Janah Janah | Web | 15. června 2010 v 20:41 | Reagovat

:-P  :-P  :-P  Chřest mi jede.

2 Madla Madla | Web | 15. června 2010 v 21:15 | Reagovat

Janah: Přesně tak, chřest je jednička! :-D

3 Pája Pája | Web | 15. června 2010 v 21:29 | Reagovat

Tak chřest jsem letos opět prošvihla. Ať žijí zkoušky. A mrzí mě to. Hodně mě to mrzí. Těšila jsem se na něj už od srpna, ale plánování selhalo.

4 Madla Madla | Web | 15. června 2010 v 21:34 | Reagovat

Pája: Ono to bohužel ve valné většině českých obchodů vypadalo tak, že si snad ani nevšimli, že běží chřestová sezóna. Já na něj narazila jen jednou, jinak mě zásoobval manžel na služebkách ;-)
Ale příští rok už na chřest určitě natrefíš a já se už teď těším na to, až si recept přečtu u tebe na blogu. :-)
Tak hlavu vzhůru, hlavní je, že se vydařily zkoušky :-)

5 vilemina vilemina | Web | 17. června 2010 v 18:46 | Reagovat

Chřestová krémová polévka je výborná, ani jsem cibuli nedávala, ale vývar ano. Pejsky dítko jistě oceňuje!
Taky doufám, že ještě nějaký chřest potkám, nevede se (spíš z příčin osobních).

6 Madla Madla | Web | 17. června 2010 v 20:03 | Reagovat

vilemina: Já ji dělala už počtvrté a dvakrát se mi taky stalo, že jsem na cibuli zapomněla a naštěstí to ani poznat nebylo :-) Dítko dostalo polévku bez pejsků, na těch jsme si pochutnali my dospělí. Taky si někdy potřebujeme pohrát :-D
Já už jsem na své setkání s chřestem takřka rezignovala a jsem odkázána jen na chřestový odchyt z rukou mého drahého :-) :-)

7 Bali Bali | Web | 20. června 2010 v 10:52 | Reagovat

Minulý týden jsem viděla zelený chřest v Globusu. Ale byl příšerný. Vyschlý a chtěli za ten svazeček o 420 g 99 Kč, já šla do vrtule. To u sedláka v Německu dam za půl kila čerstvého kolem 3 euro. A navíc je to supr kvalita a čerstvost z něj jen čiší. Naše obchody se mají ještě co učit :-(
Polívčičku bych si dala a ta polenta se mi tam moc líbí.

8 Madla Madla | Web | 20. června 2010 v 21:06 | Reagovat

Bali: Přesně tak, já jsem z nabídky v českých obchodech taky dost zklamaná. Sezóna jako by prostě neexistovala a když už mají sezónní potraviny, tak v naprosot nevyhovujícím stavu.
Ale třeba mě ještě někde překvapí a na pěkný chřest narazím...

9 podding podding | Web | 20. června 2015 v 18:56 | Reagovat

nebankovní půjčka online litomyšl :-!

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama