Červenec 2010

Zdravé maskované bábovičky

26. července 2010 v 10:39 | Madla |  Slané potěšení
Aneb jak opět zužitkovat cuketky, tak aby to nikdo nepoznal A jelikož je výsledná zeleninová směska schovaná v kabátku z listového těsta, můžeme bábovičky snadno a rychle kamkoli přepravit a nepotřebujeme ani nůž.

Takže na zdravou dobrotu si seženeme následující:

1 balíček listového těsta
1 tvaroh ve vaničce
1 hrnek nahrubo nastrouhané a vypocené cukety (mladou a malou můžeme nastrouhat i se slupkou)
4 rajčata (nakrájená nahrubo a zbavená jadérek)
asi 100 gramů slaniny nakrájené na kostičky (lze vynechat)
2 cibule nadrobno nakrájené
hrst ovesných vloček
čerstvou bazalku
čerstvý tymián
sůl
bílý pepř

na dohotovení:

hrst tvrdého sýra (nahrubo nasrouhaného)

A pusťme se do toho:

Rozpálíme si pánev (tu na smažení ) a vhodíme do ní slaninu nakrájenou na kostičky, na ni nasypeme nadrobno nakrájené cibule a smažíme dozlatova. Při přípravě vegetariánské verze slaninu samozřejmě vynecháme a cibulku osmažíme na oleji. K cibuli na slanině přidáme nastrouhanou a vypocenou cuketu, chvilku společně dusíme. Do směsi přisypeme nahrubo nakrájenou dužinu rajčat a hrst ovesných vloček. Pak do pánve přidáme tvaroh z vaničky, osolíme, opepříme, přidáme nakrájenoé čerstvé bylinky a necháme směs vychladnout.
Zatímco nám chladne zeleninová směs, vyválíme si listové těsto na tloušťku zhruba 2-3 milimetrů a pomocí hrnku vykrajujeme "dna", která položíme dospodu muffinových důlků. Ze zbylého těsta nakrájíme pásky, kterými obtočíme kraje muffinových důlků a prsty spojíme těsto z okrajů s těstem dna.
Do takto připravených košíčků pěchujeme lžící vychladlou zeleninovou směs, šoupneme do trouby rozehřáté na 200 ◦C a pečeme zhruba 30 minut až směs a těsto zezlátnou. Krátce před dopečením můžeme každý kousek posypat nahrubo nastrouhaným tvrdým sýrem a dosáhneme tak skvělého maskovacího efektu Po upečení vyjmeme z trouby a necháme zcela vychladnout.

Můžeme servírovat jen tak jako drobné pohoštění místo klasického slaného koláče, nebo použít jako přílohu k zeleninovému salátu či k masu.

Ještě malé doplnění: pokud si s těstem nechcete hrát na spojovatele či spojovatelku, jednoduše pomocí sklenice či hrnečku vykrojte kruh a strčte jej do muffinových důlků.

Pokud pořád nevíte, co s cuketami, vyzkoušejte třeba tyto báječné bábovičky ze záhonku.

Černá Venuše

20. července 2010 v 13:06 | Madla |  Cheesecaky, tvarohové dorty a nepečené dorty
Tahle nepečená dobrota udělá radost v parných letních dnech nejen vám a vašim dětem. A příprava je až směšně jednoduchá, obejde se bez želatiny a přesto drží tvar. Navíc je neskutečně variabilní, protože můžeme použít čokoládu různých příchutí a různého ovoce dle sezóny.

Já bohužel vlastní zahrádku nevlastním a těch pár malin, ostružin a jiných chutných plodů, kterými jsem občas obdarována od rodičů, většinou končí v nenasytném žaludku našeho mláděte a co nezhltne on, sezobneme rychl ejen tak, nebo se sladkou šlehačkovou čepičkou.

Ale u rybízu, to je něco jiného. Červeného rybízu má moje tchyně spousty a nikdo jej nijak moc nemusí. takže nejen letošní léto u mě ve znamení hrátek s těmito rubínově červenými, kysele chutnajícími korálky.

Jako důstojného protihráče jsem pikatnímu rybízu představila hebkou a hořkou čokoládu. A žádného souboje třeba nebylo, protože si tito dva spoluhráči padli skvěle do noty a jsou z nich nerozluční kamarádi.

Taklže pokud i vy řešíte nadbytek rybízu, udělejte si svůdnou a jednoduchou Černou Venuši.

A protože v těchto dnech nastávají skutečná vedra, šetřme síly a slov a přejděme rovnou k receptu.

Na sexy chutnou Černou Venuši si připravíme:

2 smetany ke šlehání
1 zakysanou smetanu
1 tvaroh ve vaničce
tabulku hořké čokolády (použila jsem Sladkou vášeň se 70 % kakaa)
balíček piškotů
libovolné ovoce (já použila pikantní červený rybíz)
vanilkový cukr (nejlépe domácí výroby)


Nejprve si ve vodní lázni rozpustíme čokoládu nalámanou na čtverečky. Poté vyšleháme do tuha obě smetany ke šlehání. K rozpuštěné čokoládě přidáme tvaroh a zakysanou smetanu, pořádně promícháme. Poté opatrně zamícháme obě vyšlehané šlehačky. Ochutnáme a podle chuti dosladíme vanilkovým cukrem. Do formy vlijeme část směsi, poklademe piškoty, na piškoty dáme libovolné ovoce, další část směsi a tak vrstvíme, dokud nevypotřebujeme veškerou čokoládovou směs. Poslední vrstvu tvoří piškoty.

Dáme do lednice vychladit (nejlépe přes noc).
Nejde-li nám náš výtvor vyklopit, ponoříme formu na pár chvil do vhodné nádoby s horkou vodou.
Ještě jste se smetanových dobrůtek nenamlsali dostatečně? Jestli chcete opět lehkou sladkou dobrotu plnou chuti a bez práce a bez želatiny, vyzkoušejte třeba bábovku duo smetánka...

Zmrzlina s voňavým rebarborovým přelivem a karamelizovanými mandlemi

10. července 2010 v 15:54 | Madla |  Zmrzlinárium
Ideální pohoštění do parních letních dnů, když se nám necche se s ničím vařit či péct a přesto máme chuť na něco dobrého a sladkého. A u tohoto receptu zapomeňte také na dlouhé stání u rozpálené plotny, protože horký rebarborový přeliv si upečeme zcela netradičnš v troubě a mandle zkaramelizujeme takřa za vteřinku. A protože k těmhle všem laskominám budeme podávat zmrzlinu, vůbec se u přípravy nezapotíme.
A protože rebarborová sezóna už pomalu končí, měly bychom se na její svěže kyselé a šťavnaté řapíky vrhnout, dokud je ještě čas.

Takže pro dvě pořádně namlsané porce si nachystáme:

libovolnou oblíbenou zmrzlinu (ideální je ořechová nebo čokoládová)
4 delší a tlustší stonky rebarbory
4 lžíce třtinového cukru (výborný by byl i vanilkový či dokonce skořicový)
2 lžíce koňaku (u nás to vyhrál Napoleon)
1/2 lžičky skořice
1/2 lžičky koření do perníku


na karamelizované mandle:

2 lžíce vody
6 lžic cukru krystal
dvě hrstě mandlí, nahrubo pokrájených

Rebarborové řapíky opláchneme a nakrájíme na tenčí špalíčky, asi tak půlcentimetrové až centimetrové. Troubu si předehřejeme na 180 stupňů a do hlubokého pekáče či plechu nasypeme nakrájené kousky rebarbory.
Ty zasypeme řádnou dávkou třtinového, vanilkového nebo skořicového cukru a pokapeme dvěma lžícemi koňaku. Zlehka poprášíme skořicí a perníkovým kořením.

Rukou nebo lžící promícháme a rovnoměrně rozmísítme po pekáči. a vrzneme do trouby, kde necháme rebarboru pěkně "vydusit" asi dvacet minut.
Rebarbora dosti zmenší objem a krásně změkne, díky koření a koňaku je voňavá a díky třtinovmu cukru sladká a na bocích nádoby se nám vytvořil lákavý karamel, o který rozhodně nebudeme chtít přijít. Na nic tedy nečekáme a všechnu tu nádheru přemístíme buď do misky nebo do hlubokého talířku. A teď si vezmeme k ruce vidličku a voňavou rebarboru ještě pěkně pomačkáme.Pro případné puritány přikládám pouze dovětek - alkohol v rebarborovém přelivu rozhodně cítit nejde, vypadří se díky pečení v troubě, takže dezert je vhodný i pro kojící matky...
Vůbec nevadí, když nám zůstanou nějaké větší kousky. Směs sice nevypadá zrovna vzhledně, ale ta vůně a hlavně chuť prostě mluví za ni. Tak, hotovo? Teď svůj milý výtvor přesuneme do lednice a minimálně na hodinku na něj zapomeneme.

Ve chvíli, kdy se nám už potí snad i oční víčka vytáhneme vychlazenou rebarborovou "omáčku" a také svou oblíbenou zmrzlinu. a vše nebojácně naaranžujeme do oblíbené mlsací mističky. Dolů zmrzlinu, na kterou navršíme pěkných pár lžic rebarborového přelivu.

A nebojte se, za chvíli už se bude debužírovat a příprava karamelu nám zabere jen opravdovou chviličku, takže nám ani zmrzlina nestačí roztát.
A vyzbrojíme se pánví, troškou vody a cukru a také mandlemi - bez těch by to prostě nebylo ono. Nejdřív si na pánvi nasucho opražíme nahrbo nasekané mandle.
Až zezlátnou a božsky se rozvoní, přihodíme k nim 6 lžic cukru krystal a přilijeme dvě lžíce vody. A mírným pohupováním obsahu pánve nad plamenem proměníme obyčejné mandle v křupavý a sladký zázrak utopený v karamelu.

Při přípravě karamelu musíme hlavně ododlat pokušení celou směs zamíchat. Pokud se nám zdá, že se nic neděje, přestaneme si s pánví pohazovat a posadíme ji pějkně nad tepelný zdroj. A začnou se dít věci. Cukr se pomalu začne tavit, měnit skupenství z pevného na tekuté a barvu z nanicovatě bílé na vábivě zlatavou. A ta vůně nám začne šálit mysly neskutečným způsobem.
nesmíme se však nechat okouzlit až do té míry, že bychom karamelu dovolily přílišné zhnědnutí, byl by potom hořký.
Pokud má karamel mírně zlatohnědou barvu, je ten správný čas jej odstavit ze zdroje tepla a ihned jím přelít misku se zmrzlinou a rebarborvým přelivem.
A do mlsání se musíme pustit hned, než nám karamel úplně zatuhne. Dezert sice nevypadá dvakrát fotogenicky, ale věřte mi, že je proklatě dobrý. Sladká krémová zmrzlina, voňavá a osvěžující rebarbora a křupavé mandle s karamelem ...
Tomu se nedá odolat ani s chladnou hlavou ...

Špenátový salátek s kozím sýrem a cherry rajčátky

2. července 2010 v 9:32 | Madla |  Salátové lupení
Máte rádi špenát? Nebo vám jen při vyslovení tohoto hrůzyplného slova naskáčou pupínky husí kůže a vy si musíte dát čtvereček čokolády na uklidnění? A nebo jste natolik fandové této listové zeleniny, že ji pěstujete dokonce v truhlíku na balkoně nebo mu vyhradíte pěkné rozlehlé místečko na své zahrádce.
Já určitě patřím do druhé skupiny a i když zahrádku nemám, špenátu se krásně daří i v obyčejných truhlících na sebemenším balkonu.

A protože není nad čerstvě utržený svěží špenátek, nebudu jeho mladé lístky znásilňovat žádnou tepelnou úpravou a vychutnám si je jen tak, v přirozené podobě. K nim přihodím pár chutných ingrediencí, zakápnu voňavou zálivkou a delikatesa v tu ránu vystrčí své růžky a začne poštívat vaše chuťové buňky a já doufám, že vám můj salát zachutná stejně jako mě a zařadíte si jej mezi své oblíbené lupení.

Na salát samotný budeme potřebovat jen:

hrstku cherry rajčátek
pevný kozí sýr s bílou plísní (já měla kozí camember a byl svkělý)
a samozřemě pořádnou hromádku čerstvých špenátových lístků

P1010015-SM
na voňavou netradiční zálivku s chutí medu a vůní meduňky si nachystáme:

jablečný ocet
extra panenský olivový olej
pár lístků čerstvé meduňky
tekutý med (použila jsem aromatický akátový)

P1010016-SM
Pokud máme špenátové lístky z vlastní sklizně, musíme je nejprve pěkně oprat a zbavit případných zrnek písku a hlíny. Po důkladné koupeli krásně svěží lístky opatrně osušíme. Já suším klasicky v utěrce, ale pokud máte rádi divy moderní techniky, pořiďte si odstředivku na salát. Mě ale osušován pomocí utěrky přijde miel staromódní a navíc by se mi další harampádí už do i tak velmi těsné kuchyňky nevešlo.
Oprané lístky natrháme na větší kusy a vhodíme do mísy. A teď zmasakruejme hrst omytých cherry rajčátek, které sadisticky a s rozkoší přepůlíme a ještě načtvrtíme. A přihodíme ke špenátovým lístkům. A na závěr vše korunujeme nahrubo nakrájeným kozím sýrem. Přelijeme zálivkou, promícháme a jíme jen tak, nebo s křupavou bagetkou.
P1010018-SM
A jak na zálivku?

jednoduše:

Vezmeme si lžíci tekutého medu, k němu přidáme dvě lžíce olivového oleje a dvě lžičky jablečného octa. Pkně prošleháme a přidáme najemno nakrájenou čerstvou bazalku. Opět promícháme a je to.
P1010017-SM
Salát je plný vitamínů, krásně vypadá a nádherně voní.
P1010022-SM
A navíc ta chuť je prostě neoddlatelná - kousky voňavého kozího sýra, čerstvé špenátové lístky a sladká cherry rajčátka plná slunce. Ke kozímu sýru se opravdu moc hodí medovo-meduňková zálivka, která mu dodoává pár sladkých podtónů.

Já jsem si tento salát prostě zamilovalla, co na něj říkáte vy?