Špenátový salátek s kozím sýrem a cherry rajčátky

2. července 2010 v 9:32 | Madla |  Salátové lupení
Máte rádi špenát? Nebo vám jen při vyslovení tohoto hrůzyplného slova naskáčou pupínky husí kůže a vy si musíte dát čtvereček čokolády na uklidnění? A nebo jste natolik fandové této listové zeleniny, že ji pěstujete dokonce v truhlíku na balkoně nebo mu vyhradíte pěkné rozlehlé místečko na své zahrádce.
Já určitě patřím do druhé skupiny a i když zahrádku nemám, špenátu se krásně daří i v obyčejných truhlících na sebemenším balkonu.

A protože není nad čerstvě utržený svěží špenátek, nebudu jeho mladé lístky znásilňovat žádnou tepelnou úpravou a vychutnám si je jen tak, v přirozené podobě. K nim přihodím pár chutných ingrediencí, zakápnu voňavou zálivkou a delikatesa v tu ránu vystrčí své růžky a začne poštívat vaše chuťové buňky a já doufám, že vám můj salát zachutná stejně jako mě a zařadíte si jej mezi své oblíbené lupení.

Na salát samotný budeme potřebovat jen:

hrstku cherry rajčátek
pevný kozí sýr s bílou plísní (já měla kozí camember a byl svkělý)
a samozřemě pořádnou hromádku čerstvých špenátových lístků

P1010015-SM
na voňavou netradiční zálivku s chutí medu a vůní meduňky si nachystáme:

jablečný ocet
extra panenský olivový olej
pár lístků čerstvé meduňky
tekutý med (použila jsem aromatický akátový)

P1010016-SM
Pokud máme špenátové lístky z vlastní sklizně, musíme je nejprve pěkně oprat a zbavit případných zrnek písku a hlíny. Po důkladné koupeli krásně svěží lístky opatrně osušíme. Já suším klasicky v utěrce, ale pokud máte rádi divy moderní techniky, pořiďte si odstředivku na salát. Mě ale osušován pomocí utěrky přijde miel staromódní a navíc by se mi další harampádí už do i tak velmi těsné kuchyňky nevešlo.
Oprané lístky natrháme na větší kusy a vhodíme do mísy. A teď zmasakruejme hrst omytých cherry rajčátek, které sadisticky a s rozkoší přepůlíme a ještě načtvrtíme. A přihodíme ke špenátovým lístkům. A na závěr vše korunujeme nahrubo nakrájeným kozím sýrem. Přelijeme zálivkou, promícháme a jíme jen tak, nebo s křupavou bagetkou.
P1010018-SM
A jak na zálivku?

jednoduše:

Vezmeme si lžíci tekutého medu, k němu přidáme dvě lžíce olivového oleje a dvě lžičky jablečného octa. Pkně prošleháme a přidáme najemno nakrájenou čerstvou bazalku. Opět promícháme a je to.
P1010017-SM
Salát je plný vitamínů, krásně vypadá a nádherně voní.
P1010022-SM
A navíc ta chuť je prostě neoddlatelná - kousky voňavého kozího sýra, čerstvé špenátové lístky a sladká cherry rajčátka plná slunce. Ke kozímu sýru se opravdu moc hodí medovo-meduňková zálivka, která mu dodoává pár sladkých podtónů.

Já jsem si tento salát prostě zamilovalla, co na něj říkáte vy?
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 MirekČ MirekČ | Web | 2. července 2010 v 22:41 | Reagovat

Špenát mi nevadí, med nemusím a kozí sýr jsem měl dvakrát a nic moc... :-D  :-D  :-D

2 Madla Madla | Web | 3. července 2010 v 10:21 | Reagovat

MirekČ.: Špenát lze nahradit třeba ledovým salátem nebo jakoukoli oblíbenou listovou zeleninou, med můžete nahradit např. javorovým sirupem nebo si udělat obyčejnou zálivku, ale to už prostě nebude ono... ;-)
A kozí sýr? Záleží samozřejmě na druhu, já na ten svůj kozí camember (z identifikačních důvodů jsem ho i vyfotila) můžu pět jenom chválu. byl jemný a chutný a chyběl mu ten typický kozí zápach.

3 msd msd | E-mail | Web | 6. července 2010 v 11:03 | Reagovat

Tenhle salat vypada vyborne ale musim se podelit se zazitkem salatu ktery mi v puse udelal uplny ohnostroj chuti v puse a to Zelený salát s karamelovou slaninou viz.:
http://www.e-jamie.eu/recepty/zeleny-salat-s-karamelovou-slaninou

Ta slanina uplne bozska.... Vrele doporucuji vyzkouset :)

4 Madla Madla | Web | 6. července 2010 v 13:50 | Reagovat

msd: Děkuju za krásný komentář a hlavně za perfektní odkaz. Vaření Jamieho Olivera je přesně moje krevní skupina, takže salátek podle něj určitě brzy prubnu. Vypadá vážně skvěle. Úplně se mi sbíhají sliny :-)

5 HaF HaF | Web | 6. července 2010 v 22:43 | Reagovat

Zajímavá kombinace, zrovna dnes jsem zlikvidovala zbytek špenátu na zahrádce -šel do polévky. Shodou okolností jsme v sobotu stáčeli medík - ten teď mlsáme jen tak než ztuhne. Budu muset vyzkoušet se sýrem. U mě boduje sýr s modrou plísní a k němu brusinky! :-P

6 Madla Madla | Web | 10. července 2010 v 10:56 | Reagovat

HaF: Polévka s čerstvým špenátem musela být úžasná! A sýr s modrou plísní a brusinky? To je kombinace naprosto neodolatelná :-)

7 DolceVita DolceVita | Web | 19. července 2010 v 15:42 | Reagovat

Rozloženo na prvočinitele, vše je úžasné. Salátek nemohl být jiný ;-)

8 Madla Madla | Web | 20. července 2010 v 10:26 | Reagovat

DolceVita: Děkuju za krásný komentář, salátek opravdu splnil všechna má očekávání. Tato šílená vedra mají tu nespornou výhodu, že člověk může experimentovat s různými druhy lupení až do alelujá :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama