Zdravé maskované bábovičky

26. července 2010 v 10:39 | Madla |  Slané potěšení
Aneb jak opět zužitkovat cuketky, tak aby to nikdo nepoznal A jelikož je výsledná zeleninová směska schovaná v kabátku z listového těsta, můžeme bábovičky snadno a rychle kamkoli přepravit a nepotřebujeme ani nůž.

Takže na zdravou dobrotu si seženeme následující:

1 balíček listového těsta
1 tvaroh ve vaničce
1 hrnek nahrubo nastrouhané a vypocené cukety (mladou a malou můžeme nastrouhat i se slupkou)
4 rajčata (nakrájená nahrubo a zbavená jadérek)
asi 100 gramů slaniny nakrájené na kostičky (lze vynechat)
2 cibule nadrobno nakrájené
hrst ovesných vloček
čerstvou bazalku
čerstvý tymián
sůl
bílý pepř

na dohotovení:

hrst tvrdého sýra (nahrubo nasrouhaného)

A pusťme se do toho:

Rozpálíme si pánev (tu na smažení ) a vhodíme do ní slaninu nakrájenou na kostičky, na ni nasypeme nadrobno nakrájené cibule a smažíme dozlatova. Při přípravě vegetariánské verze slaninu samozřejmě vynecháme a cibulku osmažíme na oleji. K cibuli na slanině přidáme nastrouhanou a vypocenou cuketu, chvilku společně dusíme. Do směsi přisypeme nahrubo nakrájenou dužinu rajčat a hrst ovesných vloček. Pak do pánve přidáme tvaroh z vaničky, osolíme, opepříme, přidáme nakrájenoé čerstvé bylinky a necháme směs vychladnout.
Zatímco nám chladne zeleninová směs, vyválíme si listové těsto na tloušťku zhruba 2-3 milimetrů a pomocí hrnku vykrajujeme "dna", která položíme dospodu muffinových důlků. Ze zbylého těsta nakrájíme pásky, kterými obtočíme kraje muffinových důlků a prsty spojíme těsto z okrajů s těstem dna.
Do takto připravených košíčků pěchujeme lžící vychladlou zeleninovou směs, šoupneme do trouby rozehřáté na 200 ◦C a pečeme zhruba 30 minut až směs a těsto zezlátnou. Krátce před dopečením můžeme každý kousek posypat nahrubo nastrouhaným tvrdým sýrem a dosáhneme tak skvělého maskovacího efektu Po upečení vyjmeme z trouby a necháme zcela vychladnout.

Můžeme servírovat jen tak jako drobné pohoštění místo klasického slaného koláče, nebo použít jako přílohu k zeleninovému salátu či k masu.

Ještě malé doplnění: pokud si s těstem nechcete hrát na spojovatele či spojovatelku, jednoduše pomocí sklenice či hrnečku vykrojte kruh a strčte jej do muffinových důlků.

Pokud pořád nevíte, co s cuketami, vyzkoušejte třeba tyto báječné bábovičky ze záhonku.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Cute Strawberry ♥ Cute Strawberry ♥ | Web | 26. července 2010 v 10:46 | Reagovat

Jeee vyzerá to pekne :) A môže to byť aj chutné. Ja som cuketu nikdy nejedla :(

2 coco-choc coco-choc | E-mail | Web | 26. července 2010 v 12:49 | Reagovat

Madlo, recept mě hodně pobavil. Když opominu osobitý způsob vyjadřování, poznala bych, že tento recept je od Tebe :-D. Lze v něm najít několik poznávacích znamení: fotografie, finální podoba pokrmu - bábovičky a hlavně netradiční užití tvarohu a vloček. Ber to jednoznačně pozitivně ;-). Musím zkusit tvaroh zakomponovávat i jinam než do moučníků. Cukety jsou skvělé, navíc jsou momentálně za pár korun. V týdnu se chystám na cuketové bramboráky a možná dojde i na řežábek :-).

3 Madla Madla | Web | 27. července 2010 v 10:26 | Reagovat

Cute Strawberry: Děkuju za milý komentář. Ač jsou v bábovičkách samé zdravé věci, chutnají kupodivu velmi dobře. A to i těm, kteří cuketu neradi. :-) Takže pro začátek s cuketami je to myslím ideální recept. Určitě cuketu vyzkoušej, ale doporučuju koupit jen krásné alé cuketky, ne žádné gigantické obry. Ti cuketoví obři totiž mohou za mnohdy špatné jméno cuket :-(

4 Madla Madla | Web | 27. července 2010 v 10:29 | Reagovat

coco-choc: O pobavení jde především :-) Jídlo přece není žádná nuda musí umět i rozesmát :-D
Jojo, já jsem bábovičkový maniak, moje forma na muffiny rozhodně nikdy nezahálí a nemá ani šanci nani sednout prach :-D
Tvaroh a vločky mám moc ráda a jako tajný agent se snažím je vecpat i tam, kde by to nikdo netušil :-)
V lednici mi teď odpočívají ještě dvě pidicuketky od mámy, tak se moc těším, až z nich něco vytvořím. Cuketové bramboráky jsou prima a řežábek? Ten je bezkonkurenční. :-)

5 HaF HaF | Web | 28. července 2010 v 21:05 | Reagovat

Velmi zajímavé. Připomnělo mi to, že jsem letos ještě nepekla slaný cuketový nákyp. Musím se polepšit! 8-)

6 Madla Madla | Web | 29. července 2010 v 9:51 | Reagovat

HaF: Tenhle recept je vlastně takovou obdobou cuketového nákypu. Jen se mi prostě v tom minimuffinovém provedení líbí víc :-) Tak přeju, ať se vydaří :-)

7 DolceVita DolceVita | Web | 29. července 2010 v 10:47 | Reagovat

Tedy dámy, i u nás doma zahálí cuketka, co už možná nebude tak elegantní a šťavnatá, jako v ten den, kdy do mé lednice vešla :-)))

Byla to totiž velká cuketová invaze a ač jsem se snažila jejich přesile nepodlehnout, přesto některé exempláře přežily v ústraní temných komnat chladničky a zůstaly takříkajíc na ocet ;-) Našli se i tací, kteří nad nimi ohrnovali nos, proto jsem se s ceketkovým terorem musela trochu zklidnit a vypustit je ze svých kuchyňských hrátek. Ale dnes je den D a cuketky zase dostanou zelenou. Obsazuji je do hlavní role v řežábku ;-)

Krásné mlsné léto všem! ;-)

8 DolceVita DolceVita | Web | 29. července 2010 v 10:49 | Reagovat

opravuji chybu :-))))
Jak člověk negativně "cekne" o cuketce, hned se mu to vymstní.

Takže žádné "ceketky", ale "cuketky" !!! :-)

9 Vilemína Vilemína | E-mail | Web | 29. července 2010 v 13:22 | Reagovat

Hezký recept.
Ještě tip, který se zatím ještě chystám vyzkoušet:
prý stačí dát do muffinové formy o dost větší kolečka a košíček se udělá sám, nemusí se slepovat z částí...

10 HaF HaF | Web | 29. července 2010 v 19:54 | Reagovat

Paráda, děti dnes dovezli cuketu od babičky! 8-)

11 Madla Madla | Web | 30. července 2010 v 11:08 | Reagovat

DolceVita: Z cuketek se dá krásně kouzlit, to je pravda. Ale někdy čeho je moc, toho je příliš :-) Ale takový řežábek bych si ani já nenechala uniknout :-) Takže až dostanu další příděl cuketek, je jasné, co s nimi provedu.

12 Madla Madla | Web | 30. července 2010 v 11:09 | Reagovat

Vilemína: Díky za milý komentář. Ano, ano, z těsta stačí například skleničkou vykrojit větší kolečko a nemusí se už pak "lepit" z více částí, v postupu to doplním, takže díky za upozornění.

13 Madla Madla | Web | 30. července 2010 v 11:09 | Reagovat

HaF: To je skvělé, já se taky moc těším, až dostanu další várku cuket o dmaminky :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama