Zmrzlina s voňavým rebarborovým přelivem a karamelizovanými mandlemi

10. července 2010 v 15:54 | Madla |  Zmrzlinárium
Ideální pohoštění do parních letních dnů, když se nám necche se s ničím vařit či péct a přesto máme chuť na něco dobrého a sladkého. A u tohoto receptu zapomeňte také na dlouhé stání u rozpálené plotny, protože horký rebarborový přeliv si upečeme zcela netradičnš v troubě a mandle zkaramelizujeme takřa za vteřinku. A protože k těmhle všem laskominám budeme podávat zmrzlinu, vůbec se u přípravy nezapotíme.
A protože rebarborová sezóna už pomalu končí, měly bychom se na její svěže kyselé a šťavnaté řapíky vrhnout, dokud je ještě čas.

Takže pro dvě pořádně namlsané porce si nachystáme:

libovolnou oblíbenou zmrzlinu (ideální je ořechová nebo čokoládová)
4 delší a tlustší stonky rebarbory
4 lžíce třtinového cukru (výborný by byl i vanilkový či dokonce skořicový)
2 lžíce koňaku (u nás to vyhrál Napoleon)
1/2 lžičky skořice
1/2 lžičky koření do perníku


na karamelizované mandle:

2 lžíce vody
6 lžic cukru krystal
dvě hrstě mandlí, nahrubo pokrájených

Rebarborové řapíky opláchneme a nakrájíme na tenčí špalíčky, asi tak půlcentimetrové až centimetrové. Troubu si předehřejeme na 180 stupňů a do hlubokého pekáče či plechu nasypeme nakrájené kousky rebarbory.
Ty zasypeme řádnou dávkou třtinového, vanilkového nebo skořicového cukru a pokapeme dvěma lžícemi koňaku. Zlehka poprášíme skořicí a perníkovým kořením.

Rukou nebo lžící promícháme a rovnoměrně rozmísítme po pekáči. a vrzneme do trouby, kde necháme rebarboru pěkně "vydusit" asi dvacet minut.
Rebarbora dosti zmenší objem a krásně změkne, díky koření a koňaku je voňavá a díky třtinovmu cukru sladká a na bocích nádoby se nám vytvořil lákavý karamel, o který rozhodně nebudeme chtít přijít. Na nic tedy nečekáme a všechnu tu nádheru přemístíme buď do misky nebo do hlubokého talířku. A teď si vezmeme k ruce vidličku a voňavou rebarboru ještě pěkně pomačkáme.Pro případné puritány přikládám pouze dovětek - alkohol v rebarborovém přelivu rozhodně cítit nejde, vypadří se díky pečení v troubě, takže dezert je vhodný i pro kojící matky...
Vůbec nevadí, když nám zůstanou nějaké větší kousky. Směs sice nevypadá zrovna vzhledně, ale ta vůně a hlavně chuť prostě mluví za ni. Tak, hotovo? Teď svůj milý výtvor přesuneme do lednice a minimálně na hodinku na něj zapomeneme.

Ve chvíli, kdy se nám už potí snad i oční víčka vytáhneme vychlazenou rebarborovou "omáčku" a také svou oblíbenou zmrzlinu. a vše nebojácně naaranžujeme do oblíbené mlsací mističky. Dolů zmrzlinu, na kterou navršíme pěkných pár lžic rebarborového přelivu.

A nebojte se, za chvíli už se bude debužírovat a příprava karamelu nám zabere jen opravdovou chviličku, takže nám ani zmrzlina nestačí roztát.
A vyzbrojíme se pánví, troškou vody a cukru a také mandlemi - bez těch by to prostě nebylo ono. Nejdřív si na pánvi nasucho opražíme nahrbo nasekané mandle.
Až zezlátnou a božsky se rozvoní, přihodíme k nim 6 lžic cukru krystal a přilijeme dvě lžíce vody. A mírným pohupováním obsahu pánve nad plamenem proměníme obyčejné mandle v křupavý a sladký zázrak utopený v karamelu.

Při přípravě karamelu musíme hlavně ododlat pokušení celou směs zamíchat. Pokud se nám zdá, že se nic neděje, přestaneme si s pánví pohazovat a posadíme ji pějkně nad tepelný zdroj. A začnou se dít věci. Cukr se pomalu začne tavit, měnit skupenství z pevného na tekuté a barvu z nanicovatě bílé na vábivě zlatavou. A ta vůně nám začne šálit mysly neskutečným způsobem.
nesmíme se však nechat okouzlit až do té míry, že bychom karamelu dovolily přílišné zhnědnutí, byl by potom hořký.
Pokud má karamel mírně zlatohnědou barvu, je ten správný čas jej odstavit ze zdroje tepla a ihned jím přelít misku se zmrzlinou a rebarborvým přelivem.
A do mlsání se musíme pustit hned, než nám karamel úplně zatuhne. Dezert sice nevypadá dvakrát fotogenicky, ale věřte mi, že je proklatě dobrý. Sladká krémová zmrzlina, voňavá a osvěžující rebarbora a křupavé mandle s karamelem ...
Tomu se nedá odolat ani s chladnou hlavou ...
 

2 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 toffo toffo | Web | 12. července 2010 v 5:29 | Reagovat

Rozhodně zajímavé. Po přečtení některých receptur mám někdy okamžité nutkání okamžitě je zkusit. Tahle k nim rozhodně patří.

2 Madla Madla | Web | 12. července 2010 v 10:04 | Reagovat

toffo: Tak to jsem ráda, že jsem tě tak navnadila. Rebarborou mě skvěle zásobuje švagrová, takže u nás v poslední době probíhají hotové rebarborové hody. jen ty příspěvky nějak nestíhám zveřejňovat. :-(
tak jestli se do toho pustíš, dej vědět, jak to dopadlo :-) , ale v tvém podání to bude určitě excelentní pochoutka.

3 Vilemína Vilemína | E-mail | Web | 13. července 2010 v 15:13 | Reagovat

Rebarboru taky můžu, ale nejsem schopná teď zapínat troubu...chutě to ale budou zajímavé!

4 Madla Madla | Web | 17. července 2010 v 9:22 | Reagovat

Vilemína: Jsem ráda, že se shodneme nejen co se týče rebarbory :-) I já se snažím v těchto vedrech zapínat troubu co nejméně, ale někdy přeci jen výjimku udělám. A zdá se mi to lepší možnost, než stát u sporáku a dusit se nad pánví ve vlastním potu 8-)

5 HaF HaF | Web | 20. července 2010 v 23:14 | Reagovat

Musím vydržet a jak nám rebarborka trošku povyroste, budu muset též experimentovat!! :-P

6 Madla Madla | Web | 21. července 2010 v 13:04 | Reagovat

HaF: rebarbora je pro experimenty jako stvořená :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama