Cheesecake vskutku neodolatelný - s tmavou a bílou čokoládou

15. srpna 2010 v 15:06 | Madla |  Cheesecaky, tvarohové dorty a nepečené dorty
Člověk je tvor nepoučitelný a já rovněž tak. V hlavě mi pořád vrtal můj první pokus o cheesecake, který sice neskončil naprostým fiaskem, ale potřeboval nutně vychytat nějaké mouchy. Jenže ouha, nebyla žádná příležitost pustit se do pečící akce, nikdo nechtěl slavit žádné narozeniny, nekonala se žádná svatba či zásnuby, žádné výročí ... nic. A pak najednou jako blesk z čistého nebe jsme byli pozváni na velkou rodinnou slezinu (tedy pardon - sešlost - aby nedošlo k omylu, že se jednalo o sjezd chirurgů) a tato příležitost si přece žádá naprosto nutně cheesecake.A ne jen tak ledajaký - tentorkát se nesmí stát ani nejmenší zádrhel a cheesecake musí být prostě dokonalý, vžďyt tu půjde o mou kulinářskou čest...

Nakonec všechno dopadlo trošku jinak a na rodinnou sešlost se dopravila jen má drahá polovička a zbývající část rodinného týmu reprezentoval elegatnní cheesecake. Samozřejmě jsem v tichu a klidu rodinného krbu (kdy je rodinný krb zastoupen radiátory a ticho a klid je jen v těch výjimečných chvílích, kdy náš malý Toník upadne do hlubokého spánku) nedočkavě očekávala reakci na darovanou pochutinu. Můj můž mě napínal k prasknutí a aby mou pozornost ještě o pár mimiletrů zvýšil, informoval mě, že jsou na rodinné velkosešlosti přítomni i cheesecaky zmlsaní obyvatelé australského kontinentu. Má nervozita začala dosahovat maximálních limitů, protože kdo jiný by měl správně ohodnoti cheesecake, než lidé, kteří si na něm pravidelně pochutnávají a jak se můj muž vyjádřil "doslova na něm ujíždějí".

A jak to dopadlo? Kámen ze srdce mi spadl až s příjezdem mého drahého, kdy jsem z něj neloudila informace o tom, jak se měl a nechtěla jsem vidět fotky anlicky ani česky mluvících vzdálených rodinných příslušníků, ale hlavní část "výslechu" se týkala toho hlavního - jak jim prosím tě, chutnal můj cheesecake...
Byl prý výborný, velice chutnal hlavně anglicky hovořícím státním příslušníkům.

Uff, to bylo napínavé.

Takže pokud si chcete opravdu šplhnout u jakékoli části příbuzenstva či u někoho docela jiného, připravte mu lákavý a elegantní cheesecake se dvěma druhy čokolády.

Na křupavý podkald si připravte:

140 gramů máslových sušenek (použila jsem Be-be)
60 gramů mandlí
3 lžíce mléka
60 gramů másla, rozpusštěného
1 lžíce tekutého medu

Na lahodnou krémovou náplň:

1 kelímek sýru ricotta (250 gramů)
1 kelímek zakysané smetany (190 gramů)
250 gramů sýra Philadelpia
3 vejce
asi 100 gramů cukru krystal
2 tabulky hořké čokolády s vysokým obsahem kakaa
2 tabulky bílé čokolády

Nejdříve si vyrobíme sušenkový základ. Do mixéru nasypeme mandle a sušenky a vše rychlostí blesku umixujeme na super jemnou drobečkovou drť. Sušenkovo-mandlovou drť přesuneme do mísy a přilijeme k ní rozpuštěné máslo a tři lžíce mléka. promneme prsty na drobenku. Pokud se nám nedaří směs spojit, přidáme ještě lžíci mléka. Přidáme lžíci medu a pomocí prstů vyrobíme "drobenku". Drobenku upěchujeme do máslem vymazané rozevírací formy o průměru 20 cm, na jejíž dno jsme položili kolečko z pečicího papíru, taktéž potřené máslem. Sušenkový základ rozprostřeme pomocí prstů a uděláme i pěkné boky. Vrzneme do trouby předehřáté na 180 stupňů a pečeme asi 20 minut, dokud "korpus" nezačne vonět a pěkně nezezltáne. Upečený sušenkový podklad vytáhneme z trouby a necháme vychladnout při pokojové teplotě. Až bude studený, šoupnem ejej buď do lednice, nebo do mrazáku. Mrazákovou variantu volíme při spěchu, kdy chceme připravit krém co nejrychleji a nechcemem čekat, až se nám korpus zcela vychladí.

Já tentokrát nezapomněla na to vyndat suroviny na náplň o pár hodin dřív z lednice a díky tomu jsem měla krém krásně hladký a bez otravných žmolků. Takže nejdřív jsem si ve velké míse rozetřela cukr se sýrem ricotta, přidala jsem zakysanou smetanu a sýr Philadelpia. Vše jsem jemně rozetřela a přiklepla tři vejce o pokojové teplotě. Ve vodní lázni jsem si rozehřála nejprve hořkou čokoládu a až byla zcela rozpuštěná, odstavila jsem ji ze zdroje tepla a nalila do ní polovinu hladce ušlehané směsi. Pěkně jsem promíchala a nalila na vychlazený sušenkový základ.

Stejným způsobem jsem rozpustila i bílou čokoládu a přilila ji ke zbytku krémové náplně. zamíchala a vlila jsem na čokoládový krém. Dohladka jsem rozprostřela

a celé jsem dala péct do trouby vyhřáté na 160 stupňů. Pod formu s cheesecakem jsem strčila nádobku s vodou tak, abych nemusel apéci přímo ve vodní lázni, ale podmínky pro bain-maire byly zachovány.
Sama jsem byla zvědavá. Po půl hodině pečení jsem zkusila pořádně zaklepat na dno nádoby a protože se cheesecake chvěl už jen mírně a žádné vlnobití se jako u prvního pokusu nekonalo, pyla jsem troubu, pootevřela dvířka nechala koláč dvě hodiny v chladnoucí troubě. Poté jsem jej opatrně přemístila na linku, kde setrval až do večerních hodin, kdy byl přemístěn do lednice. Ráno jsem vychlazený cheesecakevykopila z formy, jejíž okraje jsem opatrně objela ostrým nožem a cheesecake jsem překlopila na polejovaný talíř. Olej na talíři dokonale zabrání přilepení krému na pomocný talíř. Sloupla jsem dno formy a pečicí papír a rychlým pohybem jsem koláč překlopila zpět na talíř.
Zdařilo se. Cheesecake byl tentokrát úplně výstavní, bez jediné bublinky a puchýřku, takže jsem mohla upustit od zdobení čokoládovými hoblinakami nebo ovocem.

Sice nevím, jak chutnal, ale věřím, že si jej při první příležitosti střihnu znovua tentorkát snad i ochutnám.
Fotky na řezu dodám záhy... protože ty měl za bojový úkol pořídit můj drahý.
A tady jsou. Úkol splněn...
I servírování bylo zcela elegantní
 

4 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 vilemina vilemina | Web | 15. srpna 2010 v 16:08 | Reagovat

Velmi přitažlivý moučníček! A povedl se, to je vidět. Nenechali ti ani kousek?

2 Madla Madla | Web | 15. srpna 2010 v 19:55 | Reagovat

vilemína: Díky za chválu, snažila jsem se a byla jsem moc ráda, že se tentokrát vyvedl. je vidět, že chybami se člověk učí. Ani kousek nezbyl :-( , ale tím líp, aspoň vím, že všem moc chutnal :-)

3 coco-choc coco-choc | E-mail | Web | 16. srpna 2010 v 16:44 | Reagovat

Tak tohohle krasavce bych si dala :-). Už bych měla dát ty své cheesecaky na blog, jinak mě budeš podezřívat s opičáctví :-D.  Cheesecake umožňuje mnoho variant. Předpokládám, že ve svém cheecakovém opojení si nemohla nevidět srpnový FOOD ;-).

4 Madla Madla | Web | 16. srpna 2010 v 17:18 | Reagovat

coco-choc: Jé, tak to jsem ráda. Na tvé cheesecaky se moc těším, určitě budou jedinečné. Jsem hrozně ráda, že funguje tahleta foodblogerská telepatie, teď se prostě na všech vlnách jede na cheesecakeové vlně :-)
Právě ta možnost variant mě moc baví, těším se, až budu vytvářet nějaké ryze podzimní verze ;-)
Srpnový FOOD jsem bohužel neviděla, ani nevím, jestli ho u nás na městě mají, měla bych se po něm asi porozhlédnout :-)

5 coco-choc coco-choc | E-mail | Web | 17. srpna 2010 v 13:38 | Reagovat

[4]: Také se těším na podzim. Já celkově létu nefandím, i když dneska je chladno, takže si moc nestěžuji ;-). Už se nemůžu dočkat dýní, teplých zeleninových krémů a už přemýšlím o cukroví. Cvok! Nenapadlo mě, že by si mohla mít problém sehnat FOOD. Ale, když se zamyslím, všude ho tedy také nemají :-(. A abych řekla pravdu, mám ho z trojice food časopisů nejméně v oblibě, ale stejně jej vždycky koupím. V srpnovém čísle je speciál s cheesecaky - pečené, nepečené, s lesním ovocem, s citrónem, se sušenkami atd. A je tam i historie tohoto skvělého dortu :-).

6 Madla Madla | Web | 17. srpna 2010 v 19:59 | Reagovat

coco-choc: Já na létu miluju jen to, že všude kolem dozrává spousta ovoce a zeleniny a já tak můžu nepřímo týt z nadbytků výpěstků zahrádky mých a manželových rodičů :-) Ale jinak mám asi nejradši tpelé jaro a podzim a pozdim s jeho hýřivými barvami asi úplně nejradši. FOOD s cheesecakeovou přílohou si musím pořídit, teď se mi zrovna v mrazáku mrazí jeden s čerstvým ovčím sýrem a švestakmi :-D

7 Leona Leona | 25. února 2012 v 18:45 | Reagovat

Vypadá to skvěle.. jen dotaz k čokoládě, nestačí ji taky jenom rozdrtit a pak smíchat se sýrem? Připadá mi to jednodušší než chystat vodní lázeň, čokoládu rozpouště, následně zchlazovat..??

8 Madla Madla | E-mail | Web | 25. února 2012 v 20:23 | Reagovat

Leona: Čokoláda se k sýrové hmotě musí dostat opravdu v tekuté podobě, jen tak bude náplň krásně hladká a krémová. Rozehřátá čokoláda se nezchlazuje, ihned po rozehřátí se zamíchá do sýrové hmoty.
Pokud se vám nechce rozehřívat čokoládu nad vodní lázní, zkuste ji rozpustit v mikrovlnce (s tím však nemám zkušenosti).

9 toffo toffo | 28. června 2012 v 21:13 | Reagovat

Asi se z tebe zblázním :-D, opravdu mi přijde, že bych mohla začít sjíždět tvoji řadu receptů a hlavně cheesecake, jak jsem ochutnala ty správné,tak jsem ztracená. A podívat se k tobě, jde mi fakt hlava kolem dokola, prostě musím sjíždět recept jeden za druhým.

10 Madla Madla | E-mail | Web | 29. června 2012 v 13:52 | Reagovat

toffo: Jé, tak to jsem ráda :-) jen sjížděj, sjížděj, já jsem zase ujížděla na tvých vynikajících tvarohových nočkách s jahodama :-)

11 sorrows sorrows | Web | 18. června 2015 v 22:49 | Reagovat

nebankovní půjčka online kuřim O_O

12 Karolína Karolína | 27. ledna 2017 v 12:54 | Reagovat

Musím říct, že tenhle dortík je naprosto famózní! Před nedávnem jsem ho pekla poprvé a všichni, kdo ochutnávali, byli chutí unešení. :-P Sice jsem ho pekla déle, skoro 50 minut, ale byl krásně ztuhlý a dal se pěkně krájet. Dnes peču tuhle dobrotu znova! :-)

13 Andreyrassy Andreyrassy | E-mail | Web | 11. února 2017 v 20:27 | Reagovat

Мужчины и Женщтны Узнайте все о своем здоровье и самым важном аспекте
в своей жизне
что есть для повышения потенции    http://stoykviagra.blogspot.ru/2017/01/blog-post_668.html

14 Andreyrassy Andreyrassy | E-mail | Web | 16. února 2017 v 16:28 | Reagovat

длина полового члена    http://moskvadgeneriki.blogspot.ru/2017/01/blog-post_88.html

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama