Cuketové bábovičky s rozinkami a slunečnicovými semínky

22. srpna 2010 v 11:22 | Madla |  Sladké vábničky
Byla jsem zaplavena hromadou cuket od mé maminky a po všem tom cuketovém šílenství, kdy jsem už měla pocit, že mi tyto krásně zelené a žluté (ano, není to překlep, máma pěstuje i žlutou variantu cukíny) plody lezou i ušima to chtělo změnu… a tak vznikly cuketové bábovičky s rozinkami a slunečnicovými semínky. Zní to šíleně, chutná to výborně a je to navíc zdravé, protože se receptura obešla bez vajec.
Miluju jednoduché pečení, kdy se nemusí nic vážit a odměřovat, takže si nachystejte klasický čtvrtlitrový hrnek, vyhrňte si rukávy a pusťte se do díla.

Takže si připravme následující ingredience:

½ hrnku krystal
1 hrnek mouky (půl hrnku bílé polohrubé, půl hrnku hladké pšeničné celozrnné)
1 lžičku skořice
1 lžičku sušené citronové kůry
2 lžičky skořicového cukru (nejlépe domácího )
1 lžičku jedlé sody
½ balíčku kypřicího prášku
1 lžíce kvalitního kakaa (s holandským vskutku chybu neuděláte)
½ hrnku oleje
1 hrnek najemno nastrouhané cukety (malou cuketku lze strouhat i neloupanou, starší kusy oloupeme a necháme "vypotit")
1 hrnek hustého bílého jogurtu
hrst slunečnicových semínek (samozřejmě oloupaných)
hrst rozinek

Příprava je až směšně jednoduchá:

Do mísy vsypeme všechny sypké ingredience, zamícháme, vlijeme olej a jogurt, opět zamícháme, šoupneme tam nastrouhanou cuketku, slunečnicová semínka a rozinky, zamícháme. A nalijeme do vymazané a vysypané libovolné formy. Může to být forma na bábovku, na srnčí hřbet či malá forma na dort. Já mám moc ráda malé bábovičky, tažte jsem těsto "nacpala" do muffinové formy. Pokud tak učiníte jako já, dávkujte těsto do každého důlku jen do ¾, aby vám následný výtvor nepřetekl. Vložte do předem vyhřáté trouby na 180 ◦C a pečte zhruba 20 - 30 minut. Každá trouba peče jinak, takže ke konci pečení kontrolujte výsledek pomocí špejle, až se těsto přestane lepit, je hotovo. Výsledek vás překvapí a rozhodně ne špatně. Cuketa působí v těstě jako zvlhčovač a bábovičky jsou takové příjemně morké a nedusí. Takže pro milovníky cuekt a "mokrých" buchet je to recept vskutku ideální.


Lze jíst jen tak, já vyklopila horké bábovičky z muffinové formy, naňahňala na každou z nich lžičku tužší pikantní marmelády (použila jsem brusinkovou a domácí rybízovou, výborná by mohla být i višňová), nechala jsem vychladnout a jemně jsem postrouhala tyčinkou Ledové kaštany.
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 Janah Janah | Web | 22. srpna 2010 v 15:34 | Reagovat

Cukety jsou tady docela drahé, tak je jím raději v nějaké odhalitelné formě, ale doma v cz určitě vyzkouším :-)

2 Pipi Pipi | Web | 24. srpna 2010 v 12:59 | Reagovat

Madlo, to vypadá skvěle, kdo by za tímto dortíkem hledal cukíny, že? :-) Myslím, že to hned prubnu, ingredience mám doma, cuket plno... Akorát nerozumím tomu, z čeho jsou ty bábovičky tak tmavé...? Nebo jsem přehlédla kakao, či čokoládu...?

3 Madla Madla | Web | 25. srpna 2010 v 10:37 | Reagovat

Janah: To úplně chápu :-) ještě, že jsem zásobena hojně maminkou a můžu vymýšlet cuketové recepty do nekonečna :-)

4 Madla Madla | Web | 25. srpna 2010 v 10:39 | Reagovat

Pipi: Díky moc za chválu, bylo to dílo naprosté imrpovizace z nedostatku ivence, jak zase zpracovat nadúrodu cuket tak, aby si toho nikdo nevšiml ... :-D
A děkuju moc za poznámku k receptu, patří tam lžíce kakaa a úplně mi z rozpisu vypadla. to je tak, když píšu recept a zároveň hlídám dítě :-) Hned kakao doplním.

5 Pipi Pipi | Web | 27. srpna 2010 v 10:38 | Reagovat

[4]: Jupí, jsem teda kakaový detektiv... :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama