Karamelovo-mandlový cheesecake s jahodami

3. srpna 2010 v 11:22 | Madla |  Cheesecaky, tvarohové dorty a nepečené dorty
Jsem lenoch, lenochod a osoba z nejlínějších. Jak jinak si lze vysvětlit, že se až nyní dostávám ke zpracování svého prvního pokusu o cheesecake, když už od jeho přípravy uplynuly skoro dva měsíce. Inu, hoď kamenem, kdo je bez viny a pozdě bych honit, neplakat nad rozlitým mlékem a ještě mnohá jiná mudrosloví by se možná k této situaci hodila, ale já si už přestanu sypat popel na hlavu a radši přejdu rovnou k popisu receptu, k jehož uskutečnění jem se opravdu dlouho přemlouvala, až nakonec mě narozeniny "vyženěného" synovce "donutily". Jako dárek totiž nejradši dávám pečené výrobky vlastní produkce a na někom jsem si prostě potřebovala vyzkoušet svůj první cheesecake.

Takže Davídku, tímto se omlouvám, že jsi byl první pokusnou osobo. Ale prý chutnal a to je důležité.

Poučena radami z nejpovolanějších a zmlsaná chez Lucií, Beruščinými dobrůtkamia jedním velice sladkým blogemjsem se tedy vrhla do přípravy svého prvního cheesecaku a očekávala jsem katastrofu. Protože jeho příprava není jen tak ledasjaká, do krémové hmoty by se neměl dostat zduch, peče se ve vodní lázni a prostě cheesecake potřebuje tolik něhy a péče, že se jeho příprava občas rovná raketovému výzkumu.

Ale nakonec to bylo skoro v pohodě a nikdo nepoznal, že se jednalo o mou prvotinu. teda, kdybych to já osoba užvaněná na sebe nepráskla, že...


Měla jsem formu o průměru 20 cm, takže jsem volila následujcí množství surovin na krém:

1 kelímek ricotty (250 gramů)
1 kelímek mascarpone (též 25 gramů)
4 lžíce zkaramelizovaného Salka (Salko = zahuštěné slazené kondenzované mléko)
2 lžíce créme fraiché (domácí výroby)
asi lžíci hnědého cukru
2 vejce

den předem, nebo alespoň půledn předem si připravíme zkaramelizované Salko: zavřenou konzervu salka vložíme do hrnce, zalijeme vroucí vodou a vaříme dvě hodiny. Občas kontroluje a případně doléváme horkou vodu. Po dvou hodinách vyjmeme (pozor, konzerva pálí jako čert) a necháme zcela vychladnout.

Všechny přísady by měly mít pokojovou tepltou, na to ovšem já bloud jaksi zapomněla a krém jsem míchala ze surovin studených. A to byl trošku kámen úrazu, protože mascarpone i rocotta jsou přeci jen sýry a tudíž jsou struktury docela pevné. A já, jelikož se do všeho vrhám po hlavě, jsem všechny ingredience na krém vrazila do velké mísy a snažila se z nich vytvořit hladký, jemný krém. Lépe bych udělala, kdybych nejprve spolu jemně utřela mascarpone s cukrem a s ricotou a až poté přidala krémovější suroviny - zkaramelizované Salko a créme fraiché. nakonec zlehka vmícháme předem rozšlehaná dvě vejce. Tak pro příště budu vědět a nebudu mít v těstě i při vydatné práci svalů drobné sýrové hrudečky.


jako podklad pro cheesecake se tradičně používá sušenková vrstva, unás doma se však sušenky nevedou, takže jsem si dovolila zaexperimentovat a sušenky nahradit vločkami a mandlemi.

Na křupavý podklad si tedy nachystejte:

100 gramů rozemletých mandlí
100 gramů ovesných vloček, taktéž rozemletých
50 gramů hnědého curku
100 gramů másla


V mixéru spolu umixujeme mandle, cukr a vločky,

vsypeme do mísy a přidáme 100 gramů rozpuštěného másla a spojíme v "těsto",

které natlačíme na dno dortové fromy o průměru 20 cm. dortovou formu si řádně vymažeme máslem a na její dno dáme kruh z pečícího papíru, který též pořádně pomažeme máslem. Bude se nám pak hotové dílko lépe vyklápět.
pro lepší křupavost se radí nechat sušenkový korpus krátce zapéct v troubě. tak jsem tak učinila a šoupla jej do trouby vyhřáté na 180 stupňů a pekla jsem deset minut. Opravdu nádherně to vonělo. Upečenou krustičku jsem nechala v dortové formě vychladnout při pokojové teplotě a až poté přemístila do lednice.
Předtím jsem formu pořádně zabalila do alobalového kabátku a utěsnila, aby se k dortíku nedostala žádná voda.

po důkladném vychlazení jsem tedy vymíchala krém a nalila jej na ovesno-mandlovou krustičku.
Jak se později ukázalo, utěsnění nebylo až tak kvalitní a nějaká voda se k dortu dostala a ovesno-mandlová krustička tedy i přes předchozí pečení nebyla krásně křupavá. takže příště alobalem rozhodně šetřit nebudu.
Ale zpět k pečení, vzala jsem si hluboký plech, navařila plnou konvici vařící vody a troubu si rozpálila na 160 stupňů. A opět jsem porušila pravidlo, že by trouba měla být už pěkně rozpálená, já bohužel cheesecake kladla do trouby teprve se rozehřívající. na hluboký plech jsem tedy umístila alobalem utemovanou formu, kolem ní nalila vařící vodu a vrzla do trouby.
Podle instruktáže se mělo péct tak půl hodiny, mě se ještě po třičtvrtě hodině zdál cheesecake úplně tekutý. Pekla jsem tedy rovnou hodinu a pak jsem nechala mírně pootevřená dvířka trouby (které jsem zapřel avařečkou, aby se nezavíraly) a nechala v troubě a ve vodní lázni cheesecake pomalu dvě hodiny chladnout.
Po návratu z dětského hřiště jsem zbavila dítě a opatrně cheesecake vytáhla na světlo boží. A při pokojové teplotě jej nechala úplně vychladnout a až poté jej přemístila do lednice.

jak vidíte, i při opatrném míchání se mi do těsta dostaly nějaké vzduchové bublinky, které způsobily maličké puchýřky na povrchu. ty by tam být správně neměly.
A teď přijde takřka operativní odnětí formy.
velký talíř vymažeme olejem, rycle překlopíme dort, z vrchu odloupneme pečicí papír, zlehka přikryjeme a dalším talířem a rychlým pohybem překlopíme zpět.
olej na spodním talíři nám zabrání přilepení vrchní strany cheesecaku na "pomocný" talíř.
puchýřky se mi vážně nelíbily, tak jsem se je rozhodla zamaskovat pomocí ovoce. Nakrájela jsem si jahody na třetinky a pokladla jimi vršek. a protože nemám ráda želatinové přelivy všeho možného a jahody by po dni stráveném v lednici vypadaly brzy unaveně, rozvařila jsem stroškou vody domácí jahodový džem a ještě teplou směsí dort ík přelila.
Zvolit džem nebyl dvakrát dobrý nápad, protože při bližším pohledu jsou na povrchu vidět nevzhledné cucky rozvařeného ovoce. Ach jo.
A šup s cheesecakem zpátky do lednice.
Vychlazený cheesecake odtransportujeme na místo oslavy a s plným žaludkem očekvávme, jak bude chutnat.
Vypadá celkem dobře.
A chutnal svkěle. krém nebyl příliš sladký, čehož jsem se obávala, jen příště vychytat ty mouchy.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 coco-choc coco-choc | E-mail | Web | 3. srpna 2010 v 19:53 | Reagovat

Jé, ty mi čteš myšlenky :-D. Právě mám rozepsaný recept na cheesecake a v nejbližší době přistane na blogu :-). Tak se pak můžeš mrknout :-). Cheesecake je báječný a uvažuji o něm jako svatebním dortu...

2 Madla Madla | Web | 4. srpna 2010 v 10:31 | Reagovat

coco-choc: Tak na tvůj cheesecake se moc těším, určitě bude úžasný!
A jako svatební dort by byl určitě lepší variantou než klasika s máslovým krémem (kterou já osobně tedy nemám ráda), navíc, pokud chcete mít svatbu v parném létě :-)
Taková varianta jako cheesecake z bílé čokolády, ozdobený malinami nebo jahodami - to byl krásný svatební dort. Mňam!

3 Lilly Lilly | 7. srpna 2010 v 17:14 | Reagovat

Ak Ti smiem poradit, cheesecake nemusis piect v pekaci s vodou, staci ho podlozit na dno truby, potom Ti bezpecne chrumkava vrstva nezmakne a efekt bain marie je zachovany, lebo dolezita je pritomnost pary. Pre extra kremovy cheesecake ho skutocne nechaj piect len pol az tristvrte hodiny, ked zboku drgnes do formy, tak sa na povrchu musi triast, neboj sa, on si "sadne" a vysledok bude bozsky a legendarny. Dobru chut!

4 Madla Madla | Web | 7. srpna 2010 v 21:18 | Reagovat

Lily: Díky moc za pomoc, jen jsem asi méně chápavá, protože nerozumím tomu, jak může být efekt bain marie zachován bez vodní lázně. Kde se na dně trouby vytvoří vodní pára? Navíc já mám bohužel troubu prachstarou a na jejím dně mám normálně topné těleso a tak se obávám toho, že by to ani samotná forma nemusela vydržet.
Jinak o délce pečení jsem skutečně poučena, já měla cheesecake docela vysoký, proto možná jeho pečení trvalo dost dlouhou, protože při "drcací" zkoušce byl celý povrch dost dlouhou dobu tekutý a jemně třást se začal až po oné hodině pečení.
Ale děkuju moc za rady, příští týden se chystám na cheesecake znovu, tak uvidím, zda něco vychytám. :-)

5 Madla Madla | Web | 8. srpna 2010 v 11:13 | Reagovat

Lilly: Mám trošku delší vedení, ale už jsem to pochopila, prostě dám příště pod cheesecake nádobku s vodou. Takže díky moc, ke konci týdne se vrhám opět na pečení (tentokrát varianta se bílou a tmavou čokoládou, zdobené malinami nebo borůvkami), tak vyzkouším tvůj zlepšovák a uvidím. :-)

6 Lilly Lilly | 8. srpna 2010 v 14:49 | Reagovat

Ano, presne tak som to myslela, podlozit :) Niektore veci sa proste stratia prekladom a snazila som sa vyjadrit co najjednoduchsie, ale aj tak z toho bola zlatanina :) Prijemnu zabavu pri peceni, mne to funguje stopercentne.

7 Pája Pája | Web | 8. srpna 2010 v 18:14 | Reagovat

Ano, s navlhnutím jsem měla také problémy.

8 Madla Madla | Web | 8. srpna 2010 v 19:32 | Reagovat

Lily: Ještě jednou díky moc, taky myslím, že to bude skvěle fungovat. Stejný trik se přece používá i při pečení chleba (i když tam jde o něco trošku jiného) :-)

9 Madla Madla | Web | 8. srpna 2010 v 19:34 | Reagovat

Pája: Já z toho byla vyloženě nešťastná, těšila jsem se na křupavý základ, kvůli kterému jsem "těsto" dokonce předpékala a pak tahle zrada. Nu což, v týdnu se do cheesecaku pouštím znovu a tentokrát zkusím místo vodní lázně dát pod formu jen nádobku z vodou. Tak jsem zvědavá, zda to zafunguje :-)

10 olinka olinka | Web | 28. listopadu 2010 v 20:42 | Reagovat

Super tip s těma ovesnýma vločkama! Já dělala sušenkovej základ a kdyby se nerozmáčel a tím pádem neskončil v koši, byl by to beztak takový tlamolep, že bych si asi dvakrát nepochutnala - já přeslazené nerada. Příště zkusím dát půl vloček, půl sušenek bez cukru a snad už to bude okej.

11 Madla Madla | Web | 29. listopadu 2010 v 13:06 | Reagovat

olinka: Ani v naší domácnosti se sušenky příliš často nevyskytují, takže nejen při přípravě cheesecaku ovesné vločky slouží docela často. jestli máte ráda lehké moučníky a ovesníé vločky k tomu, ideální je tento recept: http://madlinakuchyne.blog.cz/0911/vrstveny-jablkovy-dort

12 vysavace vysavace | Web | 6. ledna 2011 v 14:31 | Reagovat

Krutopřísný blogíšek :D

13 Madla Madla | Web | 6. ledna 2011 v 20:16 | Reagovat

vysavace: Hustodémonsky? :-D Díky za chválu, prostě mě vaření a pečení baví.

14 alenka15987788 alenka15987788 | Web | 2. března 2011 v 14:23 | Reagovat

máš to tu pekne

15 Madla Madla | Web | 3. března 2011 v 11:16 | Reagovat

alenka15987788: Díky moc, vaření a pečení mě ohromně baví, tak doufám, že to jde i trošku vidět :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama