Krémový zapečený fenykl plný chuti

30. srpna 2010 v 14:03 | Madla |  Bezmasé dobrůtky
Lehká a ryze vegetariánská pochoutka, která nahradí večeři, nebo s chutnou přílohou utvoří lehký a zdravý oběd. Ideální je ve chvíli, kdy není zrovna moc času na přípravu jídla a když máte chu´t na něco moc dobrého. recept jsem odkoukala z on-line verze časopisu apetit, tedy ze stránek apetitonline.cz a jen mírně si jej upravila.

A ač mnohdy na recepty z Apetitu žehrám, prootže se mi dost často (především u moučníků) stává, že by daný recept při napsaném poměru ingrediencí nefungoval, zde jsem trefila přímo do černého a opravdu si pochtunala. Te´d mi už jen zbývá, najít opět někde pěkně čerstvý a křupavý slaďoučký fenykl, do jehož chuti jsem se po tepelné úpravě opravdu zamilovala.

Takže pokud máte fenykl a chuť na něco dobrého, zásobte se těmito surovinami:

4 bulvy fenyklu, každou oloupanou a rozkrojenou na osm dílků
850 ml vývaru (měla jsem domácí kuřecí)
3 lžíce panenského olivového oleje
4 stroužky česneku, oloupaného
1 kelímek smetany ke šlehání
3 lžíce červeného pesta (nebo klasického pesta bazalkového)
100 gramů parmezánu

Oloupaný a nadílkovaný fenykl vložíme spolu s oloupaným česnekem do hrnce, přilijeme k němu dobrý domácí vývar a olivový olej a společně povaříme čtvrt hodinky až dvacet minut, prostě do doby, než je fenykl pěkně měkký a vývaru zbyde v hrnci jen trošička.
Uvařený fenykl přeneseme děrovanou naběračkou do zapékací mísy či pekáče, zalijeme smetanou a zlehka promícháme. na každý kousek fenyklu naneseme lžičkou trošku červeného pesta, celý pokrm zasypeme parmezánem a šoupneme na chvíli do trouby vyhřáté na 200 stupňů. Nepečeme nijak dlouho, jen pět až deset minut, prostě do doby, než bude povrch jídla pěkně zltavý a sýr bude rozteklý a vše bude omamně vonět.
fázi přípravy se mi tentorktá nepodařilo zachytit, protože vařit a ochomýtat se kolem horké trouby spolu s patnáctiměsíčním zvědavcem se moc nevyplácí. Ale alespoň závěrečné foto na polechtání vašich chu´tových pohárků vám nabídku.
P1010133_20
Ty lesklé šišoidy nejsou žádné amaroouny, jen ještě nerozbalené nové brambory pečené v laobalu společně s trochou másla ačerstvých bylinek. Vskutku letní a báječná příloha, která dokládá, že celé to bylo tak dobré, že foto vybalených brambor nebylo možné, protože by mi hladoví spolustrávníci nedočkavě shltli mou voňavou porci.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 J. J. | Web | 30. srpna 2010 v 14:15 | Reagovat

Díky za inspiraci. Fenykl bych chtěla používat častěji, ale moc nevím, jak na něj. Zatím jej jen občas strouhám do salátu. Ale opravdu je na uvaření zapotřebí skoro 1 l vývaru? Zdá se mi to moc...

2 Janah Janah | Web | 30. srpna 2010 v 15:45 | Reagovat

Málem jsem na fenykl zanevřela, protže mi přišel chuťově moc výrazný, ale pak jsem se ho naučila používat. Dobrovolně ale přiznám, že mým favoritem stále ještě není.

3 Madla Madla | Web | 30. srpna 2010 v 19:47 | Reagovat

J.: Jsem moc ráda, když svými kuchařskými hokus-pokusy mohu někoho i inspirovat, to je pro mě největší odměna :-)
Mě právě syeový fenykl pro svou výraznou lékořicovou chuť příliš nesedí, ale tepelně upravený, to je něco jiného :-)
Jinak k tomu vaření - ano, má se to vařit v 850 ml vývaru. Také se mi to zpočátku zdálo moc, ale on ten fenykl krájením dosti nabude a opravdu hodně tekutiny vstřebá.

4 Madla Madla | Web | 30. srpna 2010 v 19:49 | Reagovat

Janah: Já třeba fenykl můžu jen tepelně upravený, jinak mi opravdu nechutná právě pro tu svou typickou výraznou chuť a vůni.
Ale je pravda, že k některým potravinám se člověk musí prostě projíst věkem, takže za pár let si třeba pochutnám i na fenyklu syrovém, kdo ví  :-)

5 darius darius | Web | 20. června 2015 v 21:10 | Reagovat

nebankovní půjčka hradec králové :-P

6 Luxembourg Luxembourg | Web | 9. září 2016 v 1:42 | Reagovat

obchodní zástupci smart půjčka :-P

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama