Temně svůdná čokoládová pěna s karamelizovanými mandlemi

7. srpna 2010 v 21:20 | Madla |  Dorty a dezerty čokoládové, pralinky
Miluju čokoládovou pěnu. Jednou jedinkrát jsem ji vyzkoušela a od té doby se závislosti na ni nemůžu zbavit. Minimálně jednou za dva týdny mě vždycky přepadne ohromná chuť a já nakoupím kvanta čokolády a vajec a pak ujíždím na endorfinové vlně vyvolané čokoládovým šokem.
Někdo si může říct, co je na tom dobrého - vždyť to jsou samá syrová vejce a čokoláda, to nemůže být dobré. Ale je, a nejen dobré, je to silně návykové a na každé tabulce čokolády by měl být podle mně nápis Ministerstva zdravotnictví, že konzumace čokolády způsobuje těžkou psychickou a fyzickou závislost.


Taky jste čokoholici? jestli ano, raději už dál nečtěte, rychle zavřete prohlížeč a jděte se proběhnout nebo vypít sklenici vody a co já vím, třeba luštit nějaké zapeklité Sudoku.

Ale těm, jež se chtějí dobrovolně týrat pohledem na sladce nadýchanou čokoládu, je vše dovoleno. A pokud patříte mezi tu hrstku lidí, kteří čokoládě nefandí, vyzkoušejte a třeba svůj názor změníte.

Na dvě pořádné porce čokoládou nabité dobrůtky si připravte:

100 gramů kvalitní hořké čokolády s vysokým obsahem kakaa (já měla 86 %)
3 vejce, oddělit zvlášť žloutky a bílky
1 lžíci kvalitního olivového oleje (u nás to byl Monin extra virgin)
1 lžíci karamelového likéru (Carolans)
1 lžíci třtinového cukru (použila jsem výborný akátový)

Na karamelizované mandle:

1 balíček mandlí, nahrubo nasekaných
4 lžíce cukru krupice či krystal
4 lžíce vody

Nejprve si připravíme karamelizované mandle, protože čokoládová pěna bude hotová v cukuletu.
Mandle si buďto v mixéru nebo ručně nahrubo nasekáme a dáme je na chvíli nasucho opražit do pánve. během pražení je občas pošťouchneme vařečkou, aby se nám nepřipálily a aby se "opekly" rovnoměrně. Až začnou mandličky krásně vonět nasypeme na ně zlehka a rovnoměrně čtyři lžíce cukru krystal tak, aby byly pěkně pokryté. Necháme malou chvilku působit zdroj tepla a cukr se nám začne tavit, rozpouštět a začne vznikat voňavý a sladký karamel. Rchle k němu přilijeme čtyři lžíce vody, promíchneme a necháme opět karamelizovat. Až bude mít karamel nádherně zlatohnědou barvu, odstavíme ho ze zdroje tepla
rychle jej opatrně přelijeme na talíř potřený slabou vrstvou oleje. Olej na talíři nám pomůže v tom, že se nám poté podaří karamelizované mandle krásně soupnout a nebudeme muset rozbíjet talíř. Pracujeme rychle, ale optarně, protože karamel tuhne opravdu tryskovou rychlostí, ale je zároveň i velice horký a každé popálení od karamelu je opravdu hodně nepříjemné a špatně se hojí. Pánev, na které jsme karamelizované mandle připravovali dáme do dřezu aihned zalijeme horkou vodou, která nám pěkně rozpustí zasychající cukr. Jinak bysme jej z pánve už nikdy nedostali.

Tak a teď můžeme přistoupit k samotné výrobě čokoládové pěny.
Ve vodní lázni si rozpustíme nalámanou čokoládu, k níž přidáme lžíci třtinového cukru, lžíci karamelového likéru a lžíci olivového oleje. Olivový olej se postará o krásnou konzistenci a plnost chuti.

Mezitím si vyšleháme dotuha bílky. Do tekuté směsi zlehka zamícháme a zapracujeme zbylé tři žloutky.

Měla by nám vzniknout nádherně nadýchaná směs, do které velmi zlehka zabalíme dotuha vyšlehaný sníh.

A teď se vrátíme k vychladlým karamelizovaným mandlím. ty nahrubo nasekáme a zlehka vmícháme do čokoládové pěny.

Pár kousků si necháme na finální dozdobení zatuhlé pěny. Plníme do vysokých sklenic

a dáme vychladit do lednice. Mělo by stačit pár hodin, ale nejlepší je chladit přes noc, klidně i celý den.
Vychlazená dobrota
Sametově jemná konzistence
Ani tohle vám nestačilo? Tak jestli máte pořád chuť na čokoládovou pěnu, zkuste ji takhle, netradičně - s bílou čokoládou a opilými švestkami.
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 Janah Janah | Web | 7. srpna 2010 v 22:54 | Reagovat

Na noc to asi nebude moc zdravé, co? :-?  :-P

2 J. J. | Web | 7. srpna 2010 v 22:56 | Reagovat

Co to jsou za protistátní řeči? Čokoláda je zdravá vždycky. :D

3 Madla Madla | Web | 8. srpna 2010 v 11:05 | Reagovat

Janah: Ono to ení moc zdravé ani přes den :-D , ale když je to tak dobré, co se dá dělat... Nějaké ty hříšky člověk musí mít :-)

4 Madla Madla | Web | 8. srpna 2010 v 11:10 | Reagovat

J.: Přesně tak, zvlášť ta s vysokým obsahem kakaa. Ale pokud někdo (jako já), svou průměrnou měsíční spotřebu čokolády počítá na kila, tak už je to trochu důvod k zamyšlení... :-D

5 Beruška Beruška | E-mail | Web | 8. srpna 2010 v 17:09 | Reagovat

Od včerejška mám šílenou chuť na čokoládu. A dneska jsem dostala domácí vajíčka! Hádej co připravím!;-) Tímto receptem se budu inspirovat...zvláště těmi zkaramelizovanými ořechy! Super!

6 Madla Madla | Web | 8. srpna 2010 v 19:37 | Reagovat

Beruška: Tak to jsem moc ráda a beru to jako poklonu od mistra cukráře. Já se na tvých dobrotách kochám dnes a denně a tak jsem moc ráda, že můžu přispět i svou troškou do mlýna :-)
U mě je chuť na čokoládu přítomna snad neustále, což bohužel neplatí o čokoládě, takže občasmám docela slušný absťák. Holt závislost je závislost :-(

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama