Vepřová kýta s hořčicí a rozmarýnem

1. srpna 2010 v 16:16 | Madla |  Maso hraje prim
Příjemné a pro mne tolik žádané ochlazení dnů minulých s sebou přineslo konečně i touhu po pořádném, domácím a poctivém jídle. Saláty a chlazené dezerty, kterými jsem sebe a svou rodinu oblažovala během letních pařáků jsou fajn, ale jakmile klesne teplota na příjemných dvacet stupňů a méně, dostaví se i u mně neomylná chuť na pořádný kus masa.
Dokonce i kuchyně se změnila z žáru tlamy pekelné opět na místnost s klimatem relativně velmi příjemným, kde mi najednou nevadilo si občas přitopit tu troubou, tu sporákem.

A i když nyní, v čase psaní tohoto článku, venku opět řádí teplotní horečka, věřím, že si i vy alespoň virtuálně pochutnáte a třeba si stejně jako my pošmáknete na rozmarýnem ovoněné a hořčicí jemně pikatní vepřové kýtě. Vepřová kýta je masíčko dietní a hodí se proto i pro ty, kteří si hlídají nejen obvod svého pasu, ale i třeba hladinu cholesterolu.

Na voňavou víkendovou pečínku si tedy připravte následující:

vepřovou kýtu, asi o váze 1 kila

Na marinádu:

2 lžíce pikantní hořčice (hlasuji pro dijonskou)
2 lžíce olivového oleje
3 stroužky česneku,nahrubo nasekaného
1 lžíci rozmarýnových lístků (nejlpší je samozřejmě rozmarýn čerstvý, ale v nouzi můžete použít i jeho sušeného kolegu)
sůl a hrubě mletý čerstvý pepř

A jak na to?

Kýtu pěkně omyjeme a osušíme, aby na ní marináda pěkně držela. Zlehka ji osolíme a opepříme čerstvě mletým či uhmožděným pepřem.
P1000628-SM


V misce si vidličkou či podobným nástrojem smícháme hořčici s olejem, nahrubo nasekaným česnekem a rozmarýnovými lístky a vzniklou směsí potřeme ze všech stran masíčko a uložíme ho k odpočinku do pekáče.Zbyla vám marináda? To je moc dobře, protože s ní pak zušlechtíme ještě pečící se masíčko.
P1000629-SM

Přikryjeme potravinářskou fólií a necháme jej v klidu a v chladu nasávat všechny chutě a vůně. Masíčku k voňavé zušlechťující kúře v klidu postačí jen pár hodin, ale já to vzala z gruntu a marinovala jsem celou noc a půlden k tomu. Určitě dobrých 18 hodin. A dobře jsem udělala, protože voňavé "bahýnko" z hořčice, rozmarýnu a česneku masíku moc a moc prospělo.
Až tedy přijde čas Č, vytáhneme maso z útrob lednice, sejmeme potravinářskou fólii, maso podlijeme deckou vody, přiklopíme a dáme péct do trouby rozpálené na 200 stupňů. A pečeme zhruba hodinku a půl, občas nakoukneme a případně podlijeme či potřeme zbylou marinádou. Na poslední půlhodinku pečeme odklopené, aby se nám udělala pěkná a lákavá kůrčička.
P1000637-SM
Krájíme na silnější plátky a nezapomínáme na božsky chutnající výpek ze dna pekáče.
P1000638-SM

Podáváme s různě upravenými bramborami, se sěsí pečené zeleniny, nebo jen tak, s bohatým zeleninovým salátem.
Já už talířové foto zadokumentovat nestihla, protože strávníci už byly z té vůně dočista pobláznění.
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 babi Maňasová babi Maňasová | Web | 1. srpna 2010 v 17:55 | Reagovat

Vypadá to moc dobře, jen mi uniklo, jak dlouho jsi nechala marinovat - určitě aspoň celý den, ne?

2 Madla Madla | Web | 1. srpna 2010 v 19:58 | Reagovat

babi Maňasová: Díky moc za upozorněí,msíko je marinovala přes celou noc a ještě navíc půlden k tomu, určitě to bylo takových 18 hodin. Takže ještě jednou díky za upozornění, čas marinování jsem tedy doplnila.

3 Vilemína Vilemína | 8. srpna 2010 v 16:58 | Reagovat

S hořčicí mám jen ty nejlepší zklušenosti, maso se pak upeče pěkně doměkka. Povedlo se ti pěkně!

4 Madla Madla | Web | 8. srpna 2010 v 19:31 | Reagovat

Vilemína: Děkuju moc za chválu, bylo to vážně skvělé, jen kdyby ty fotky byly lepší, ale fotila jsem v mizerných podmínkách, tak to jde docela vidět :-(
Hořčici mám moc ráda, nejraději pikatní dijonskou nebo celozrnnou, s celými hřčičnými semínky. :-)

5 Aleš Aleš | 7. ledna 2012 v 21:39 | Reagovat

Doporučuji. Bylo to lepší než jsem čekal.

6 Madla Madla | E-mail | Web | 8. ledna 2012 v 16:40 | Reagovat

Aleš: Děkuju moc za pozitivní komentář a jsem ohromně ráda, že vám chutnalo!

7 Katka Katka | 15. února 2013 v 10:39 | Reagovat

Zdravím. Obrovsky se mi líbí jak recept, tak Váš styl psaní. Už jen při čtení receptu se mi sbíhají sliny;-) Díky a hezké dny.

8 Madla Madla | E-mail | Web | 15. února 2013 v 21:34 | Reagovat

Katka: Jé, tak to jsem moc a moc ráda! určitě vyzkoušejte :-) A děkuju moc za přání!

9 Katka Katka | 16. února 2013 v 18:26 | Reagovat

Už se to peče  :-P

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama