Výtečný kapřík na fenyklu

13. srpna 2010 v 14:00 | Madla |  Rybky nejen mořské
Už dlouho jsem na své stránky nepřidala žádnou rybí dobrůtku a přitom si každý pátek vesele "rybujeme". A protože jsme s mým drahým mužem teprve nedávno zjistili, že na hrázi nedalekého rybníka se dají zakoupit čerstvě vytažené rybky, které přímo před vašimi zraky zkušení rybáři zbaví nejen života, ale i vnitřností, to vše za malý poplatek. takže já od té doby dávám sbohem mrazákovému výlovu a když je troška času, vysílám na rybí výzvědy svou motorizovanou polovičku.
A tak se stalo, že mi minulý pátek v kuchyni přistál na stole takřka tříkilový kapr-macek. A byly rybí hody - z hlavy a odřezků jsem vytvořila báječnou rybí bramboračku, kterou jsme sice jedli čtyři dny, ale s každým dnem navíc byla lepší a lepší, takže jsme nakonec litovali, že jí byly jen tři litry (pro dvě osoby).

A co si tak dát k tomu kapříku dobrého? Co takhle slaďoučký fenykl? ten je teď v nejelpší možné kondici, takže pokud jej zorvna náhdoou potkáte na pultech v obchodě, rozhodně neváhejte a přihoďte jej do košíku (nebo jako já do podvozku pod kočárek).

Syrový fenykl má sice silně lékořicovou příchuť, ale pokud nejste, stejně jako já, fandové lékořice, nebojte se a fenykl tepelně upravte. Po úpravě vařením, pečením či dušením nezbyde po lékořicové chuti ani vůni ani památka a vy si fenykl určitě zamilujete. Já po něm od té doby marně pátrám...

Dvě základní ingredience bychom tedy měli - krásnou čerstvou rybku a sladké, křehké fenyklové bulvičky. A kde najít insiraci? S laskavým svolením paní Dagmar Derré, která je spoluautorkou Olivové kuchařky, zde tedy uvádím báječný a rychlý recept pro všechny, kteří holdují zdravému a chutnému rybímu masu.

Pokud jste i vy šťastnými vlastníky této krásné kuchařky, nalistujte si stranu 104 a můžete se pustit do čtení. A pokud kuchařku náhodou ještě nemáte, pokračujte ve čtení, ale určitě si ji pořiďte. Je totiž plná výborných a vyzkoušených receptů, krásných a inspirativních fotografiií a jde na ní vidět, že byla připravována s láskou ke gastronomickému kumštu.

Takže jdeme na to:

Mořská ryba (v mém případě byla mořská ryba nahrazena zcela českým a čerstvým kaprem) s fenyklem v troubě

4 porce, 1070 kj, cholesterol 125 mg, obtížnost ++

800 až 1000 g čerstvých filet z mořských ryb (halibut, zlatý okoun, mořský ďas ...)
1 bulva fenyklu
2 lžíce kaparů
1 cibule
4 lžíce paneneského olivového oleje
1 lžička jemně nasekané petrželky
několik lístků čerstvého koriandru
100 ml suchého bílého vína
sůl, pepř

Rybí filety omyjeme, osušíme, lehce ooslíme a oppeříme, pokapeme trochou citronové šťávy a olivového oleje.Do zapékací formy dáme jednu až dvě lžíce olivového oleje, na tenká kolečka nakrájenou cibuli a polovinu na tenké plátky nakrájeného fenyklu. Na zeleinu položíme filety, které pokryjeme směsí kaparů, petrželky a druhou polovinou plátků fenyklu. Pokapeme ještě jednou lžící olivového oleje.
Dáme do trouby předehřáté na 180 až 200 stupňů. Po pěti minutách přelijeme bílým vínem. Podle výšky filet pečeme 10, maximálně 15 minut. Servírujeme s čerstvým koriandrem.

Podáváme s čerstvým listovým špenátem a vařenými bramborami.


Toť recept a já jen přidáávm pár poznámek ke své realizaci, ač jsem neměla kapary a čerstvý koriandr  (v našem malém městě sehnat kapary a koriandr je úkol takřka sisyfovský), recept fungoval skvěle i bez nich. Bála jsem se, že na takové množství rybích filet bude jedna bulva fenyklu málo, ale mé obavy se ukázaly jako liché - recept je opravdu vymyšlen dobře a i bez kaparů akoriandru byl opravdu moc dobrý a já se k němu budu ráda vracet - tedy, až opět někde najdu či vyloudím slaďoučký a křehký fenykl.
Podávala jsem pouze s vařenými brambory s nasekanou pažitkou a i přes tuto minimalistickou verzi měla rybka veliký úspěch.
P1010160_30
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 vilemina vilemina | Web | 15. srpna 2010 v 16:01 | Reagovat

To vypadá zajímavě, už jsem dlouho rybu nedělala...fenykl bych taky mohla zas někdy koupit, dobrá inspirace!

2 Madla Madla | Web | 15. srpna 2010 v 19:54 | Reagovat

vilemína: Já s fenyklem vařila poprvé a byla jsem moc překvapená, jaká je to dobrota. Když jsem ochutnala syrový kousek, tak se mi pusa křivila, protože ta lékořicová chuť byla opravdu silná, ale pečený, to je něco jiného. A ten kapřík k tomu byl vážně svkělý. :-)

3 toffo toffo | Web | 27. srpna 2010 v 6:24 | Reagovat

U p. Cuketky jsem narazila na zeleninové bedýnky, které se distribují přímo u nás "na vesnici." Mé nadšení neznalo mezí, když jsem včera přebírala tu první a byl v ní fenykl. Okamžitě jsem si vzpoměla na tvůj resp. Dášin sympatický recept. :-)

4 Madla Madla | Web | 27. srpna 2010 v 9:30 | Reagovat

toffo: bedýnky ti závidím, u nás jsou bohužela všechna místa mimo mou dojezdovou vzdálenost :-(
Mít fenykl je výhra, je vážně skvělý a po tepelné úpravě úplně ztratí svou, pro někoho nepřijatelnou, lékořicvou chuť.
Ještě mám v záloze jeden fenyklový recpeptík, ale nějak je nestíhám zpracovat... :-)
Těším se na tvé receptové kouzelní s fenyklem a ostatními  produkty z bedýnky.

5 toffo toffo | Web | 3. září 2010 v 21:48 | Reagovat

Madlo, mockrát děkuji za vytažení tohoto receptu. Bála jsem se prvního kuchařského pokusu s fenyklem, ale úplně zbytečně. Použila jsem jen mražené filety z makrely od Nowaca - na gril s kůží (vyhodnotila jsem jí u nás v obchodě jako nejkvalitnější z dostupných). Spojení bílého vína a fenyklu mi přijde velice geniální, petrželku jsem použila sušenou (čerstvou bych musela také shánět po čertech-ďáblech),kapary občasná sousta bezvadně slaně dotáhnou. Koriandr mám v mrazáku, ale v tom nadšení jsem na něj zcela zapoměla. Je to prostě bomba recept, jsem z něj fakt nadšená, jen příště fenykl nakrájím na opravu velejemné proužky, aby se během patnácti minut ještě více změnknul.

6 Madla Madla | Web | 6. září 2010 v 13:06 | Reagovat

toffo: Když jsou kvalitní suroviny, výsledek prostě nemůže zklamat a tvoje rybka na fenyklu musela být naprosto úžasná. Mě ta kombiance přišla taky přímo geniální, že je mi až líto, že jsem recept nevymyslela sama :-)
takže díky moc za chválu a jsem strašně ráda, že se povedlo!

7 Bali Bali | Web | 9. září 2010 v 17:55 | Reagovat

Fenykl se v Čechách moc nepoužívá. Ani já ho letos moc nepoužívala.
Tento receptík je fajn. Jen kapřík by mi doma neprošel. Tudíž děláváme s mořskou rybkou ;-)

8 Madla Madla | Web | 9. září 2010 v 20:02 | Reagovat

Bali: Já letos fenykl zkusila úplně poprv v životě a tepelně upravený mi moc chutnal. jen škoda, že je u nás v Čechách tak špatně k sehnání. :-(
Když jsou mořské rybky čerstvé, ještě voňavé od moře, je radost s nimi vařit. U nás by byly mořské ryby leda tak zmražené, takže jsem radši vsadila na čerstvě zabitého kapříka, který se (ač dekapitován) ještě čile mrskal na prkénku :-)
Myslím, že je jedno, jaká rybka se vlastně použije, jde o to, aby byla kvalitní a co možná nejčerstvější ... a to náš kapřík opravdu byl. Už se těším, až si recept zopakuji. (A tentorkát přidám všechny ingredience. :-P

9 coubine coubine | E-mail | 12. září 2010 v 10:52 | Reagovat

fenykl jsem objevila v místní vietnamské zelenině, takže půjdu na to :-) předtím jsem ho zahlédla v Albertu, ale nestihla jsem koupit.....jen promiňte hloupý dotaz (zatím jsem fenyklem nepolíbená), ty bulvy se musí okrájet?

10 Madla Madla | Web | 13. září 2010 v 12:58 | Reagovat

coubine: Tak to gratulujuk dobré fenyklové pátrací akci. Mě se fenykl zatím vyhýbá, takže vám jej docela závidím :-)
Jinak k vašemu dotazu - vůbec není hloupý, já si z počátku také nebyla jistá :-) , ale ne, fenykl se okrajovat nemusí, když je čerstvý, tak jej jen stačí omýt a vykrájet případná poškozená místa.
Tak doufám, že se podaří a těším sena zprávu z kuchyně :-)

11 Bali Bali | Web | 30. září 2010 v 11:38 | Reagovat

Dnes jsem si koupila fenykl, v mrazáku jsou filety platýze a už nevim jaká ryba. Tak na to brzo vlítnu ;-)

12 Madla Madla | Web | 2. října 2010 v 11:51 | Reagovat

Bali: omlouvám se za pozdní komentář, nějak teď nebyl vůbec čas sem chodit :-(
Tak ať ti mořská rybka na fenyklu chutná stejně, jako nám chutnal kapřík :-) Jé, já bych si hned dala, mňam.

13 Bali Bali | Web | 2. října 2010 v 15:58 | Reagovat

Tak rybka byla dnes, ale udělala jsem trochu jiný recept, ovšem také s fenyklem. Brzo se snad objeví na našich stránkách ;-)

14 Madla Madla | Web | 2. října 2010 v 20:16 | Reagovat

Bali: tedy, tak se moc těším. Ty na co sáhneš, se změní v lahůdku, takže už se vážně nemůžu dočkat zveřejnění receptu :-) S fenyklem a rybami se dá prostě ěxperimentovat donekonečna :-)

16 toffo toffo | 3. srpna 2012 v 19:43 | Reagovat

Hádej, co mi vyjede ve vyhledávači, když zadám slova: fenykl, ryba, víno?

17 Madla Madla | E-mail | Web | 4. srpna 2012 v 7:44 | Reagovat

toffo: Dobré jídlo, ne? :-D

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama