Hledání pana Božského dokončeno = upečte si nejlepší cheba ve vašem životě

18. září 2010 v 14:41 | Madla |  Slané potěšení
Tak, jako se lidi dělí na ty, co rádi či neradi koprovku, tak se dělí i na rohlíkovce a chlebovce. A já rozhodně patřím do té drhé skupiny. Dobrý a křupavý voňavý chléb mi vždycky udělá veliko radost. Jen škoda, že koupit dobrý chleba je tak těžké. první den je ještě dobrý, druhý den se už ani náhodou nedá mluvit o křupavosti kůrky, chleba mírně jakoby gumovatí a třetí den už začíná tvrdnout, nebo rovnou chytat plíseň. A protože já chci mít doma k dispozici každý den chleba dle mého gusta - s křupavou kůrčičkoua měkkým, kyprým vnitřkem, zdolávám už řadu měsíců metu pro mě nejvyšší a peču si vlastní chleba.

Upéct si vastní chleba vypadá složitě, ale pokud máte tak blbuvzdorný recept jako já, nemůže se vám stát nic horšího než to, že oslníte nejen sebe, ale i své okolí naprosot báječným chlebem, takřka bez práce.
Recept jsem samozřejmě odkoukala od pana cuketky a mírně si upravila ingredience i postup.

takže pokud se vám někdy nebude chtít jít do obchodu, zadělejte si odpoeldne rychle těsto smícháním pár ingrediencí a druhý denráno mrsknete do trouby chleba dle vašeho gusta.

U svého prvního pokusu jsem se přesně držela ingrediencí u postupu popsaného u výše zmíněného recepisu pana Cuketky a chleba byl ice moc dobrý, ale na můj vkus trošku málo slaný a hlavně mi v těstě vadila drobná vrstvička mouky,
P1000983-SM

vzniklá po přeložení chleba a závěrečném dvouhodinovém dokynutí.
Ale jinak byl chlebík fešák k pohledání. Zde jsou fotky z místa činu:
P1000982-SM
P1000980-SM

A komu se nechce číst recept dle pana Cuketky, přidávám jeho recepis a postup přípravy a mou fotodokumentaci:
Ingredience:
  • 3 hrnky hladké mouky + mouka na poprašování (dodržuji americkou objemovou jednotku cup, hmotnostní převody nejsou přesné a ty objemové na 236,6 ml mi přijdou nešikovné)
  • 1/4 lžičky instantního droždí
  • 1 a 1/4 lžičky soli
  • 1,5 hrnku vody (tj. mouka s vodou v poměru 2:1)
  • kukuřičný šrot nebo pšeničné otruby na posyp (pokud překládám cornmeal a wheat bran správně, přežil jsem bez použití obojího ;)
  • litinový hrnec s pokličkou!
Litinový hrnec nemaje, spokojila jsem se s klasickou rozevírací dortovou formou o průměru 20 cm, kterou jsem přikryla alobalem.

Pan Cuketka radí tento postup:
  • do nádoby na kynutí nasypte mouku, droždí, sůl a promíchejte
  • přilijte vodu a promíchejte
P1000973-SM

  • vzniknuvší vlhký chuchvalec přikryjte potr-fólií a nechte v klidu a teple (+/- 21 st. C) kynout 12 - 18 hodin
P1000974-SM

  • poprašte si pracovní desku, seškrábněte na ní těsto a zaprašte moukou
  • párkrát placku přeložte přes sebe, nechte spočnout 15 minut
P1000975-SM

  • zkuste ji vyformovat do koule a dejte odpočinout na další dvě hodiny mezi dvě dobře pomoučené utěrky (má se to dávat přeloženou stranou dolů, já to skoro vždy domotám a nic se nestalo)
  • jestliže máte otruby nebo šrot, tak teď je ta správná chvíle
  • půlhodiny před koncem odpočinku si rozehřejte troubu na 230 st. s litináčem uvnitř
  • rychlým chvatem těsto šoupněte to rozpáleného litinového hrnce, přiklopte pokličkou a dejte do trouby
P1000976-SM

  • zakryté pečte cca 30 minut
P1000977-SM

  • po odkrytí pečte cca 15-30 minut, dle požadované barvy kůrky (mě stačilo 20)
P1000978-SM

  • nechte vychladnou, přitom se kochejte křupinkáním chladnoucí kůrky, je to božský zvuk! ;)
P1000979-SM

A protože jsem žena činu, hned po spořádání první půlky bochníku jsem si uhňácala chlebové těsto mírně obměněné, krapet jsem si zjednodušila a vychytala postup kynutí a druhý den (když už po prvním bochníku nebylo ani vidu, ani slechu) jsem se pustila do pečení. A vznikl zázrak. Chleba s křupavou kůrčičkou a měkkým, nadýchaným vnitřkem, voňavý a chutnající po čerstvých bylinkách, kterých jsem do těsta štědře přidala. Slaný byl tak akortá a nikde mi nevadila ani pramalá vrstvička mouky. Prostě úžasné. byl tak dobrý, že jsem ho ani nestihla vyfotit. A to je u mě co říci, protože foťák se u nás v kcuhcyni stal mým nepostradatelným pomocníkem stejně jako nádobí, příbory a další kuchynští pomocníci.
Pak uplynulo pár týdnů, kdy jsem neměla ani trošku čas a musela se odbývat chlebem kupovaným. Leč, v srdci byla touha po vlastním chlebu veliká, takže jen co pracovní povinnosti matky na mateřské dovolené trošku dovolily, pustila jsem se znovu do pečení. A tentorktá jsem upekla chleba s vůní a chutí česneku. A nezapomněla jsem fotit.
Česnekový chleba1
Ač byl chleba řádný kus, za dva dny už bylo po něm. A to ho jedli jen dva lidé ...
Česnekový chleba2
Skvělý a voňavý a takřka bez práce, takový je chleba dle mého gusta.
Česnekový chleba-řez
A tak jsem konečně poznala svého pana Božského - báječný chléb, který mi nikdy nezevšední.
V nynější době se mi podařilo vychytat i ty poslední mouchy a mušky a proto vám mohu směle nabídnout recept na nezkazitelný a prostě božský chléb, po kterém už nebudete chtít ten kupovaný ani vidět.
Soupis ingrediencí je jen velmi mírně pozměněn, jnak je takřka stejný jako u pana Cuketky:

  • 1 a 1/2 hrnku hladké mouky
  • 1 a 1/2 hrnku celozrnné pšeničné jemně mleté mouky (mouky lze kombinovat bez výraznější újmy na kráse chlebíčku)
  • 1/4 lžičky instantního droždí
  • 3 lžičky soli
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1,5 hrnku vody (tj. mouka s vodou v poměru 2:1)
  • navcí třeba nahrubo nasekané bylinky, česnek, olivy, pár lžic hořčice + šunka, kombinací je nepřeberně
  • cokoli na pečení - dortová forma, forma na srnčí hřbet + kus alobalu na přikrytí
Mouky lze samozřejmě kombinovat - skvělé výsledky jsem měla i jedním hrnekm bílé hladké, jedním hrnkem chlebové žitné a jedním hrnkem celozrnné pšeničné jemně mleté. Řeč je samozřejmě o hrnku čtvrtlitráčku - tedy 250 ml. s přidáním olivového oleje je chleba jemnější a měkčí - alespoň co mohu soudit ze srovnání s prvním pokusem a pokusy následnými.

A tady je můj, mírně obměněný, postup:
  • do nádoby na kynutí nasypte mouky, droždí, sůl a promíchejte
  • přilijte vodu a olivový olej a případné další pochutiny a promíchejte
  • vzniknuvší vlhký chuchvalec přikryjte potr-fólií a nechte v klidu a teple kynout při pokojové teplotě 12 - 18 hodin
  • poprašte si pracovní desku, seškrábněte na ní těsto a zaprašte moukou
  • párkrát placku přeložte přes sebe, nechte spočnout 15 minut
  • zkuste ji vyformovat do koule a dejte odpočinout na další dvě hodiny až čtyři hodiny do kulaté mísy vyložené potravinářskou fóli, kterou jste předtím jemně potřeli olivovým (či jiným kvalitním) olejem, těsto fólií taktéž přikryjte
  • půlhodiny před koncem odpočinku si rozehřejte troubu na 230 st.s nádobou na pečení uvnitř
  • rychlým chvatem překlopte těsto z mísy do rozpálené nádoby na pečení (používám dortovou formu o průměru 20 cm), na jejíž dno jste předtím dali kolečko vyřízlé z papíru na pečení, přiklopte kusem alobalu a dejte do trouby
  • zakryté pečte cca 30 minut
  • po odkrytí pečte cca 15-30 minut, dle požadované barvy kůrky
S pomoučenými utěrkami jsem se rychle rozloučila a nahradila je raději potravinářskou fólií, slabě potřenou olivovým olejem. Na chlebu jsem díky této "inovaci" neměla takový nános mouky, díky potření olejem se mi chleba velice dobře vyklápěl do rozpálené formy a navíc jsem neměla půlku kuchyně od mouky...

Do těsta lze přidat cokoli, výborná je kombinace šunky  a dijonské hořčice... )pokud budete zkoušet tuto kombinaci, tak při přidání tří velkých lžic hořčice do těsta už nemusíte přidávat žádnou další sůl a těsto bude slané tak akorát).
chleba s vůní hořčice, šunky a cibule1
Foto na řezu:
chleba s vůní hořčice, šunky a cibule2
Upečený a dávno snězený je i chleba s černými olivami a domácí paprikovo-rajčatovou omáčkou, která dala těstu krásnou načervenalou barvu. Fotky přidám později...

A já, protože mi pracovní povinnosti opět nedovolí, se zase odbývám chlebem kupovaným a už mi v hlavě zrají plány, jaký chlebík zase spáchám, až to bude jen trošku možné. Chci ho zkusit i na sladko ... takže uvidíme, možná bude brzy pokračování chlebové reportáže.

A končit můžeme stylově, jak jinak, než s písní na rtech:

Dělání


Když máš srdce zjihlé,
když máš potíže,
tak dej cihlu k cihle,
těsto do díže.
Upeč třeba chleba,
postav třeba zeď,
žal se krásně vstřebá,
začni s tím hned teď,
začni s tím hned teď.

Když máš srdce zjihlé,
když máš potíže,
tak dej cihlu k cihle,
těsto do díže.
Upeč třeba chleba,
postav třeba zeď,
žal se krásně vstřebá,
začni s tím hned teď,
začni s tím hned teď.

Dělání, dělání,
všechny smutky zahání,
dělání, dělání je lék.
Dělání, dělání,
to nám úsměv zachrání,
dělání, dělání je lék.

Upeč třeba chleba,
postav třeba zeď,
žal se krásně vstřebá,
začni s tím hned teď,
začni s tím hned teď.

Dělání, dělání,
všechny smutky zahání,
dělání, dělání je lék.
Dělání, dělání,
to nám úsměv zachrání,
dělání, dělání je lék.
 

3 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 J. J. | Web | 18. září 2010 v 15:39 | Reagovat

Už dlouho to chci zkusit a myslím, že jste mě k tomu právě nakopla. :) Ještě váhám, jakou nádobu k tomu zvolím. Mám takový šikovný hrnec, ale na tolik těsta by asi byl malý. A nejblížší větší by mi asi udělal obrovský chléb. Opravdu stačilo zakrýt alobalem? Pak Cuketka myslím zdůrazňoval nutnost rozžhavené pokličky.

2 Madla Madla | Web | 18. září 2010 v 16:06 | Reagovat

J: já prostě vhodnou nádobu neměla (a dosud nemám), takže jsem musela experimentovat. Ale i v diskuzi pod článkem pana Cuketky někdo psal, že chleba pekl dokonce ve formě na srnčí hřbet apřikryl právě jen alobalem. Já občas přikryla i dost ledabyle a moc jsem se o správné utěsnění nestarala a vždycky to bylo v pohodě :-D Tenhle chleba je prostě nezkazitelný :-)

3 toffo toffo | Web | 19. září 2010 v 13:58 | Reagovat

To je óda na chleba!!!
Díky za vychytané recepty, také teď s chlebovými těsty experimentuju, v domácí pekárně (další "krám," který zabírá místo v nenafouknutelné kuchyni, ale stašně jsem si ho přála :-)).

4 Pipi Pipi | Web | 19. září 2010 v 14:34 | Reagovat

Nádhera, Madlo! zase jsi mě pošťouchla k tomu se do této neprobádané oblasti pustit... :-)

5 Madla Madla | Web | 19. září 2010 v 14:48 | Reagovat

toffo: Díky :-) Domácí chleba je další meta, kterou jsem chtěla zdolat.
Těším se na tvé chlebové recepty, určitě jsou vynikající.
Já po pekárně taky moc toužím, ale manžel je neustále proti, ale i obyčejné pečení v troubě má nejen u chleba své kouzlo :-)

6 Madla Madla | Web | 19. září 2010 v 14:49 | Reagovat

Pipi: Určitě to vyzkoušej, tenhle chlebík je nepřebernou možností kombinací a takřka se nedá zkazit :-)
Pokud se do něj pustíš, těším se na voňavé chlebové info :-)

7 HaF HaF | Web | 20. září 2010 v 21:22 | Reagovat

Chleba vypadá nádherně :-D Jako majitelka domácí pekárny mohu říci tohle: pekárna je fajn, ušetří spoustu času - uhněte, vykyne, upeče(navíc relativně z jakékoli mouky), ale naprosto ztratíte kontakt s těstem a z celým tím krásným procesem při pečení chleba. Navíc bude prostě ta šiška chleba vždycky hranatá! Zkrátka nad ruční práci není a tento je toho důkazem!!! :-P

8 Papaja Papaja | Web | 21. září 2010 v 13:24 | Reagovat

Máš pravdu v tom, že koupit dobrý český chleba (po kterém se nám většinou v zahraničí stýská) je umění. Naposledy jsem měla v ruce něco, co sice mělo křupavou kůrku, ale tím to skončilo. Chuť žádná, barva příšerná :(
Tvůj chlebík vypadá nádherně a musím uznat, že jsi jednička! S chutí bych byla Tvoje sousedka a chleba od Tebe bych třeba vyměnila za něco jiného :D
Domácí pekárnu jsem nějaký čas vlastnila a celkem ráda jsem se jí zbavila. Madlo, manžel má pravdu a Ty samozřejmě také: Pečení chleba v troubě má své kouzlo. Z pekárny byl fajn třeba nějaký speciální, tmavý se slunečnicovými semínky apod. Tento kulatý chleba je úplně jiná disciplína :D
Hodně štěstí v dalším pečení
P.

9 Madla Madla | Web | 21. září 2010 v 15:00 | Reagovat

HaF: Děkuji za chválu, rdím se jako malá školačka :-) O pekárně jsem přemýšlela právě kvůli úspoře času, jako pracující matka na mateřské dovolené prostě času nazbyt moc nemám a pekárna by mi ho rozhodně ušetřila. Ale musím říct, že mě hrozně baví právě ta "špinavá" práce s těstem, kdy jsem mnohokrát celá od mouky nejen já, ale i kuchyň a můj nenechavý zvědavý šestnáctiměsíční syn :-)
V pekárně se navíc dá udělat i nějaká ta marmeláda, což bych brala všema deseti :-) Ale možná by se na ni pak opravdu jen a jen prášilo...

10 Madla Madla | Web | 21. září 2010 v 15:04 | Reagovat

Papája: Právě, právě. S kupovaným chlebem je to bída.
Děkuju moc za krásná slova chvály, ani si ji nezasloužím, je to přeci jen recept pana Cuketky, jen mírně pozměněný... Sousedskou výměnu s tebou bych brala všemi deseti, ale mám pocit, že bych se pak neunesla a navíc bych ti vartovala pod okny každý den, když vidím, jaké vyváříš dobroty :-)
Domácí pekárnu jsem chtěla právě z důvodu, že se mi dosud nepodařilo upéct kvalitní čistě celozrnný chleba, který by nebyl tvrdý jako kámen. Ale třeba se jednou zadaří... :-)

11 toffo toffo | Web | 21. září 2010 v 17:14 | Reagovat

Madlo, objevila jsem stránky o kváskovém chlebu, myslím, že by tě mohly zajímat :-):
http://www.kvaskovychleb.cz/doku.php

12 Madla Madla | Web | 22. září 2010 v 11:11 | Reagovat

toffo: Díky moc za odkaz, až bude trošku času nazbyt, začnu si asi hrát s kváskovým chlebem :-D

13 Shira313 Shira313 | 27. října 2010 v 15:02 | Reagovat

Domáca pekáreň už u nás zapustila korene, ale prečo nevyskúšať niečo iné?
Už po zverejnení receptu u Cuketky som chlebík úspešne odskúšala.
No tvojiô vzlepšniam sa nedalo odolať.
Predvčerom večer som dala kysnúť cesto z dvojitej dávky, včera ráno som pridala múku, premiešala a .... išla do práce:-x.
No a večer som vytvarovala bochník po hodinke a pol zapla rúru a po vyhriatí šup s ním do liatinového hrnca a do pece. Chlebík sa podaril na jednotku a veľký dík za tip na olivový olej namiesto otrúb :-)

14 Madla Madla | Web | 27. října 2010 v 18:21 | Reagovat

Shira313: Teda, tak to jsem moc ráda, že se podařilo a že můj malý tip se vám osvědčil. Tenhle Cuketkův chleba je prostě fenomén, na který nedám dopustit. Klasický chleba už skoro nekupuju, raději si udělám svůj podle momentální chuti.:-)
Děkuji moc za krásný komentář z "místa činu" :-)

15 Alena Alena | E-mail | 13. února 2011 v 14:45 | Reagovat

Tak už i já jsem se dala do pečení domácího chleba!Doma už dělám skoro všechno, obchodní řetězce se mně nebudou mít ani radost, ani užitek:-)
Adresa alba:
http://krchov.rajce.net/009_Prvni_chleb

16 Madla Madla | Web | 14. února 2011 v 12:19 | Reagovat

Alena: Tak to jsem moc ráda, že se našla další odvážná domácí pekařka chleba! Tenhle chleba je vážně skvostný, hlavně díky tomu, jak se dá vždy improvizovat. Chleba máte skutečně krásný, hned bych si krajíc (dva, tři ... :-)) s chutí dala. I ze mně by obchodní řetězce velkou radost neměli, vyrábím si toho poslední dobou doma opravdu hodně a než se vláčet do obchodu, raději si ušpiním ruce třeba moukou :-)

17 Levandule Levandule | 10. března 2011 v 14:21 | Reagovat

Tenhle text mě popostrčil v odhodlávání pustit se do výroby!!! O víkendu, přísahám! Ale mám dotaz: Jaký je rozdíl mezi instatními a "normálními" kvasnicemi? Asi není jedno, které se použijí, že? Děkuju

18 Madla Madla | Web | 10. března 2011 v 21:07 | Reagovat

Levandule: Tak to se moc těším na víkednové pečicí zpravodajstvía  přeju, ať se povede. Jen neskutečně jednoduchý a úžasně dobrý!
Jinak rozdíl mezi instantím droždíma normálními kvasnicemi je v jiné aktivaci kvasinek, ale hlavně v poměru použití, kdy platí 100 %  čerstvých kvasnic, 40 - 50 % sušených (tedy těch, které v receptu používám já) a 33 % instantního droždí.
Jinak bych se ale použití čerstvých kvasnic vůbec nebála, v daném poměru by měla fungovat osminka klasické kostky droždí (tedy z těch 42 g). Ale asi bych raději udělala kvásek z trošky teplé vody, cukru a mouky, do kterého bych čerstvé droždí rozdrobila.
Já zatím dělala jen ze sušeného, protože mi to přišlo jednodušší (a protože na rozdíl od čerstvého mám toho sušeného doma vždy slušnou zásobu), ale shodou náhod se chystám o víkendu na první pečení tohoto chlebíku taky z čerstvých kvasnic, takže pak dodám vlastní poznatky.
Každopádně, přeju mnoho zdaru!

19 Levandule Levandule | 15. března 2011 v 20:58 | Reagovat

Děkuju za vysvětlení. Ještě se zeptám jako blbec, takže mám vzít nějakých 6 g normálních kvasnic? Podle toho popisu se mi zdá, že by jich mělo být naopak víc, tak se bojím, aby mi vykynulo... O víkendu jsem to nezvládla ;-) tenhle to teda určitě klapne ;-) 8-)

20 Madla Madla | Web | 15. března 2011 v 21:57 | Reagovat

Levandule: Ano, těch šest gramů klasických kvasnic by mělo stačit. I podle rozpisu stačila pouhá čtvrtka lžičky na krásné vykynutí chlebíku. Ale myslím, že když použijete krapet víc, nestane se nic katastrofálního. Já taky o víkednu nestihla upéct z čerstvých kvasnic, ale pořád je to v plánu :-) Tak ať se dílo vydaří! :-)

21 Levandule Levandule | 21. března 2011 v 13:57 | Reagovat

nevím, proč se mi včerejší příspěvek sem neuložil, tak ještě jednou:
Výsledek byl označen za zajímavý a experiment za hodný opakování :) takže je znova zaděláno :)
Díky moc za recept! ;-)

22 Madla Madla | Web | 22. března 2011 v 11:02 | Reagovat

Levandule: Tak to jste mě ohromně potěšila a já jsem moc ráda, že to v další kuchyni voní čerstvě upečeným chlebem.
Takže pečení a chlebu zdar! :-)

23 IVANA IVANA | 29. května 2012 v 14:02 | Reagovat

CHTĚLA JSEM SE ZEPTAT, ZDA BĚHEM PEČENÍ NEBO PO UPEČENÍ POTÍRÁTE CHLEBA VODOU.

24 Madla Madla | E-mail | Web | 30. května 2012 v 16:50 | Reagovat

Ivana: tento chlebík nechávám bez potírání, klasickou Šumavu a chleba z kvásku však po upečení potírám slanou vodou.

25 Iveta Iveta | 25. července 2012 v 7:50 | Reagovat

Chleba jsem včera zkoušela a byl vážně výborný. Použila jsem hrnek žitné, hrnek obyč hladké a hrnek grahamové mouky. Poté co jsem se po 12-ti hodinách vrhla na "překládání" jsem se zhrozila. To těsto hrozně teklo, bochánek z toho vážně udělat nešel. Chleba se upekl, ale byl velmi nízký. Nevíte, čím by to mohlo být?

26 Madla Madla | E-mail | Web | 26. července 2012 v 11:06 | Reagovat

Iveta: jsem vážně moc ráda, že jste chleba vyzkoušela a že chutnal.
To, že se upekl velmi nízký, bylo díky tomu, že těsto bylo hodně hydratované, tedy že "teklo". Každá mouka totiž saje jinak, a tenhle předpis počítá spíše s použitím hladké bílé mouky. Její celozrnné kolegyně totiž hůře sají (a vůbec nejhůř se v tomto ohledu chová žitná mouka), proto je při jejich použití nutné upravit množství vody. Zkuste dát příště jen hrnek vody a těsto by pak nemělo být tak řídké.

27 Iveta Iveta | 27. července 2012 v 6:58 | Reagovat

Děkuji moc za radu. Příště to podle ní vyzkouším :-)

28 Madla Madla | E-mail | Web | 28. července 2012 v 16:06 | Reagovat

Iveta: určitě se podaří, držím pěsti!

29 Iveta Iveta | 5. srpna 2012 v 7:10 | Reagovat

Druhý pokus s chlebem je za mnou a dopadl fantasticky. Peču chleba už přes rok a tenhle patří k těm nejlepším, co jsem upekla. Skvělý recept, díky ;-)

30 Madla Madla | E-mail | Web | 5. srpna 2012 v 13:36 | Reagovat

Iveta: Ani nevíte, jakou jste mi udělala radost! Domácí chleba je úžasný a ukazuje na nejvyšší um kuchařky, jste skvělá a já jsem moc ráda, protože právě kvůli tomuhle tento blog vzniknul :-)

31 Iveta Iveta | 6. srpna 2012 v 7:01 | Reagovat

Ještě jednou děkuji!Už si brousím zuby na další dobrůtky z Vašeho blogu :-)

32 Madla Madla | E-mail | Web | 6. srpna 2012 v 14:51 | Reagovat

Iveta: tak to se i já moc těším na další report :-)

33 Eva,pani z Kvaskova Eva,pani z Kvaskova | 8. února 2013 v 16:30 | Reagovat

Mila Madlo, recepty mate vychytane, hezky popsane, ale chtelo by to po sobe jeste parkrat precist nez to publikujete, aby tam nebylo tolik chyb.
Pecu kvaskovy chleba tri mesice a zkousim stale nove recepty, a rada vidim, ze je stale s kym sdilem chlebovou vasen.
At se dari.

34 Madla Madla | E-mail | Web | 10. února 2013 v 11:12 | Reagovat

Eva, paní z Kváksova: Předně děkuju moc za komentář a také za připomínku. Ono je to ale těžké zkoušet nové recepty, ještě u toho fotit, potom dávat vše do kupy formou článku tady na blog. Je za tím opravdu spousta "neviditelné" práce, vše navíc dělám ve svém volnu, a se dvěma malými dětmi jsem mnohdy ráda, že si najdu čas nějaký ten článek publikovat. Kdybych ho měla ještě několikrát procházet, asi by těch receptů bylo na blogu velice, velice málo.
Kváskový chléb je i mou vášní, se kterou se teď mazlím už hodně dlouho, takže i tady snad budou kváskové recepty (kterým jsem už dokonce vyhradila samostatnou rubriku) pomalu přibývat.

35 Janule Janule | Web | 27. června 2013 v 15:51 | Reagovat

Zkoušeli jste to už péct i v litinovém pekáči? Tady http://www.litinove-nadobi.cz/ jsem se dočetla, že se lépe prohřeje.

36 Jitka Jitka | E-mail | 23. července 2013 v 7:42 | Reagovat

Milá Madlenko,
na pečení "Pana Božského" se teprve chystám, ale mám už vyzkoušený váš recept na chléb Šumava (kváskový) a byl moc dobrý a protože s kváskem začínám tak by mě zajímalo, jestli by se dal také použít na pečení Božského chleba.
Děkuji. Jitka

37 Helena Helena | E-mail | 13. září 2013 v 23:23 | Reagovat

Chtěla bych taky přispět do diskuze. Tento chlebíček peču už skoro tři roky a ještě jsme nikde nenašli lepší. Já ho peču ze 2 hrnků hladké a 1 hrnku chlebové mouky, 2 lžičky soli, 2 lžičky kmínu, 1/8 kostky droždí, kterou rozmíchám v malém množství z 1 1/2 hrnku vody. Nechám kynout až je vysoce vykynutý a skoro by se dalo říct napěněný. Pak těsto vyklopím na pomoučenou desku, několikrát poválím a dávám kynout do starého cedníku, vyloženého utěrkou posypanou moukou. Někdy přidávám ovesné vločky, semínka, bylinky. Po vykynutí peču dle receptu  v nerez kastrolu přikrytém litinovou pokličkou. Jsme dva a peču obden. Čerstvý a namazaný máslem nemá konkurenci.

38 Madla Madla | E-mail | Web | 17. září 2013 v 11:11 | Reagovat

Janule: Já si litinový pekáček ještě nepořídila, zatím se mi dobře peče v dortové formě, kterou si také nechám předem v troubě pěkně rozpálit.

39 Madla Madla | E-mail | Web | 17. září 2013 v 11:12 | Reagovat

Jitka: Já myslím, že když už pečete kváskový chléb, tak by byl pan Božský krokem zpět. Kvásek jsem u něj nahradit nezkoušela, tak držím pěsti při příapdném zkoušení a ať se povede!

40 Madla Madla | E-mail | Web | 17. září 2013 v 11:13 | Reagovat

Helena: No tak to je perfektní postup!
Opravdu není nad čerstvý domácí chlebík! smekám před vámi pomyslný klobouk :-)

41 Marie Marie | E-mail | 25. října 2013 v 9:23 | Reagovat

Dobrý den, prosím o jaké lžičce  - odměrce - je v repeptu řeč?? Jde o valkou lžíci nebo o malou kávovou lžičku? Díky Marie

42 Madla Madla | E-mail | Web | 25. října 2013 v 13:01 | Reagovat

Marie: Poku je řeč o lžičce, je tím myšlena malá lžička kávová, pokud je v receptu uvedeno lžíce, myslí se tím klasická polévková a hrnek mám vždy na mysli klasický o objemu 250 ml. Tak snad vám to upřesnění pomůže :-)

43 Setes Setes | E-mail | 2. února 2014 v 17:43 | Reagovat

Měl bych dotaz ohledně ingrediencí. Přidáváte do těsta jednu lžíci olivového oleje. Proč, nebo jakou to má výhodu..
Děkuji za odpověď.

44 Madla Madla | E-mail | Web | 2. února 2014 v 21:42 | Reagovat

Setes: Chleba mi po přidání olivového oleje přišel vláčnější, bez oleje byl trošku sušší. Ale samozřejmě záleží na osobních preferencích každého.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama