Květák s italskou duší a spousta dalších rajčatových tipů

8. září 2010 v 12:54 | Madla |  Bezmasé dobrůtky
Sezóna rajčat pomalu končí a mě nedá, než se s nimi rozloučit krásně lehkým a voňavým receptem, s nímž se snadno a rychle přenesete do prosluněné Itálie. Rajčata mám velice ráda a neznám lepší pochoutkou, než se jen tak zakousnout do sladce voňavého rudého plodu, čerstvě utrženého z keříku a ještě teplého od sluníčka. Ale někdy je i rajčat nad míru a pak snad přijde vhod i pár nápadů, jak si s jejich případnou nadúrodou elegantně poradit.

A protože krásně čerstvá rajčátka nepotřebují k sobě už příliš dalších ingrediencí, budou i následující rajčatové recepty jednoduché a přesto báječné.

První rajčatová inspirace je ve znamení spojení křehkého květáku. Jedná s vlastně o květák zapečený s rajčaty ve velmi lehké verzi bez těžkého a hutného bešamelu. Takže jestli si chcete lehce pochutnat, nakupte si (nebo natrhejte) tyto ingredience:

1 meší květák, rozebaný na drovbné růžičky
4-5zralých rajčat, nakrájeých na silnější plátky
5-6 brambor, nakrájených na tenoučké plátky
4 stroužky česneku, nahrubo posekané
svazek čerstvé bazalky, nahrubo pokrájený či natrhaný
čerstvě mletý pepř (používám svou oblíbenou směs čtyř pepřů, kterou si vždy čerstvě utluču v hmoždíři)
trošku soli (bezvadná je hrubozrnná)
krapet olivového oleje (jen na vymazání zapékací nádobky)
pořádnou hrst parmezánu (nebo podobného italského sýra -výborná je varianta s pecorinem)

Zapékací mísu nebo pekáček si zlehka vytřeme olivovým olejem a na její dno poklademe kolečka na tenko pokrájených brambor. Brambory zlehka osolíme a opepříme
Nejprve vrstva brambor

a pokryjeme je vrstvou drobných květákových růžiček, které taktéž osolíme a opepříme.
Poté na růžičky rozebraný květák
Květákové růžičky ještě okořeníme pknou dávkou posekaného česneku a ovoníme je čerstvou bazalkou. Já použila svou oblíbenou drobnolistou bazalku, kterou jsem nemusela ani krájet, stačilo jen strhnout lístečky z větvičky a nasypat do pekáčku.
P1010298_sm
Na takto ovoněný květák přidáme vrstvu na silnější plátky nakrájených rajčat, která taktéž osolíme a opepříme.
a rajčata
A vrstvíme dál - brambory, květák a rajčata. Poslední vrstvu by měla tvořit rajčata.
Když máme hotovo, zaklopíme pokličkou a vše vrzneme do trouby rozpálené na 200 stupňů a pečeme zhruba třičtvrtě hodinky. Že je vše upečeno doměkka, poznáme, když do již takřka hotového jídla vpíchneme vidličku.
Poslední vrstvu tvoří rajčata

Nakonec pečení odklopíme pokličku a celé jídlo zasype pěknou hrstí parmezánu  ještě na pět minut vrátíme do trouby.
bohatě zasypeme parmezánem
Konzumujeme buď jen tak, nebo s čerstvým pečivem.
Květák s italskou duší
Ač výsledné tlířové aranžmá zrovna vzhledně nevypadá, jídlo samo o sobě je voňavé, lehké a chutné. A co víc si přát...

Na další rajčatovou exkurzi se vrátím do dětství, kdy si vzpomínám na báječný a prostý rajčatový salát s vejci, cibulí a tatarkou, kterému jsem, ani nevím proč, říkali čajda. Já svou verzi čajdy mírně pozměnila, místo cibule klasické jsem použila jemnou jarní cibulku, tatarku jsem dala půl na půl s jogurtem a vše jsem doladila troškou čerstvé pažitky, ale musím říci, že změny to byly k dobru věci. Takže pokud se i vy občas rádi vydáváte na nostalgické poutě do gurmánských končin dětství, nechte se pozvat na ČAJDU.

Na porci pro dvě osoby si připravíme:

5 rajčat, nakrájených na slabé klínky
2 jarní cibulky, nakrájené nadrobno
2 vejce, uvařená natvrdo a nakrájená na klínky
svazek pažitky, nadrobno nakrájený
3 lžíce bílého jogurtu
3 lžíce tatarky
troška soli a pepře

Rajčata si nakrájíme na slabší klínky, jarní cibulku nadrobno posekáme, vše zlehka osolíme a opepříme.
P1010184_44
K rajčatům a cibluce přidáme bílý jogurt a tatarku (nejlépe domácí - o té však až někdy jindy) a zlehka promícháme.
P1010185_45
Přidáme na klínky nakrájená uvařená vejce.
P1010186_46

Ještě jednou zlehka promícháme a servírujeme.
P1010187_47

Zdobíme vařeným vejcem rozkrojeným na polovinu ačerstvými bylinkami.
P1010188_48
Přikusujeme křupavou bagetku azapíjíme vhodným lehkým bílým vínem. (Což jsem v dětství samozřejmě nedělala, tehdy jsem se zcela negurmánsky spokojila s vlažným čajem a rohlíkem.)


Další rajčatový recept je klasika - ratatouille - tentokrát jsem se držela verze uvedené v Olivové kuchařce na straně 130. Já si dovolila jen malou obměnu a své ratatouille jsem dusila ve směsi olivového oleje a bílého vína.

Takže řeči stranou, recept je zde:

1 kg zralých rajčat
3 papriky
6 menších cuekt (já měla dvě velké cukety)
2 lilky (ty jsem vynechala, protože jsem je neshnala...)
3 cibule
250 ml extra paneneského olivového oleje (já použila jen 125 ml oleje a dalších 125 ml jsem doplnila bílým vínem)
1 bobkový list
snítka tymiánu
sůl, pepř

Já krom tymiánu přidala celý svazek bazalky, tymiánu a rozmarýnu a dobře jsem udělala, protože vůně, linoucí se kuchyní přilákala nejen strávníky běžně se pohybující naším domem...
Ale zpět k receptu, na kterém je nejpracnější nakrájení všech surovin na hrubší kousky. Všechnu zeleninu jsem tedy dle předpisu nahrubo nakrájela a vhodila do opravdu velkého kastrolu, přidala jsem čerstvé bylinky, zlehka jsem osolila a opepřila, zalila olivovým olejem a bílým vínem a dusila na mírném plamínku hodinu.
Ratatouille s bílým vínem
A opět podáváme s křupavou bagetkou a bílým vínem jako lehký oběd či večeři.

A co by to bylo za oslavu rajčat bez proslaveného salátu caprese?
Suroviny na něj určitě nemusím připomínat, protože je každý gurmán vyjmenuje zpaměti i o půlnoci.
Takže jen pro úplnost dodám, že rajčata na caprese by měla být opravdu krásně zralá, ale dosud pevná, že nejlepší mozarella je ta buvolí (která má na rozdíl od mozarelly vyráběné z mléka kravského skutečně chuť a vůni) a že nesmí chybět čerstvá bzalka, troška čerstvě mletého pepře a hrubozrnné solia na zakápnutí kvalitní panenský olivový olej.
proslavený salát caprese1
Mana vskutku báječná...
proslavený salát caprese2
A co jsme ke caprese baštili my? Tentokrtá jsem se nespokojila s bagetkou, ale upekla jsem čerstvé a báječné mufinny se sýrem, šunkou a olivami.
Muffinky s olivami, šunkou a sýrem
Tak, dítě se už budí, a tak zazvonil zvonec a rajčatové inspirace je konec...
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 Vilemína Vilemína | Web | 8. září 2010 v 14:01 | Reagovat

Tak budu-li mít dnes štěstí naslušný květák, zkusím, zrovna jsem si říkala, že už dlouho nebyl...rajčata momentálně mám též domácí, tak dík za tip.

2 Janah Janah | Web | 8. září 2010 v 15:33 | Reagovat

Jé! Já mám hlad. :-P  :-P  :-P  :-)

3 Madla Madla | Web | 9. září 2010 v 13:08 | Reagovat

Vilemína: Tak doufám, že tvůj květákový ulovek bude úspěšný a že ti bude chutnat. Jídlo je to lehoučké a spíše letní, čemuž bohužel nynější počasí příliš neodpovídá ;-)

4 Madla Madla | Web | 9. září 2010 v 15:14 | Reagovat

Janah: :-D To se mi při procházení mých oblíbených foodblogů stává velice často :-)

5 toffo toffo | Web | 9. září 2010 v 19:36 | Reagovat

Tak čajda ... také patří k mým oblíbeným z dětství. Minimufinnky jsou kouzelné, stejně jako celé rajčatové menu. Ach jo, nějak mi nezbývá čas taky takhle krásně si pohrát, doufám, že se to brzy uklidní.

6 Madla Madla | Web | 9. září 2010 v 20:06 | Reagovat

toffo: Jé, to je krásné :-) ... a já myslela, že čajda byla specifikem jen naší rodiny :-) Minimufinnky byly z nouze ctnost, doma žádné pečivo a já měla takovou chuť přikusovat k caprese něco dobrého...
U nás je to teď taky nějak hekrické, ale řekla jsem si, že kdy jindy dát na blog tohle rajčatové šílenství, v prosinci už by to nebylo asi ono ;-)
Tak ti přeji, ať ti situace brzy dá potřebný klid a těším se na tvé nové recepty, tvá pečeně na pivu mě nadchla a asi ji o víkendu prubnu :-)

7 Pipi Pipi | Web | 13. září 2010 v 22:31 | Reagovat

Madlo, ty jsi zase byla výkonná... :-) Vše vypadá lákavě, ale nejvíc mne zaujal salát Čajda. Já totiž dělám minimalistický rajčatový salát pouze s jemně nakrájenou cibulí a trochou zálivky a už je to malinko nuda. Ačkoliv rajčátka melou z posledního, tak jogurtovou zálivku a vejce natvrdo bych ještě stihnout mohla... no, uvídíme

8 Madla Madla | Web | 15. září 2010 v 21:43 | Reagovat

Pipi: Díky :-) Prostě i u nás byla štědrá nabídka krásných rajčat od tchána a to je pak radost vařit. Čajda pro mě představuje opravdovou vzpomínku na dětství, ale salátek je to opravdu dobrý a nahradí i lehkou večeři :-)
tak jestli se necháš inspirovat, těším se na zprávu z tvé kuchyně.

9 lENKA lENKA | 16. března 2013 v 22:33 | Reagovat

Můžu se zeptat na recept na ty slané muffiny? –už jsem jednou nějaké sýrové muffiny doma dělala a mělo to velký úspěch...

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama