Cheesecupcakes s karamelizovanými mandlemi

2. října 2010 v 21:08 | Madla |  Cheesecaky, tvarohové dorty a nepečené dorty
Minulý a předminulý týden byl pro mě prostě horor ve znamení práce. Nestíhala jsem nic a ještě jsem do toho všichni onemocněli. Jeden průšvih stíhal druhý a já už byla pomalu zralá na odjezd do Bohnic (tedy potažmo do mě mnohem bližšího Šternberka). Ten se naštěstí nekonal, protože jak známo,žena toho snese víc než tažný kůň a tak jsem pořád tady.
Ten největší pracovní nápor už pomalu začíná ochládat, takže mám konečně i trošku času na sebe, potažmo na tento blog. A protože po svém zvýšeném pracovním úsilí se prostě musím něčím odměnit, je čas kápnout na sladkou notečku a trošku si život zpřestit na sacharidové vlně.

Tenhle cheesecakes je variací tohoto velmi elegantního bratříčka. Jen ve zmenšené formě a s notnou dávkou křupavých a sladkých mandliček. Takže zapomeňte na případné diety a jiné nesmysly a pojďte se těmto malým fešákům podívat na zoubek.

Na křupavou krustu budeme potřebovat:

140 gramů máslových sušenek (použila jsem mléčné Be-be)
60 gramů mandlí
2 lžíce mléka
60 gramů másla, rozpustěného
2 lžíce karamelového likéru (já měla Carolans)
1 lžíci cukru krystal (bude-li třtinový, jako u mě, bude to o to lepší)
1 lžíci kakaa

Sušenky a mandle nadrtíme buď v mixéru nebo se na nich vyřádíme růčo třeba paličkou nebo válečkem na těsto. Sušenkovo-mandlovou drť si nasypeme do misky, přidáme kakao a třtinový cukr a promícháme. Pak do sypké směsi nalijeme rozpusštěné máslo, karamelový likér a mléko. Pomocí prstů vytvoříme drobenku.
Každý důlek formy na muffiny důkladně vymžeme máslem a na dno každého důlku položíme kolečko vystřižené z pečicího papíru. I kolečko potřeme máslem.
Řeknu vám, takhle jsem si nezastříhala od dob, kdy jsem za socialismu navštěvovala školku...
Stříhání koleček a dvojnásbné vymazávní není jen pro srandu králíkům, ale vyplatí se jej podstoupit, pokud tedy chcete, aby se vám každý minicheesecakes hezky z fromičky vyloupl.
Takže "těsto" máme hotoové a teď vždy jednu lžíci sušenkovo-mandlové hmoty dáme do vymazaného důlku a pěkně upěchujeme. Pokud chceme, můžeme vytvořit i fešácké okraje. A te´d je to jen na nás a naší případné lenosti - podklad můžeme buď dát vychladitdo lednice (nebo v časovém fofru do mrazáku), nebo jej jako já zapéct na deset minut v troubě při 180 stupních. já jsem všemi deseti pro zapékání, protože rozdíl je to opravdu velký - křupavý podkad krásně kontrastuje s jemným a hustým krémovým vnitřkem. Po zapečení necháme "těsto" vychladnout a dáme opět buď do ledničky, nebo do mrazáku.
Zatímco nám těsto tuhne, připravíme si karamelizované mandle: Ty jsem dělala podle tohoto receptu, který jsem si jen velmi mírně obměnila.

1 balíček mandlí, nahrubo nasekaných
4 lžíce cukru krupice či krystal
2 lžíce vody
20 gramů másla

Mandle si buďto v mixéru nebo ručně nahrubo nasekáme a dáme je na chvíli nasucho opražit do pánve. během pražení je občas pošťouchneme vařečkou, aby se nám nepřipálily a aby se "opekly" rovnoměrně. Až začnou mandličky krásně vonět, nasypeme na ně zlehka a rovnoměrně čtyři lžíce cukru krystal tak, aby byly pěkně pokryté. Necháme malou chvilku působit zdroj tepla a cukr se nám začne tavit, rozpouštět a začne vznikat voňavý a sladký karamel. Rychle k němu přilijeme dvě lžíce vody a máslo, promíchneme a necháme opět karamelizovat. Až bude mít karamel nádherně zlatohnědou barvu, odstavíme ho ze zdroje tepla a vlijeme na slabou vrstvou olejem vytřeného talíř.
Po vychladnutí nalámeme zkaramelizované mandličky na menší kousky.
Zatímco nám chladne karamel, tak si připravíme sladkou a omamně dobrou sýrovou hmotu.

Na tu budeme potřebovat:

1 kelímek sýru ricotta (250 gramů)
1 kelímek zakysané smetany (190 gramů)
2 velké vaničky sýru Lučina (bez příchutě)
3 vejce
asi 100 gramů cukru krystal
2 tabulky hořké čokolády s vysokým obsahem kakaa
2 tabulky bílé čokolády

Všechny suroviny (snad až na čokoládu) by měly mít pokojovou teplotu, aby se nám pěkně roztíraly a netvořily nám v krému nevzhledné žmolky. Já si nejprve rozetřela ricottu s cukrem, pak jsem ke směsi přiklepla všechna vejce a pěkně zlehka promíchala. A přidala jsem zakysanku a Lučinu. Jemně jsem utřela a snažila jsem se, aby se do hmoty nedostal žádný vzduch. Hotový krém si rozdělíme na dvě poloviny a do jedné z nich přidáme ve vdoní lázni rozpuštěnou hořkou čokoládu a do druhé taktéž ve vodní lázni roztopenou čokoládu bílou.
A z mrazáku nebo z lednice si vytáhneme vychlazenou sušenkovo-mandlovou drť a na ní dáme jednulžíci tmavého sýrového krému, na ten rodzrobíme zkaramelizované mandle a ty přelijeme lžící sýrové hmoty s bílou čokoládou. Formu s muffiny dáme do vhodné nádoby naplněné horkou vodou (mě se osvědčil hluboký plech) a dáme péct do trouby předem vyhřáté na 160 stupňů. A protože jde o zmenšenou verzi klasického cheesecaku, pečeme jen čtvrt hodinky a pak necháme cheesecupcakes ještě ve vypnuté troubě hodinku až dvě "vydýchat" - pootevřeme jim dvířka a pokud se vám otevírají jako mě, trošku je zapřeme třeba židlí... na kterou si pak usíme dávat pozor nejen my, ale zejména neustále běhající a povykující batole...
Až po částečném vychladnutí vytáhneme naše malé zázraky z trouby ven na boží světlo a při pokojové teplotě je necháme vychladnout. A po vychladnutí je opět nasměrujeme - tentokrát do lednice. A v den "D" každý důlek opatrně objedem ostrým nožem acheesecupcakes vyklopíme a už se necháme vést na sladké vlně - s křupavým a voňavým podkladem, krémovou chutí se dvěma druhy čokolády a s báječnými a sladkými křupavými karamelizovanými mandlemi.
Tyhle miniaturní vezre klasického velkého bratra cheesecaku se mi velice zamlouvaly a určitě si je střihnu co nejdřív. Tyhle jsem pekla sice už před měsícem, ale ještě teď se mi při vzpomínce na ně spouští po bradě mlsná slina...
Ještěže mám v lednici kousek cheesecaku ryze podzimního - s brusinkami a sušenými švestkami. Ale o tom snad až příště.
 

2 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 coco-choc coco-choc | E-mail | Web | 3. října 2010 v 19:06 | Reagovat

Tak to je pecka :-D. Co více dodat? Jsi kouzelnice. Zase bych si dala cheesecake, ale muselo by ho být hodně :D.

2 toffo toffo | Web | 3. října 2010 v 21:22 | Reagovat

O cheesecaku u tebe číst, je téměř to samé, jako ho hned jíst. To jsem napsala hodně neohrabaně, ale fakt se do něj už musím pustit.

3 Madla Madla | Web | 4. října 2010 v 12:42 | Reagovat

coco-choc: Díky moc za chválu :-) poslední dobu sladké moc nepeču, ale když už je nějaká příležitost, tak vždycky vsadím na cheesecake a ještě nikdy nezklamal :-)

4 Madla Madla | Web | 4. října 2010 v 12:44 | Reagovat

toffo: Díky moc za ocenění mých literárních vloh, holt zneuznalý pisálek se ve mně nezapře :-D
Já měla z cheesecaku poprvé hodně velký respekt, ale teď už si troufnu říct, že jej zvládám takřka levou zadní :-)
Moc se těším na ten tvůj, určitě bude stejně tak báječný, jako všechny tvé kuchyňské výtvory. :-) Držím pěsti!

5 Catalina Catalina | Web | 31. října 2010 v 13:41 | Reagovat

Tak tohle vypadá moc dobře :) Osobně ricottu miluji, takže jak budu mít čas, tak určitě vyzkouším :)

6 Madla Madla | Web | 31. října 2010 v 20:23 | Reagovat

Catalina: Děkuju za milý komentář. Na různých podobách cheesecaků poslední dobou doslova ujíždím a tenhle s ricottou vážně neměl chybu :-) Těším se na zpravodajství ohledně výsledku pečení a jsem moc rádaza odkaz na váš blog, který vypadá více než sladce a lákavě :-) Zase budu mít o jednu návykovou stránku víc :-D

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama