Slaný koláč se žampiony, ricottou a vejci

22. října 2010 v 12:35 | Madla |  Slané potěšení
Tento koláč se mohl také jmenovat zbytkový, ale protože mi názvy takto tvořených jídel evokují nechutnou míchanici chutí a ne překvapivě chutné jídlo, složené z kvalitních surovin. Tak nějak se nám v lednici sešlo pár plátků slaniny, které se už nevešly do mého oblíbeného kuře na zelí, po minicheesecaku zbyl v lednici ještě kelímek ricotty, po bramboračce s houbami zbylo pár žampionů a hlavně jsem nevěděla, co rychléjho a chutného připravit k večeři. Čas na velký nákup nebyl, takže jsem vzala za vděk kupovaným listovým těstem a vytvořila jsem rychlý a sytý koláč, který ideálně ladil k večernímu posezení u seriálu a ke sklence svěžího bílého vína.

Teď už mám zkušenost i s přípravou domácího listového těsta, takže příště bude slaný koláč ještě domáčtější a mnohem chutnější. Domácí listové těsto jsem dělala podle tohoto návodu na stránkách pana Cuketky a výsledkem jsem byla naprosto ohromena, takže jestli se nebojíte, určitě vyzkoušejte. není to tak složité, jako to vypadá, a když jsem to zvládla já, zvldánete to zajisté taky.

Ale zpět k receptu:

nachystáme si tedy:

1/2 listového těsta
pár plátků anlické slaniny nebo dušené šunky
čtyři žampiony, očištěné a rozkrájené na hrubší kousky
kelímek ricotty (250 gramů)
sůl, pepř
snítku čerstvého tymiánu
pár lístků čerstvého rozmarýnu
kousek pórku (bílá část)
2 vejce

Lístkové těsto si rozválíme na tloušťku asi dvou až tří milimetrů a vyložíme jím koláčovou formu. Těsto poklademe plátky slaniny či šunky,

na ni dáme očištěné a na hrubší kousky nakrájené žampiony.

Ricottu jemně osolíme a opepříme a přidáme k ní lístky tymiánu, které jsem odrhly přímo z větvičky a najemno nakrájené lístky rozmarýnu. Pokud nemáme čerstvé bylinky k dispozici, posloužíme si sušenými. Na krájíme si najemno kousek bílé části pórku a přidáme k ricottě. Zamícháme a ochucenou ricottu navrstvíme na žampiony.
Na sýrovo-bylinkovou směs rozklepneme dvě vejce, která jemně osolíme a opepříme a máme hotovo.

Teď za nás bude pracovat trouba, rozehřátá na pekelných 200 stupňů. pečeme dvacet až třicet minut, prostě do doby, než okraje koláče krásně nezezlátnou.
Foto talířového aranžmá se bohužel nezachoalo, protože tento slaný koláč byl tak rychle "zcupován", že nebylo ani co fotit ...

Čas nevlídného podzimu si žádá něco na zahřátí žaludku a co je nejlepší volba? Slaný a bylinkami voňavý koláč, který nejen zasytí, ale zahřeje žaludek i duši.

Koláč se dá samozřejmě připravit i z těsta křehkého, na které najdete
Dobrou chuť!
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 toffo toffo | Web | 24. října 2010 v 17:35 | Reagovat

Tak ráda bych byla,kdyby mi dnes někdo slaný koláč upekl k večeři, no nic, jdu se o ní postarat sama!

2 Madla Madla | Web | 25. října 2010 v 12:19 | Reagovat

toffo: taky by se mi líbilo, kdybych aspoň jednou za čas byla na něco dobrého pozvána :-) Ale asi platí, že co si člověk neudělá, to nemá. Aspoň, že nás to vaření a pečení baví (tedy občas :-D - nevím, jak u tebe, ale u mě je to občas poslední dobou i dost sebezápor) ... :-)

3 Pája Pája | Web | 25. října 2010 v 13:39 | Reagovat

A já nejsem schopná nějaký udělat. A přitom vypadají tak dobře.

4 Madla Madla | Web | 26. října 2010 v 18:10 | Reagovat

Pája: A přitom jsou tak dobré a rychlé :-) Takže jestli nějaký spácháš, moc se těším, až si o něm počtu na tvém blogu. U nás je podzim ve znamení slaných koláčů - ty se snad nikdy nepřejí :-)

5 Pipi Pipi | Web | 1. listopadu 2010 v 10:47 | Reagovat

Slané koláče jsou super! Tuhle variaci s vajíčkem navrchu jsem viděla akorát u velikonoční verze. Dietní to sice není, ale dobré to asi bude, že? :-D

6 Madla Madla | Web | 1. listopadu 2010 v 12:30 | Reagovat

Pipi: Přesně tak, slané koláče jsou neskutečně variabilní a já se jich snad nikdy nepřejím :-)
A pokud se vynechá slanina, tak jde o jídlo vcelku dietní,protože ricotta má dost málo kalorií a ta dvě vajíčka taky nejsou tak strašná :-) a navíc, někdy si člověk prostě musí zahřešit :-D

7 aneta aneta | 7. ledna 2011 v 16:22 | Reagovat

ahoj, mas skvely blog s vybornymi receptami. a tento slany kolac vyzera uplne fantasticky. maj sa krasne a drzim palce v dalsom peceni a vareni:-)

Aneta (anetagoesyummi.blogspot.com)

8 Madla Madla | Web | 8. ledna 2011 v 13:06 | Reagovat

aneta: Díky moc za krsánou chválu, ta vždycky potěší. Slané koláče jsou úžasně varaibilní, o to víc mě baví, že můžou vždycky chutnat jinak.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama