Velmi aromatická kýta s rozmarýnem

14. října 2010 v 13:25 | Madla |  Maso hraje prim
Prosluněné podzimní počasí sice láká ven, ale ráno se už teploty pohybují jen pár stupínků nad nulou, což pro mou bylinkovou zahrádku usazenou v truhlících na balkonu představuje velké nebezpečí. Zahráda byla proto v dnech nedávno minulých zlikvidována a na mě zbyl úkol, jak všechny ty bylinky upotřebit. Něco jsme nasušili, něco spolkl mrazák, ale řadu bylinek jsem narchlo zpracovala. Bazalku do formy výtečného bazalkovo-mandlového pesta, mátu a meduňku do báječného sirupu podle Mlsné kočky, část šalvějových lístků spolkl domácí chléb se šalvějí a česnekem a ssamozřejmě došlo i na omáčkovou stálici - koprovku, a  protože jsem pořád ještě neměla dost chutě a vůně čerstvých bylinek, vytáhla jsem z mrazáku pěkný kousek kýty, nechala jej rozmrznout a upravila jej jednoduše a výtečně dle receptu Jamieho Oliviera, podle něhož moc ráda vařím.

V kýtě hrál prim tentorkát rozmarýn a aby ho nebylo málo, jako přílohu jsem připravila brambory pečené v alobalu, taktéž s čerstvým a voňavým rozmarýnem.

Takže pokud máte ještě k dispozici pár snítek čerstvého rozmarýnu, pusťte se do voňavé práce, která je za chvíli hotová, ale o to víc potěší váš žaludek.

Pro dva dospělé strávníky (a jedno hodně po jídle lačnící batole) si připravte:

kus vepřové kýty o váze cca 500 gramů
hrubozrnnou sůl
čerstvě mletý (či v mém případě rustikálně uhmožděný) pepř (nedám dopustit na kombinaci čtyř pepřů)
4 lžíce extra panenského olivového oleje
několik snítek čerstvého rozmarýnu

A na voňavé brambory:

brambroy podle počtu strávníků
máslo
čerstvé rozmarýnové lístky
sůl a pepř

A navíc:

pěkných pár kousků a jeden větší kus alobalu

Vepřovou kýtu si osušíme, osolíme a opepříme
Maso oslíme a opepříme

a pomocí ostrého nože si v ní uděláme několik otvorů, do nichž vždy zastrčíme snítku čerstvého rozmarýnu.
a prošpikujeme rozmarýnem

Jamie sice ve svém díle věnovaném bylinkám maso nešpikoval, můj rozmarýn však nebyl takový statný macek, nebo byl ze založení pacifista, protože ať jsem se snažila, jak jsem se snažila, ani přiostřenou špičkou stonku neprobodl nic, natož kus masa. okořeněné a rozmarýnem prošpikované maso zakápneme dvěma lžícemi oleje a ze všech stran ho (nejlépe to jde rukama) v oleji jemně okoupeme. Necháme na chaldném místě odležet tak hodinku a pak si rozpálíme pánev, do které vlijeme zbývající dvě lžíce oleje a maso na něm zprudka ze všech stran opečeme.
Na trošce oliovvého oleje naprudko osmažíme
Dozlatova opečené maso zabalíme do pořádného kusu alobalu, přilijeme na něj vypeklou šťávu a utěsníme mu stříbrný alobalový kabátek.
a zabalíme do alobalu
A spolu se zabalenými rozmarýnovými brambory jej strčíme na třičtvrtě hodinky dopéct do trouby rozpálené na 200 stupňů.
stříbrné amarouny
A jak na brambory? Jendoduše. Vetzmeme si brambroy spíše menší velikosti, všechny zhruba stejně velké, důkladně je omyjeme a osušíme, rozpůlíme a obě poloviny brambroy oslíme a opepříme stejně jako jsem to prováděli u masa. Na každou polovinu pak dáme také lístek či dva čerstvého rozmarýnu.
Na každou půlku brambry dáme lístek čerstvého rozmarýnu
A pak vždy na jednu polovinu brambroy přidáme pláteček másla, bramboru zkompletujeme s jejím identickým rozkřízlým dvojčetem a pevně zabalíme do alobalového roucha. A spolu s masem dáme péct do trouby.
Po třičtvrtě hodině budou už brambory krásně upečené, maso bude štavňaté a taktéž propečené, prostě lahůdka. Takže opatrně vyprostíme brambry i maso z alobalového sevření a servírujeme, než nám ta dobrota vychladne.
Masíčko po upečení

A takhle si spolu brambroy a maso hrály prim:

porce na talíři
Maso bylo voňavé a šťavnaté, brambory krásně upečené, prostě balada. Některé brambůrky byly pravda na okrajích trošku chycené, jenže já mám právě tyhle přičmoudlíky nejradši ... však ne nadarmo nám babičky říkávaly, že připálené je na krásu ...
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 coco-choc coco-choc | E-mail | Web | 14. října 2010 v 20:54 | Reagovat

Na maso mě neužije, ale zato brambory v alobalu jsou pecka :-). Teď z trochu jiného soudku. Víš, že se Tvůj recept objevil na blogu u Pipi? Tak se tam nezapomeň juknout!

2 HaF HaF | Web | 17. října 2010 v 20:06 | Reagovat

Vypadá to skvěle! :-P Já letos dávala rozmarýn na americké brambory a velmi ladil s kuřecím na grilu! Škoda, že bylinky teď mají oddychový čas. :-(

3 Madla Madla | 18. října 2010 v 12:44 | Reagovat

coco-choc: I já můžu brambory v alobalu jíst skoro pořád :-) Navíc díky různým obměnám koření a bylinek chutnají pořád jinak a dají se napasovat ke spoustě jídel (i vegetariánských :-)). Díky za receptové info, hned se k Pipi kouknu, její stránky mám moc ráda.

4 Madla Madla | Web | 18. října 2010 v 12:46 | Reagovat

HaF: Díky moc za chválu, bylo to rychlé, efektní a výtečné, což je silná kombinace :-) Čerstvé bylinky nikdy nezkalmou, jen škoda, že jim letošní chladný podzim příliš nepřeje. Rozmarýn musel s americkými brabmorami a grilovaným masčkem ladit výtečně, hned bych se na takovou krmi nechala pozvat :-)

5 eV eV | 1. října 2011 v 12:15 | Reagovat

Děkuji za tento recept  udělala jsem ho rodině a moc chutnal. Skvělé a šťavnate maso jako z pohádky!! :-)

6 Madla Madla | E-mail | Web | 2. října 2011 v 9:07 | Reagovat

eV: Tak to jsem orhomně moc ráda, že se vám recept osvědčil a že chutnalo! Tak díky moc za krásná slova.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama