Voňavé tartaletky s hruškou, mandlemi a čokoládovým krémem

27. října 2010 v 18:14 | Madla |  Sladké vábničky
Když začíná teplota klesat pod nulu, neomylně se u mě nastaví chuť na pořádný hrnek čaje s medem a k tomu prostě musím zakousnout něco sladkého - nejlépe něco rychlého a nekomplikovaného a přesto prudce dobrého. A takovouto charakterisitku splňují dezerty z lístkového těsta - jsou křehké a mizí jako mávnutím kouzelného proutku. A nemusí být jen obligátní štrůdl - co takhle si trošku pohrát a lístkovým těstem naplnit malé roztomilé tartaletky, kterým na kráse ještě přidá dokonalá kombiance hrušek a hořké čokolády.

Takže pokud čekáte milou návštěvu, nebo máte v téhle zimě chuť na jemný a elegatnní dezert, pusťte se se mnou do díla.

Na devět kousků budete potřeobvat:

1/2 lístkového těsta (samozřejmě může být i domácí ...)
tabulku kvalitní čokolády (nejlépe s obsahem 70% kakaa a více)
1 měkký tvaroh ve vaničce
2 lžíce créme fraiché nebozakysané smetany
tři čerstvé hrušky, oloupané a zbavené jadřinců (v nouzi dobře poslouží i hruškový kompot)
hrst nahrob posekaných mandlí

Na dozdobení:
dotuha ušlehanou šlehačku nebo kopeček zakysané smetany či vanilkové zrmzliny

A protože nás čeká dezert opravdu fofrový, nechám už řečí a vrhnu se po válečku. Těsto si rozválíme na tloušťku tak dvou až tří milimetrů a po kouscích jej vtlačíme do formiček na tartaletky. Rozpálíme si troubu na 200 stupňů a na těsto přidáme na měsíčky nakrájené hrušky.
P1010153_26

Ve vodní lázni si rozpustíme nam kousky nalámanou hořkou čokoládu a až bude rozpuštěná, vmícháme do ní tvaroh a dvě lžíce créme fraiché. ten si vyrábím doma podle tohoto receptu. Ale pokud vás honí lenora jako občas každého, nestane se nic hrozného, když místo créme fraiché použijete kvlaitní zakysanou smetanu. Jen by měla být opravdu s vyšším obsahem tuku, protože tuk je (ať chceme nebo nechceme) nositel chuti. Zamícháním nám zvnikne hedvábně jemný krém, který už teď láká ke snězení. Takže ochutnáme a pokud máme opravdu sladké jazýčky, můžeme čokoládový krém případně trošku dosladit. Do krému nasypeme zlehka dvě hrstě nahrubo posekaných mandlí, promícháme a máme hotovo. Tedy takřka.
Pokud chcete svůj výtvor vystřelit do nadpozemských výšin, udělejte si dopředu mandle zkaramelizované.
Krém naneseme na hrušky (stačí tak jedna lžíce na jednu formičku) a vrzneme do trouby rozpálen é na oněch vražedných 200 stupňů.
P1010154_27Pečeme čtvrt hodinky až dvacet minut, prostě do doby, než okraje z lístkového těsta krásně nezezlátnou. Necháme mírně vychladnout avyklopíme z formičky.
Servírujem s porcí créme fraiché, zakysané smetany nebo šlehačky nebo chladné vanilkové zmrzliny.
P1010156_28
S fromičkami na tartaletky se dá kouzlit různě a pokud máte formičky kvaltiní, není třeba je ani vymazávat máslem či jiným tukem a vyklopit vám půjdou hravě. Já mám ty své z internetového obchodu u rybičky.
A pokud vás přepadne touha naplnit tyto překásné formičky něčím slaným a stylovým, můžete si své představy splnit třeba tímto receptem.


Klasické listové těsto, které si můžete připravit dokonce po domácku, můžete nahradit samozřejmě i těstem křehkým a to jak sladkým, tak i slaným.

Fantazii se prostě meze nekladou.

Tak si nechte chutnat.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama