Rychlé, zdravé a chutné müsli

20. listopadu 2010 v 21:23 | Madla |  Sladké vábničky
Tohle müsli prostě miluju a když se v naší domácnosti vyskytnou přezálé banány, hned vím, co s nimi. Občas ani nečekám na to, zda nějaké banány zbydou a prostě si tuhle zdravou dobrotu spáchám jen tak. Výborná je nejen ke snídani, ale i jako rychlá svačinka, nebo zdravé zobání třeba k televizi (kterou my ovšem nemáme).
A navíc se dá recept různě obměňovat, můžete použít podle chuti různé sušené ovoce nebo měnit oříšky, fantazii se meze nekladou a výsledek bude vždy prudce sežratelný.

Když sepisuji tento recept, tak je už müsli dávno v trapu, takže než abych si zaslintala klávesnici, raději napíši hned soupis ingrediencí, a protože dítě spí spánkem klidným a pokojným, nažhavím zřejmě hrnec a jedno müsli si usmyslím.

Rozpis na šest až osm porcí:

2 hrnky (s objemem 250 ml) ovesných, ječných či žitných vloček (nebo jejich kombinace)
4 lžíce slunečnivocýh semínek
6 lžic strouhaného kokosu
1/2 šálku hnědého cukru
1 lžička skořice
2 banány
2 hrsti oblíbeného sušenéhoo ovoce (bezkonkurenční jsou brusinky)
1/2 šálku nahrubo nasekaných mandlí (nebo smě oblíbených ořechů)
4 lžíce kvalitního slunečnicového oleje

Takže zapomeňme na váhy a k ruce si vezměme obyčejný hrnek čtvrtlitráček. Dále si nachystejme pěkně velký hrnec, ve kterém budeme zdravou dobrotu připravovat.
Ve větším hrnci tedy nasucho opražíme námi zvolený druh vloček, přisypeme k nim slunečnicová semínka a strouhaný kokos  a za občasného míchání necháme na pánvi dozlatova opéci. K této suché směsi přidáme na kousky nakrájené banány a vsypeme také půl hrnku hnědého cukru a lžičku skořice.
Směs na granolu1

A mícháme a mícháme a necháme se unášet sladkou, přesladkou vůní. banán se nám v hrnci "rozpatlá" a bude fungovat jako dokonalé pojidlo. Ač unášeni vůní, musíme zůstat nohama na zemi a nedopustit, aby se nám müslispálilo. Takže občas směs prohrábneme vařečkou či jiným instrumentem a činíme tak do doby, než cel směs pěkně nezhnědne.
Směs na granolu2

Jemně hnědou směs odstavíme ze zdroje tepla a přidáme do ní sušené ovoce dle naší chuti (větší kousky samozřejmě překrájíme), mandle (či jiné ořechy) a müsli přelijeme čtyřmi lžícemi kvalitního jednodruhového slunečnicového oleje. A promícháme.
Granola
Já byla tentokrát líná a mandle jsem ani nekrájela na hrubo a opražila jsem je spolu s vločkami, cukrem a banány. A byla to lahoda.
Protože toto müsli obsahuje banán, není příliš trvanlivé a v lednici vám vydrží tak čtyři dny (ale to už ho budete mít dávno snězené).
Servírovací foto snad pořídím časem, protože se na svou misku müsli, přelitou dobrým bílým jogurtem v bio kvalitě vždycky tak třepu, že mi všichni a všechno musí jít z cesty. Tedy i foťák ...

Rychlá a zdravá snídaně je tedy hotová a pokud vás zajímá historie müsli, jukněte se třeba sem.

Přeji vám dobrou chuť a klidné a optimistické probuzení do nového dne.

Pokud chete snídat spíše konzervativně, dejte si k snídani třeba čerstvě upečený, nádherně voňavý a křupavý chleba podle vaší chuti.
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 Týna Týna | 11. ledna 2011 v 11:54 | Reagovat

Dobrý den, chystám si udělat müsli podle vašeho receptu, chtěla jsem se zeptat, proč se musí na závěr zalévat tím olejem? Jakou funkci tam olej má? Nemohu ho vynechat?
Děkuji za odpověď.

2 Madla Madla | Web | 11. ledna 2011 v 12:47 | Reagovat

Týna: Olej je v receptu kvůli tomu, aby se z celého müsli nestal jeden velký slepenec, funguje tedy jako takový "oddělovač" jednotlivých kousků, které sice zůstanou slepené, ale nevytvoří jeden velký tvrdý slepenec, který by se dal asi špatně konzumovat. Bez oleje jsem recept nezkoušela, protože ty čtyři lžíce nejsou na dané množství mnoho a navíc kvalitní olej je zdraví prospěšný (přeměňuje v těle vitamíny A, D, E, K - jinak by je tělo nevstřebalo).
Ale pokud olej vynecháte, tak se snad nic tak tragického nestane. Samotnou by mě to zajímalo :-) Takže se moc těším, až mi dáte vědět, jak müsli dopadlo a hlavně, jak vám chutnalo.

3 Týna Týna | 12. ledna 2011 v 18:13 | Reagovat

Tak jsem včera vyráběla z poloviční dávky - chválím recept. Olej jsem nakonec vůbec nedala, müsli jím většinou se zakysanou smetanou nebo samotné "suché". Žádný slepenec se nedostavil - jsem spokojená.
Moc se mi líbí vůně tohoto müsli - banán s kokosem hrají prim. Takže ještě jednou děkuji za recept, určitě budu dělat častěji. Z té poloviční dávky jsem navážila 300 g hotového müsli.

4 Madla Madla | Web | 13. ledna 2011 v 10:25 | Reagovat

Týna: Tak to jsem ohromně ráda, že se povedlo. Tohle müsli vážně skvěle voní a chutná a i já se zítra chystám na jeho přípravu. jsem moc ráda, že se ten olej dávat nemusí, přidám to jako připomínku k receptu a příště vyzkouším také variantu bez oleje.
Tak přeji příjemné a zdravé mlsání u tohoto báječného müsli.

5 Euridika Euridika | 22. června 2012 v 14:50 | Reagovat

Děkuji za skvělí recept na úžasné musli. Jím ho jen já, takže skladuji v lednici v uzavřené nádobě a vydrží týden až 14 dní (než ho sním )Pro dietářky dodávám, že 100 g musli má cca 1400 kJ což je velmi pěkné, protože třeba kupované Emco s ořechy má tuším 1900 kJ a navíc je chuťově moc dobré. Metodika výpočtu pro zájemce  Během přípravy jsem všechny suroviny vážila a pak vyplnila hmotnost do e-deniku na Flore. Podle celkové hmotnosti přepočetla a celkove energeticke hodnoty jsem pak přepoečetla na 100g. ;-)

6 Madla Madla | E-mail | Web | 23. června 2012 v 14:15 | Reagovat

Euridika: Teda, to jsem moc ráda, že vám müsli tak zachutnalo! A děkuju moc za ten energetický výpočet, hned ho do článku dopíšu, to je bezvadná a důležitá informace!
Takže ještě jednou díky moc!

7 Euridika Euridika | 24. června 2012 v 14:12 | Reagovat

Ještě pro přesnost dodávám, že jsem dala jen 3 lžíce cukru a 2 lžíce oleje. Banán a rozinky jsou sladké dost, takže mi to takhle stačí. :-)

8 Madla Madla | E-mail | Web | 24. června 2012 v 20:22 | Reagovat

Euridika: Děkuju moc za upřesnění. On dokonce ani ten olej není třeba, už mnohokrát jsem dělala verzi bez oleje (a s menším nožstvím curku) a bylo to v pohodě.

9 dobreazdrave.cz dobreazdrave.cz | Web | 11. listopadu 2012 v 23:23 | Reagovat

Máte rádi sladké snídaně? I já. Ale ne přeslazené. A takovými klasické kupované muesli pro mě jsou. Vyřešila jsem to po svém. Vyrábím si svou směs doma. Z domácích surovin. Základ tvoří ovesné vločky a k nim leccos. Dle nabídky spíže. Oříšky, semínka, sušené ovoce. V sezóně nejčastěji čerstvé ovoce. A dnes přišli na řadu ovocné zbytky.

http://dobreazdrave.cz/zdrava-nedelni-snidane-ze-zbytku/

10 Pepiko Pepiko | 21. dubna 2016 v 12:39 | Reagovat

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama