Dvoje marokánky z jednoho receptu

15. prosince 2010 v 21:12 | Madla |  Vánoce
Ještěžě mám vánoční pečení už za sebou, protože díky vrtochům počasí a nevím ještě jakých vlivů se opět po domě potácím jako bytost víc mrtvá než živá. A aby toho nebylo málo, minulý týden onemocněl i nejmladší člen rodiny a tak si vesele předáváme bacily dál a křížíme je, abychom se náhdoou o tom Adventu moc nenudili. A jelikož je zančně obtížné zahnat rok a půl staré nemocné batole do postele, kde by mělo v kldiu stonat, odpočívat a nabírat síly, zklidňuju napečeným curkovím své nervy v okamžicích, kdy dítě prohlásí: "Maminko, spinkat."
A protože ve vánočních krabicích (ano, množné čísle je nasnadě, vánoční krabice jsou totiž čtyři) se povážlivě snižuje počet marokánků, nabízím tu na ně recept.

Je to recept, který jsem získala od své tchyně a nedám na něj dopustit. (Stejně jako na svou tchyni, která je snad lepší než ty marokánky). Výhodou receptu je, že se s ním dá různě pohrát a díky své invenci můžete mít tedy nepočítaně druhů marokánků.

Jste zvědavi? Tady je recept:

1/4 l mléka
80 gramů cukru
1 a 1/2 lžíce hladké mouky
(a dál vše dle vaší chuti a stavu spíše - sekané mandle, ořechy, slunečnicová nebo dýňová semínka, sušené ovoce, kokos, čokoláda ...)

Ač původní recept radí vařit bešamel ve vodní lázni, já se rohodla, že se na tuto fázi tak trošku vyprtnu a bešák vařím normálně v kastrolku.
Takže si do kastrolu naliju čtvrt litru mléka, osladím 80 gramy cukru a nechám za občasného míchání zahřát k bodu varu. Pak přisypu lžíci a půl hladké mouky a za neusátlého popohánění vařečkou ještě mléčnou kaši minutku až dvě proháním, dokud není hezky hustá. Pak odstavím ze zdroje tepla a do mléčné kaše nasypu předem zvolené ingredience. V jedněch marokánkách byla dýňová a slunečncová semínka spolu se směsí brusinek a rozinek. Štavnaté, křupavé, super. Ani není nutné je polévat čokoládou. Z nevábně vypadající kaše plácáme na plech vyložený pečícím papírem malé hromádky, které se poté snažíme uhladit. A pečeme do světlehněda asi 10 minut až čtvrt hodinky při 200 stupních.
Necháme vychladnout a až poté sloupnem z plechu.
Protože jsem pekla spolu s malým uchrchlaným a usopleným čertiskem, nebyla fotodokumetace během pečení hlavní prioritou (jak jistě pochopíte).

Další marokánky jsem chtěla pojmout jako souboj jing a jang - měly být kokosovo-čokoládové.
Takže jsem do základní směsi přidala dva hrnky strouhaného kokosu a pořádnou hrst nahrubo nasekané čokolády. A aby nebyly marokánky jen tak suché, přidala jsem do nich ještě po hrsti sušených brusinek a rozinek. Jenže, světe div se, já bloud jsem si neuvědomila, že i pět minut odstavená mléčná kaše bude na čokoládu moc horká. Takže se mi milá čokoláda začala rozpouštět a já v čokoládově-kokosové směsi těžko hledala nějaký bílý kousíček. No co, srdnatě jsem hmotu naolácala na plech a strčila do trouby. Pekla jsem čtvrt hodinky, placky se rozlily do nevýdaných rozměrů, čokoláda se roztekla, ale vonělo to náramně. Po úplném zchladnutí jsem kokosové marokánky dala do krabice a už se na ně raději moc nedívala.
Ale druhý den přišla chuť na sladké, marokánky byly vzaty na milost, protože ta chuť byla báječná. Jen jsou trošku moc tenké a křehoučké, příště je udělám silnější a opravdu maičké.
Na fotce to jsou ty veliké šišoidy úplně nahoře uprostřed. vypadají sice trošku jako bramborák, ale čokoláda, kokos i sušené ovoce v nich jde cítit krásně.
Jinak jsem se ještě v minulé pečící reportáži zapomněla zmínit o oblíbených kokskách. Ty jsem pekla podle tohoto receptu - jsou opravdu jednoduché, hned měkké a pro kokosoholiky jako stvořené.

Přeji vám všem příjemný a voňavý Advent.
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 Klára Klára | E-mail | Web | 15. prosince 2010 v 22:33 | Reagovat

Milá Madlo, na marokánky se taky moc těším, už jsem měla taky napečeno ;-)  :-D , ale záhadně to mizí :-). Ty tvoje marokánky mě lákají, že jsou bez čokolády, určitě stojí za pokus. Krásný večer.

2 Janah Janah | Web | 16. prosince 2010 v 0:29 | Reagovat

:-P Marokánky je jedno z mála potěšení, co si dopřávají i Švédové. :-P

3 Madla Madla | Web | 16. prosince 2010 v 10:50 | Reagovat

Klára: Děkuju moc za krásný komentář. Marokánky prostě nesmí na vánočním stole chybět. U nás asi taky padají do nějaké tajemné černé díry, protože když jsem teď nakoukla na jejich zásoby, tak z těch dýňovo-brusinkových tam ležely jen ubohé dva kousky :-) Ale protože nám doma chutná cukroví nejvíc právě před Vánoci, vůbec to nevadí :-)
Tyhle marokánky jsou dobré jen tak, bez čokolády, tak snad vám budou taky chutnat. Jen toho sušeného ovoce a semínek je potřeba do mléčné kaše zapracovat opravdu dost.

4 Madla Madla | Web | 16. prosince 2010 v 10:51 | Reagovat

Janah: Tak to mi jsou Švédové ještě víc sympatičtější :-) (A že mi jsou symptaičtí hodně :-D )

5 toffo toffo | Web | 16. prosince 2010 v 19:19 | Reagovat

Když si věříš, nemusíš vařit ve vodní lázni, ta to jen "sichruje," aby se obsah nepřipálil. Závidím ti tchýni, která je lepší, než marokánky.  A že marokánky stojí za to!

6 Madla Madla | Web | 16. prosince 2010 v 19:59 | Reagovat

toffo: Tvůj komentář mě vážně moc pobavil. Já tobě zase závidím zdatně vařící mužské osazenstvo zastoupené ve vaší rodině.:-)

7 Karen Lungu Karen Lungu | E-mail | 27. května 2011 v 9:09 | Reagovat

Dear Sir or Madam,
My name is Karen and I am a contributor at www.mycitycuisine.org, a wiki project. I am currently working on an article about Marokánky for the project, and am in need of a photo for the article.
I wanted to inquire in regards to your photo:
http://madlinakuchyne.blog.cz/1012/dvoje-marokanky-z-jednoho-receptu
The photo would be perfect for the article. Would you be willing to give mycitycuisine.org permission to use your photo for the project?
If you agree to let mycitycuisine.org to use the photo, please specify the terms of permission in your reply so I can upload this photo with the correct license terms.
1.) I certify that I am the owner of the photo(s). I grant the publisher of mycitycuisine.org the right to use the photo(s) on mycitycuisine.org and in its companion mobile software with attribution to me as the photo owner.

OR
2.) I certify that I am the owner of this photo. I release all rights of this photo and place this photo in the public domain.
I thank you in advance and look forward to hearing from you.
Best regards,
Karen
PS: mycitycuisine.org is a wiki project so you are encouraged to contribute to it by sharing your knowledge of your local cuisine. Thank you. ;-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama