Osvěžující salát z červené řepy a jablíček, navíc s Nivou a mandlemi

29. prosince 2010 v 11:48 | Madla |  Salátové lupení
Po předvánočním a povánočním přejídacím maratónu je tenhle salát pravý balzám nejen pro duši. O kladných vlastnostech červené řepy asi není potřeba se příliš rozepisovat, začnu tedy rovnou receptem. Ten je velmi jednoduchý, syrovou řepu stačí oloupat, smíchat s nastrouhanými jablíčky a dál? ... čtěte a třeba dostanete na tuhle nevšední červenou pochutku přímo nabitou zdravím taky chuť.
Spojení řepy a jablíček se sladkou chutí medové zálivky je zajímavé již samo o sobě. Ale když k salátku přidáte ještě trošku nahrubo rozdorbené Nivy a celé své dílo korunujete několika křupavými mandlemi, váš organismus i vaše chuťové buňky vám jen a jen poděkují.


Budete potřebovat:

2-3 červené řepy, oloupané a nastrouhané najemno
2 větší jablíčka, nastrouhaná nahrubo


Na medovou zálivku:

1 lžíci tekutého medu (výbroný je akátový)
2 lžičky jablečného octa
1 lžíci extra panenského olivového oleje

na dohotovení:

tršku rozdorbené Nivy či jiného výrazného sýra s modrou plísní
trošku mandlí (neloupaných)

Na hrubém struhadle si nastrouháme dvě jablíčka a dáme je do mísy. K nim najemno nastrouháme čerstvou červenou řepu a na salát nalijeme medovou zálivku, kterou si jednoduše připravíme smícháním medu s olivovým olejem a jablečným octem.
Takto vyrobený salát můžeme konzumovat přímo, nebo si jej třeba namazat na domácí chleba.
P1010416_sm
Tenhle byl zrovna se šlavějí a sýrem. A jak na domácí chleba? Recept  spoustu tipů najdete třeba tady ...

Ale pokud si chcete červený salát vychutnat vskutku netradičně, navršte salátek do misky
P1010545_sm
a posypte jej nahrubo rozdrobenou Nivou nebo jiným výrazným sýrem s mdrou plísní. A na sýr ještě přidejte pár křupavých neloupaných mandliček.
P1010546_sm
Ačkoli to vypadá jako šílená kombinace, sladká chuť jablíček a řepy umocněná medovou zálivkou skvěle kontrastuje s výraznou chutí slaného sýra a křupavé mandle posunují celý chuťový zážitek ještě o patro výš.

Pokud jste stejně jako já fandové červené řepy, vyzkoušejte třeba pečenou červenou řepu s voňavými bylinkami, nebo řepu pečenou s balkánským sýrem.
A pokud máte rádi polévky, zkuste si třeba udělat skvělou hustou zeleninovou polévku.

Dobrou chuť a spoustu zdraví, štěstí a pohody do nového roku přeji všem návštěvníkům svých stránek.
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 HaF HaF | Web | 29. prosince 2010 v 12:19 | Reagovat

Takováto strava teď bude po svátcích velmi žádaná! :-D

2 HaF HaF | Web | 29. prosince 2010 v 12:22 | Reagovat

Nějak to zlobí, ještě jsem chtěla dopsat, že jsem zkoušela výborný salát z červené řepy a bílé ředekve taky s medovou zálivkou. Byl z Apetitu a byl výborný! :-P V roce 2011 přeji jen samé dobré recepty!

3 Madla Madla | Web | 29. prosince 2010 v 16:11 | Reagovat

HaF: Přesně tak, u nás naštěstí důsledky vánočního obžerství nejsou nijak tragické, ale saláty u nás prostě nesmí chybět, když jsme je te´d trošku zanedbávali. Salát z červené řepy a ílé ředkve zní skvěle, obé mám moc ráda, takže určitě vyzkouším!
I já ti přeji spoustu inspirace nejen v kuchyni a nejen v roce 2011 :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama