Recept na domácí nutellu a reportáž z vánočního pečení

8. prosince 2010 v 14:25 | Madla |  Vánoce
Letošní pečení cukroví mě nějak příliš pohltilo. Jak si jinak vysvětlit, že už teď máme napečeno a v krabicích pěkně uskladněno jedenáct druhů cukroví a to je ještě něco v plánu. A přitom to tak vůbec nemělo dopadnout, protože letošní Advent je u mě ve znamení práce a s půlročním velice akčním batoelm je z rituálu pečení pěkně adrenalinový sport. Tu vám dítě rychle vykočí na stůl a urve kus syrového těsta, které se snaží nacpat si do pusy a utíká s ním do úkrytu do obýváku. Nebo vám uzme váleček na těsto a tak vehementně se s ním ohání, že na vás jdou z toho pohledu mdloby. Prostě péct s batoletem je opravdu někdy o nervy a není to jen tak pro někoho.Ale zase si říkám, že je fajn, když děti vědí už odmalinka, že jídlo někdo vyrábí a že mu nepřistane na talíři jen náhodou.
Jen doufám, že příští Vánoce už mi můj anděl strážný trošku přistřihne křidélka a já se (snad i s postupujícím věkem) trošku zklidním.
Takže abych nemluvila do větru, tady je malý ochutnávkový talíř s cukrovím.
P1010670_sm
A co se v něm skrývá? Jsme milovníci lineckého, takže mnoho druhů právě lineckého pečiva - klasické linecké podle rakouské recepturyz blogu paní Šárky Škachové. Pokud nahradíte část mouky mletým kokosem a kakaem, dostanete střapáky - to jsou ty veliké vejcoidy ... Spojené domácí nutellou. A aby linecké inspirace nebylo málo, spojila jsem jemnou chuť lineckého cukroví s výraznou vůní kávy a voilá - máme tu kávová srdíčka - spojená taktéž domácí nutellou.
A protože ze všeho toho pečení lienckého zbylo opravdu hodně bílků, byly upečeny kakaové horudičky s mandlemi, čokoládou a brusinkami a bílé hroudičky se směsí ořechů a oříškovou čokoládou. Mńam.
Úplně vpravo uprostřed jsou špatně vidět vynikající marokánky - s brusinkami, slunečnicovými a dýňovými semínky. Ač zdravé, velmi, velmi dobré. Další marokánky vypadaly velmi nepodařeně, leč chuťově jsou vynikající - s kokosem, rozinkami a čokoládou. To jsou ty veliké placky uprostřed nahoře. A klasika, vanilkové rohlíčky a medvědí pracny. Pracny byly vyráběny podle velmi osvědčeného receptu opět z blogu paní Šárky.
To stejné základní linecké těsto těsto obohacené mandlemi a spojené vynikající domácí rybízovou marmeládou - a vznikly mandlové hvězdičky.
P1010669_smAle aby to nevypadalo, že vlastně z jendoho těsta šoulám přidáváním různých surovin další a další druhy a pak se chlubím cizím peřím, připojuji se s osvědčeným receptem na vanilkové rohlíčky, které se v puse jen rozplynou.
Jsou to:
VANILÁČKY OD HANIČKY

na jeden a půl plechu budete potřebovat následující:

250 gramů hladké mouky
100 gramů mletých lískových oříšků (skvělá je i kombinace s mandlemi)
70 gramů práškového cukru
210 gramů másla

Nejprve smícháme sypké ingredience, do kterých pomocí prstů zpracujeme tuhé máslo. Ze vzniklého tučného těsta ušouláme tlustý váleček, z něhož ukrajujeme neboprsty uždibujeme kousky, kterým poté dáváme pdoobu rohlíčků. Rohlíčky pečeme ve vyhřáté troubě při mírné teplotě (150 stupňů) asi čtvrt hodinky až dvacet minut. Ještě horké je obalujeme ve směsi vanilkového a práškového cukru.
Pokud vám v receptu chybí vejce, hledáte ho tam marně. Není a ani nevím proč tam není, ale přesto jsou z těsta vaniláčky úžasné, křehké (ale ne zase tolik, že by se vám při obalování rozbíjely), jemné a v ústech se rozplývajíc zázraky.
P1010625_sm

Pokud nemáte rádi aroma etylvanilinu, které na vás vyvane z každého kupovaného sáčku vanilinového cukru (proč se taky jmenuje vanilinový a ne vanilkový, že ...), tak není nic jednoduššího , než si vlastní vanilkový cukr vyrobit. Do vyšší uzavíratelné sklenice (používám velké zavařovačky) vhoďte tobolky vanilky, zasypte krystalovým cukrem a nechte minimálně týden - odměnou vám bude po vanilce vonící a chutnajcíí běloučký cukr. Stejným způsobem si vyrábím i cukr skořicový. S takto podomácku vyrobeným cukrem se nebudete stydět servírovat vaše cukroví ani té nejvybranjší a nejmlsnější návštěvě.
P1010626_sm
A když už jsme u těch náhražek ... Máte rádi Nutellu? Tu sladkou pomazánku vonící po oříšcích a čokoládě? A věděli jste, že originál Nutella od Ferrera obsahuje jen 13 % oříšků a ubohých 7 % kakaa? A zbytek je jen cukr a rostlinný olej ... Přešla vás chuť? Nemusí, pokud máte pět minut času, můžete si udělat vlastní a velice chuťově luxusní nutellu sami v domácích podmínkách.
Já se isnpirovala receptem v Apetitu, ale abych nezemřela na sacharidový šok, zamnila jsem mléčnou čokoládu za hořkou a množství medu upravila na polovinu. A nedala jsem kardamom, jelikož ten se v mé chuchyni jaksi příliš neobjevuje.
Takže originál receptu najdete zde a tady je moje krapet odlišná verze:

100 gramů lískových oříšků (já měla neloupané)
1 konzerva Salka (slazené kondenzované mléko)
200 gramů hořké čokolády
2 lžíce medu
špetka soli (nemusí být, ale dodá chuti další rozměr a chuť prohloubí)

Čokoládu rozlámanou na kousky,
P1010657_sm

Salko a dvě lžíce medu jsem dala do sklěněné mísy,
P1010658_sm

kterou jsem položila na horkou vodou naplněný hrnec a pomalu jsem mírným plamenem zahřívala.
P1010659_sm
Za občasného míchání vznikla hebká, sametově lesklá hmota.
P1010660_sm
Do které jsem ještě přisypala 100 gramů mletých oříšků.
P1010661_sm
Tak, ještě zamíchat a je to.
P1010662_sm
A sladká čokoládová pomazánka nabitá chutí čokolády a oříšků je na světě. A vy víte, co všechno v ní je a já už to vím taky a proto si Nutellu už nejspíš nikdy nekoupím. Někdy možná, ale pokud nebudu chtít pár sladkých kousků vánočního cukroví odepřít tomu nejmenšímu členu naší rodiny, musím vědět, že suroviny obsažené v každém drobném kousku jsou ty nejlepší.

Tak dobrou chuť a sladký Advent.
 

2 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 farfalla farfalla | 8. prosince 2010 v 23:09 | Reagovat

to vypadá pěkně, chutná taky nutelově? (samozřejmě, že líp, ale přeci jen, víte co myslím.. colseslaw z kfc taky nemůžu přestat mít ráda) nebo třeba podobně jako ta biopomazánka z dm? nikdy by mě nenapadlo nutellu vyrábět a apetit a podobné prolistuju spíš u známých, tak je super, že se ke mně ten nápad taky dostal...

2 Madla Madla | Web | 9. prosince 2010 v 9:50 | Reagovat

farfalla: Není tak moc sladká jako Nutella (což mě osobně vyhovuje), ale myslím, že pokud by se zachoval apetitový recept s mléčnou čokoládou a čtyřmi lžícemi medu, tak by byl originál Nutelle hodně blízký. Ostatně v původním apetitovém receptu je komentář, že paní byla překvapena chuťovou shodou mezi touto pomazánkou a Nutellou (jen si pak pro sebe také upravila sladkost přidáním kakaa). Já prostě chtěla vyrobit nějakou dobrou čokoládovou pomazánku, protože po přečtení obsahu Nutelly mě na ni dokonale přešla chuť. :-( Ale tahle je skvělá, před pár hodinami jsem ji posnídala s loupáčkem, mňam.

3 Pipi Pipi | Web | 10. prosince 2010 v 13:12 | Reagovat

Madlo, jsi neuvěřitelná, jedenáct druhů cukroví s malým dítětem "na krku" to je teda fuška, jsi dobrá :-))

4 toffo toffo | Web | 10. prosince 2010 v 17:23 | Reagovat

Tak já začínám péct vánoční cukroví dnes. Zatím jsem pekla jen narozeninové dorty, máme to trochu natřískané před vánocemi.
S tou Nutellou jsi mě dost překvapila. Překvapení je nemilé. Dětem jí stejně kupuju jen dvakrát za rok (k velikonocům a k Mikuláši), ale věřila jsem její obchodní značce.

5 Priscila Priscila | Web | 12. prosince 2010 v 21:36 | Reagovat

Dobrý den, ten recept na rohlíčky jsem dala na web 24.1.09. Dostala jsem ho od známé, která jej má po babičce, která byla vídeňačka. Je to jistě on a než jsem jej vložila, přesvědčila jsem se, že na webu není. Nejspíš je Hanička taky z přízně? Zdravím

6 Madla Madla | Web | 13. prosince 2010 v 7:44 | Reagovat

Pipi: Díky moc za chválu, občas si říkám, jestli nejsem blázen :-D

7 Madla Madla | Web | 13. prosince 2010 v 7:52 | Reagovat

toffo: Tvůj čokoládový narozeninový dort byl úžasný, hned bych chctěla být oslavenec.
Já jak mám teď malé dítě, tak mám hroznou úchylku, že než něco strčím do košíku, pořádně si přečtu složení a pak mě mnohdy čeká nemilé překvapení a následný pokus o domácí napodobení :-) Domácí Nutella je fakt skvělá a dá se přizpůsobit i chuti (pokud jsou děti víc na sladké). Stejně tak i vyrábím domácí jogurty a peču si chleba - holt blázen :-D

8 Madla Madla | Web | 13. prosince 2010 v 8:16 | Reagovat

Priscila: Tenhle recept dostala moje maminka před dvaceti lety od naší rodinné známé, která jej měla už dlouho. Bohužel víc o hisotrii receptu nevím, jen vím, že je prostě skvělý. :-)
Taky zdravíma moc chválím váš web, zase mám o další stránku k mlsání víc :-)

9 Martina Martina | E-mail | Web | 16. prosince 2010 v 18:17 | Reagovat

Ahoj Madli, v prvom rade musím veľmi pochváliť krásny blog :-) krásne čítanie, receptíky, postrehy ...  a to nehovoriac o tejto domácej nutelke, ktorú rozhodne musím vyskúšať. Martina

10 Madla Madla | Web | 16. prosince 2010 v 19:56 | Reagovat

Martina: Díky za krásný komentář, červenám se jako pubertální školačka :-) ještě je co zlepšovat (například kvalitu fotografií), ale každá chvála mě moc a moc potěší.
Domácí nutela je vážně skvělá a hlavně vím, co v ní jím :-)

11 Helena Helena | 19. prosince 2010 v 17:33 | Reagovat

Uzasny recept, urcite zkusim.. Chci se jen zeptat, ten med je nutny? Nemam ho rada :( myslite ze je potreba kvuli konzistenci??

12 Madla Madla | Web | 19. prosince 2010 v 17:41 | Reagovat

Helena: Myslím, že je v receptu právě kvůli konzistenci, ale pokud by se místo něj použil například javorový sirup, tak by to snad až takový rozdíl být neměl. Ale nemám odzkoušeno, protože já med zase miluju :-)
Takže pokud vyzkoušíte, budu moc ráda za zprvu, jak se dařilo.

13 Helena Helena | 21. prosince 2010 v 14:48 | Reagovat

Dobrý den, tak recept jsem vyzkoušela, místo medu jsem ale dala několik lžic ořechového másla (prodává se třeba ve zdravých výživách). Tím byla konzistence zachovaná. Recept se sice stal ještě mnohem tučnějším :-) nicméně něco tak dobrého jsem dlouho nejedla :-D Děkuji za úžasný nápad

14 Madla Madla | Web | 22. prosince 2010 v 11:12 | Reagovat

Helena: Nutella s ořechový máslem zní opravdu moc dobře a já jsem strašně moc ráda, že vám tahle čokoládou a oříšky nabitá pochoutka zachutnala. Takže přeji krásné Vánoce s domácí nutelou :-)

15 Petra Petra | E-mail | 23. května 2011 v 21:57 | Reagovat

Ahoj, chtěla bych také pochválit web, úplně mě dostal na kolena, v tom nejlepším slova smyslu, chtěla bych se zeptat, kdyyž nemohu lísková jádra, jestli by se daly nahradit jinými oříšky jako třeba vlašské či kešu, děkuji za odpověd. Peta

16 Madla Madla | Web | 24. května 2011 v 16:01 | Reagovat

Petra: Děkuju moc za takovou pochvalu, to mě opravdu těší! Lískáče jdou určitě nahradit jakýmkilo jinými oříšky s neutrálnější chutí - vynikající volbou by určitě byly mandle nebo ořechy vlašské. Kešu oříšky bych asi nedoporučila, přeci jen mají trošku spedifickou chuť. Tak ať se dílo povede! :-)

17 Mneneznas Mneneznas | Web | 27. května 2011 v 16:42 | Reagovat

Dělám ji podobně a místo oříšků používám mandle :-)

18 Madla Madla | Web | 27. května 2011 v 20:40 | Reagovat

Mneneznas: Já také občas používám mandle, kouzlo této sladké pomazánky tkví hlavně v možnostech jejích obměň. jsem ráda, že máme stejné chutě :-)

19 slečna Barbora slečna Barbora | 29. ledna 2012 v 17:15 | Reagovat

Recept na domací nutellu je bomba! Zajímalo by mě, jak dlouho vydrží? Dá zavařit, jako třeba povidla? Ne že bych ji nezvládla sníst do dvou dnů, ale přece jen.. člověk se musí trochu krotit :-)

20 Madla Madla | E-mail | Web | 30. ledna 2012 v 9:52 | Reagovat

slečna Barbora: Díky moc, tahle domácí nutella je opravdu skvělá. Zavařit se bohužel nedá, ale v lednici překrytá např. potravinářskou fólií vydrží klidně i tři týdny. Navíc si ji člověk může rozpustit i třeba do kávy místo cukru, udělat si nutellovou zmrzlinu, fantazii se prostě meze nekladou.
jsem mco ráda, že se vám tu líbí a určitě nejen Nutellu vyzkoušejte :-)

21 marinka marinka | E-mail | 26. března 2013 v 20:41 | Reagovat

viete, čo je super? táto nutela natretá medzi štyri vrstvy tortových oblátok. Ja už nekupujem horalky...:-) :-)

22 Madla Madla | Web | 29. března 2013 v 16:21 | Reagovat

Jé, tak to jsem neskutečně ráda, že u vás našla domácí nutella takovéto využití :-) Asi se inspiruju...

23 Vanda Vanda | Web | 2. února 2014 v 10:28 | Reagovat

No Madli, tak tato nutella se u nás rozhodně brzy objeví, na to vem jed!

24 Madla Madla | E-mail | Web | 2. února 2014 v 21:43 | Reagovat

Vanda: Jé, tak to jsem ráda, doufám, že u vás bude mít stejný úspěch jako u nás!

25 selena selena | 13. února 2014 v 19:35 | Reagovat

Prava nutella je 100x lepsi ;)

26 Madla Madla | E-mail | Web | 15. února 2014 v 21:27 | Reagovat

selena: No, pokud vám chutná hmota plná cukru a tuku, která obsahuje jen 13% lískových oříšků a necelých 8% kakaa, tak proti gustu, žádný dišputát.

27 Betka Betka | E-mail | 29. května 2015 v 22:45 | Reagovat

Mile damy, dekuji moc za tenhle recept a poznamky k nemu, presne to jsem potrebovala - jednoduchy a rychly postup na sladkou dobrotu. Sice misto liskacu byly vlasaky, takze trochu jina chut, ale na uspokojeni mlsneho jazyka perfektni!
Jen prosim vemte do ruky kalkulacku a spocitejte si, kolik % je 100 g ze 770 g (100 orechy + 200 coko + cca 400 salko + cca 70 med) a zjistite, ze to neni o moc orechovejsi nez original nutella... Pro ty bez kalkulacky: 100/7,7 = 12,987
Tak snad je tam aspon vic kakaa, kdyz pouzijete 50% coko na vareni a ne mlecnou.
Vidim kouzlo domaci vyroby hlavne v tom, ze muzete vyuzit vlastni urodu orechu, muzete zapojit deti a asi trochu usetrite.
Nezkousela jste nektera vyrobu z uplne zakladnich surovin, tj kakao, maslo, mleko/smetana, cukr/med, orechy? Jde to? Ze by se eliminovala i ecka, co jsou v cokolade...

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama