Sněhové hroudičky bílé a tmavé

16. prosince 2010 v 18:19 | Madla |  Vánoce
aneb jak zlikvidovat bílky a zbytky sušeného ovoce, oříšků a čokolád, které vám dozajista zbydou po obžerném vánočním pečení.
Ač tyhle hroudičky nevypadají dvakrát skvěle na pohled - na talířku s cukrovím působí trošku jako Marfuša vedle Nastěnky.
Ale protože Marfušu hrála charakterní a elegatní dáma v podání Inny Čurikovové, dejte i vy nevzhledným kouskům sněhového pečiva anci. Odmění se vám, protože jsou výtečné a můžete si je udělat přesně podle vaší chuti - klidně jen s čokoládou, nebo jen oříškové nebo ovocné, ale já mám nejradši kombinaci nahrubo posekaných mandlí a lískáčů, kousky hořké čokolády a šťavnatých nakyslých brusinek.

Protože mi letos při pečení poprvé asistovalo již chodící (tedy spíš lítající, o chůzi nemůže být od jeho jedenácti měsíců už ani řeč) dítě, fotky jsou značně nepovedené, protože hlídat troubu, foťák a zvědavé batole je úkol skoro nadlidský i pro mne.

Ale dost řečnění, jdeme na recept. Ten původní je odsud, já jen nepatrně ubrala cukru (nemám ráda přeslazené cukrovinky) a přidala jsem si krom oříšků i ingredience, které mám prostě moc ráda.

Takže na základní bílou variantu budeme potřebovat:

3 bílky
špetku soli
100 gramů cukru (výtečný je jen domácí vanilkový)
50 gramů polohrubé mouky
70 gramů hodně měkkého másla
200 gramů směsi nahrubo posekaných ořechů, čokolády a sušeného ovoce

Protože mám fakt ráda linecké (viz reportáž z vánočního pečení), zbyde mi vždycky spousta bílků a hroudičky tak dělám většinou z dvojnásobné či trojnásobné dávky.

A jak tedy na ně? Nejdřív si se špetkou soli ušleháme bílky, do kterých postupně přidáváme cukr. Ušleháme pevný, tuhý sníh, do kterého zlehka zabalíme polohrubou mouku a měkké máslo. Máslo si můžeme nechat částečně rozpustit v mikrovlnce. Stačí vlnit jednu minutu při středním výkonu. Do směsi pak nasypeme 200 gramů hrubě posekaných ořechů, kousků čokolády nebo sušeného ovoce a lžící klademe hromádky na plech, vyložený pečícím papírem.

Mezi jednotlivými kousky děláme větší mezery, protože se v troubě tak trošku rozpliznou a zvětší svůj objem. A pečeme na 200 stupňů asi deset minut až čtvrt hodinky.
necháme chvíli vychladnout a pak je jednoduše sloupneme z plechu. ty naše byly ze směsi mléčné čokolády s celými ořechy, ze směsi oříšků (mandle, lískáče a arašídy) a z brusinek a rozinek. Prostě co dům dal a přesto mizí rychlostí belsku a já už teď vím, že do svátků vydrží tak maximálně pár kousků, na které budu muset uvalit do té doby embargo.

Na tmavé kousky si nachystáme to stejné jako na světlé, a navíc přidáme ještě 2 lžíce kvalitního kaka (nejlépe holandského typu - s kakaem Van Hauten neděláte chybu). Postup je stejný.
Z jejich výroby přikládám ještě pár fotek z loňského roku - to jsem je dělala z bílé čokolády, směsi ořechů a velkých žlutých sultánek.
Moc dobré je také dát do sněhu místo klasického bílého cukru cukr třtinový. ten dodá výslednému pečivu opravdu neodolatelnou karamelovou příchuť.
K našlehaným bílkům přidáme dvě lžíce kakaa a polohrubou mouku.
Zlehka vmícháme změklé máslo.
A přisypeme 200 gramů sušeného ovoce, nasekaných ořechů nebo čokolády.
Zlehka zamícháme a z nevzhledně působící směsi děláme lžící kopečky na plech, vystlaný pečívím papírem.



Tak dobrou chuť a sladký Advent.
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 toffo toffo | Web | 16. prosince 2010 v 19:16 | Reagovat

Takto "kladu" lžičkou kokostky. Obsah lžičky plesknu na plech a vytáhnu do výšky. Máš pravdu, to, co na oko nemusí vypadat vzhledně, může v sobě skrývat milé překvapení. Rada pro život - nemusíme vždy dávat důraz na první dojem!

2 Madla Madla | Web | 16. prosince 2010 v 20:00 | Reagovat

toffo: Přesně tak, už jsem se o tom kolikrát přesvědčila. jak při vaření, tak v životě :-) A k těm kokoskám - ty své, superjednoduché, budu  muset asi znovu upéct, protože jsem jich dnes v krabici napočítala jen žalostných osm :-)

3 Alena Alena | Web | 20. prosince 2010 v 21:55 | Reagovat

Madlo, díky za odkaz na vynikající kakao. Kdysi jsem ho koupila i Intersparu, ale od té doby jsem na něj nenarazila. Cukrovíčko máš pěkně napečeno, hned bych si kousek dala. :-)

4 Madla Madla | Web | 21. prosince 2010 v 10:31 | Reagovat

Alena: Nad kvalitní kakao není, jen je škoda, že současná super- hyper- produkce kvaltinímu kakau příliš nefandí (alespoň u nás na malém městě :-(). my cukrovíé rádi ujídáme právě v čase předvánočním, takže od na rozdíl od jiných rodin, kde před Vánoci cukroví přibývá, my jsme už o dva tři druhy chudší (a pár deka tlustší :-D )

5 Vilemína Vilemína | Web | 21. prosince 2010 v 14:28 | Reagovat

Sympatický nápad!
Když mi zbydou bílky, dělám většinou suchárky s mandlemi.

Zvyk pochutnávat si na cukroví už celý Advent se docela šíří (vím, že je to běžné v Německu, Švýcarsku), jak vidím kolem sebe - jojo, časy se mění, my nesměli na cukroví před Štědrým dnem ani sáhnout!

6 Madla Madla | Web | 22. prosince 2010 v 11:09 | Reagovat

Vilemina: Díky moc za pěkný komentář. Suchárky s mandlemi vypadají svkěle, jen se mi zdají trošku moc pracné )alespoň co jsem zatím četla různé suchárkové postupy), ale postupem času určitě vyzkouším.
Jinak s tím ochutnáváním - jako děti jsme také před Vánoci nesměli na cukroví ani sáhnout, ale jak jsem si založila vlastní rodinu, některá omezení šla stranou. po Vánocíh totiž člověk dostává všude pod nos cukroví, že když pak na něj ještě čeká doma, nemá na něj vůbec chuť. Nám tak po Vánocíh zbyde pár posledních kousků, na které se pak přirozeně těšíme :-)

7 SarylunKa SarylunKa | Web | 22. prosince 2010 v 19:18 | Reagovat

Páni,to by mohlo být chuťově zajímavé =)

8 Madla Madla | Web | 23. prosince 2010 v 10:09 | Reagovat

SarylunKa: To tedy je :-) Mě nejvíc chutná kombinace mandlí, hořké čokolády a sušených brusinek. Ta prostě nemá chybu :-)

9 Martina Martina | E-mail | Web | 24. prosince 2010 v 15:43 | Reagovat

Milá Madli, hrudky vyzerajú úúžasne a skvelé spotrebovanie prebytočných bielkov :)

Prajem Ti krásne, spokojné a pohodové Vianoce, paaa

10 Madla Madla | Web | 25. prosince 2010 v 7:08 | Reagovat

Martina: Ahoj Marti, děkuju moc za krásná slova chvály a za ještě hezčí přání. I já tobě přeji pohodové, šťastné a veselé svátky a vstup do nového roku.

11 Catalina Catalina | Web | 6. ledna 2011 v 8:37 | Reagovat

Linecké mám taky strašně moc ráda a nikdy nevím, co s bílky :) Děkuju za tip, vypadá to a určitě i chutná náramně :)

12 Madla Madla | Web | 6. ledna 2011 v 10:24 | Reagovat

Catalina: tak to na lineckém ujíždíme obě dvě :-) tyhle hrudky sice nejsou extra vzhledné, ale jsou báječné :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama